Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Монтаж мансарди в заміському будинку: плюси і мінуси

  1. В архітектурних кулуарах
  2. Вітер на горищі
  3. Рецепт покрівельного «пирога»
  4. Мансарда з горища?
  5. Типові помилки при влаштуванні утепленої даху
  6. Чи не оступитися на фініші

Ті, хто збирається будувати заміський будинок, все частіше віддають перевагу мансарді . І це не дивно, адже так не хочеться жертвувати площею майже готового поверху під скатної дахом. Але створити населену мансарду зовсім не так просто, як здається ...

Серед архітекторів і будівельників можна знайти як ревних прихильників, так і непримиренних противників ідеї мансарди.

В архітектурних кулуарах

«Велюкс» Прихильники «обживання» приміщення під дахом вважають, що це дозволяє економити кошти і місце на ділянці і, крім того, створювати оригінальні інтер'єри і ефектні фасади «Велюкс» Прихильники «обживання» приміщення під дахом вважають, що це дозволяє економити кошти і місце на ділянці і, крім того, створювати оригінальні інтер'єри і ефектні фасади. Дійсно, всередині мансарди можна облаштувати надзвичайно затишні кімнати, а дахи з крутими схилами красивіше пологих. Люкарни, похилі і фронтонні вікна здатні повністю перетворити зовнішність будівлі, і навіть чисто технологічні елементи мансардного даху (вентиляційні труби і віддушини) оживляють фасади і служать свого роду декором. Противники мансарди наголошують на невиправдану складність конструктивних рішень, покликаних забезпечити комфортні умови в приміщенні під дахом.

Вітер на горищі

Величезна перевага холодного горища в тому, що він створює умови для довгої служби несучих конструкцій даху - крокв і обрешітки. Завдяки інтенсивній вентиляції дерево не відволожується і в ньому не заводиться грибок. Зрозуміло, потрібно забезпечити приплив повітря через фронтонні віддушини і слухові вікна і спорудити бар'єр на шляху пара знизу. Утеплити горищне перекриття простіше, ніж дах, хоча б тому, що його площа набагато менше. Дотого ж утеплювач можна не закривати зверху гідроізоляцією і не турбуватися про вентзазоре. Раціонально використовувати простір горища складно, проте іноді тут вдається розмістити інженерні системи (їх утеплюють локально).

Що стосується фінансового аспекту, то сьогодні більшість будівельників сходяться на тому, що різниця у вартості повноцінного поверху (з горищем над ним) та грамотно виконаної мансарди несуттєва. Ксожаленію, точних даних тут бути не може, так як багато залежить від форми даху, вартості обраних покриття і утеплювача, конкретного конструктивного рішення покрівельного "пирога", типу використовуваних світлопрозорих конструкцій і багатьох інших факторів. Але в будь-якому випадку сучасна утеплена вентильована покрівля, без якої неможливо забезпечити комфортний мікроклімат в мансарді, - задоволення недешеве, і нижче ми пояснимо чому. Апока зауважимо, що мансарда, як правило, дещо програє в площі повноцінному поверху, адже поблизу від місця примикання похилих стін до підлоги утворюються мертві зони. Разу- розуміється, тут можна розташувати вбудовані меблі, наприклад систему зберігання речей. Івсе ж знайти корисне застосування цих ділянок вдається не завжди - частіше їх просто "відсікають" вертикальними каркасними стінами висотою 1-1,5 м.

1. Нижня перекриття мансардного поверху зобов'язане ізолювати звук. Тому простір між несучими балками необхідно заповнити шумопоглинаючими матами або плитами.
2. Схема пристрою утепленої покрівлі.
3. Фахівці в один голос застерігають від надто вигадливих багатощипцевих варіантів мансардного даху. Справа в тому, що при такій конструкції кроквяної каркаса складно щільно укласти утеплювач, а ще сложнее- забезпечити ефективну вентиляцію підпокрівельного простору (в зоні розжолобків утворюються глухі кишені).

Рецепт покрівельного «пирога»

Розповімо про найважливіших складових утепленої покрівлі мансарди.

Крокви. Зобов'язані не тільки витримати снігові навантаження, але і створити умови для ефективного утеплення. Так, в середній смузі Росії ширина стропильних балок повинна бути не менше 200мм, оскільки необхідний шар утеплювача саме такої товщини. Крім того, бажано, щоб крокви мали правильну геометрію і не змінювали її в результаті "усушки і утруски" - інакше можуть утворюватися щілини в утепленні. Тому все частіше при будівництві мансарди стали використовувати клеєний брус, а також брус LVL, склеєний з безлічі шарів лущеного шпону.

Мансарда з горища?

перетворити горище вже побудованого заміського будинку в житлову мансарду надзвичайно складно. Швидше за все, доведеться перебирати дах, щоб встановити мансардні вікна або побудувати люкарни, адже світла від фронтонних вікон, як правило, буває недостатньо. Але головне - без демонтажу покрівельного покриття і обрешітки практично неможливо створити вентиляційний зазор над утеплювачем. До речі, з тієї ж причини більшість фахівців не рекомендують при новому будівництві починати монтаж покрівельного "пирога" зверху. Аведа здається, що зручніше за все в першу чергу укласти покрівельне покриття, що захищає від опадів. Однак при такому способі монтажу є ризик перекрити вентиляційний зазор, "підсовуючи" утеплювач знизу. Найбільш раціональне рішення - почати з підпокрівельної гідроізоляції, яка буде захищати від дощу і роси, а потім без поспіху укласти знизу утеплювач, прикріпити пароізоляційні плівки, а під кінець прибити обрешітку і настелити дахове покриття.

Пароізоляція. Найчастіше при новому будівництві створення покрівельного "пирога" починають знизу. Кобращенной в сторону приміщення поверхні крокв кріплять пароізоляційний матеріал. Його завдання - не дати вологому кімнатного повітря проникнути в товщу огорожі. Крім того, цей шар перегороджує дорогу часткам утеплювача і гарячому повітрю, який в літню спеку прагне просочитися в приміщення з підпокрівельного простору. Нарешті, пароізоляція може виконувати функцію підтримує шару при укладанні утеплювача.

Для пароізоляції використовують поліетиленову і поліпропіленову плівки, з яких армовані багатошарові - кращі, так як їх складніше пошкодити при монтажі. Смуги плівки розташовують перпендикулярно кроквах і прибивають до останніх степлернимі скобами або цвяхами через притискну рейку. Обов'язково стартують від коника і забезпечують перехлест смуг близько 10см. Стики, а також місця, пробиті скобами, проклеюють спеціальним скотчем (іноді замість нього застосовують клей або герметик).

4, 5. Припливні карнизні і витяжні коньковие отвори обов'язково повинні бути закриті сіткою або особливими панелями (4). Аератори (5) - це елементи покрівлі з захищеним від опадів "віконцем". В залежності від розташування вони можуть служити для повітря входом або виходом.

Утеплення. Як правило, для теплоізоляції застосовують плити з базальтового або скляного волокна, з яких спеціалізовані продукти, наприклад "Isover Скатна покрівля" ( "Сен-Гобен СНД"), "URSA Glasswool Скатний дах" (URSA), "Скатний покрівля" (KNAUF Insulation ), мають такі переваги, як висока паропроникність (матеріал не накопичує водяні пари і не намокає при їх конденсації) і водовідштовхувальні властивості. Забезпечити щільне прилягання плит до крокв буде неважко, якщо розрізати прямокутні плити по діагоналі, щоб вони впливали один на одного, як система клинів. Але в будь-якому випадку матеріал необхідно укладати в два або чотири шари (при товщині плит 100 і 50мм відповідно), маючи в своєму розпорядженні стики вразбежку.

Використовувати звичайний пінополістирол, незважаючи на те що він теж має досить малу теплопровідність і не боїться вологи (і при цьому зовсім не дорогий), фахівці не рекомендують: вже дуже складно укласти цей матеріал без зазорів, а заповнення останніх поліуретановою піною набагато підвищує вартість конструкції.

Порівняно недавно з'явилася нова будівельна технологія, при якій утеплювач (пазогребневі пенополиуретановие або пінополістирольні плити) укладають не між кроквами, а на суцільне підставу з листів фанери або ОСП, прибитих зверху до кроквяних ніг. Дах стає тепліше, так як усуваються містки холоду у крокв, однак при цьому витрати на її зведення підвищуються на 20-30%.

Інші нові методи утеплення покрівлі полягають в покритті між кроквами пінополіуретану або в «задування» в цей простір целюлозної вати (ековати). Судячи по заявлених технічних даних, ці матеріали дуже ефективні, але поки вони не знайшли широкого застосування.

Типові помилки при влаштуванні утепленої даху

1. Утеплювач покладений недбало, в один шар, з щілинами між плитами і в зоні примикання до крокв.
2. Решетування виконана таким чином, що в зоні вентиляційного зазору є глухі кишені, куди не надходить повітря.
3. Для гідроізоляції утеплювача використана плівка з низьким паропроніцанію. При цьому під нею не передбачений додатковий вентзазоре.
4. Паро-і (або) гідроізоляція укладені паралельно кроквах.
5. Не організований приплив повітря в підпокрівельний простір.
6. Вентиляційні елементи встановлені так, що взимку їх засипає снігом (над снігозатримувачами, біля розжолобків).
7. Пароізоляція в багатьох місцях пошкоджена при прокладці комунікацій, пробита цвяхами при виконанні оздоблювальних робіт.

Гідроізоляція. Не слід вважати, що покрівельне покриття є абсолютно непроникним. Невелика кількість води може проникати під нього через отвори від кріплення і стики елементів за рахунок капілярного ефекту. Крім того, через вентиляційний зазор (про нього піде мова нижче) разом з атмосферним повітрям під покрівлю неминуче потрапляє водяна пара, який при похолоданні конденсується на внутрішніх поверхнях обрешітки і покрівельного покриття. Захистом від цієї вологи служить подкровельная гідроізоляція. Кращі матеріали для її пристрою - дво- і тришарові поліпропіленові дифузійні плівки. Їх здатність пропускати пар заважає волозі накопичуватися в товщі утеплювача (деяка кількість вологого теплого повітря може проникати з приміщення в покрівельний "пиріг" через недбало виконані стики і розриви пароізоляції). Смуги плівки розгортають поперек крокв, починаючи з карнизів, і притискають рейками. Останні забезпечують той самий вентиляційний зазор, без якого немислима мансардні покрівля. Зауважимо також, що деякі плівки (з низькою паропроникністю) вимагають пристрою другого вентзазоре - між ними і утеплювачем.

Підпокрівельна вентиляція. Влітку скати даху буквально розжарені від сонця. При цьому навіть товстий шар утеплювача не здатний захистити приміщення від спеки, так як гарячому повітрю просто нікуди діватися. За рахунок дифузії він проникає в кімнату, а в результаті теплообміну нагріває стіни і стеля. Вентзазоре кардинально змінює ситуацію, дозволяючи цьому повітрю вільно виходити в зоні коника, а заодно забезпечує випаровування вологи з утеплювача і з поверхні подкровельной гідроізоляції.

Оптимальна висота (ширина) вентзазоре становить 40-50мм. При меншій величині обсяг повітря, що проходить буде недостатнім, а при більшій - може порушитися природна тяга. Приплив повітря, як правило, організовують через підшивку карнизів. Сьогодні для цієї мети найчастіше використовують готові перфоровані панелі, а щоб повітря могло залишити підпокрівельний простір, у верхній частині схилів збирають особливу конструкцію, звану вентиляційним коником. По суті, це ще одна невелика дах над виходом з вентзазоре.

Чи не оступитися на фініші

Важливий етап облаштування мансарди - прокладка комунікацій. Для проводів, труб і тим більше повітропроводів потрібно місце. Є велика спокуса для збереження корисної площі в деяких місцях трохи «подужати» утеплювач і навіть зробити прорізи в кроквах. Але в результаті порушується цілісність пароізоляції і утворюються горби утеплювача, що виступають в вентиляційний зазор. Щоб уникнути цього, комунікації потрібно розміщувати в коробах або порожнинах під обробкою, а для забезпечення необхідного простору має сенс збільшити перетин брусків внутрішньої обрешітки або набити додаткові рейки.

Іноді (наприклад, при вальмовой даху) коникових вихідних отворів недостатньо, так як в вентзазоре утворюються непрохідні кишені, перекриті зверху деталями обрешітки. Тоді встановлюють аератори або вентилятори з інерційної турбіною. Аератори необхідні і там, де вентзазоре перегороджений димарями або мансардними вікнами, причому потрібно змонтувати два аератора - під перешкодою і над ним.

Таблицю дивіться в журналі «Идеи Вашего Дома» №5 (172) с.154

Редакція дякує компанії "Сен-Гобен СНД", KNAUF Insulation і "Велюкс"
за допомогу в підготовці матеріалу.

Мансарда з горища?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама