Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Посадка китайського лимонника. Правила догляду

Сьогодні все більшої популярності набирає посадка екзотичних рослин на дачній ділянці. Деякі з них використовуються тільки в декоративних цілях, а деякі знайшли широке використання в народній медицині. Саме до такого рослині відносяться ягоди лимоннику китайського, які допомагають боротися з втомою, безсонням і додають сил. Вирощування і догляд за рослиною не вимагає занадто багато сил і часу, але деякі умови створити все-таки доведеться.

Вирощування і догляд

Виростити лимонник китайський можна як з насіння, так і за допомогою саджанців. Найбільш затребуваним і практичним вважається насіннєвий метод, завдяки якому вдається отримувати здорові, зміцнілі саджанці, більше пристосовані до непередбачуваних умов. Але вирощування рослин за допомогою кореневої порослі дасть швидкий результат. Для цього необхідно відкопати молоді пагони і відокремити їх від основного кореня. Сьогодні все відбувається набагато простіше - все посадкові матеріали можна придбати на спеціалізованому ринку. Головне - це вибрати свіжий і здоровий саджанець, який визначається за зовнішніми ознаками: ціла, пружна і не суха коренева система. Якщо ви проживаєте в середній смузі, тоді оптимальним варіантом буде висаджування лимонника в кінці квітня, а якщо ваше місце розташування знаходиться в південній частині, тоді посадку краще перенести на осінь - вересень, жовтень.

Від того, де буде посаджений лимонник, залежить його успішне вирощування. Оскільки ця рослина кучеряве, потрібно подбати про те, щоб поруч перебувала опора: дачні споруди, стовпи або дерева. Що стосується місця, то важливо забезпечити тепло, захист від вітру, протягу і потрапляння прямих сонячних променів.

Найважливіше - створення оптимальної дренажної системи. Для цього можна насипати на дно ямки невелика кількість середнього щебеню або керамзиту. Це не дасть воді застоюватися в грунті і вбереже коріння рослини від надмірної вологості. Грунт обов'язково удобрюються мінеральними або органічними добривами. З мінеральних можна використовувати суперфосфат, а з органічних - золу або перегній.

Молоді саджанці приживаються без проблем, швидко адаптуються і починають активно рости. Догляд за лимонником китайським нескладний і включається в себе наступні дії:

  • Полив. Батьківщиною рослини вважаються місцевість з підвищеною вологістю, тому в жарку погоду його треба кропити водою і регулярно поливати (тільки після заходу сонця, оскільки проходить близько до поверхні землі кореневу систему можна легко обпалити).
  • Опора. Важливою складовою хорошого зростання і багатого врожаю ягід є установка правильної опори. Якщо опори немає, то чагарник виростає невеликого зростання і рідко дає плоди. Опора встановлюється в день посадки. У перший період росту лимонника його пагони підв'язують до нижнього ряду опори, а в наступні роки - до верхнього.
  • Добриво. Харчування - важлива складова хорошого зростання чагарнику, а також соковитості і врожайності його ягід. Добриво вноситься вже на перших етапах життя рослини і продовжує використовуватися раз в декілька тижнів. Кучеряві гілки чагарнику починають плодоносити вже через три роки після посадки на ділянці.
  • Обрізка. Чагарник швидко розвиває свою надземну частину, яка потребує догляду. Першу обрізку гілок можна проводити вже на другий рік після посадки. Пагони, що з'явилися на стовбурі, можуть завдати шкоди всій рослині, тому їх видаляють і залишають лише кілька - 3-6 шт. Восени проводиться стандартна обрізка, що припускає знищення старих, сухих або поламаних гілок.

Як бачимо, виростити і доглядати за кущами не так складно. Для цього буде потрібно виконання деяких правил і створення оптимальних умов.

Для цього буде потрібно виконання деяких правил і створення оптимальних умов

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама