Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

1. Бойові хімічні речовини

Глава VI.
ВІЙСЬКОВО-ХІМІЧНЕ ДЕЛО

Хімічні речовини, призначені в бойових умовах для ураження живої сили, для зараження і псування матеріальних засобів противника п для створення димових завіс, називаються бойовими хімічними речовинами (БХВ).
БХВ за своїми властивостями і дії різноманітні, тому на війні про допомогою їх можна вирішувати різні завдання.
Поразка живої сили здійснюється застосуванням отруйних речовин (ОР). Створення маскують і сліпучих димових завіс виробляється за допомогою димоутворювальною речовин (ДВ).
Запальними речовинами (ЗВ) і горючою сумішшю викликають пожежі, знищують матеріальні засоби і вражають живу силу противника.


ДІЯ ОВ НА ОРГАНІЗМ ЛЮДИНИ

Поразка здійснюється шляхом отруєння організму людини. Отруєння людей іноді спостерігається і в повсякденному житті. Воно відбувається тому, що в організм людини разом з їжею або з повітрям потрапляють отрути або шкідливі гази. Отрута, що проник в організм, порушує нормальну роботу організму, в результаті чого і з'являється важка хвороба або смерть.

Поразка військ в бою ОВ відбувається найчастіше через повітря, грунт і ті предмети, з якими війська стикаються. ОВ, перебуваючи в повітрі, вражають людину, проникаючи в його дихальні органи, або діють безпосередньо на очі. Пари, туман і краплі іприту і люїзиту, крім того, вражають і шкіру (рис. 142).

Ріс.142. Руки, уражені іпритом

При вживанні отруєної їжі будуть дивуватися органи травлення.
За основним дії на організм людини ОР поділяються на п'ять груп.

Перша група - шкірнонаривної ОВ.
До неї відносяться іприт в люізіт.
Потрапивши на шкіру в рідкому стані, ці ОВ викликають на ній поразки у вигляді бульбашок, які перетворюються потім на виразки. Пари і туман цих ОВ вражають дихальні органи і очі, на шкірі викликають запалення, а при тривалій дії і бульбашки, що переходять в виразки.
Ураження парами іприту і люїзиту більш схильні до пітливість місця - між пальцями, шия, під пахвами і в пахах.
Іприт і люізіт, проникнувши в органи травлення і в кров, сильно вражають їх і викликають загальне отруєння організму.

При ураженнях іпритом хворобливі відчуття - свербіж та почервоніння - з'являються не відразу, а через 3-8 годин, бульбашки ж з'являються на другу добу. При ураженні люізітом подібний процес настає швидше. Іприт всмоктується шкірою більш повільно, ніж люізіт, і якщо краплю іприту зняти з шкіри не пізніше 3-4 хвилин після поразки, то міхура і виразки може не бути. Іноді іприт і люїзит застосовують в суміші один з одним в різній пропорції.

Друга група - задушливі ОВ.
До неї відносяться хлор, фосген, дифосген.
При вдиханні повітря, що містить пари цих ОВ, уражаються дихальні органи, з'являється запалення слизової оболонки дихальних шляхів і легенів, які сильно набухають і припиняють доступ повітря в легені.
При отруєнні фосгеном і діфосгеном (в малій концентрації) в перший час отруєння не відчувається, але потім через 4-6 годин процес отруєння настає швидко і часто закінчується смертельно.

Отруєних фосгеном і діфосгеном слід негайно ізолювати від ОВ (винести на чисте повітря, надіти протигаз), дати повний відпочинок і зігріти. Штучне дихання категорично забороняється. Отруєного рекомендується давати кисень за допомогою кисневої подушки.

Третя група - загальноотруйної ОВ.
До неї відносяться: синильна кислота і окис вуглецю (чадний газ).
Ці ОВ проникають в організм при вдиханні отруєного повітря. Вони діють на кров і нерви. Особливістю синильної кислоти і окису вуглецю є те, що якщо їх в повітрі достатню кількість, вони вражають дуже швидко, викликаючи майже миттєву смерть.

Четверта група - сльозоточиві ОВ.
До неї відносяться: хлорацетофенон, хлорпікрин (сльозоточиві ОВ).
Сльозоточиві ОВ, що знаходяться в повітрі, діють на очі, викликають різь і виділення у великій кількості сліз. При тривалій дії цих газів на очі вони викликають запалення очей. Крім того, хлорпікрин діє і як задушливе ОВ.

П'ята група - дратівливі ОВ.
До неї відносяться адамсит діфенілхлорарсін і ін. Ці ОВ дратують носоглотку, горло і викликають нестримне чхання, біль у грудях, блювоту і виділення слини.
Дратівливі ОВ при перших, навіть незначних ураженнях ускладнюють подальше користування протигазом.

ДІЯ ОВ НА ЗБРОЮ, МАШИНИ, ОБМУНДИРУВАННЯ І ПРОДУКТИ

Деякі ОВ (хлор, іприт, люїзит), з'єднуючись з вологою повітря, утворюють кислоти, які роз'їдають метали і викликають іржу і псування машин, зброї і приладів. Зброя і машини, які зазнали впливу ОВ, необхідно очистити від ОВ і змастити.

Такі ОВ, як іприт і люїзит, здатні всмоктуватися в фарбу, дерево, гуму, шкіру, тканину і т. П. І довго зберігаються в них. Отже, предмети з цих матеріалів заражаються на тривалий час, а при користуванні ними без засобів захисту будуть дивуватися незахищені частини шкіри. Обмундирування вбирає і пропускає через себе іприт і люїзит в рідкому вигляді (краплі). Так, через шинельне сукно ОВ проникає в протягом 5 хвилин, через халяви шкіряних чобіт в 5-10 хвилин. Заражена обмундирування необхідно якомога швидше зняти або вирізати його заражену частину і тим самим уникнути ураження шкіри.

Обмундирування здатне вбирати в себе і газоподібні ОВ (задушливі, отруйні та дратівливі). Тому в обмундируванні, яке просочене ним ОВ, небезпечно перебувати в закритих приміщеннях (в машині, в землянці і т. П.), Так як ОВ буде поступово випаровуватися і отруювати повітря.
Обмундирування, машину і закриті приміщення нада провітрювати після кожного хімічного нападу. Люки машини відкривати, обмундирування розвісити на відкритому повітрі.
Харчові продукти і вода поглинають ОВ і при вживанні їх можуть викликати отруєння. Продукти харчування й воду, що були під впливом ОВ, можна вживати тільки з дозволу лікаря.
Їжа, заражена рідким іпритом пли люізітом, до вживання не годиться і знищується.

КОНЦЕНТРАЦІЯ ОВ

Концентрацією ОВ називається кількість ОВ, що знаходиться в одиниці об'єму повітря (в одному літрі або в кубічному метрі). Концентрація ОВ зазвичай виражається у вагових або об'ємних одиницях.
Кількість ОВ, що знаходиться на квадратної одиниці поверхні грунту або предмета, називається щільністю зараження.

СТІЙКІСТЬ ОВ

Здатність ОВ утримуватися більш-менш тривалий час в повітрі, на місцевості та зберігати свої бойові властивості називається стійкістю ОВ.
Стійкість ОВ визначається його властивостями і погодою. До стійким отруйних речовин (СОВ) відносяться іприт і люїзит. Ці ОВ випаровуються повільно і можуть заразити грунт і предмети озброєння на тривалий час - від декількох годин влітку до декількох діб взимку.
СОВ застосовуються при оборонних діях для завчасного зараження місцевості і для ураження живої сили.

До нестійким ОВ (НОВ) відносяться ті, які застосовуються в газоподібному стані або у вигляді диму і туману. Вони порівняно швидко розсіюються в повітрі вітром. НОВ застосовуються як для ураження живої сили, так і для її виснаження тривалими, протягом 5-7 годин, атаками.

Погода і місцевість впливають на стійкість ОВ. ОВ, змішуючись з повітрям, рухається разом з ним. Чим сильніший вітер, тим швидше розсіюється ОВ. У спекотну сонячну погоду ОВ розсіюється також швидше. Пояснюється це тим, що у землі повітря більш нагрітий, стає легше і піднімається догори, захоплюючи з собою і ОВ.
У спекотну погоду рідкі ОВ випаровуються швидше. Тому концентрація парів над зараженою місцевістю буде більше, а СОВ випарується швидше.

В окопах, в закритій машині, в потоках, чагарниках і в лісі, де немає вітру, ОВ можуть застоюватися тривалий час (протягом декількох годин). Тому ліс, чагарники, лощини більш небезпечні при хімічному нападі, ніж відкрита, добре провітрюваних місцевість.

СПОСОБИ ВИЯВЛЕННЯ ТА РОЗПІЗНАВАННЯ ОВ

Щоб правильно вибрати засоби захисту і своєчасно їх застосувати, треба вміти швидко виявити присутність ОВ в повітрі, на грунті і на навколишні предмети. При цьому важливо іноді виграти кілька секунд, щоб не отримати ураження. Швидко і правильно виявити і розпізнати ОВ можна тільки в тому випадку, якщо знаєш їх властивості. Кожне ОВ або група їх має свої специфічні властивості - ознаками за якими і визначається ОВ в польових умовах.
Головні з них: запах, колір в момент застосування і характер дії ОР на організм людини.

Іприт по запаху нагадує запах часнику чи гірчиці На грунті (снігу) і на предметах який випарувалися краплі мають темний маслянистий вигляд; після випаровування залишають темні плями
Під час поливання іприту з літака помітна темна смуга спускається вниз. При розриві бомби або снаряда з іпритом в боки розлітаються темні бризки.

Люїзит по запаху нагадує запах герані. Забарвлює зелену рослинність в червоно-бурий колір, в іншому має ознаки іприту.

Фосген і діфосген мають запах прілого сіна або сушених фруктів. У великих концентраціях (при розриві снаряда, що містить ці ОВ) утворюється трохи помітне білу хмару.
Синильна кислота має запах мигдалю, безбарвна.
Окис вуглецю без запаху і безбарвна. Визначити її присутність без приладів неможливо.

Адамсит без запаху. При розриві снаряда, спорядженого адамсітом, утворюється рідкісне, трохи помітну хмару з жовтувато-зеленим відтінком. Такий же відтінок має і отруйно-димна хвиля адамсіта. Адамсит викликає чхання.

Хлорацетофенон має запах черемхи. Викликає сльозотеча і різь в очах.

Більш точне розпізнавання ОВ проводиться приладами - газовизначники.

ЗАПАЛЮВАЛЬНІ речовини і горючої суміші

Запальні речовини призначаються для створення пожеж в розташуванні противника. При горінні запальні речовини розвивають високу температуру, при якій плавиться навіть залізо.
До запальним речовин відносяться терміт і електрон.

Терміт - суміш порошкоподібної алюмінію і окису заліза. Температура горіння терміту близько 3 000 °. Застосовується в авіабомбах і артилерійських снарядах (військовий і танкової aртіллеріі).
Температура горіння металевого сплаву - електрон - до 3000 °.
Як запального речовини іноді вживається фосфор.
До пальним сумішей відносяться суміші з гасу, бензину та нафти, а також розчини та речовини, що містять фосфор; останні самовоспламеняются на повітрі.
Горючі суміші призначаються для ураження живої сили вогнеметання і останнім часом для боротьби з танками шляхом закидання танків пляшками, ручними гранатами і консервними банками, наповненими цими сумішами. За допомогою горючих сумішей можна також створювати пожежі.


Димоутворювальну ВЕЩЕСТВА (ДВ)

До ДВ відносяться фосфор і різні димові суміші. Вони призначаються для створення димових завіс.
Фосфор застосовується в артснарядах, мінах, ручних гранатах і авіабомбах, переважно для засліплення противника. При розриві фосфорного снаряда (міни) фосфор на повітрі самозаймається і при горінні утворює дуже щільне, непроникне для зору білу хмару диму.
Крім цього, палаючі частки фосфору, розлітаючись при розриві снаряда (міни), можуть заподіювати сильні опіки і створювати осередки пожежі.
Дим фосфору кілька отруйний.
Димова суміш, що застосовується з ручних або механізованих димових приладів, являє собою рідину темнобурого кольору. Хмара туману димової суміші злегка подразнює дихальні органи і викликає кашель.
Димова суміш, потрапивши на шкіру людини в рідкому вигляді, завдає сильні опіки, як міцна сірчана або азотна кислота; тканини, шкіру, дерево обугливает, метали роз'їдає і викликає на них іржу.

Ріс.143. Димова шашка.

Димова суміш, що застосовується в димові шашки, являє собою твердий порошок і складається з деревного вугілля, нафталіну і бертолетової солі.
Димова шашка (рис. 143) запалюється за допомогою спеціального запалу, і при горінні її утворюється сіру хмару диму. Шашка горить протягом 5-7 хвилин. Утворений нею дим нешкідливий.
Димові шашки застосовуються для маскування своїх військ.

Димові шашки застосовуються для маскування своїх військ

Зміст

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама