Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Левізія - конкурентка магнолій

  1. Пишне цвітіння справжньою аристократки левізія
  2. Видова і сортове різноманіття левізія
  3. Також вкрай рідко зустрічаються і:
  4. Підбираємо грунту для левізія
  5. посадка левізія
  6. Секрети догляду за левізія
  7. розмноження левізія

Коли бачиш в саду квітучу левізія, в голові так і миготять асоціації то з рододендронами, то з гілками квітучих магнолій, то з красунями Годеція, пишноцветнимі елітними літниками. Але байдужим залишитися до цієї красуні не можна. Левізія - рослина самобутнє і безумовно унікальне. Належна до мініатюрним трав'янистих багаторічників, левізія, незважаючи на скромні розміри кісткової, красується величезними п'ятисантиметровими квітками, з красою яких не здатний потягатися жоден конкурент. Ця крихітка вирощується і в горщиках, і в грунті. І милуючись на її цвітіння, важко повірити, що ця рослина нехай і вимогливе, але витривала і зимостійка. Коли бачиш в саду квітучу левізія, в голові так і миготять асоціації то з рододендронами, то з гілками квітучих магнолій, то з красунями Годеція, пишноцветнимі елітними літниками

Левізія котиледон (Lewisia cotyledon). © Wikimedia Commons

Пишне цвітіння справжньою аристократки левізія

Унікальний багаторічна рослина з розкішним цвітінням - ендемік Північної Америки. При цьому в природі зустріти левізія не можна більше ні на одному континенті. Все левізія розвиваються досить специфічно, рослини залежать від вологості влітку і можуть повністю зникати і потім так само непомітно з'являтися знову.

Більшість левізія активно розвивається з весни і до цвітіння, що починається в травні-червні і триває до липня-серпня, після чого листя відмирає. Але є й ті види, у яких листя розвивається восени, а цвітіння настає ранньою весною, і культури, які зберігають листя при комфортній вологості.

У висоту левізія не перевищить і 30 см і в більшості випадків поступається за розмірами навіть низькорослим азаліям. Рослина розвивається в формі розетки з листя витягнутої форми і з красивою сизої опушкою, які можуть бути і цільними язиковідние, і ланцетними, і красивими зубчастими. Товсті і шкірясті, вони прекрасно поєднуються з кам'яною крихтою і текстурами великих валунів.

Головна риса левізія, яка і перетворює рослина в дійсно унікальний садовий вид - розкішне цвітіння. Воно не просто декоративно, а незрівнянно з естетичних характеристик. Складні суцвіття з яскравим жовтим центром і округлими або видовженими «пелюстками» то більше нагадують ромашки, то розкішні лілії або магнолії.

Квітки левізія досягають 5 см в діаметрі, що з огляду на всього лише в 5-6 разів більші розміри куща змушує їх здаватися ще більш величезними. Звичайно, зустрічаються і набагато більш скромні за розмірами квіток левізія, але навіть сантиметрові квітки крихітних видів на тлі кісткової здаються великими і сяючими.

Краса цвітіння здається ще більшою завдяки тривалості. Адже левізія цвіте невпинно протягом буквально всього літа. Як така крихітка може невтомно цвісти, залишається загадкою. Правда, відповідь на неї дуже простий: левізія влаштують тримісячне шоу тільки при правильному догляді, який і повинен забезпечити рослині необхідні поживні речовини у великій кількості.

Колірна гамма левізія включає різні варіації яскравих відтінків рожевого і оранжевого, а також багаті тони біло-жовтого спектру. При цьому варіації забарвлення інакше ніж акварельними не назвеш: то яскраві і зухвалі, то ніжні і пастельні, лососевий, фуксіевий, абрикосовий і інші завжди дивляться вигідно тони підкорюють свіжістю і чистотою.

У більшості левізія забарвлення складні, з більш темними плямами і прожилками. А різниця в насиченості забарвлення між бутонами, тільки що розпустилися і вже зрілими квітками робить барвисте оздоблення ще більш ошатним.

Левізія Конгдон (Lewisia congdonii)

Видова і сортове різноманіття левізія

У рід левізія (Lewisia) об'єднані більш ніж 20 видів цих мініатюрних, але чудово яскравих рослин. У сучасному вигляді левізія в природі практично не зустрічаються: в садовій культурі в основному використовуються різні гібриди, цвітіння яких за масивністю і красі потягається і з рододендронами.

Але головне поділ левізія стосується типу листя. Серед цих рослин є:

  • вічнозелені види і сорти;
  • листопадні види і сорти.

Вони вимагають кілька різного підходу до вирощування, адже екземпляри з зимово-зеленим листям куди більш примхливі, особливо по параметру зимівлі

Вони вимагають кілька різного підходу до вирощування, адже екземпляри з зимово-зеленим листям куди більш примхливі, особливо по параметру зимівлі

Левізія карликова (Lewisia pygmaea). © Hive Mind

Підбираючи левізія для свого саду, в першу чергу орієнтуйтеся нема на асортимент видових рослин, а оціните доступний вам асортимент гібридів. Зазвичай саме гібридні левізія цвітуть найбільш ефектно і барвисто, та й вирощувати їх легше. Орієнтуйтеся на забарвлення, а не на ім'я, і ​​звичні умови вирощування. Ось лише кілька найбільш поширених гібридних сортів:

  • «Чари Фуксії» з сліпуче яскравим забарвленням насиченого рожево-пурпурного кольору;
  • ніжно-рожева левізія «Пінкі», прекрасно переносить вогкість;
  • перлинно-біла обільноцветная левізія «Перли Ясеня»;
  • білосніжний сорт з триваючим майже 3 місяці цвітінням «Рой Елліотт»;
  • апельсиновий, сліпуче-яскравий сорт з великої листової розеткою «Метью»;
  • яскраво-оранжевий «Sunset Strain»;
  • формує десятки розеток і сотні квітів сорт «Норма Джин» з пастельним рожевим забарвленням;
  • «Джорджі Хенлі» з яскравим фуксіевим відтінком квіток, під якими не видно розетки;
  • неповторно дивиться в теракотових горщиках левізія «Тревозія» з її сонячним, динно-абрикосовим забарвленням.

Більшість гібридів цвітіння починають в травні, а триває воно як мінімум до серпня, а найчастіше триває навіть у вересні.

Але і з 20 видових левізія більше число рослин є сверхдекоратівнимі.

Найпростіший в вирощуванні і найдоступніший і розповсюджений вид з левізія - левізія котиледон (lewisia cotyledon) і різні гібриди на його основі. Це вічнозелений багаторічник з дуже довгими, до 15 см гладкими листям з незвичайною червоною облямівкою по хвилястому краю. У різних умовах ця левізія формують відмінні за формою і густоті розетки з листя. Але яскраве цвітіння залишається незмінним. У травні і червні левізія котиледон випускає пишні суцвіття квіток з 6-15 пелюстками в кожному.

Забарвлення варіюються, мутують при насіннєвому вирощуванні і можуть як представляти строкаті помаранчеві, червоні, рожеві, жовті комбінації, так і білий колір з темними смугами і широкими мазками-прожилками контрастного кольору. Неповторне по своїй яскравості рослина здається розписаним вручну. З усіх культурних форм котиледона найбільшу популярність заслужила білосніжна «Альба».

Заслуговує на увагу і левізія дліннолепестковая (lewisia longipetala), яка цвіте з червня по липень. красива розетка з довгих, ремневідних листя служить прекрасним фоном для тонких «черешків» довжиною до 10 см і чотирьохсантиметрову квіток, що нагадують крихітні латаття і за формою, і по рожевому забарвленню.

красива розетка з довгих, ремневідних листя служить прекрасним фоном для тонких «черешків» довжиною до 10 см і чотирьохсантиметрову квіток, що нагадують крихітні латаття і за формою, і по рожевому забарвленню

Левізія дліннолепестковая 'Little Peach' (Lewisia longipetala). © sierrarainshadow

Левізія короткочашечковая (lewisia brachycalyx) - красивий і дуже ніжний аризонский вид з Листопадній кроною, довгими, до 10 см листям, покритими сизим нальотом. Цвіте ця левізія всю весну, а крона активно нарощується восени після короткого літнього періоду спокою. Забарвлення квіток акварельний, з ніжним рожевим на кінчиках пелюсток і білим в центрі, хоча може і варіюватися в рамках біло-рожевої гами в залежності від умов вирощування.

Левізія колумбійська (lewisia cоlumbiana) - вічнозелений вид з компактною розеткою язиковідние листя і високим тонким квітконосом, вінчаються біло-рожевими квітками з яскравими прожилками. У цій левізія є чудова різновид Розеа з фуксіевимі, ​​яскраво-рожевими квітками і вдвічі меншими розмірами. Цвіте колумбійська левізія з травня до серпня.

За великі, широкі і дуже м'ясисті листя левізія Твіді (lewisia tweedyi) не дарма заслужила прізвисько «квітучої капусти». Яскраво-зелені або пурпурні, ці красуні прикрашають кам'янисті сади надзвичайно привабливими розетками листя, на тлі яких квітки химерних забарвлень здаються ще більш зворушливими.

Досягаючи 5 см в діаметрі, квітки цієї ревізії пофарбовані майже виключно в фруктові відтінки - динячі, апельсинові, абрикосові з обов'язковим акварельних розмиванням по краю пелюсток. При цьому колір варіюється і змінюється, часто гібрідізіруют. Цей вид вважається однією з найбільш помітних і ефектних левізія. На зиму левізія Твіді краще викопувати і переносити в парники, адже зимової вогкості вона не виносить.

Левізія сьеррская (lewisia sierrata) - вічнозелений вид з дуже красивими зазубреними листям сіруватого забарвлення і дивно великими для настільки тонких квітконосів п'ятипелюстковими квітками. На них на тлі базового блідого біло-рожевого забарвлення яскраво проступають контрастні темно-рожеві прожилки. Цвітуть красуні з трохи нагадують лілію квітками з травня до липня.

Розміри самого рослини не перевищать і 6 см, а квітки - трохи більше ніж сантиметрові. Але це мініатюрне диво здатне зачарувати кого завгодно на тлі кам'яної породи. Зовні на неї схожа більш рідкісна левізія кантелоу (lewisia cantelovii), у якій пагони виростають до 30 см і розетки сформовані більш зубчастим листям.

Незвичайна левізія Невади (lewisia nevadensis) очей б здатися родичем ромену, якби не її товсті, м'ясисті листя з деформованою, викривленої формою. Білосніжні квіти з зелено-жовтими тичинками розпускаються тільки в сонячні дні, але зате цвітіння триває з травня і до кінця серпня. Це незвичайне, здається свіжим рослина, здатне швидко і активно поширюватися дітками.

Левізія карликова (lewisia pygmaea) - справжній карлик-суккулент, який випускає пізньою весною довгі, від 10 см листя з підземного кореня, створюючи дуже своєрідну і начебто прикопати розетку. Суцвіття-парасольки з 7 білих або рожевих квіток діаметром до 2,5 см здаються невагомими, зворушливими, красиво никнуть, а іноді і лягають на землю. Влітку ця левізія ховається. А з приходом осені розетка знову починає нарощувати листя.

Рідкісна і дуже цінна левізія Конгдон (lewisia congdonii) - вид з високими квітконосними пагонами і потужною розеткою листя. Досягаючи у висоту 60 см, вона вінчається суцвіттями пастельних, палево-рожевих квіток з класичними зворушливими темними прожилками. Цвіте ця левізія з середини весни до кінця червня. Але може повторно зацвісти і восени.

Левізія Невади (Lewisia nevadensis). © Meighan

Також вкрай рідко зустрічаються і:

  • левізія двухчашелістіковая (lewisia disepala), у якій листя в розетці діаметром до 5 см зникають під час цвітіння, а блідо-рожеві квітки здаються світяться і досягають 2-3 см в діаметрі;
  • левізія Келлога (lewisia kelloggii), також відмираюча після схожого на лілії білого цвітіння в липні і знову прокидається восени;
  • левізія Лі (lewisia leeana) з дуже товстими, циліндричними в розрізі листям і зібраними в волоті суцвіттями висотою до 20 см;
  • левізія Магуїр (lewisia maguirei) з короткими листям і білими квітками в складних парасольках;
  • цвіте тільки тоді, коли грунт навесні залишається вологою після сходу снігу (березень-травень) левізія супротівнолістная (lewisia oppositifolia) з пухким суцвіттям з 5 білих квіток і гнучкими пагонами, а також її карликова форма «Річі»;
  • левізія оновлена (lewisia rediviva) з розкішними 5-7-сантиметровими квітками, що пропонує помилуватися на всі відтінки рожевого спектру від майже білих до найбільш насичених. Квітки у неї розпускаються над розеткою листя тільки в сонячні дні (дуже примхлива до вологості взимку);
  • здатна зацвісти тільки через 5 років після посіву левізія Стеббинс (lewisia stebbinsii) з розпростертими навколо крихітної листової розетки пагонами і зворушливими акварельно-рожевими квітками з красивим центром.

У декоративному садівництві та квітникарстві левізія використовують:

  • в якості вишуканого акценту для альпійської гірки, прикраси східних і західних схилів;
  • для «штучних» акцентів в рокарії;
  • як вінчає штрих оформлення композицій з посипкою грунту кам'янистій крихтою;
  • в ролі ошатною, святкової вазонів, для переносних альпінаріїв;
  • як зворушливого штриха або акценту в оформленні палісадників, «парадних» квітників або миксбордеров.

Левізія можна вирощувати:

  • як багаторічник для відкритого грунту;
  • як вазони, яке на зиму прибирають в приміщення, а все теплу пору року вирощують як садову культуру на відкритому повітрі (або використовують для прикраси балкона).

Умови, комфортні левізія

Підібрати ідеальний майданчик для левізія дуже непросто. Вони дивним чином поєднують ніжність і солнцелюбівие. Висаджувати їх необхідно на сонячних ділянках, але з легким притенением опівдні і найспекотніші обідні години, з розсіюванням світла. Та й дари Левітін не виносять, вважаючи за краще вологу і прохолоду.

Виконати ці вимоги нелегко, але можливо: рослина комбінують з більш високим партнером (або розміщують у валуна, стінки, піднесення), який створить ажурну тінь в розпал дня і не дасть грунті інтенсивно перегріватися. Але при цьому місце все одно має залишатися добре освітленим. Перед посадкою обов'язково прослідкуйте за рухом сонця і оціните зміну світлового режиму з ранку і до пізнього вечора.

Процес підбору освітлення, комфортного левізія багато в чому нагадує підбір умов для кімнатних рослин: ця крихітка буде добре себе почувати на східних і західних схилах, в місцях з східною орієнтацією. Безпрограшним вважається розміщення левізія між двома валунами, в своєрідних ущелинах з закладеним шаром товстого дренажу.

Горшкових левізія потрібно максимально яскраве, але розсіяне освітлення: ці красуні бояться прямих сонячних променів. На відкритому повітрі тераси, балкона або зони відпочинку горшкові левізія гібридних сортів будуть барвисто цвісти навіть в півтіні.

Ця рослина - не самий жаростійкий багаторічна рослина. Під час екстремально спекотних днів левізія може зупинитися в розвитку (що не означає повну зупинку цвітіння, адже воно може і продовжитися після швидкого відновлення комфортних температур).

У зростаючих у відкритому ґрунті левізія таке явище спостерігається рідко, лише коли рослина не отримує практично ніякого догляду, а ось у рослин левізія цілком типово. Видові левізія після відцвітання або в сухості можуть повністю перейти в режим спокою, не залишивши навіть листя. Зникнення розеток чи не свідчить про загибель рослини.

Левізія короткочашечковая (Lewisia brachycalyx). © World of Flowering Plants

Підбираємо грунту для левізія

Грунт для левізія підібрати куди легше. Ця рослина потребує найякіснішої садовому грунті - пухкої, прекрасно дренированной і родючою. Особливу увагу слід приділити кислотності: левізія воліють рости тільки в кислих грунтах. Обов'язковою є домішка не тільки торфу, але і щебеню, піску, гумусу, а краще і коров'ячого гною. Але критично важливий параметр один - дренированность.

Левізія в контейнерах також необхідно підібрати якісні землесмеси. Зазвичай для них використовують універсальні субстрати, що складаються з садової грунту з добавками піску і компосту. Але якщо грунт підійде практично будь-який з числа якісних, то ємностей потрібно приділити підвищену увагу.

Левізія будуть барвисто цвісти тільки в невеликих контейнерах і горщиках, адже надлишок вільного грунту може викликати активну вегетацію на шкоду цвітінню. Зверніть увагу, що висаджувати цей багаторічник краще в ємності з декількома дренажними отворами. Та й на дно потрібно обов'язково закласти потужний шар дренажу.

посадка левізія

Наскільки б гарною не була грунт, посадка левізія - вельми специфічний процес. Для цієї рослини викопують глибокі посадочні ями, на дно яких закладають дренаж висотою близько півметра. Тільки в таких умовах левізія зможе рости на квітнику або в палісаднику. Але закладанням дренажу специфіка висадки левізія не вичерпується.

Після установки саджанця і дбайливого наповнення посадкової ямки грунтом кореневі шийки потрібно буде акуратно обкласти гравієм, а грунт - замульчувати щебенем, гравієм або кам'яною крихтою, яка надійно захистить чутливих американок від перезволоження.

Секрети догляду за левізія

Для того щоб насолодитися розкішним цвітінням левізія, їй необхідно забезпечити більш-менш стабільні умови вирощування. Доглядати за цією рослиною неважко, але левізія доведеться приділяти увагу на стадії цвітіння.

Поливи цій культурі потрібні, але лише рідкісні і реагують на капризи погоди. Поливають левізія під час посухи так, щоб рослина не знаходилося надто довго в повністю пересохлому грунті. Процедури повинні бути помірними і дуже акуратними: при поливі не можна допускати, щоб волога потрапляла не лише на бутони і квітки, але і на листя левізія.

Кімнатні левізія поливають так, щоб субстрат завжди залишався злегка вологим, але грунт висихала між процедурами в середньому шарі. Якщо у зростаючих в горщиках левізія спостерігається зупинка росту, пауза, викликана спекою, то поливи потрібно зупинити, але постійно обприскувати рослину до відновлення розвитку.

Піджівлення - найважлівішій компонент догляд. Саме від правильно внесення добрив буде залежаться и краса, и длительность Цвітіння левізія. Але, на щастя, підгодівлі для цієї культури зовсім не схожі з системою внесення добрив для літників. Підгодовують левізія лише влітку, з частотою 1 раз на місяць вносячи в грунт добрива.

При цьому користуватися мінеральними сумішами не поспішайте: левізія більше любить органічні підгодівлі, зокрема, розведений у воді перебродивший гній. Навіть якщо у вас є час і можливість, частіше, ніж 3 рази за літо підгодовувати левізія не слід. При перекормке вона не буде цвісти пишніше, але почне хворіти, постраждає процес закладки нирок і зимостійкість.

Левізія настільки прекрасні, що перед ними не можуть встояти навіть слимаки. Ці шкідники обожнюють ласувати не тільки листям, скільки квітками рослини. При сусідстві з хворими чагарниками левізія може постраждати і від попелиці, але в цілому є досить стійкою культурою. Боротися з проблемами, в тому числі з гнилями, викликаними перезволоженням потрібно комбінованими методами, коректуючи промахи з відходом і обприскуючи кущі інсектицидами і фунгіцидами.

Підготовка до зимівлі потрібна виключно вічнозеленим левізія. Ці красуні взимку не винесуть намокання в будь-якому вигляді, тому перед зимою їх накривають ковпаками (зазвичай скляними) або створюють сухе укриття. Листопадні левізія зимують навіть без мульчування. Та й в іншому ніякої підготовки до морозів і снігу рослині не потрібно. Якщо ви купуєте рідкісну або видову левізія і отримали рекомендації по викопуванні на зиму для захисту від намокання, будьте уважні.

А ось горшкових рослин знадобиться інший підхід: їх слід з наближенням перших приморозків потрібно перемістити в прохолодне, але не промерзає приміщення з гарним освітленням. Залежно від того, наскільки заповнений корінням земляний кому, рослину можна пересадити до перенесення або почекати з процедурою до весни. Земляний кому для левізія зберігають повністю, не руйнуючи, перекидаючи рослину в ємність трохи більшого діаметра.

розмноження левізія

Це чудове рослина прекрасно розмножується, нехай отримання нового покоління левізія і зажадає деяких зусиль. Насіння левізія потрібно висівати відразу після збору, адже вони втрачають схожість буквально в геометричній прогресії. Існує 4 методу розмноження левізія:

  1. Посів насіння у відкритий грунт. Його проводять під зиму, на розумове гряди, зверху мульчуючи грунт товстим шаром торфу або компосту. Проростуть насіння тільки до квітня, при цьому їх можна як пікірувати, діючи дуже обережно, так і не чіпати для зміцнення протягом року, а вже потім висаджувати на постійне місце. Після місячної стратифікації можна проводити висів і навесні, але в цьому випадку краще висівати насіння левізія на розсаду, а не в грунт.
  2. Посів насіння на розсаду. Вони проростуть після місячної стратифікації в холодних, але не морозних умовах. При цьому стратифікацію потрібно проводити вже після посіву. Висівають насіння в вологий і пухкий субстрат, злегка прикриваючи грунтом і затягуючи плівкою або прикриваючи склом. У холодильнику або іншому місці з температурою від 0 до 5 градусів левізія витримують місяць, після чого переміщають ємності з посівами в тепле і світле місце. Рослини не можна чіпати до випускання другого справжнього листка, після чого потрібно не затягувати распікіровку. У відкритий ґрунт розсаду можна перенести після зникнення загрози зворотних заморозків і нічних похолодань. Зацвіте така левізія тільки на 2-3 рік.
  3. Живцювання, а точніше відділення бічних рослин. Левізія в здоровому стані і після декількох років пишного цвітіння починають утворювати бічні розетки. Вони не володіють своїм корінням і процес відсаджування схожий на живцювання. Розетки потрібно акуратно, гострим ножем зрізати, намагаючись не заподіяти шкоди паросткам основного кущика. Після відділення зрізи присипають вугіллям, підсушують, а деленки висаджують в горщики або контейнери з рихлим субстратом. Ємності потрібно виставити в прохолодне місце і підтримувати легку вологість. У грунт або в постійний горщик і звичні умови черенкованние левізія можна буде перенести тільки після якісного вкорінення і початку активного росту. Кращим строком для відділення діток вважається весна.
  4. Використання самосіву як джерела якісної розсади.

Як альтернативний метод зрідка використовують і спосіб розсічення коренів (ранньою весною нагорі кореневища роблять насічки, які стимулюють утворення нових точок зростання), але для країн з суворими зимами цей метод досить ризикований.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама