Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

вирощування морозника

У місцях природного зростання морозник збирати стало заборонено, так як за останні 50 років ця рослина стало рідкісним. Пов'язано це в основному з випасом худоби і вирубкою лісів. При цьому виростити це вкрай корисна рослина на своїй дачній ділянці під силу навіть початківцю садівникові. У місцях природного зростання морозник збирати стало заборонено, так як за останні 50 років ця рослина стало рідкісним

У середній смузі Росії добре вирощуються у відкритому грунті морозник абхазький, червонуватий, чорний і кавказький. Для посадки краще вибирати затінені місця. Грунт повинна бути вологою, насиченою вапном і багата перегноєм. На кислих грунтах ці рослини часто сильно страждають від грибка, який проявляється у вигляді появи характерних чорних плям. Для вирощування морозника слід передбачити хороший дренаж. Полив повинен бути помірним, посилювати його потрібно тільки в посушливі періоди.

Після того, як морозник відцвіте, грунт бажано добре замульчувати торфом, листям або компостом. Це не тільки вбереже землю від висихання, але і буде поступово насичувати її поживними речовинами.

У вересні рослини можна пересадити в горщики, з першими морозами їх слід забрати додому і поставити в холодне приміщення. В цьому випадку до Нового року та Різдва Ви отримаєте квітучі рослини, які без сумніву стануть одним з незвичайних прикрас цих традиційних свят. Перед цвітінням температура приміщення, в якому будуть знаходитися морозникі, повинна бути на рівні +8 ... +10 C.

Розмножувати морозникі можна діленням кущів, вегетативно і насінням. Кущі поділяють навесні відразу після цвітіння або в серпні. Після цієї процедури, рослині потрібно якийсь час, щоб відновитися. Зрілі насіння морозника можна отримати вже в червні. У цей період вони починають масово обсипатися. Сіяти їх потрібно відразу ж у відкритий грунт на глибину близько 1 см. За перший сезон юний морозник виросте всього на 3-4 см у висоту і у нього з'являться тільки 1-2 листочка. До 3 років молоді сіянці морозника відмінно переносять пересадку. Садити морозникі слід на відстані 50-100 см один від одного. На цьому місці рослини будуть рости протягом наступних 50 років.

Перше цвітіння молодих морозником відбувається лише на четвертий-п'ятий рік після посадки. Залежно від обраного сорту терміни сильно різняться: морозник кавказький цвіте з грудня по березень, в той час як морозник червонуватий цвіте лише в березні-квітні. В умовах середньої смуги Росії цвітіння у морозником зазвичай випадає на квітень і триває близько 4 тижнів. Варто зазначити, що у багатьох видів морозником листя залишаються зеленими навіть взимку. Після цвітіння чашолистки не опадають, а продовжують залишатися на рослині протягом всього літнього сезону. Плоди морозника дозрівають до кінця травня - початку червня.

Морозник активно використовується в народній медицині. Причому використовуються переважно коріння цієї рослини. Заготівлю проводять зазвичай після того, як дозріють і обсиплються насіння, тобто з липня по вересень. Збір здійснюють у нічний час. Викопують вже здатні цвісти рослини, тобто їх вік повинен бути не менше 4-5 років. Заготівлю з одного куща слід проводити не частіше, ніж 1 раз в 5 років.

Викопувати кореневища морозника найзручніше штиковою лопатою. Бруд необхідно струсити, надземну частину і увядающие частини коренів відрізати. Решта кореневища потрібно ретельно вимити під проточною холодною водою. Ні в якому разі не вдавайтеся до тривалого відмочування бруду. При цьому процесі коріння втрачають більшу частину своїх цілющих властивостей. Вимиті кореневища ріжуть на широкі смужки товщиною близько 5 мм, після чого провітрюють і висушують природним чином (розкладають тонким шаром на папері, решітці або тканини і залишають в затіненому місці). Сушити можна і за допомогою сушарок. В цьому випадку потрібно строго стежити, щоб температура не піднімалася вище + 45 C.

Висушені частини коренів морозника повинні бути близько 3-8 см в довжину і близько 8-12 см в ширину. Також повинні бути у великій кількості довгі (до 20 см) вузькі (1-2 мм) зморшкуваті коріння. Поверхня сушених кореневищ - темно-бура. Усередині вони світліші, з кремовим відтінком. Не лякайтеся неприємного запаху, він таким і повинен бути. На смак кореневища пекучі і дуже гіркі.

Висушені корені перетирають в порошок, використовуючи для цього електричну м'ясорубку, кавомолку та будь-які інші засоби, після чого засипають на зберігання в тканинні мішечки. Приміщення для зберігання повинно бути добре провітрюваним. Зберігайте порошок подалі від маленьких дітей, так як рослина отруйна.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама