Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Щеплення в рослинництві

Прив і вки в рослинах про дстве, трансплантація, пересадка гілочки (держака) або нирки (вічка) однієї рослини ( прищепи ) На інше ( підщепу ). Камбій підщепи та прищепи тісно пов'язані один з іншим, внаслідок чого відбувається їх повне зрощення. Утворюється єдиний, нормально функціонуючий рослинний організм. Щеплення - один з найважливіших способів вегетативного розмноження сортів плодових порід. Крім того, її застосовують для збереження сортових особливостей багаторічних рослин; заміни підщепи (який не пристосований до даних грунтово-кліматичних умов) або щепи більш господарсько-цінних, зимостійким, стійким до хвороб і шкідників; прискорення початку плодоношення; лікування рослин з пошкодженої корою; створення декоративних сланких і карликових форм рослин. Відомо кілька сотень способів щеплень, але в виробництві застосовують всього 10-15. Для щеплення плодових порід використовують окуліровку, щеплення черешком, дудкою (кільцем кори з ниркою), зближенням, проростають насінням за кору підщепи та ін .; для трав'янистих рослин - частинами плодів, бульб і цибулин, пересадкою зародків одного насіння на ін. Зимову щеплення проводять в період вегетаційного спокою, зазвичай у 2-й половині зими, в приміщенні; весняну - з березня по червень; річну - з червня по вересень. Всі щеплення за кору підщепи (в т. Ч. І окулірування) проводять в період активної діяльності камбію ін. Способами - в більш ранні терміни.

Окуліровка (найбільш поширений спосіб), т. Е. Щеплення ниркою, або очком, простіше і продуктивніше ін. Способів, забезпечує більш високу приживлюваність і хороший зростання щеп, вимагає невеликої кількості живців. Весняну окуліровку нирками з торішніх живців, які проростають через 15-20 діб (окуліруванням «проростає ниркою»), застосовують головним чином на півдні (де довгий вегетаційний період), переважно для швидкозростаючих кісточкових порід. Для літньої окулірування використовують черешки поточного року, нирки яких знаходяться в спокої до наступної весни (окулірування «сплячою брунькою»). Щеплення закінчують за 50-60 діб до настання постійних холодів: в сівши. зоні - до 5 серпня, в Центральному районі Європейської частини СРСР - до 15 серпня, на Півдні - до 15 вересня. У підщеп, підготовлених до окулірування поливами, підгортання і ін. Прийомами, підтримують високу камбіального активність, що сприяє хорошому відставання кори. Визріли живці (довжиною 30-40 см, товщиною не менше 6 мм) заготовляють з плодоносних дерев напередодні або в день окулірування. Використовують добре розвинені визріли нирки, що знаходяться в середній частині живців. Процес окулірування (рис. 1) складається з декількох операцій: зрізання щитка кори з ниркою, Т-образного розрізу кори на підщепі біля кореневої шийки, на висоті 5-7 см від поверхні грунту, вставки щитка в розріз і обв'язки (липовим мачулою, поліхлорвінілової плівкою, волокном льону і т.п.) місця окулірування. Щитки можна зрізати з тонким шаром деревини або без неї. Для підвищення виходу саджанців сортів з важко проростають нирками застосовують окулірування двома очками. Після окулірування грунт розпушують, при необхідності рослини підгортають. Через 10-15 діб під час ревізії рослини із загиблими очками перещеплювати, а у прижилися послаблюють обв'язку.

Щеплення живцем здійснюють наступними способами: копулировкой, вприклад, в бічній заріз, клином, в розщепів, за кору, за кору з шипом, містком і ін. Копуліровка (проста і поліпшена) можлива при однаковій товщині підщепи та прищепи; її застосовують в розплідниках і для перещеплення 1-2-річних гілок дорослих дерев в садах. При простій копулировке на верхньому кінці підщепи і нижньому кінці прищепи роблять однакової довжини косі зрізи; при поліпшеною (рис. 2) - на косих зрізах ще поздовжні надрізи, в результаті чого утворюються «язички». Потім щепу і підщепу поєднують і місце щеплення обв'язують, як при окулірування, і обмазують садовим варом. Щеплення вприклад (рис. 3) застосовують в тому випадку, коли підщепа товщі прищепи. Підщепу зрізують, залишаючи невеликий пеньок, до якого прикладають держак (щепа) зрізом, точно збігається по довжині і ширині з вертикальним зрізом на підщепі. Щеплення в бічній заріз (рис. 4) проводять в нижній частині підщепи, зрізаного на шип довжиною 10-15 см. У ньому роблять збоку надріз, в який вставляють держак, зрізаний двогранним клином.

При щепленні клином (рис. 5) підщепу зрізують поперек і збоку роблять клиноподібний виріз з деревини, в який вставляють нижній кінець держака, загостреного з двох сторін клином. Щеплення в розщепів (рис. 6) застосовують на товстих підщепах, наприклад при перещепленні плодових дерев. Підщепа (у вигляді пенька) розщеплюють поздовжньо і з двох сторін щілини вставляють живці з двома уступами або загострені клином. При щепленні за кору (рис. 7) підщепу зрізують на пеньок і збоку його роблять один або кілька надрізів кори до камбію, в які вставляють зрізані косо або з уступом (плечиком, сідлом) живці. Щеплення за кору з шипом (рис. 8) - на кінці підщепи, зрізаного на шип, знімають вузьку смугу кори, іноді з шаром деревини; в нижній частині вирізу кору поздовжньо розрізають і вставляють держак з косим зрізом. Щеплення містком (рис. 9) застосовують для лікування дерев при сильному пошкодженні кори гризунами, опіками та ін. (Як би перекидають місток через рану).

Щеплення дудкою (трубкою) застосовують навесні, влітку і на початку осені при розмноженні волоського горіха, пекана, каштана, шовковиці та ін. На місці щеплення в підщепі знімають кільце (дудку) кори, в яке вставляють однакового розміру дудку кори прищепи з ниркою.

Щеплення зближенням - см. аблактіровкі .

Літ .: Ваніцек К. Г., Поліпшення деревних насаджень щепленням, пров. з нім., М., 1960; Бірюков М. П ,, Щеплення плодових рослин, Свердловськ, 1962; Гарнер Р., Керівництво по щепленню плодових культур, пров. з англ., М., 1962; Степанов С. Н., Плодовий розсадник, М., 1963.

М. Д. Кузнецов.

Прив і вки в рослинах про дстве, трансплантація, пересадка гілочки (держака) або нирки (вічка) однієї рослини (   прищепи   ) На інше (   підщепу   )

Мал. 5. Щеплення клином.

Мал. 9. Щеплення містком.

Мал. 3. Щеплення вприклад: а - з язичком, б - з плечиком.

Мал. 6. Щеплення в розщепів.

Мал. 8. Щеплення за кору з шипом.

Мал. 4. Щеплення в бічній заріз.

Мал. 2. Копуліровка поліпшена.

Мал. 1. Окуліровка: 1 - зрізаний і підготовлений до окулірування держак; 2 - зрізка щитка із ниркою; 3 - зрізаний щиток на ножі; 4 - зрізаний щиток і місце зрізу на держаку; 5 - горизонтальний надріз кори; 6 - вертикальний надріз кори; 7 - вставка щитка із ниркою за кору підщепи; 8 - щиток із ниркою, вставлений в Т-подібний розріз; 9 - зав'язка окулірування.

Мал. 7. Щеплення за кору.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама