Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Таніни: властивості | застосування | Користь для організму | ЧАЙКОФСКІ

  1. Загальна характеристика
  2. Класифікація танинов
  3. Фізико-хімічні властивості
  4. Натуральні і синтетичні таніни: в чому різниця
  5. Дубильна кислота як ліки
  6. «Темна» сторона дублячих речовин
  7. Продукти багаті дубильними речовинами
  8. В якості харчової добавки
  9. Таніни у вині
  10. Танін в чаї
  11. Дублячі речовини і промисловість
  12. Взаємодія з іншими речовинами

[stextbox id = 'info'] Таніни - це складні органічні сполуки природного походження

[stextbox id = 'info'] Таніни - це складні органічні сполуки природного походження. Такі речовини також часто називають «дубильні кислота». [/ Stextbox]

Загальна характеристика

Джерело танинов - це різні рослинні продукти. Як правило, речовина концентрується в коренях, корі дерева, листі. Деякі плоди також можуть містити це органічна сполука. Танін - жовто-коричневий порошок. Найбільше цієї речовини міститься в дубовій корі.

Як правило, танін використовується в розчинах, які є кислотою і відрізняються терпким смаком. Дубильну кислоту застосовують у таких галузях:

  • харчова промисловість;
  • медицина;
  • виноробство;
  • пивоваріння.

Основні причини застосування розчину таніну обумовлені особливими характеристиками речовини (смак, текстура і колір). В'язкі властивості дубильною кислоти дозволяють використовувати її для лікування різних захворювань (фарингіт, шкірні висипання, геморой і т.д.) На підприємствах харчової промисловості розчини речовини допомагають домогтися певної терпкості смаку, збалансувати колір продукту або отримати особливий аромат.

Танін також застосовується в легкій промисловості. Особливі дубящие речовини з'єднують з залізом. В результаті виходить розчин темно-зеленого або темно-синього кольору. Таку субстанцію можна використовувати для вироблення шкіри, виготовлення чорнила, фарбування тканини і т.д.

Класифікація танинов

Таніни можуть мати різні хімічні властивості. Речовина поділяють на два види:

  • гідролізуемих;
  • конденсовані.

Перша група добре розчиняється в воді. Після проведення гидролизации ферментами або кислотами на виході виходить галловая і еллаговая кислота. Основне джерело галловой - це гвоздика і ревінь. Еллаговая міститься в корі граната і листі евкаліпта.

Таніни, які стійкі до гідролізу, склали групу конденсованих. Такі речовини виробляються з флавоноїдів. Вони знаходяться в листі чайного дерева, корі дикої вишні і хни, чоловічих насінні папороті.

Фізико-хімічні властивості

Таніни можуть мати різні фізико-хімічні характеристики. Проте більшість представників цієї групи речовин добре розчиняються у воді. Також дубильні елементи без проблем взаємодіють зі спиртом. Таніни демонструють відмінну розчинність, якщо застосовується ацетон або лужна субстанція. У хлороформі і етилацетаті речовина розводиться дещо гірше.

Хімічні реакції з сполуками заліза продукують осад, який може мати фіолетовий, чорний або пурпурний колір. З'єднання з водою дозволяє отримати колоїдний розчин. Кисень окисляє речовина і провокує появу темного забарвлення.

Високі температури (до 200 градусів за Цельсієм) призводять до обвуглювання елементів дубильною кислоти. Протягом цього процесу виділяються пирогаллола і пірокатехіна. Варто також відзначити, що більшість танинов оптично активні.

Натуральні і синтетичні таніни: в чому різниця

Дубильна кислота в різному ступені концентрації міститься практично у всіх представників флори. Однак рекордсмени за цим показником - дводольні рослини. Речовина знаходиться в коренях, насінні, листках і плодах представників цього класу. Висока концентрація таніну забезпечує додатковий захист. Доведено, що багаті на дубильні речовини рослини рідше піддаються «набігам» комах.

Ось перелік головних джерел дубильною кислоти:

  • дуб;
  • какао;
  • плоди хурми;
  • каштан.

Також таніни можуть міститися в яблуках , Зверобое, мохах, папороті і т.д.

Найвища концентрація речовини спостерігається в шішкообразние наростах на деревах, які називаються галли.

У промислових масштабах дубильні сполуки отримують з акації і дуба. Для виробництва вибираються дерева, вік яких не перевищує 20 років. Для переробки береться «гладка» шкіра дуба. 10-20% складу такої сировини містять цільове речовина. Крім того, у вихідному матеріалі присутній пирогаллол і пирокатехин.

Варто відзначити, що дубова кора не є єдиним ресурсом, який використовується для виробництва великих обсягів таніну. Дубильні кислоти можна отримувати з листя гірських рослин-чагарників. Як правило, це сумаху або скумпія.

Можна виділити ще кілька рослинних джерел речовини:

  • чорниця;
  • вільха;
  • черемха.

Дивно, але кількість таніну в рослинах постійно змінюється. Відбувається цей процес досить динамічно. Вчені встановили пік концентрації дублячих речовин в основних джерелах. Це весняні місяці. Особливий період концентрації таніну - час бутонізації. Також неоднорідне розподіляється зміст органічної сполуки і протягом доби. Вранці і ввечері представники флори містять більше речовини, ніж в обідні години.

Активне застосування таніну в різних сферах здійснюється вже кілька століть. Не дивно, що вчені вже давно поставили собі за мету знайти альтернативний варіант виробництва корисної речовини. Уже сьогодні існує синтетичний варіант дубильною кислоти, який цілком може замінити природні органічні сполуки. Ось основні переваги синтетичних танинов:

  • повне очищення від домішок (спрощує дозування);
  • підвищений термін зберігання;
  • відносна простота виробництва.

Синтетичні таніни побачили світ лише в середині XX століття. Цей момент можна вважати серйозним науковим проривом, який дозволив вивести на новий рівень експлуатацію корисних дублячих речовин. Саме лабораторний танін активно застосовується в медицині.

Дубильна кислота як ліки

[Stextbox id = 'info']

Дублячі речовини продемонстрували певні якості, на які звернули увагу працівники медицини. Справа в тому, що властивості сполук схожі за своїм спрямуванням з антибактеріальними, кровоспинними і протизапальними препаратами. Таніни можуть застосовуватися при розладах шлунка, для виведення токсинів і солей, при боротьбі із запаленнями і шкірними захворювання. Також речовина використовують для зняття інтоксикації. Є інформація про те, що дубящие речовини безпечні для вагітних і дітей. Проте кожне застосування ліків має бути ретельно узгоджено з доктором. Це стосується абсолютно всіх пацієнтів.

Препарати на основі таніну можуть поліпшити згортання крові, а також активно взяти участь в зміцненні судин. Декларуються також здатності речовини покращувати процес засвоєння вітаміну С.

Спеціальний порошок з дубильного речовини додають в ванни. Креми з додаванням таніну допомагають боротися з набряками і свербінням.

У фармакології ефективно використовується синтетичний танін. Ця речовина має властивості і характеристики ідентичні природних сполук. Народна медицина вже давно експлуатує корисні якості дублячих речовин. Рослини, що містять танін, використовуються знавцями для лікування діареї, застуди та інших поширених захворювань.

[/ Stextbox]

«Темна» сторона дублячих речовин

[Stextbox id = 'warning']

Кожна медаль має дві сторони. У цьому сенсі таніни не стали винятком. Дубильна кислота може бути як корисною речовиною, так і потенційно небезпечним з'єднанням. Є категорія людей, які не сприймають таніни. Для них існує серйозна небезпека прояви алергії. Наслідки можуть бути досить істотними. Серцева недостатність і нестабільний артеріальний тиск також є причиною для уникнення продуктів, що містять дубильні речовини.

Необхідно пам'ятати про розумному дозуванні препаратів. Навіть якщо організм нормально реагує на таніни. Перевищення рекомендованої кількості може спричинити за собою роздратування кишечника і розвиток анемії. Також надлишок дубильною кислоти нерідко стає причиною неправильного засвоєння мінералів. Очевидно, що прийом препаратів важливо погоджувати з фахівцями. Тільки рекомендація і спостереження лікаря може забезпечити ефективне і безпечне вживання спеціальних медикаментозних засобів на базі дубильною кислоти. Самолікування може призвести до плачевних наслідків або в кращому випадку бути не ефективним.

[/ Stextbox]

Продукти багаті дубильними речовинами

Таніни в різному ступені концентрації знаходяться практично в кожній рослині. Однак є такі представники флори, які можуть похвалитися особливо високим вмістом цього органічної сполуки. Серед ягід в цьому плані виділяється чорна смородина, кизил, гранат. Напої чай і какао також можуть бути хорошими постачальниками таніну. Якщо говорити про овочі, то варто згадати червону квасолю і ревінь. Дубильні сполуки відрізняються терпким смаком. Тому не дивно, що хурма і айва містити достатню дозу цієї речовини. Всім відомий особливий терпкий смак цих фруктів. Танін міститься також у волоських горіхах, мигдалі, гвоздиці (спеція), темному шоколаді і т.д. Ймовірно, багато людей вживають досить великі дози дублячих речовин, навіть не підозрюючи цього.

В якості харчової добавки

Сучасна харчова промисловість не може існувати без спеціальних добавок. Саме таким додатковим компонентом є таніни. Даний вид речовин навіть має свій номер в класифікації Е-добавок. Якщо маркування продукту містить напис Е181, то можна бути впевненим, що виробник використовував компоненти з дубящего речовини.

Таніни широко використовуються в харчовій промисловості. Така популярність речовини зумовлена ​​його специфічним терпким присмаком. Крім того, Е181 може виконувати роль стабілізатора, барвника або емульгатора. Нерідко танін містять речовини використовують для забезпечення додаткового захисту шкіри овочів і фруктів .

Харчові добавки Е181 своєрідно впливають на смакові рецептори. Дія такого речовини нагадує глутамінової кислоти, яка є поширеним підсилювачем смаку. Таким чином таніни у вигляді харчових добавок нерідко «покращують» продукт і «правильно» дратують смакові рецептори.

Ще одна важлива особливість Е181 - це можливість виступати в ролі освітлювача продукту. Найчастіше це властивість використовується на підприємствах, які виробляють пиво або вино.

Таніни у вині

Любителі вина досить часто стикаються з терміном «танільний напій». Дійсно, дубильні речовини є невід'ємною складовою винної продукції. Більшість сортів благородного напою з винограду провокують сухість у роті і відрізняються особливим терпким смаком. З огляду на основні характеристики даної речовини, можна зв'язати виразність терпкості з рівнем вмісту таніну.

Концентрація дубильною кислоти залежить від сорту винограду, а також від деревини, з якої виготовляються бочки для витримки і зберігання вина. Танін міститься в шкірці плодів, кісточках, стеблах. Варто відзначить, що в червоних винах даної речовини відчутно більше.

Потрапляють дубящие елементи в напій також з деревини. Справа в тому, що найчастіше в період дозрівання і зберігання вина використовуються дубові бочки. Дуб характеризується досить високим вмістом таніну. В процесі експлуатації такої тари вміст насичується певною кількістю дубильною кислоти. Це пояснює наявність танінів навіть в білому вині. Такі сорти напою, як правило, отримують нотки терпкості і благородну гірчинку саме від дубових бочок.

Варто відзначити, що дубильні кислоти у виноробстві грають роль не тільки смакових добавок. Таніни успішно виконують функцію природного антиоксиданту. Ця речовина дозволяє продовжити термін зберігання напою.

Згодом концентрація таніну у вині знижується, що пояснює цікаву трансформацію смаку. Коли терпкість поступово відходить, напій стає більш м'яким. Цю особливість можуть оцінити любителі хороших витриманих вин.

Таніни роблять вино вином і дозволяють отримати прекрасний смак. Однак винні дубящие речовини виявляються не тільки з позитивного боку. Саме ці природні сполуки часто стають причиною головного болю і мігрені. Люди, які відрізняються особливою чутливістю до таніну, зобов'язані акуратно вживати вино. Краще вибирати білі сорти цього напою. Якщо організм не переносить дубящие речовини, то необхідно проконсультуватися з фахівцем на предмет доцільності вживання вина.

Танін в чаї

Не тільки вино може носити горде ім'я «таніновими напій». чай також є джерелом дублячих речовин. Чайні рослини практично всі містять дубильну кислоту. Концентрація цього з'єднання залежить від сорту. Передові позиції по насиченості танином займають зелені види чаю. Деякі рослини можуть похвалитися значним 30% -ним вмістом речовини.

На концентрацію сполуки впливає не тільки сорт. Має значення, в яких кліматичних умовах вирощувалися рослини. Фахівці запевняють, що цейлонський, яванський і індійський чай відрізняються високим вмістом танінів. Це можна легко перевірити, оцінивши терпкість напоїв з цих регіонів.

Впливає на кількість дублячих речовин також час збору врожаю і вік рослини. У молодому листі, зібраних в травні або вересні, зміст таніну помітно нижче. Якщо мова йде про більш старих пагонах, які почали переробляти в серпні або липні, то можна отримати максимально терпкий напій, що говорить про досить високому вмісті дубильних сполук.

Дивно, але саме чайний варіант танинов дещо відрізняється від синтетичного аналога. Дубильна кислота чайного походження зміцнює судини і дуже нагадує вплив вітаміну групи Р.

Дублячі речовини і промисловість

Назва «таніни» має французьке походження. Воно означає «дублення шкіри». Саме у виробництві дублянок та хутра активно використовуються дубильні кислоти. Також такі речовини застосовуються в текстильній промисловості. Нерідко таніни є допоміжним сировиною для виготовлення чорнила.

Взаємодія з іншими речовинами

Властивості танинов до кінця ще не відомі. Вчені активно намагаються вивідати все особливості цього з'єднання. Дуже важливо досконально вивчити, як дубильні речовини можуть впливати на організм. Крім того, необхідно точно оцінити взаємодію танинов з іншими елементами.

Довгий час фахівці не могли пояснити, чому чай, який містить кофеїн, не бадьорить, а розслабляє організм. Виявляється, ця особливість напою є результатом взаємодії кофеїну і дубильною кислоти. Саме це поєднання елементів дає такий вражаючий ефект.

Танін може надавати сприятливий вплив на клітини печінки. Цей орган піддається регулярному навантаженні. Особливо якщо людина зловживає алкоголем. Дубильна кислота не може гарантувати зцілення життєво-важливого органу. Проте вчені запевняють, що дана речовина може дещо пом'якшити негативні процеси, які відбуваються в печінці.

Дубильну кислоту не можна назвати повністю вивченою і адаптованої до постійного застосування людиною. По відношенню до цієї речовини проводяться регулярні досліди і дослідження. Варто відзначити, що більшість людей навіть не підозрюють про існування такого хімічної сполуки. Однак таніни широко використовуються в харчовій промисловості, а також присутні практично у всіх рослинах. Саме тому, навіть не знаючи особливостей і властивостей дубильною кислоти, ми регулярно споживаємо її.

Саме тому, навіть не знаючи особливостей і властивостей дубильною кислоти, ми регулярно споживаємо її

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама