Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

халцедон

Халцед про н (від грец. Chalkedon), мінерал, скритокрісталліческая різновид кварцу . Містить домішки Fe3 +, Al3 +, до 1-1,5% води і ін. Під мікроскопом виявляє тонковолокнисту, часто радіально-волокнисту будову; волокна мікрокристалів кварцу інколи гвинтоподібно закручені (веселкові агати з ефектом иризации ). Утворює кірки, ниркоподібні, гроздьевідних, сталактітоподобние натічні агрегати, прожилки, конкреції , псевдоморфози по органічним залишкам і мінералів, а також виконує порожнечі.

Напівпрозорий або просвічує, блиск в зламі матовий, забарвлення різноманітна. Спайність відсутня; характерний нерівний або заїдливий злам. Твердість за мінералогічною шкалою 6,5-7; щільність 2570-2640 кг / м3.

Різновиди Х. за кольором: хризопраз ; сердолік ; карнеол - червонувато-жовтий; сардер - червоно-бурий; сапфирин - блакитно-сірий; плазма - цибульний-зелений каламутний Х .; воскової Х., або церагат, - світло-жовтий. Деякі різновиди Х. характеризуються плямистим забарвленням: геліотроп , Мірікі - сірий з червоними плямами, Стефаник (точковий агат) - білий або світло-сірий з червоними крапками.

Різновиди Х. по текстурі: агат - з концентричними смужками; онікс , Або стрічковий агат, - паралельно-смугастий, з прямими або плавно зігнутими смугами. Уругвайські агати поєднують концентричну і горизонтальну полосчатость. За малюнком полосчатости виділяються бастіонні (кріпосні), руїни, ландшафтні, зірчасті, хмарні і ін. Агати.

За характером включень розрізняють: моховик (моховий агат) - напівпрозорий Х. з включеннями зеленого хлориту або актинолита; моккаштейн (дендрагат) - Х. з включеннями дендритів окислів марганцю або заліза; енгідрос - жовна Х. з порожнинами, заповненими водою.

Х. - широко поширений породообразующий мінерал. Утворюється з низькотемпературних гідротермальних розчинів, а також при процесах діагенеза , епігенеза і вивітрювання. Відкладається головним чином з колоїдних розчинів (продукт раскрісталлізаціі гелів кремнезему). Х. часто зустрічається в осадових породах у вигляді жовна, конкрецій, пластообразних покладів, псевдоморфоз по раковин, коралів і ін. Х. - основний компонент багатьох кременистих порід, скам'янілої деревини, яшм. Головні промислові родовища Х. зв'язані с. міндалекаменнимі еффузівамі, а також з продуктами їх руйнування.

Завдяки різноманітності забарвлення і здатності добре полироваться Х. і його різновиди з глибокої давнини використовувалися як камені виробів для виготовлення ритуальних предметів і прикрас; відомі халцедонові і сердолікові намистини неолітичного віку, різьблений циліндровий друк (Вавилон), агатові і сердолікові вставки в золотих прикрасах Давнього Єгипту. Онікс особливо широко застосовувався в античних державах Середньої Азії і Середземномор'я (див. глиптика , Гемма , Камея , Інталія ).

Агат і Х., крім того, застосовуються в лабораторній практиці для хімічних і фармацевтичних цілей (агатові ступки), і точному приладобудуванні (опорні призми вагів і ін.). В СРСР родовища виробного Х. і його кольорових різновидів розташовані в Східному Забайкаллі (Тулдунское і ін.), На Уралі (Магнітогорське і ін.), В Закавказзі (Ахалціхского і ін.), Криму (Карадаг) і т.д.

Літ .: Мінерали. Довідник, т. 2, ст. 2 М., 1965; Киевленко Е. Я., Сенкевич Н. Н., Геологія родовищ каменів виробів, М., 1976: Дана Дж. Д., Дена Е. С., Фрондел К., Мінерали кремнезему, пров. з англ., М., 1966 (Система мінералогії, т. 3).

Т. Б. Здорик, Л. Г. Фельдман.

Халцед про н (від грец

Халцедон. Брошка з руїн (ландшафтного) агата.

Натічні форми виділення халцедону, пігментовані гідроксиди заліза.

Халцедон. Сердоліковий агат і вироби з нього.

Халцедон. Хризопраз.

Халцедон. Зрізи жовен агату.

Халцедон. Коктебельская морська галька агата і сердоліку.

Халцедон. Моховик.

Декоративно-виробний халцедон.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама