Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Фікус і догляд за ним

Як і 50 років тому, сьогодні фікус - одне з найпоширеніших кімнатних рослин Як і 50 років тому, сьогодні фікус - одне з найпоширеніших кімнатних рослин. Фікус - не просто красива рослина, він ще має корисні властивості - добре очищає повітря в приміщенні.
Фікуси були привезені до нас з тропічних і субтропічних лісів і налічують понад 800 видів. Звичайно, в домашніх умовах вирощують меншу кількість видів, ніж існує в природі. Серед них фікус каучуконосний, Бенджаміна, ліровидний, бенгальський, карликовий і т.д. Різні види фікусів вимагають відмінностей в догляді, але є загальні правила.
Пам'ятайте, що фікус сам по собі консервативний - він не любить змін, тому краще відразу визначити для нього постійне місце і, по можливості, не переносити, не переміщувати і не турбувати. Тільки влітку можна поміняти його звичне місце і винести на свіже повітря, балкон або терасу.
Місце, в яке ви визначите свій фікус, має добре провітрюватися, але і не повинно знаходитися на протязі.
Фікус добре себе буде почувати в світлому місці, захищеному від прямих сонячних променів. Недостатнє освітлення стає причиною уповільнення зростання фікуса і обпадання листя. Фікус також чутливий до різких змін в освітленні, на що реагує млявістю і зниженням яскравості листя. Взимку, крім денного світла, рекомендується забезпечити рослинам додаткове підсвічування люмінесцентними, ртутними або натрієвими лампами.
Всі види фікусів теплолюбні. Оптимальна температура змісту фікуса - 25-30 C влітку і 16-20 C взимку. Фікус погано переносить переохолодження грунту, і може скинути листя, якщо стоїть на холодному підвіконні або підлозі!


У будь-який час року при утриманні фікуса в опалювальному приміщенні з сухим повітрям необхідно обприскувати його листя. Це робиться за допомогою теплої, м'якої води, так як жорстка залишає на листках білі розводи солей.
Рослина потребує хорошого поливі, але в перервах обов'язково потрібно давати грунті просохнути. Для поливу можна використовувати холодну воду з-під крана. Вода повинна відстоятися і нагрітися. Фікус рекомендують поливати зверху: теплу воду наливають кілька разів, повністю покриваючи поверхню грунту, поки вона не почне витікати з дренажного отвору. Через 30 хвилин після поливу воду з піддону потрібно злити.
Підгодовувати фікуси рекомендується з весни до осені - в період активного росту. 2 рази в місяць буде цілком достатньо. Підходять готові добрива для декоративно-листяних рослин або їх можна скласти самим: на 1 літр води 0,4 г аміачної селітри, 0,1 г калійної солі, 0,5 г суперфосфату.
Як грунту для молодих фікусів використовують листову землю, торф і пісок в рівному співвідношенні. Дорослі ж рослини вимагають більш щільної землі, тому в субстрат додають дернову землю і перегній. Хороший дренажний ефект забезпечить керамзит і шматочки деревного вугілля, вони ж і захистять рослину від застою води і гниття коренів.
Як часто потрібно пересаджувати фікус? Якщо ви побачили, що горщик став тісний для фікуса (земляний кому повністю обплетений корінням, грунт швидко просихає після поливу, коріння вилазять з дренажного отвору) - настав самий час для пересадки. Її проводять у весняний і період для кращої адаптації рослини. Молоді рослини пересаджують щороку в ємність, велику на 2-3 сантиметри від попередньої. Більш дорослі рослини пересаджують раз в 2-3 року в ємність на 3-4 сантиметри більшого діаметра.

Великі фікуси пересаджувати проблематично, тому щороку можна просто заміняти верхній шар грунту. Після пересадки коренева система вимагає деякого часу для адаптації, тому в перший місяць зростання фікуса може сповільнитися. Найчастіше це відбувається, коли нова ємність занадто велика.

Павутинний кліщ: з'являється при дуже сухому повітрі - на стеблах видно павутина, листя стає млявим і обпадають.
Заходи боротьби: рослину протерти мильною губкою і промити під теплим душем. При дуже сильному ураженні фікус можна обприскати 0,15% розчином актеллика (1 - 2 мл на літр води).

Щитівки: коричневі бляшки по поверхні листя і стебел, висмоктують клітинний сік. Листя втрачає забарвлення, сохнуть і обпадають.
Заходи боротьби: для механічного очищення шкідників листя протирають мильною губкою. Потім рослину обприскати 0,15% розчином актеллика (1 - 2 мл на літр води).

Трипс - появі сприяють висока температура і низька вологість повітря. На нижньому боці аркуша трипс відкладає численні колонії, а на верхній стороні листа з'являються світлі крапки. В результаті верхня сторона листа стає сірувато-коричневої з сріблястим блиском.
Заходи боротьби - рослина слід обприскувати, при необхідності неодноразово інсектицидами (фітоверм, децис, актеллик, інтавір).

Дякуємо strana-sovetov.com і за наданий матеріал.

Як часто потрібно пересаджувати фікус?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама