Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Золота акація. Чому вона стала квітковим символом Австралії?

  1. Що ще почитати по темі?

Рід Акація з Бобового сімейства славиться своїм різноманіттям. Про один з її видів, акації густоцветковий, або золотий акації, в достатку що виростає в Австралії та на прилеглих островах, європейці дізналися завдяки англійському натуралістові Бентама.

Подорожуючи з відомим капітаном Куком, Бентам вивчав природу південного континенту. Серед прибережних евкаліптових лісів він зустрів невідомий вид акації, опис якого опублікував в 1842 році в лондонському ботанічному журналі.

Латинська назва цієї рослини, що має щільні суцвіття, Acacia pycnantha, походить від двох грецьких слів, що означають «щільний» і «квіти».

Невисокі розлогі дерева, від 6 до 12 метрів, в період цвітіння суцільно покриваються золотавими суцвіттями. Звисають гілки, колишуться в такт вітрі, виконують весняний танець. А ніжне, з відтінком свіжості, пахощі наповнює повітря, вітаючи пробудження природи.

А ніжне, з відтінком свіжості, пахощі наповнює повітря, вітаючи пробудження природи

Золота акація
фото: Depositphotos

Пізніше на золотий акації розкриваються ошатні, глянцеві листя, довжина яких сягає 20 см.

Корінні жителі робили з акації бумеранги, а також використовували її кору і камедь в якості протизапальних і обволакивающих засобів.

Один з видів акації отримав назву «малинове варення» - зрубане дерево пахне ягодами малини.

Акація, завдяки своїй витривалості і твердої деревини, символізує життєву силу, безсмертя і сталість.

В середині XIX століття акацію густоцветковий почали висаджувати в населених пунктах Австралії, пізніше вона була завезена в північну півкулю, де успішно прижилася.

Австралійська вісниця весни невибаглива до грунту, навіть після сильних морозів або хвороб швидко відновлюється, відмінно розмножується насінням. Єдина умова для комфортного життя цієї рослини - хороший дренаж.

Золоту акацію використовують як декоративну рослину, часто висаджують для закріплення ґрунту, пагони йдуть на корм домашнім тваринам, з кори одержують танін.

Кора золотий акації приготована до відправки для вилучення таніну, XIX ИЕК
Фото: ru.wikipedia.org

Запашні квітки сподобалися парфумерам - вони стали сировиною для виробництва косметичних засобів. Приємний свіжий аромат квіток заспокійливо діє на людину і сприяє здоровому сну. Ефірна олія золотий акації є відмінним антисептиком, має протизапальну і ранозагоювальну дію.

Як же ця рослина стало символом Австралії?

У перші роки ХХ століття почали надходити пропозиції зробити настільки чарівне і корисна рослина символом Австралійського Союзу. Але переселенці в той час ще відчували тугу за рідними місцями і висаджували на своїх ділянках звичні їм рослини, а на місцеві не звертали уваги.

Згодом розкішне цвітіння, вишукане пахощі, висока декоративність і невибагливість золотий акації завоювали серця австралійців, і в 1988 році, в рік 200-річчя Австралії, її затвердили в якості офіційного символу.

Через чотири роки 1 вересня, перший день весни в південній півкулі, влада оголосила Національним Днем акації. Ця заява була зроблена в національному ботанічному саду міністром внутрішніх справ Робертом Реєм.

Герб Австралії
Фото: ru.wikipedia.org

У 1992 році золота акація з'явилася на гербі Австралійського Союзу. Герб являє собою щит, розділений на шість частин, за кількістю штатів. У кожній частині поміщений герб штату. Щит підтримують кенгуру і страус ему - адже вони живуть лише в Австралії. Крім того вважається, що вони вміють рухатися тільки вперед, це символізує рух країни вперед. Правда, зоологи стверджують, що кенгуру і ему можуть рухатися і назад, але роблять це рідко.

Щит розташований на тлі гілок акації.

У зелених і золотих кольорах, властивих акації, виконаний Орден Австралії - вищої державної нагороди. У ці кольори одягнені спортивні команди, що виступають на міжнародних змаганнях.

У 1929 році поетеса Вероніка Мейсон написала вірш, в якому є такі рядки: «Але ось весна прийшла сюди і розцвіла акація». Поетеса представляє золоту акацію у вигляді граціозної пані на ім'я Уоттл - австралійці називають акацію уоттл.

Кожен школяр в Австралії знає цей вірш, його неодмінно читають на святкуванні Національного Дня акації, коли околиці занурюються в море ароматного золота, а люди радіють приходу весни.

Що ще почитати по темі?

Австралія. Чому туди варто їхати восени?
Весняні символи: хто головніший - берізка або дракон?
Квітуча верба - провісник весни?

Що ще почитати по темі?
Що ще почитати по темі?
Чому туди варто їхати восени?
Весняні символи: хто головніший - берізка або дракон?
Квітуча верба - провісник весни?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама