Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Полунична столиця

  1. Погляди - на полицю
  2. Краще без хвостиків
  3. Недитячий працю
  4. Довідка «2000»

При вирощуванні суниці застосовується крапельне зрошення, а щоб ягоди не бруднилися, ряди дбайливо вистилають соломою // ogorodnik.net

У липні в країні завершився активний полуничний сезон (хоча при належному догляді рослина може плодоносити і до середини жовтня). А недавно на сайті одного з вітчизняних видань був опублікований матеріал, присвячений селу Лосятин Тернопільської обл., Де вирощування смачних корисних ягід родини розових поставлено на потік. Автор писала, що лосятінци заробляють по 7 тис. Грн. в день. На жаль, це не так.

«Пральки-автомати тут має кожна господиня. У будинках гаряча вода, ванна-душ-туалет, сучасне кухонне обладнання. Красивим посудом користуються не тільки на свята, а й кожен день », - захоплено писалося в статті.

Покладемо, пралка, гарячою водою і туалетом з сучасним обладнанням навіть в селі нікого не здивуєш. XXI століття все-таки давно на дворі. А ось сім тисяч гривень в день ?! Це ж як на теперішній час майже 300 дол. А два роки тому (полуничним бізнесом, за словами автора, жителі Лосятина займаються вже кілька років) було взагалі під 900!

Вирішив: треба їхати. Адже повз настільки дивного факту - десь на Тернопільщині жителі простого села отримують більш ніж європейську зарплату - просто так пройти не можна.

Погляди - на полицю

Координатор проекту «Розвиток полуничних кооперативів» Йосип Кніжіцкій і головний агроном «ЕкоФрутса» Роман Юсюк пишаються досягненнями свого господарства

Лосятин - населений пункт невеликий, разом з вхідною в ЛОСЯТИНСЬКЕ сільрада Борщівка налічує 460 дворів з 1575 жителями. Село як село, нічого особливого. Доглянуте, так. Але на Західній Україні все поселення такі, навіть якщо знаходяться в віддалених районах Карпат. Втім, є у Лосятина своя особливість - в п'яти кілометрах Почаїв і відповідно знаменита Свято-Успенська Почаївська лавра.

- Все, що написала автор статті «Сім тисяч гривень у день», - неправда. Скажу прямо - така туфта! - кип'ятиться голова ЛОСЯТИНСЬКЕ сільради Надія Залевська (на цій посаді вона ось уже 10 років). - Якщо працювати в кооперативі, то можна заробляти максимум 250 грн. в день.

- Але мова в матеріалі йде не про тих, хто працює за наймом, а хто сам вирощує полуницю на продаж ...

- Так, є сім'ї - беруть саджанці, займаються власним бізнесом. За сезон, за п'ять місяців, заробіток може скласти 70-80 тис. Грн. Але це на сім'ю, де 4-5 чоловік. Ось і порахуйте: на місяць виходить 2,8 тис. А в році адже 12 місяців. Виходить, що на полуниці місцевий житель може заробити трохи більше 1000 грн., Фактично мінімальну зарплату.

- Звідки ж взялися ці сім тисяч в день?

- Звідкись звідки? Щось не зовсім зрозуміла, переінакшила. Це ж тепер нас податкова може замучити - мовляв, що це у вас тут за такі зарплати, а податки де? Взагалі за сім тисяч в день у нас від іноземців відбою не було б. Ті ж поляки приїжджали б з величезним задоволенням. Так що прошу вас - не спотворюйте!

Як розповідає Надія Залевська, в селі полуницю вирощували споконвіку. Сто років - як мінімум. Але справжній полуничний бум почався чотири роки тому, коли Лосятин зацікавилася французька компанія Danone, відома своїми молочними продуктами, зокрема йогуртами.

В рамках проекту «Розвиток полуничних кооперативів» в Лосятині був створений кооператив «ЕкоФрутс», в червні 2012 р сучасними саджанцями полуниці західного зразка засаджені перші 10 га. Зараз вирощується чотири сорти - «Хоней» і «полку» (виведені в США), «діпряд» і «Сирія» (історична батьківщина - Італія). «Сирія», наприклад, велика і хрустка, «полку» менше, але солодший.

- Ви самі будинки полуницю вирощуєте? Які сорти? - питаю сільського голову.

- Так, у мене дві сотки. Вирощую стару добру «Машеньку», але є вже і «полку». А у дітей - по десять соток, - посміхається Надія Залевська, попутно повідомляючи, що діяльність кооперативу «ЕкоФрутс» формує 25% сільського бюджету.

Краще без хвостиків

Якщо проїхати півдорозі від Лосятина до Почаєва, повернути ліворуч і подолати ще кілометрів зо три, то можна потрапити на полуничні угіддя «ЕкоФрутса». На досить великому полі (висота рослин - по щиколотку) тут і там видніються збирачі врожаю. Біля посадки, затуляє вид на Свято-Успенську Почаївську лавру, стоять трактора з причепами.

- Зараз тут працюють 150 чоловік, з них третина - чоловіки. А жінкам після роботи ще господарством займатися, знову ж таки - у багатьох своя полуниця, теж зібрати треба, - розповідає голова «ЕкоФрутс» Світлана Ковалюк.

За її словами, за кілограм полуниці без чашолистка (тобто без хвостика) працівники отримують 2-2,5 грн. Саме така потрібна Danone. Згідно з контрактом 80% врожаю кооператив продає компанії на переробку. 20% йде на так званий свіжий ринок - на звичайний продаж населенню. У другому випадку полуниця повинна бути з хвостиком, щоб ягода не текла і як можна довше не псувалася. Але ціна такої полуниці для збирача буде 1,8 грн. за кілограм.

У кооперативу в Лосятині є камера охолодження (в приміщенні колишнього кормоцеху колишнього колгоспу), і зібраний урожай потрапляє туди через дві години. Ще через годину ягода охолоджується до +4 градусів, а вранці полуницю на вантажівці DAF вантажопідйомністю 10 т відвозять до Вінниці (до неї 350 км), в компанію «Аграна Фрут». Там з ягід роблять все те, що необхідно Danone для виробництва йогуртів.

- В середньому люди за робочий день, з 8 ранку до 5 вечора, збирають по сто кілограмів. Зарплата відповідно - 200-250 грн., - говорить голова кооперативу. - На роботу приймаємо за договором найму на півроку: вже з кінця березня розпочинаються підготовчі роботи.

Рядки полуниці дбайливо укриті плівкою з дірочками через кожні 25 см. На поле - крапельне зрошення, вода (50 т на один гектар раз в три дні) подається від довколишнього водойми під тиском від 1,5 атмосфер. І плівка виконує дві функції: захищає від швидкого випаровування і захищає від бур'яну. Зверху покриття засипано сіном-соломою, щоб ягоди не бруднилися.

- Це вже третій урожай збираємо. У перший рік за технологією квіти треба обрізати, - розповідає головний агроном кооперативу Роман Юсюк (в «ЕкоФрутсе» він трудиться другий рік, до цього чотири роки займався в іншому господарстві пшеницею).

- На скількох гектарах вирощується полуниця, і яка її врожайність?

- Під полуницю у нас віддано 22 га, але зараз 4 з них «відпочивають». І ще на 10 га вирощуємо пшеницю. Продаємо членам кооперативу, а солома йде на підстилку для полуниці. Середня врожайність - 12-13 т з гектара. Взагалі у нас полуниця дуже хороша. Самі бачите, яка велика. І, до речі, в ній в 4-5 разів менше важких металів, нітратів і нітритів, ніж передбачено європейськими нормами. Застосовуємо добрива найвищої якості.

- Органічні?

- Ні, - зітхає Роман, - мінеральні. Але найвищої якості.

- Я знаю, частина полуниці ви під спеціальною плівкою вирощуєте. Навіщо?

- Щоб швидше сходила. Це дві невеликі ділянки, один і півтора гектара. Плівка в рулонах 100 на 16 метрів.

- Що, до речі, за плівка? Як в теплицях?

- Ні-ні, треба, щоб повітря пропускала. Така щільна тканина ... Ось зразок такої, - головний агроном показує на лляну вишиванку координатора проекту «Розвиток полуничних кооперативів» Йосипа Кніжіцкого.

- Кооператив - вирощує, Danon - купує. А яка ваша функція? - питаю я його.

- Ми - посередники. Відповідаємо за фінансові результати, закупівлю, контроль якості. Семінари проводимо, взимку - навчання.

- Чому Danone зацікавився саме Лосятин? Дуже хороша полуниця вирощується, наприклад, у Вилковому ...

- Навіть не знаю. Перед тим як зробити нам ділову пропозицію, Danone досліджував на предмет вирощування полуниці Тернопільську, Івано-Франківську та Львівську обл. А Одеська, зокрема Вилкове, навіть не розглядалася.

Недитячий працю

Григорій Оленюк, Олег Матющенко і Назар Воецешін приїжджають кожен день на роботу за 50 км

Надія Петрів приїхала збирати полуницю з Івано-Франківська. Маючи дві освіти, 36-річна агроном і технік-технолог з переробки м'яса має великий досвід зі збору різних врожаїв. У Воронежі працювала на яблуках, в Судаку чотири роки поспіль збирала виноград. У минулому році працювала в Польщі, але віза закінчилася. Ось і подалася в Лосятин.

- Якщо полуниця великого сорту, то запросто можна і більше 100 кг в день зібрати. А ось якщо маленька - то менше. Ящик розрахований на 10 кг. Великою ягодою заповнюється за півгодини, на дрібну йде близько години. Погано, що на ваговій багато часу втрачається, в черзі хвилин двадцять-тридцять доводиться стояти. Розрахунок - кожні 10 днів.

- Де живете?

- Кооператив надав безкоштовне житло в гуртожитку. А от харчування не забезпечують, самі готуємо і на поле з собою беремо. Правда, ось було свято першого врожаю, пригощали кулішем. Але я не їла - принизливо в черзі стояти, та й рідкувата була юшка. І кожному працівникові дали по дві баночки йогурту. «Класичний» та «Полуниця-суниця».

- Цілий день в напівзігнутому стані ... Поперек до вечора, напевно, болить - НЕ разогнешься?

- Та нічого у мене не болить, звикла. З 18 років працюю.

А ось дев'ятикласнику Григорію Оленюк і випускникам Олегу Матющенко і Назару Воецешіну важко з незвички. Але до обіду 3-4 ящика збирають.

- Будинки роботи немає, а заробляти треба, - кажуть хлопці.

Живуть вони в зовсім невеличкому селі в 50 км від Лосятина, щоб встигнути до початку робочого дня, встають о 5.30. Увечері - назад.

- Це скільки ж вам проїзд обходиться?

- Двадцять гривень туди і назад. Але зібрали ящик - і проїзд вже відпрацювали.

Ось так насправді заробляють в Лосятині. Дуже важкою працею.

Довідка «2000»

ЛОСЯТИНСЬКЕ сільська рада. 47052 Тернопільська обл., Кременецький р-н, с. Лосятин, вул. Варшавська, 23. Тел .: (03546) 65-142, 65-131.

Шановні читачі, PDF-версію статті можна скачати тут ...

А ось сім тисяч гривень в день ?
Звідки ж взялися ці сім тисяч в день?
Звідкись звідки?
Це ж тепер нас податкова може замучити - мовляв, що це у вас тут за такі зарплати, а податки де?
Ви самі будинки полуницю вирощуєте?
Які сорти?
На скількох гектарах вирощується полуниця, і яка її врожайність?
Органічні?
Навіщо?
Що, до речі, за плівка?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама