Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Вирощування сої або Соя по Strip-till

  1. Результати досліджень

Порівняння технологій вирощування сої по Strip-till (з глибокої смугової обробітком ґрунту) і по No-till (нульова обробка грунту).

В Україні 52,3% посівів сої вирощується в зоні південного степу; 45% - в зоні лісостепу і 27% - в зоні Полісся.
Завдяки високому тепловому потенціалу грунтово-кліматичні умови південного степу сприятливі для вирощування сої. Однак недостатня кількість опадів в даному регіоні в весняно-літній період стримує поширення цієї культури на неполивних землях. Тут сою можна вирощувати тільки на зрошенні.

Разом з тим висока витратність технології вирощування, яка передбачає глибоку оранку і багаторазові різноглибинні способи передпосівної і міжрядної обробки грунту, змусила сільгоспвиробників приймати технологічні заходи, спрямовані на підвищення врожайності та зменшення собівартості продукції.
Ефективність виробництва сої можна підвищити шляхом вдосконалення технології її вирощування і впровадження у виробництво наукових розробок і рекомендацій, спрямованих на зростання врожайності та зменшення собівартості продукції.
У 2007-2008 роках ми провели дослідження двох технологій вирощування сої - з глибокої смугової обробітком ґрунту (відома як технологія Strip-till) і без обробки (No-till) на зрошенні. З цією метою в ПП «Еммануїл Фарм» (Херсонська обл., Горностаївський р-н, с. Каїри) були закладені досліди на одному полі, розділеному на дві ділянки: на одному впроваджувалася технологія вирощування сої по Strip-till, а на іншому - по No-till. Режим зрошення на обох ділянках був однаковий.

За Strip-till

Технологія Strip-till відрізняється від нульової технології, яка використовується в регіоні, перш за все наявністю обробки грунту. Технологія вирощування сої з глибокої смугової обробітком ґрунту (щелеваніе) по стерньових попередниках включала в себе наступні технологічні операції:
• нарізка щілин щелерезом виробництва компанії Brillion (США), агрегатованим з трактором Buhler Versatile 2425 (Росія / Канада) потужністю 425 к.с., на глибину 40 см після збирання попередника з осені;
• внесення повної дози мінеральних добрив в щілини на глибину 8-10 см за допомогою обладнання-розподільника Gandi виробництва США, встановленого на раму сівалки John Deere 7000.
На цьому осінній цикл робіт по технології Strip-till завершувався. Весняний же цикл робіт починався з посіву сої в щілини сівалкою John Deere 7000, обладнаної пристосуванням для роботи по нульовій технології.
Догляд за рослинами полягав у проведенні операцій по боротьбі з бур'янами, шкідниками і хворобами за допомогою обприскувачів TopAir або Hardi, вегетаційних поливів дощувальної машиною «Фрегат». Збирали сою комбайнами John Deere 9610 з жаткою John Deere 930, оснащеної плаваючим ріжучим апаратом.

За No-till

Технологія вирощування сої без обробки грунту відрізнялася від технології з глибоким смуговим обробітком (Щілювання) відсутністю операції «нарізка щілин», а мінеральні добрива вносилися з осені прямо в стерню за допомогою розподільника Gandi.
Решта операції в досліджуваних технологіях були аналогічними.

Результати досліджень

Результати досліджень

Нарізка щілин - один із способів смугової обробки. Підрізають і пухкі тільки ті ряди, в які сіється соя. Решта площі залишається незайманою і покритою стернею і рослинними залишками попередньої культури.
Щелерез Brillion, який в господарстві використовувався в технології Strip-till (фото 1), призначений для нарізки щілин у ґрунті з метою руйнування плужної підошви, поліпшення аерації та інфільтрації грунту.
Робочими органами машини (фото 2) є ріжучі диски (1), щелеобразователі (2), диски-заделивателі (3). Робочі органи встановлені на рамі зі спицею і чотирма опорними колесами (спареними по два).
Машина обладнана двома маркерами, гідросистемою і електроустаткуванням.
Технологічний процес щелерез здійснює в такий спосіб:
• при русі агрегату ріжучі диски розрізають шар грунту на глибину 6-10 см;
• щелеобразователі, встановлені по ріжучим дискам, утворюють щілину глибиною до 55 см. Щілина формується долотом і загостреною стійкою щелеобразователя;
• диски-заделивателі, встановлені ззаду щелеобразователя, закладають верхню частину щілин грунтом, утворюючи грунтовий валик.
Глибина ходу робочих органів регулюється по глибині обробки.
Умови, в яких проводилося полосное обробіток, і якість обробки (нарізки щілин), представлені в таблицях 1 і 2.

Весняний цикл робіт починається з посіву сої

В оброблені смуги соя висівалася без застосування маркерів безпосередньо в щілини сівалкою John Deere 7000 (фото 3), обладнаної Колтер для роботи по нульовій технології. Норма висіву насіння становила 300 тис. Шт. / Га (54 кг / га).
Сівалка John Deere 7000 кріпилася до трактора МТЗ-82.1 і пересувалася зі швидкістю до 10 км / ч. Потужності і тягової сили трактора МТЗ-82.1 було досить для планомірного виконання технологічного процесу. Якість проведених операцій задовільний і відповідає вимогам технології виробництва сої. Зокрема, середня глибина загортання насіння склала 5 см, кількість насіння, забитих на середню глибину в два суміжних шару, -100%.
Динаміка продуктивності вологи в грунті досліджувалася на глибині 100 см через кожні 10 см в різні періоди розвитку рослин. Отримані результати порівнювалися з даними запасів продуктивної вологи в грунті на поле, де вирощувалась соя за нульовою технологією, тобто без обробки.
За весь період спостережень запаси продуктивної вологи в шарі грунту 0-100 см по щілинах значно перевищували запаси вологи на поле, де обробка грунту не проводилась (рис. 1).

Динаміка щільності ґрунту досліджувалася на глибині +5 см через кожні 5 см в той же період, що і динаміка запасів продуктивної вологи (рис. 2). На малюнку 2 видно, що щільність ґрунту по шарах 0-5 см, 5-10 см, 10-15 см в щілинах значно менше, ніж за межами щілин, що краще відбивалося на схожості і зростанні рослин.
При нарізці щілин на глибину 40 см в листопаді 2006 року після вегетаційних поливів і збирання сої в жовтні 2008 року глибина щілин становила 31 см, що дозволяє використовувати їх і надалі. Меліоративна роль щелевания визначається прорізанням ґрунтових шарів, що створює умови для переміщення талих, дощових вод та вод зрошення в зону низької вологості і слабкої промерзання грунту, в результаті чого вода просочується в нижні шари грунту, не створюючи на її поверхні стічних майданчиків. Таким чином, в результаті глибокої смугової обробки створюються сприятливі умови для розвитку рослин.
Досліди на залікових ділянках (таблиця 3) показали, що середня врожайність сої, вирощеної за технологією з глибокої смугової обробітком ґрунту, склала 43 ц / га, а соя, вирощеної за технологією без обробки, - 40 ц / га. Обидві технології мають перевагу перед існуючою в регіоні традиційною технологією, при якій середня врожайність не перевищує 30 ц / га.

Обидві технології мають перевагу перед існуючою в регіоні традиційною технологією, при якій середня врожайність не перевищує 30 ц / га


Техніко-економічна оцінка технології вирощування сої з смуговим обробітком порівнювалася з технологією без обробки і традиційною технологією, прийнятою в регіоні, з використанням техніки вітчизняного виробництва (таблиця 4).

Аналізуючи техніко-економічні показники технологій виробництва сої в залежності від способу обробки і сівби, можна констатувати, що найбільший економічний ефект забезпечила технологія, заснована на нульового обробітку. Вона має перевагу за показниками трудовитрат, витрати пального, енергоємності технології в цілому. За прямим і сукупним витратам коштів технологія, заснована на нульового обробітку, має незначну перевагу перед технологією полосного обробітку в розрахунку на 1 га. Однак сукупні витрати на 1 ц продукції за рахунок високого врожаю в технології з Щілювання отримані краще, ніж в технології з нульовою обробкою грунту (59,2 грн / ц проти 59,87 грн / ц).
Крім того, до переваг смугової обробки можна віднести меліоративну складову - накопичення вологи в осінньо-зимовий період, збір вологи в щілинах при інтенсивному зрошенні (без створення майданчиків стоку), можливість використання накопиченої вологи рослинами до початку зрошення, економія на поливі.

Крім того, до переваг смугової обробки можна віднести меліоративну складову - накопичення вологи в осінньо-зимовий період, збір вологи в щілинах при інтенсивному зрошенні (без створення майданчиків стоку), можливість використання накопиченої вологи рослинами до початку зрошення, економія на поливі

висновки

1. З метою економії енергії, попередження ерозійних процесів, підвищення ефективності використання вологи доцільно застосовувати грунтозахисну мінімальну обробку ґрунту з мульчуванням поверхні поля рослинними залишками з періодичним глибоким Щілювання або чизелевание.
2. Технології з мінімальною обробкою грунту мають набагато кращі техніко-економічні показники в порівнянні з існуючою традиційною технологією з питомою трудовитрат, витраті пального, грошових коштів і енергії в розрахунку на гектар або центнер.
3. Для підвищення ефективності вирощування сої та інших просапних культур на зрошенні із збереженням родючості грунтів для господарств з високим і достатнім рівнем ресурсозабезпечення доцільно використовувати елементи технології вирощування просапних культур на зрошенні по щілинах.

Андрій Мигаль, Південно-Українська філія УкрНДІПВТ ім. Л. Погорілого

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама