Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Реферат: Тверді побутові відходи і вплив їх на навколишнє середовище

  1. Джерела муніципальних відходів
  2. Приклади категорій відходів
  3. Вторинна переробка

Міністерство загальної освіти

Російської Федерації

Оренбурзький Державний Університет

Кафедра «Екології та природокористування»

РЕФЕРАТ

На тему «Тверді побутові відходи і вплив їх на навколишнє середовище.»

Група: 99МАПП-2

Виконав: Антонов Д. В.

Перевірила: Глухівська М. Ю.

Оренбург 2001 р

Вступ. 3

Принципи Комплексного Управління Відходами (КУО) 5

Принципи Комплексного Управління Відходами. 6

Ієрархія КУО та інтеграція підходів. 7

Етапи вирішення проблеми ТПВ. 8

Системи збору і проміжного зберігання відходів. 10

Компостування. 11

Сміттєспалювання. 12

Брикетування. 13

Поховання. 14

Тверді побутові відходи (ТПВ)

Вступ

Тверді побутові відходи (ТПВ) є відходами сфери споживання, що утворюються в результаті побутової діяльності населення. Вони складаються з виробів і матеріалів, непридатних для подальшого використання в побуті.

Це відходи, які накопичуються в житловому фонді, установах, підприємствах громадського призначення (школах, видовищних та дитячих установах, готелях, їдальнях тощо).

До твердих побутових відходів, що враховуються нормою накопичення, відносяться відходи, що утворюються в житлових будинках, включаючи відходи від поточного ремонту квартир, відходів продуктів згоряння в пристроях місцевого опалення, кошторисів, опале листя, що збираються з дворових територій і великогабаритні предмети домашнього вжитку.

Норма накопичення ТПВ змінюється, відображаючи стан постачання населення товарами і в той же час вона в значній мірі залежить від місцевих умов.

Склад і обсяг побутових відходів надзвичайно різноманітні і залежать не тільки від країни і місцевості, а й від пори року і від багатьох інших факторів. Обсяги побутових відходів для деяких країн наведені в таблиці. Папір і картон складають найбільш значну частину ТПВ (до 40% в розвинених країнах). Друга за величиною категорія в Росії - це так звані органічні, в т.ч. харчові відходи; метал, скло і пластик складають по 7-9% від загальної кількості відходів. Приблизно по 4% припадає на дерево, текстиль, гуму і т.д. Кількість муніципальних відходів в Росії збільшується, а їх склад, особливо в великих містах наближається до складу ТПВ в західних країнах з відносно великою часткою паперових відходів і пластика.

Таблиця: Виробництво побутових відходів

Країна

Всього на рік, тонн

На душу населення в день, кг

США (1988)

180,000,000

1.82

США (1995, прогноз 1992)

200,000,000

1.91

США (2000, прогноз)

216,000,000

2.00

СРСР (1989)

57,000,000

0.23

Російська Федереції (1991)

26,000,000

0.17

Західна Європа

123,300,000

-

Великобританія

18,000,000

0.9

Зразковий склад ТПВ в СРСР у 1989 р

Зразковий склад ТПВ в СРСР у 1989 р

Розподіл відходів за категоріями в різних країнах.

Розподіл відходів за категоріями в різних країнах

На загальне накопичення ТПВ впливають такі чинники:

· Ступінь благоустрою будівель / наявність сміттєпроводів, системи опалення, теплової енергії для приготування їжі, водопроводу і каналізації);

· Розвиток мережі громадського харчування та побутових послуг;

· Рівень виробництва товарів масового попиту і культура торгівлі;

· Рівень охоплення комунальної очищенням культурно-побутових і громадських організацій;

· кліматичні умови.

За останніми даними, виробництво ТПВ коливається між 0,5 і 1,2 кілограма на людину в день. Дані показники мають тенденцію до постійного збільшення, що викликано економічним зростанням країн. Існують також періоди, коли виробництво ТПВ значно зростає. У зв'язку з цим ми вважаємо, що показник виробництва ТПВ на людину в день дорівнює 1 кг.

На даний момент найбільш поширений спосіб знищення ТПВ - це полігони. Однак, цей простий спосіб супроводжують наступні проблеми:

- Надмірно швидке переповнення існуючих полігонів через великий обсяг і малої щільності розміщуваних відходів. Без попереднього ущільнення середня щільність ТПВ складає 200-220 кг / м3, яка досягає всього лише 450-500 кг / м3 після ущільнення з використанням сміттєвозів.

- Негативні фактори для навколишнього середовища: зараження підземних вод вищелачеваемимі продуктами, виділення неприємного запаху, розкид відходів вітром, мимовільне загоряння полігонів, безконтрольне утворення метану і неестетичний вигляд є тільки частиною проблем, що турбують екологів і викликають серйозні заперечення з боку місцевої влади.

- Відсутність площ, придатних для розміщення полігонів на зручній відстані від великих міст. Розширення міст витісняє полігони на все більш далеку відстань. Даний фактор в поєднанні зі зростанням цін на землю збільшує вартість транспортування ТПВ.

Неможливість усунення полігонів. Незважаючи на використання найсучасніших технологій, наше суспільство завжди потребуватиме їх використанні для знищення НЕ перетворюються фракцій: зола, шини, металобрухт, будівельне сміття.

Принципи Комплексного Управління Відходами (КУО)

Комплексне управління відходами (Integrated Waste Management) починається зі зміни погляду на те, чим є побутові відходи. Відомому експерту з проблеми відходів Полу Коннетту належить коротка афористично формулювання, що виражає цей новий погляд: «Сміття - це не речовина, а мистецтво - мистецтво змішувати разом різні корисні речі і предмети, тим самим визначаючи їм місце на звалищі». Змішуючи різні корисні предмети з марними, - продовжує Коннетт, - токсичні з безпечними, горючі з вогнетривкими, ми не повинні дивуватися, що отримана суміш марна, токсична і погано горить. Ця суміш, звана побутовими відходами, буде становити небезпеку для людей і навколишнього середовища, потрапивши як в сміттєспалювач, так і на звалище або сміттєпереробний завод. Традиційні підходи до проблеми ТПВ орієнтувалися на зменшення небезпечного впливу на навколишнє середовище шляхом ізоляції сміттєзвалища від грунтових вод, очищення викидів сміттєспалювального заводу і т.д. Нетрадиційний погляд на проблему, коротко кажучи, полягає в тому, що набагато простіше контролювати що потрапляє на смітник, ніж те, що потрапляє зі звалища в навколишнє середовище. Основа концепції КУО полягає в тому, що побутові відходи складаються з різних компонентів, які не повинні в ідеалі змішуватися між собою, а повинні утилізуватися окремо один від одного найбільш економічними і екологічно прийнятними способами. Інші принципи КУО показані нижче.

Принципи Комплексного Управління Відходами

1. ТПВ складаються з різних компонентів, до яких повинні застосовуватися різні підходи.

2. Комбінація технологій і заходів, включаючи скорочення кількості відходів, вторинну переробку і компостування, захоронення на полігонах і сміттєспалювання, - повинна використовуватися для утилізації тих чи інших специфічних компонент ТПВ. Всі технології та заходи розробляються в комплексі, доповнюючи один одного.

3. Муніципальна система утилізації ТПВ повинна розроблятися з урахуванням конкретних місцевих проблем і базуватися на місцевих ресурсах. Місцевий досвід в утилізації ТПВ повинен поступово купуватися за допомогою розробки і здійснення невеликих програм.

4. Комплексний підхід до переробки відходів базується на стратегічному довгостроковому плануванні, забезпечує гнучкість, необхідну, для того, щоб бути здатним адаптуватися до майбутніх змін в складі і кількості ТПВ та доступності технологій утилізації. Моніторинг та оцінка результатів заходів повинні безперервно супроводжувати розробку і здійснення програм утилізації ТПВ.

5. Участь міської влади, а також всіх груп населення (тобто тих, хто власне "виробляє" сміття) - необхідний елемент будь-якої програми по вирішенню проблеми ТПВ.

КУО передбачає, що на додаток до традиційних способів (сміттєспалювання та захоронення) невід'ємною частиною утилізації відходів повинні стати заходи щодо скорочення кількості відходів, вторинна переробка відходів і компостування (аеробне зброджування органічної частини відходів). Тільки комбінація декількох взаємодоповнюючих програм і заходів, а не одна технологія, нехай навіть найсучасніша може сприяти ефективному вирішенню проблеми ТПВ.

Для кожного конкретного населеного пункту необхідний вибір певної комбінації підходів, що враховує місцевий досвід і місцеві ресурси. План заходів щодо комплексного управління відходами грунтується на вивченні потоків відходів, оцінці наявних варіантів і включає здійснення невеликих «експериментальних» проектів, що дозволяють зібрати інформацію і набути досвіду.

Ієрархія КУО та інтеграція підходів.

В рамках КУО передбачається, що населений пункт, район або область вибирають підходи до вирішення проблеми ТПВ в залежності від своїх специфічних місцевих умов і ресурсів. Однак при визначенні цілей програми з утилізації ТПВ та плануванні стратегії доцільно мати уявлення про певну ієрархію комплексного управління відходами. Така ієрархія, має на увазі, що в першу чергу повинні розглядатися заходи по первинному скорочення відходів, потім по вторинному скорочення: повторному використанню і переробці решти відходів і в найостаннішу чергу - заходи щодо утилізації або захоронення тих відходів, виникнення яких не вдалося уникнути і які не піддаються переробці у вторинну сировину.

Скорочення відходів «у джерела» на самому верху цієї ієрархії. Під скороченням розуміється не тільки зменшення загальної кількості відходів, а й зменшення їх токсичності та інших шкідливих властивостей. Скорочення відходів досягається внаслідок переорієнтації виробників і споживачів на продукти і упаковку, що призводять до меншої кількості відходів. На даний момент в Росії більш розумно говорити не про скорочення обсягу відходів, а про обмеження їх безконтрольного зростання.

Вторинна переробка (включаючи компостування) - це другий ступінь ієрархії. Вторинна переробка ( "ресайклінг") не просто зберігає місце на звалищах, а й покращує ефективність сміттєспалювання шляхом видалення із загального потоку відходів вогнетривких матеріалів.

Нижче в ієрархії стоять спалювання сміття та захоронення на полігонах. Сміттєспалювання зменшує обсяг відходів, що потрапляють на звалища і може використовуватися для виробництва електроенергії. Хоча спалювання всіх відходів без розбору - це технологія минулого, сучасні сміттєспалювальні установки, обладнані системами очищення викидів, генераторами електроенергії і використовуються в комбінації з іншими методами утилізації ТПВ можуть допомогти впоратися з потоком сміття, особливо в густонаселених областях.

Поховання на полігонах залишається важливою запорукою для відходів, які не піддаються вторинній переробці, вогнетривких або згорають з виділенням токсичних речовин. Сучасні «санітарні» полігони, що відповідають екологічним вимогам, мало нагадують знайомі нам звалища: вони являють собою складні інженерні споруди, обладнані системами боротьби з забрудненнями води і повітря, що використовують утворюється в процесі гниття сміття метан для виробництва тепла та електроенергії.

Етапи вирішення проблеми ТПВ.

Проблема муніципальних відходів може бути ефективно вирішена тільки при активній участі місцевої влади та місцевого населення. Оскільки рішення не зводиться до вибору і придбання «адекватною» технології, а вимагає комплексного втручання в усі - соціальні та економічні - аспекти проблеми, то участь влади не повинно зводитися лише до прийняття «керівних рішень». Плану КУО - повинні відбуватися не одноразово, а безперервно.

Джерела муніципальних відходів

житлові

Індивідуальні та багатоквартирні будинки

господарські

установи
магазини
культурні заклади
підприємства громадського харчування
Готелі
бензоколонки

Комунальні служби

Знесення та будівництво будівель
прибирання вулиць
Зелене будівництво, парки, пляжі
Залишкова продукція сміттєспалювання і сміттєпереробки

установи

школи
лікарні
тюрми

промисловість

Сільське господарство

Приклади категорій відходів

папір

газети
офісний папір
глянцеві журнали
Папір для комп'ютерів
картон

пластик

PET (пляшки з-під газованої води)
змішаний пластик
Пінопласт
Інший пластик (поліетилен, ПВХ)

метал

Ферромагнетики (сталеві банки і т.д.)
алюміній
інші неферромагнетікі

Скло

прозоре
Коричневе ( "бурштинове")
зелене
Інше (лампи, віконне і т.д.)

рослинні відходи

листя
трава
гілки

дерев'яні відходи

покришки

Інші гумові відходи

шкіра

Харчові відходи

Неорганика (камені, кераміка)

Дрібні матеріали (що проходять через 1.5 см сітку)

Текстиль

Будівельне сміття

Небезпечні побутові відходи (розчинники, отрутохімікати)

Речі, викинуті повністю (холодильники, телевізори)

Залишкові матеріали (зола, мул)

Оскільки оцінка відходів може обійтися дорого (наприклад, від $ 35,000 до $ 500,000 в США), дуже важливо правильно поставити цілі дослідження, які можуть, наприклад, полягати в тому, щоб здійснити поінформований вибір найбільш прийнятного з можливих варіантів утилізації ТПВ (в цьому випадку потрібні дані дуже загального характеру, які можна зібрати без особливих витрат). Навпаки, якщо проектується високотехнологічне підприємство з утилізації відходів (наприклад, сучасний МСЗ), то може знадобитися велика кількість дуже точних даних про обсяг і склад ТПВ. Збір занадто великої кількості непотрібних даних або не знаходження необхідної інформації можуть дорого обійтися.

Системи збору і проміжного зберігання відходів

Збір відходів часто є найбільш дорогим компонентом всього процесу утилізації. Тому правильна організація збору відходів може заощадити значні кошти. Існуюча в Україні система збору ТПВ повинна залишатися стандартизованої з точки зору економічності. У той же час додаткове планування необхідно для того, щоб вирішити нові проблеми (наприклад, відходи комерційних кіосків, на збір яких часто не вистачає ресурсів). Іноді кошти для вирішення цих нових проблем можна знайти, вводячи диференційовану плату за збір сміття.

У густонаселених територіях нерідко доводиться транспортувати відходи на великі відстані. Рішенням в цьому випадку може з'явитися станція тимчасового зберігання відходів, від якої сміття може вивозитися великими за вантажопідйомністю машинами або залізницею. Слід при цьому зазначити, що станції проміжного зберігання є об'єктами підвищеної екологічної небезпеки і можуть при неправильному розташуванні і експлуатації викликати не менше нарікань місцевих жителів і громадських організацій, ніж звалища і МСЗ (як це відбувається, наприклад, в Алма-Аті).

Вторинна переробка

Досить багато компонентів ТПВ можуть бути перероблені в корисні продукти

Скло зазвичай переробляють шляхом подрібнення і переплавлення (бажано, щоб вихідне скло було одного кольору). Скляний бій низької качаства після подрібнення використовується в якості наповнювача для будівельних матеріалів (наприклад, т.зв. «глассфальт»). У багатьох російських містах існують підприємства по відмиванню і повторному використанню скляного посуду. Така ж, безумовно, позитивна практика існує, наприклад, в Данії.

Сталеві і алюмінієві банки переплавляються з метою отримання відповідного металу. При цьому виплавка алюмінію з баночок для прохолоджувальних напоїв вимагає тільки 5% від енергії, необхідної для виготовлення того ж кількості алюмінію з руди, і є одним з найбільш вигідних видів «ресайклінгу».

Паперові відходи різного типу вже багато десятків років застосовують поряд зі звичайною целюлозою для виготовлення пульпи - сировини для паперу. З змішаних або низькоякісних паперових відходів можна виготовляти туалетну чи обгортковий папір і картон. На жаль, в Росії тільки в невеликих масштабах присутній технологія виробництва високоякісного паперу з високоякісних відходів (обрізків друкарень, використаного паперу для ксероксів і лазерних принтерів і т.д.). Паперові відходи можуть також використовуватися в будівництві для виробництва теплоізоляційних матеріалів і в сільському господарстві - на солому на фермах.

Пластик - переробка пластика в цілому - більш дорогий і складний процес. З деяких видів пластику (наприклад, PET - двох- і трилітрові прозорі пляшки для прохолоджувальних напоїв) можна отримувати високоякісний пластик тих же властивостей, інші (наприклад, ПВХ) після переробки можуть бути використані тільки як будівельні матеріали. У Росії переробка пластику не проводиться.

На діаграмі наведена типова вартість переробки вторсировини

На діаграмі наведена типова вартість переробки вторсировини

компостування

Компостування - це технологія переробки відходів, заснована на їх природному биоразложения. Найбільш широко компостування застосовується для переробки відходів органічного - перш за все рослинного - походження, таких як листя, гілки та скошена трава. Існують технології компостування харчових відходів, а так само нерозділеного потоку ТПВ.

В России компостування с помощью компостних ям часто застосовується населенням в індівідуальніх будинку або на садових ділянках. У той же час процес компостування може бути централізований і проводитися на спеціальних майданчиках. Існує кілька технологій компостування, розрізняються по вартості і складності. Більш прості і дешеві технології вимагають більше місця і процес компостування займає більше часу, як випливає з наведеної класифікації технологій компостування.

Кінцевим продуктом компостування є компост, який може знайти різні застосування в міському і сільському господарстві.

Компостування, що застосовується в Росії на т.зв. механізованих сміттєпереробних заводах, наприклад, в Санкт-Петербурзі, представляє з себе процес зброджування в біореакторах всього обсягу ТПВ, а не тільки його органічною складовою. Хоча характеристики кінцевого продукту можуть бути значно поліпшено шляхом вилучення з відходів металу, пластику і т.д., все ж він вдає із себе досить небезпечний продукт і знаходить дуже обмежене застосування (на Заході такий «компост» застосовують лише для покриття звалищ).

Різні технології компостування

мінімальна технологія
Компостні купи - 4 метри у висоту і 6 метрів в ширину. Перевертаються раз на рік. Процес компостування займає від одного до трьох років залежно від клімату. Необхідна відносно велика санітарна зона.

Технологія низького рівня
Компостні купи - 2 метри у висоту і 3-4 в ширину. У перший раз купи перевертаються через місяць. Наступне перевертання і формування нової купи - через 10-11 місяців. Компостування займає 16-18 місяців.

Технологія середнього рівня
Купи перевертаються щодня. Компост готовий через 4-6 місяців. Капітальні і поточні витрати вище.

Технологія високого рівня
Потрібна спеціальна аерація компостних куп. Компост готовий вже через 2-10 тижнів

сміттєспалювання

Сміттєспалювання - це найбільш складний і «високотехнологічний» варіант поводження з відходами. Спалювання вимагає попередньої обробки ТПВ (з отриманням т.зв. палива, вилученого з відходів). При поділі з ТПВ намагаються видалити великі об'єкти, метали (як магнітні так і немагнітні) і додатково його подрібнити. Для того, щоб зменшити шкідливі викиди з відходів, також отримують батарейки та акумулятори, пластик, листя. Спалювання нерозділеного потоку відходів в даний час вважається надзвичайно небезпечним. Таким чином, сміттєспалювання може бути тільки одним з компонентів комлексной програми утилізації.

Спалювання дозволяє приблизно в 3 рази зменшити вагу відходів, усунути деякі неприємні властивості: запах, виділення токсичних рідин, бактерій, привабливість для птахів і гризунів, а також отримати додаткову енергію, яку можна використовувати для отримання електрики або опалення.

Для так званих установок масового спалювання (продуктивністю від 100 до 3000 тонн на добу) капітальні витрати в США коливаються від 80 до 100 тис. Доларів на одиницю потужності (тонна спалюваних відходів в день). У цю ціну не входить ціна пристроїв підготовки відходів. Експлуатаційні витрати становлять близько 20 доларів за тонну ТПВ. При виборі варіантів утилізації ТПВ слід також мати на увазі, що час, необхідний на проектування та будівництво МСЗ в США, в середньому займає 5-8 років.

Екологічні впливу МСЗ в основному пов'язані з забрудненням повітря, в першу чергу - дрібнодисперсного пилом, оксидами сірки та азоту, фуранами і діоксинами. Серйозні проблеми виникають також з похованням золи від сміттєспалювання, яка по вазі складає до 30% від початкової ваги відходів і яка в силу своїх фізичних і хімічних властивостей не може бути похована на звичайних звалищах. Для безпечного поховання золи застосовуються спеціальні сховища з контролем і очищенням стоків.

У Росії сміттєспалювальні заводи серійно не виробляються. Говорячи про соціально-економічні аспекти сміттєспалювання, слід зазначити, що зазвичай будівництво і експлуатації ССЗ не по кишені міському бюджету і має здійснюватися в кредит або приватними компаніями. У багатьох випадках компанія, що володіє МСЗ, прагне підписати договір з містом, в якому буде передбачена обов'язкова поставка певної кількості і складу ТПВ на добу. Такі умови роблять фактично неможливим здійснення програм вторинної переробки або компостування або інші значні зміни в методах утилізації. Тому будівництво МСЗ вимагає дуже ретельної координації з іншими аспектами програми управління ТПВ і до цього варіанту треба звертатися тільки після того, як інші програми вже сплановані. У Росії експлуатується два типи сміттєпереробних заводів: одні виробляють компост зі сміття (ленінградська схема), а інші його спалюють (московська схема). Перші виробляють компост, який сильно забруднене важкими металами, а очищення від них - надзвичайно дороге задоволення. Тому всупереч авторської ідеї - використовувати цей компост на полях не можна. Його треба депонувати. А це - нова проблема. В результаті, компостують заводи або зупинені через відсутність збуту продукції, або працюють не на повну потужність. Що стосується сміттєспалювальних заводів, то вони небезпечні в екологічному плані: мають високотоксичні газоподібні викиди і зольний залишок. А якість пара настільки низько, що використання його для міських потреб - проблематично. Ці заводи комплектуються дорогим імпортним обладнанням. Його вартість становить близько 100-120 млн. Доларів США плюс вартість будівельних і монтажних робіт. Крім того, вартість спалювання однієї тонни відходів надзвичайно висока -50-70 доларів. Так що аналіз показує, що обидві технології мають серйозні екологічні та економічні вади.

брикетування

Брикетування ТПВ - порівняно новий метод у вирішенні проблеми їх видалення. Брикети, широко застосовуються вже протягом багатьох років в промисловості і сільському господарстві, являють собою одну з найпростіших і найбільш економічних форм упаковки. Ущільнення, властиве цьому процесу, сприяє зменшенню займаного обсягу, і як наслідок, призводить до економії при зберіганні і транспортуванні. Переважно в промисловості і сільському господарстві брикетування використовують для пресування і пакування гомогенних матеріалів, наприклад: бавовни, сіна, паперового сировини і ганчір'я. При роботі з такими матеріалами технологія досить стандартна і проста, так як ці матеріали однорідні за складом, розміром і формою. При роботі з ними ускладнення виникають рідко. Потенційно можлива сжігаемость їх відома з достатньою точністю.

Істотним плюсом методу брикетування є спосіб зменшення кількості сміття, що підлягає брикетуванню, шляхом попередньої (до 50%) відсортовування твердих побутових відходів. Відсортовуються корисні фракції, вторинну сировину (папір, картон, текстиль, склобій, метал чорний і кольоровий). Тим самим в народне господарство надходять додаткові ресурси.

Основні труднощі виникають в процесі брикетування комунальних відходів з-за того, що ці відходи не гомогенні, і їх склад не можна передбачити. Усереднені характеристики та властивості цих відходів може бути неоднакові не тільки в різних районах країни, а й у різних частинах одного й того ж міста. Склад відходів змінюється також залежно від сезону року.

Додаткові ускладнення в роботу механізмів по пресуванню ТПВ вносять: висока абразивність складових компонентів (пісок, камінь, скло), а також висока агресивність середовища, завдяки наявності органіки, кислот, розчинників, лаків і т.п.

поховання

З традиційно застосовувалися звалищами зазвичай пов'язано безліч проблем - вони є розсадниками гризунів і птахів, забруднюють водойми, самовозгораются, вітер може здувати з них сміття і т.д. У 50-х роках вперше починають впроваджуватися т. Зв. «Санітарні полігони», на яких відходи кожен день пересипаються грунтом.

Звалище або полігон із захоронення відходів є складною систему, докладне дослідження якої почалося тільки недавно. Справа в тому, що більшість матеріалів, які захоронюються на полігонах, з'явилися, як і самі сучасні полігони, не більше 20-30 років тому. Ніхто не знає, за який час вони повністю разложатся. Коли вчені приступили до розкопці старих полігонів, вони виявили дивовижну річ: за 15 років 80% органічного матеріалу, що потрапив на полігон (овочі, хот-доги) НЕ розклалося. Іноді вдавалося прочитати відкопали на звалищі газету 30-річної давності. Сучасні полігони обладнані всіма типами систем, щоб не допустити контакту відходів з навколишнім середовищем. За іронією, саме внаслідок цього, розкладання відходів утруднено і вони являють собою своєрідну «бомбу уповільненої дії».

При нестачі кисню органічні відходи на звалищі піддаються анаеробному бродінню, що призводить до формування суміші метану і чадного газу (т.зв. «звалищного газу»). У надрах звалища також формується дуже токсична рідина ( "фільтрат"), потрапляння якої у водойми або в підземні води вкрай небажано.

Вимоги до сучасних полігонів включають вимоги до вибору майданчика, конструкції, експлуатації, моніторингу, виведення з експлуатації та до надання фінансових гарантій (страховка на випадок лих та ін.).

При виборі майданчика намагаються уникати сусідства аеропортів, майданчики не мають в заплавах водойм, поблизу від водно-болотних угідь, тектонічних розломів і сейсмічно небезпечних зон.

Безпечна експлуатація полігону передбачає такі заходи:

· Процедури виключення небезпечних відходів та ведення запису по всіх прийнятих відходів і точним координатам їх поховання;

· Забезпечення щоденного покриття приписуються відходів грунтом або спеціальною піною для запобігання розносу відходів;

· Боротьбу з переносниками хвороб (пацюками і т.д.) зазвичай забезпечується використанням отрутохімікатів;

· Відкачування вибухонебезпечних газів з надр звалища (потім метан може бути використаний для виробництва електрики - по всій Великобританії подібні установки виробляють 80 МВт), для цього в неї повинні бути вбудовані спеціальні вертикальні перфоровані труби;

· На полігон повинен здійснюватися тільки контрольований доступ людей і тварин - периметр повинен бути обгороджений і охоронятися;

· Гідротехнічні споруди повинні мінімізувати потрапляння дощових стоків і поверхневих вод на полігон, а всі поверхневі стоки з полігону повинні направлятися на очищення; рідина, яка виділяється з відходів не повинна потрапляти в підземні води - для цього створюються спеціальні системи гідроізоляції;

· Ця рідина повинна збиратися системою дренажних труб і очищуватися перед попаданням в каналізацію або природні водойми;

· Регулярний моніторинг повітря, грунтових і поверхневих вод в околицях полігонах.

Особлива увага приділяється висновку полігону з експлуатації та подальшої рекультивації. Як правило, вихідний проект полігону вже включає план заходів по рекультивації, тривалого моніторингу закритого полігону тощо У США закони багатьох штатів вимагають від компанії, що управляє полігоном, створення спеціального фонду рекультивації. Такий фонд формується протягом усього часу роботи полігону за рахунок відрахувань від одержуваного доходу і має забезпечити необхідні кошти незалежно від зміни власника полігону, банкрутства компанії і т.п.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама