Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Олексій Макєєв - Жертва тайги

Олексій Макєєв

жертва тайги

Антон з останніх сил рвонувся вперед, видираючи ноги з заростей чіпкого, прилипливого чубушника, і з ходу зістрибнув з стрімчастого берега на річкову косу. Селезінка противно, навіть болісно тьохнуло і стиснулася. Мокра галька, перемішана з піском, поїхала з-під ніг. Він тут же гепнувся, завалився на бік, з хвилину полежав, переводячи дух. Потім Антон трохи поелозів, скидаючи врізалися, намертво в'їлися в ключиці лямки рюкзака. Звільнившись від важкої ноші, він сів і озирнувся.

Десь зовсім близько, за крутим Кривун, гомонів на всі лади річковий потік, гудів і лютував в невидимій тесніне на гострих злісних шиверах, чи то пак кам'янистих перекатах. Тут же, прямо перед ним, кришталева крижана вода ліниво, не поспішаючи, ходила по широкому колу над темним бездонним виром поруч зі стрімкої, поросла сивим тонким мохом базальтової скелею. У глибоких косих воронках, як ялинкові конфетті, снували, метушилися, безглуздо мерехтіли різнокольорові опале листя.

Є хотілося звірячому! Але тільки не рідкого супца з концентрату, що не набила оскому тушонки, розігрітій на багатті, а чогось вагомого, що стоїть. Духмяній б юшки зі свіжої рибки!

А тому Антон довго не розсиджуватися. Він змахнув топірцем довгий і рівний тальніковий хлист, дістав з кишені рюкзака мотовильце з тонкої, але міцної волосінню і швидко смастрячіл вудку з невигадливою магазинної блесенка. Антон довго уздовж і поперек бив воду в надії на клювання. Однак харьюзи, по-осінньому вибагливі, ні в яку не хотіли спокушатися порожній, нікчемною обманкою. Довелося йому пересилити себе і відправитися на пошуки справжнього наживки.

З великими труднощами Антону вдалося відшукати напівзгнилий трухлявий пень і шляхом довгих і нудних хитрощів наколупав з нього з десяток товстих, досить вгодованих короїдів. Але мучився він недаремно! Тепер справа пішла набагато веселіше. Вже через кілька хвилин застрибав, застрибав шаленим чортеням на вузькій піщаній косі стандартний двохсотграмовий харьюзок, сліпуче блискучий надраєних перламутровим сріблом. Слідом за ним і ще один, точно такий же, хоч лінійку прикладай.

Коли закінчилася наживка, на кукане у Антона вже теліпалося шість таких же одновимірних красенів, і він вирішив з риболовлею зав'язати. На юшечку з лишком вистачить. Та й втома, що накопичилася за нелегкий денний перехід, виявилася сильнішою за невгамовного рибальського азарту. Тепер хотілося тільки одного: скоріше насититися так відпочити.

Антон щільно, в повне задоволення набив утробушку густим гарячим ароматним стравою, а потім вправно виконав всі давно знайомі нехитрі приготування до звичайної тайговій ночівлі. Він заготовив купу важкого сушняка, натягнув на кілочки легку односхилий намет - приліг і «поплив», пригрівшись. Антон розтягнувся у пашить жаром, що розгорілася нодьі [1] в приємній в'язкою напівдрімоті і перебирав в умі надзвичайно вдалий минулий день.

А пощастило йому дійсно байгово [2]! Всього-то з півкілометра і відійшов від місця бівуака. Він спустився з пологої кам'янистій осипи в густу темінь старого деревостану, прошлепал сотню метрів по м'якій, пружною під ногами трав'яний підстилці і обімлів, очманів від буйного захоплення! Гордо піднімаючись над малахітовою бахромою папоротей, горіла, палала в прохолодній тіні головка гігантського панцуя [3]! Та ще й яка! Чи не з кулак завбільшки. Чума! Отпад повний! Справжнє, рідкісне за теперішніх часів упіе [4]! Не те що чахленькім двадцятиграмового клопишам, знайденим до цього.

Півметровий темно-зелене стебло з розлогою розеткою з п'яти довжелезних, ще не зовсім зів'ялого листя величаво ширяв над травою, безроздільно царював на крихітній лісовій галявині поряд з неохватним темнокорим стволом столітньої липи.

Видовище було настільки хвилюючим, що Антону раптом захотілось співати і танцювати від радості, перехопила горло. У повному безпам'ятстві, з якимось диким прискоком і козлячьім беканням, він припустив вкругаля по галявині, але, на щастя, вчасно схаменувся. Нічого давати їжу чиїмось чужим завидющі вухам. Тепер адже чимало всякої отстойной кримінальної шваль сновигає по тайзі, нишпорить жадібними, ненаситними Волчара в розрахунку на легку поживу.

Йому раптом спало на думку давнє повір'я. Ні в якому разі не можна гучними захопленими криками порушувати таємничий спокій полохливого панцуя, а то він запросто може зникнути, розчинитися в повітрі. Почнеш потім з досади попелом голову посипати. Та тільки пізно буде кусати лікті. Нічого вже тоді не зміниш. Чи не повернеш назад. Нічим вже своєму горю не допоможеш.

Антон зупинився як укопаний, прикусив губу, з побоюванням озирнувся. Потім він скинув з плечей важку поклажу, відставив її в сторону і присів поруч зі своєю найціннішою знахідкою навпочіпки, намагаючись більше не відривати від неї очей. А раптом і справді втече полохливий панцу, сховається в непрохідній гущавині? Дійсно пропаде, розтане в повітрі? Вже краще не дурниця, не ризикувати даремно.

Але Антон тут же протверезів, скривив рот в саркастичної усмішці з приводу дурного марновірства і порадив самому собі: «Ти ще, дружок, замружся та розпластаного ниць перед женьшенем [5], як який-небудь там древній замшілий Манза [6]. Ось потіха-то буде! »

Вечірньої години, як здавна заведено у маститих корневщіков, він чекати, природно, не став, ретельно розчистив від сміття і трави прикореневій круг і негайно приступив до копанні. Наполегливо примушуючи себе не поспішати, не поспішати, Антон дуже довго так акуратно, як тільки міг, колупав землю навколо кореневища заточеною дерев'яною лопаткою.

Як він ні був обережним, так і не зумів в цілості зберегти найтонші нитяні мочки. Все одно криворукості невмійкові терпіння не вистачило! Порвав-таки, на превеликий сором і жаль, пару-трійку волосяних відростків, знизивши цим майбутню вартість своєї рідкісної знахідки.

А корінь був дійсно из ряда вон! Таких богатирів йому ще ніколи не доводилося тримати в руках. Так що там тримати! І бачити щось раніше не доводилося. Хіба що на картинках.

Растопирістий желтобокій красень - не менш ніж на сто з гаком грамів. Значить, йому за сотню років перевалило. Один грам - один рік життя. Але навіть і не це найголовніше. Винятково важливим було те, що цей важкий дивовижний корніще достеменно нагадував своїм обличчям людини! Ось вона - міцна шийка з головкою. Ось - натуральні руки! А ось і ноги! Нехай одна з них помітно коротша за іншу, але вона ж все-таки є. Є в наявності! Це істотно задере ціну кореня. Адже самий що ні на є натуральний мужик [7] в повній мірі!

Малиновий сонячний диск вже майже повністю сплюснувся на лисою верхівці височенною сопки, біліють далеко, а Антон все ще ніяк не міг позбутися від емоцій, які переповнювали його. Йому не вдавалося заспокоїтися, розслабитися по-справжньому. Так, щоб різкі докучливі голосу сутінкових птахів розчинилися нарешті на порозі солодкого облегчітельной сну. Як він ні мучився, як не перевертався з боку на бік, заснути все одно не вдавалося.

Врешті-решт він вилаявся, продер очі, з силою потер їх, виліз з спальника й холодно пересмикнув плечима. Вогкий Стила повітря неприємно дихнув в обличчя. Холод миттю пробрало до кісток. Антон на четвереньках почав старанно роздувати прітухшій, ледь теплі вогнище.

«Ось же дурик! Гніловатих лесину вибрав », - картав він себе.

«Уть-то-та!» - несподівано прорізав тишу голос нахабною уссурийской совки, що причаїлася десь зовсім поруч.

Антон здригнувся і відпустив на її адресу ядрений матерок. Птах шуманула в кущах, зірвалася з місця і швидкої чорною тінню пронеслася над його головою.

Широкий язик полум'я нарешті поповз з побагровевшіх вугілля, ліниво лизнув товсте поліно. Потім він знехотя розпластався по всій довжині нодьі і злегка, на пару-трійку метрів, розсунув кромішню темряву, підступають з усіх боків. На душі Антона відразу ж стало якось неспокійно. З'явилося неприємне відчуття своєї повної незахищеності. Ясна річ, біля багаття в ночі ти як воша на блюді. Звідусіль тебе видно, а сам сліпий, прямо як кріт на сонці.

Він відійшов подалі від вогню, сів навпочіпки біля самої води, зачерпнув пригорщу і вмився, розтер обличчя, відганяючи залишки сну. Антон запалив і завмер, чуйно прислухаючись. Десь далеко в темряві низько і гулко промичала трехперстка [8]. Птах помовчала трохи і знову зайшлася як ревун невидимого маяка, наганяючи тугу своїм противним ниттям.

Цією самою туги і так було хоч греблю гати. Зараз, спросоння, коли щеняча радість від несподіваної знахідки поулеглісь всередині, поступившись місцем тверезому розуму, Антон вже не відчував себе до очманіння щасливим. Після короткого перепочинку знову підступила, навалилася на плечі весь тягар невирішених домашніх проблем. Він скукожілся як від зубного болю.

Кінець ознайомчого уривка

СПОДОБАЛАСЯ КНИГА?

Олексій Макєєв   жертва тайги   Антон з останніх сил рвонувся вперед, видираючи ноги з заростей чіпкого, прилипливого чубушника, і з ходу зістрибнув з стрімчастого берега на річкову косу
Ця книга коштує менше ніж чашка кави!
ДІЗНАТИСЬ ЦІНУ

А раптом і справді втече полохливий панцу, сховається в непрохідній гущавині?
Дійсно пропаде, розтане в повітрі?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама