Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Пенстемон - два погляди на одну рослину .. Обговорення на LiveInternet - Російський Сервіс Онлайн-Щоденників

nataly0809 всі записи автора

П П   енстемонов в наших садах мало енстемонов в наших садах мало. І знають про них наші садівники мало. На то є цілком об'єктивні причини.

Проникнення їх в наші сади безпосередньо з Америки йде повільно, і здебільшого опосередковано, через інші європейські країни.

Пенстемон відносяться до сімейства норичникових, і їх родичі - левиний зів, льнянка, родохітон, кальцеолярия, наперстянка, немезія, мімулюс, коров'як, вероніка і веронікаструми. Рослини ці багаторічні, але в країнах помірного клімату їх вирощують як однорічники.

Які зовнішні ознаки характерні для пенстемон?
Листя пенстемон - супротивні, тобто в вузлах стебел розташовані парами. Спосіб прикріплення листя до стебла найрізноманітніший: листя і сидячі, і стеблеоб'емлющіе, і продірявлені. Форма листя так само найрізноманітніша: від вузьких і лінійних до овальних і яйцевидних. Край листя буває і гладким, і зубчастим. Листя можуть бути гладкі і опушені, зелені і сизі.

Пенстемон має міцний стебло висотою 40-80 см, розгалужених від основи, і мочковатую кореневу систему.

Квітки узкоколокольчатая форми, довжиною до 5 см, червоною, кармінно, пурпурової, рожевої або лілового забарвлення, часто зі світлим зевом і цятками більш темного забарвлення. Вони зібрані в верхівкове, подовжене, гроновидні суцвіття. Квітки на невеликих квітконіжках, з чашкою, трубчасті, з більш-менш вираженим зевом-потовщенням. Пелюстки зрощені, верхніх два, нижніх - три. На нижніх возлегает рильця маточки, тичинки притискаються до верхніх. Квітки узкоколокольчатая форми, довжиною до 5 см, червоною, кармінно, пурпурової, рожевої або лілового забарвлення, часто зі світлим зевом і цятками більш темного забарвлення

Форма квіток різна: від узкотрубчатих (Р. pinifolius рис.2) до дзвонові (P. cobaia рис.3) Форма квіток різна: від узкотрубчатих (Р і навіть флоксоподобних, у яких пелюстки розкриваються колесом.

Суцвіття можуть бути голівчатими, скупченими, можуть бути в пазухах листків, ярусними.

Більшість пенстемон зацвітають в середині червня. У цей час вони явні фаворити в саду по рясності цвітіння. Деякі види продовжують цвісти до глибокої осені.

При широкої географії природного зростання і різних природних умовах припускати, що всі вони можуть вирощуватися в умовах середньої смуги Росії - не вірно. Багато видів ростуть в екстремальних умовах, відтворити які в садах малоймовірно. Разом з тим культивування та районування видів мало вивчено. Американська література більшості культивованих пенстемон відводить 5-ю зону USDA, приймати яку як керівництво до дії - не можна. Види треба відчувати. Причому єдиним способом випробування нових для нас видів є насіннєва інтродукція, яка дозволяє не тільки випробувати той чи інший вид, але і спробувати адаптувати рослини до наших кліматичних зонах.

Пенстемон вважаються малолітніми рослинами: в залежності від виду та умов культивування вони живуть від 2-3-х до 5-7 років. Тому потрібно вчасно піклуватися про їх розмноженні поділом або насіннєвим відтворенням. Зазначу, що навіть поділ деяких пенстемон під час цвітіння не завадило деленка прижитися і продовжити цвісти до осені!

До речі, насіння у пенстемон визрівають досить довго і мають дуже характерний пряний запах, який може асоціюватися з застійним.

Більшість компактних видів пенстемон можна віднести до альпійських рослин, що визначає і умови їх вирощування: сонце, дренаж, відсутність переувлаженіея Більшість компактних видів пенстемон можна віднести до альпійських рослин, що визначає і умови їх вирощування: сонце, дренаж, відсутність переувлаженіея. Часто ці види є напівчагарниками. Середньо- і високорослі види можуть вирощуватися на піднятих рабатках і в збірних квітниках, на повному або частковому сонце, і навіть в півтіні (P. hirsutus). Головне - не допускати замокання в зимово-весняний період.

Насіння і посадковий матеріал приходять до нас по крупицях, найчастіше з рук колекціонерів. Фахівців з пенстемон у нас практично немає, тому підтвердити або спростувати визначення видів досить складно, і рослини живуть під тими назвами, під якими отримані.

Пенстемон можна розмножувати живцями. Влітку відбирають особливо сподобалися і здорові рослини. Живцювання проводять в серпні, окоренной рослини висаджують в горщики і з настанням холодів заносять в оранжерею (засклену лоджію), де вони зимують при хорошому освітленні і низьких позитивних температурах. Навесні їх підрощують, як і сіянці, при температурі 15-20 град. З і висаджують в грунт в звичайні терміни. Можливий і інший варіант: відібрані рослини (маточники) восени викопують, висаджують в ящики або горщики, стебла обрізають, залишивши лише 2-3 вузла, і встановлюють в світле, безморозний місце. На початку лютого переставляють в тепле, поливають, підживлюють. Відросло стебла в березні черенкуют і вирощують далі як сіянці. Рослини, які виросли з живців, зацвітають на 1-1,5 місяці раніше.

Пенстемон висаджують групами в збірні квітники або смугами на рабатки, обсаджують низенькими бордюрними рослинами, наприклад, агератум, Лобулярія, Малькольм та ін. Дуже добре росте пенстемон в контейнерах, вуличних вазах, ящиках і горщиках, встановлених на сонячних верандах або лоджіях, що мають навіс від дощу. Стебла у нього згинаються, звисають, а суцвіття повертаються вгору. У грунті квітки пенстемон в вітряну і дощову погоду псуються і обпадають. Суцвіття придатні для зрізання в букети. Хоча в воді вони тримаються недовго, але виглядають чудово.

Пенстемон потрібно вирощувати через розсаду. Насіння дрібне, неправильної форми. Частина з них можна посіяти в ящичок будинку в кінці лютого. Через 10-12 днів з'являться сходи. Коли з'являться справжні листочки, сіянці потрібно розпікувати. Якщо насіння посіяти в парничок в третій декаді квітня разом з насінням інших однорічників, то розсада виросте непоганий, майже наздожене «кімнатну», правда, зацвітуть рослини пізніше на 2 тижні. Висаджувати в грунт в кінці травня на відстані 30 см один від одного.
Пенстемон воліє некислі, багаті гумусом грунту. Любить світло і тепло, а й в півтіні росте прекрасно. Догляд такий же, як за однолітниками: своєчасний полив, підживлення органічними та мінеральними добривами, прополка. Ми спробували посадити пенстемон і в миксбордер групами, і рядами в рабатку. Виглядав він всюди прекрасно. Правда, в рабатках або окремих групах непогано обсадити його низькими однолітниками: чорнобривцями, агератум, щоб вони підтримували його і не давали кущика розвалюватися. Пенстемон прекрасно підходить для зрізання, виглядає дуже благородно і гідно поряд з будь-якими квітами. Цвіте з липня до осінніх заморозків. У дощову і вітряну погоду квітки швидко обпадають, але постійно з'являються нові.
Пенстемон розмножують не тільки насінням, а й живцюванням. У середній смузі він не зимує без укриття, тому в серпні його можна черенковать і вкорінені живці зберігати в теплиці при низьких позитивних температурах до весни. А можна викопати рослина, обрізати стебла до 2-3 вузлів і пересадити в горщик, зберігати при тих же умовах, а в березні черенковать і вирощувати, як розсаду. Рослина з живців зацвіте на місяць раніше.

Пенстемон бородатий (Penstemon barbatus) - прямостоящий багаторічна рослина, що досягає 90 см у висоту (у мене виростав до 60 - 70 см) Пенстемон бородатий (Penstemon barbatus) - прямостоящий багаторічна рослина, що досягає 90 см у висоту (у мене виростав до 60 - 70 см). У липні на ньому з'являються численні трубчасті червоні і брусничні квіточки завдовжки до 3 - 4 см, зібрані в гроновидні суцвіття довжиною до 30 см .. Справжнього розвитку рослина досягає на 2 - 3 рік після посіву, коли порадує рясним і тривалим цвітінням. Цей вид пенстемон особливо морозостійкий, витривалий і невибагливий. Декоративний і до, і після цвітіння, не тільки квітками, а й листям. Зиму 2002/2003 р пережив без особливих проблем, тому, на мій погляд, дуже перспективний для вирощування в наших садах.

Західні каталоги пропонують цілий ряд сортів пенстемон бородатого, які заслуговують не меншої уваги, серед них 'Navigator Mix' (сортосмени з квітками різного забарвлення), 'Coccineus' (більш сірі листя і яскраво-червоні квітки), 'Albus' (чисто білі квіти ), 'Petite Bouquet Salmon', 'Bashful' (лососеві квітки), 'Elfin Pink' (заввишки всього 35 см з яскраво-рожевими квітками) і т.д.

У пенстемон бородатого є абсолютно приголомшлива своїми компактними розмірами (до 30 - 40 см заввишки) і рясним раннім цвітінням сортосмени Penstemon barbatus praecox nanus (Cambridge Mix) У пенстемон бородатого є абсолютно приголомшлива своїми компактними розмірами (до 30 - 40 см заввишки) і рясним раннім цвітінням сортосмени Penstemon barbatus praecox nanus (Cambridge Mix). Квітки у них досить великі, дзвонові рожевого, червоного, синього, лілового забарвлення, що зацвітають вже в кінці червня! При посіві насіння цвітіння вдалося побачити вже в перший рік! Навіть не вірилося, що такий компактний кущик може бути так рясно усипаний квітками! На жаль, як і багато пенстемон, вони теж відносяться до малолетнікі, тому доведеться вчасно подбати про відновлення рослин з насіння, живців або шляхом ділення.

Селекціонерами Англії виведений також цілий ряд гібридних казково привабливих сортів з великими елегантними квітками, серед них пенстемон Хартвіг - Penstemon x hartwegii 'Scarlet Queen' (з червоними квітками і білим зевом), 'Apple Blossom' (з ніжно-рожевими квітками) і інші гібриди - 'Giganteus', 'Tubular Bells Red', 'Rubicunda', 'Stapleford Gem', 'Alice Hindley' - гарні всі, але, на жаль, в наших умовах вони не зимують, тому що  отримані шляхом схрещування різних мексиканських видів і їх зазвичай вирощують як однорічники Селекціонерами Англії виведений також цілий ряд гібридних казково привабливих сортів з великими елегантними квітками, серед них пенстемон Хартвіг - Penstemon x hartwegii 'Scarlet Queen' (з червоними квітками і білим зевом), 'Apple Blossom' (з ніжно-рожевими квітками) і інші гібриди - 'Giganteus', 'Tubular Bells Red', 'Rubicunda', 'Stapleford Gem', 'Alice Hindley' - гарні всі, але, на жаль, в наших умовах вони не зимують, тому що отримані шляхом схрещування різних мексиканських видів і їх зазвичай вирощують як однорічники. Сіяти насіння на розсаду бажано не пізніше початку березня, тому що сіянці розвиваються повільно і потребують тривалому терміні дорощування до цвітіння. Зацвітає через 3 -3,5 місяця після посіву. При посіві у відкритий грунт результат буде не втішним. При більш пізніх термінах посіву з досвітки сіянців ви будете винагороджені чудовим цвітінням! Однак, якщо є можливість і бажання, можна спробувати перетримати маточник в теплому місці, і тоді рослина порадує вас своїм цвітінням ще кілька років. Час від часу їх теж знадобиться омолоджувати.

Використання пенстемон в саду Використання пенстемон в саду

Ці привабливі рослини ідеально підійдуть для створення бордюрів в сонячному місці з добре дренованим сухим ґрунтом і дуже прикрасять ваш сад, привнесуть новизну і неповторність форм. Пенстемон має бути відведено достатньо місця для вільного зростання, щоб посаджені по сусідству рослини не утискали їх. Дуже привабливо виглядають пенстемон на окремій клумбі, призначеної виключно для них - вони цього заслуговують!

Одне єдине рослина може зрадити сподівання через нестачу рясного цвітіння, тоді як ефект від посаджених групою рослин неодмінно буде досягнуто за рахунок численності квіток і створення кольорової плями. Пенстемон добре виглядають в композиціях з іншими рослинами. Чудово поєднуються з багатьма партнерами, наприклад, з белоцветковая ліліями, трояндами, шавлією - нашої фантазії немає меж!

Які зовнішні ознаки характерні для пенстемон?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама