Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Як пересадити виноград на інше місце восени

  1. Вимоги винограду до місця посадки
  2. Час посадки винограду
  3. Весняна посадка винограду
  4. Осіння посадка винограду
  5. Як пересадити виноград восени
  6. Підготовка посадкових ям
  7. Викопка кущів
  8. Кущі винограду з грудкою землі
  9. З частково оголеними коренями
  10. З повністю оголеними коренями
  11. передпосадкова підготовка
  12. посадка винограду
  13. Укриття винограду
  14. висновок

Важко знайти в саду ягоду, більш корисну, ніж виноград. Якщо ви його не любите - терміново міняйте своє ставлення і з'їдайте в сезон 10-15 великих ягід в день. Цього вистачить, щоб продовжити молодість, зміцнити серце, почистити нирки і жовчний міхур. А ще виноград допомагає відновлювати сили і покращує стан бронхів і легенів. Але знайте, що солодка ягода протипоказана діабетикам і людям з хворою підшлунковою залозою.

Але знайте, що солодка ягода протипоказана діабетикам і людям з хворою підшлунковою залозою

Вирощування винограду - нелегка праця. Його не можна просто посадити в грунт, час від часу поливати і підгодовувати, а в кінці літа зібрати обіцяні 30 кг ягід з куща. Кращий виноград росте у Франції і на Кавказі, де його розведення вважається мистецтвом. Давайте хоча б спробуємо наблизитися до їх високим стандартам. Темою нашої статті буде пересадка винограду восени.

Вимоги винограду до місця посадки

Виноградник можна розбивати на будь-яких грунтах, крім засолених, заболочених або з заляганням грунтових вод менше півтора метрів. Правда, є спосіб окультурити і зовсім непридатні землі.

Найкраще місце для посадки виноградних кущів на пологом ділянці - південний або південно-західний схил, на рівному - незатененние майданчик. Пізні сорти розміщуйте у південних стін будівель, відступивши від них 1-1,5 м. Якщо ви розбиваєте великий виноградник, то ряди правильно розташовувати з півночі на південь, при посадці в один ряд можна вибрати будь-який напрямок.

Доглянуті кущі винограду гарні самі по собі, при нестачі місця на ділянці їх можна розмістити уздовж доріжок, на декоративних опорах або озеленити альтанку. Так як найкращим для посадки в грунт є добре освітлене місце, подбайте, щоб плодові дерева не затінювали лозу. Між садом і виноградником розмістіть ягідні кущі або городні культури.

Між садом і виноградником розмістіть ягідні кущі або городні культури

Час посадки винограду

Один з найбільш обговорюваних питань - коли краще пересаджувати виноград. Однозначної відповіді на нього просто немає. Існують прихильники як осінньої, так і весняної посадки, вони призводять до підтвердження своєї правоти масу переконливих доводів і прикладів з практики.

Давайте розглянемо це питання, з точки зору фізіології виноградного куща. У його коренів немає періоду спокою і в теплому, вологому, живильному середовищі вони можуть рости круглий рік. Якщо водний режим і підгодівлі ми легко можемо регулювати, то на температуру ґрунту вплинути не можемо ніяк. Коріння винограду мають два піки розвитку - весну, після того, як грунт прогріється більше, ніж на 8 градусів, і осінь, коли ростові процеси надземної частини припиняються, а грунт ще тепла.

Весняна посадка винограду

Весняна посадка винограду

Часто можна зустріти помилкове твердження, що пересадка винограду навесні повинна здійснюватися якомога раніше. Це не правильно. Навесні повітря прогрівається швидше, ніж грунт, надземна частина прокидається, нирки розкриваються. Витративши запаси поживних речовин живця, вони засихають або починають тягнути необхідні пересаджені рослини соки з коріння.

Виноградні кущі потрібно пересаджувати, коли грунт прогріється до необхідних 8 градусів, що в більшості регіонів трапляється не раніше середини весни, а саме кінця квітня - початку травня. Або створювати для їх приживлюваності відповідні умови. А вони полягають в тому, щоб або грунт добре прогріти мінімум до 8 градусів, або загальмувати пробудження лози.

Досвідчені виноградарі надходять так: вони перед початком робіт проливають посадкову яму гарячою водою, що зігріває грунт, а лозу, навпаки, після посадки на нове місце засипають горбком грунту заввишки близько 5 см. Це зрушує терміни пробудження, з одного боку, гальмуючи проростання надземної частини , а з іншого - стимулюючи коріння.

Осіння посадка винограду

Осіння посадка винограду

Інша ситуація восени. Спочатку завмирає лоза, потім швидко охолоджується верхній шар грунту, потім, повільно, нижній. Пересаджуючи виноград восени потрібно не упустити момент, коли листя опало, а грунт ще теплий і коріння добре приживуться. У більшості регіонів найкращий час - вересень-жовтень.

Важливо! Саме незнання фізіологічних особливостей рослини є причиною більшості невдач при пересадці винограду. Початківці садівники з року в рік роблять одне і те ж, але результат отримують різний.

Як пересадити виноград восени

Дорослий виноград, пересаджений восени, дасть повноцінний урожай через два роки. Якщо наступного року на новому місці кущ спробує зацвісти, обірвіть все кисті якомога раніше. У наступному сезоні правильно залишити лише третина суцвіть.

Виноградний кущ вважається дорослим починаючи з семирічного віку. Після цього його НЕ пересаджують, так як навіть більш юне потривожене рослина відновлює коріння кілька років.

Підготовка посадкових ям

Підготовка посадкових ям

Як розташовувати виноград, ми вже говорили, додамо, що дистанція між кущами має бути не менше 2 м, а в міжряддях - 2,5 м. У залежності від віку і способу викопування рослини, ями готують розміром 60х60, 80х80 або 100х100 см, глибина їх повинна налічувати від 60 см до 80 см.

Важливо! Після пересадки винограду восени поліпшити структуру грунту нижче залягання коренів неможливо, поставтеся до цього етапу роботи серйозно.

Викопується поглиблення потрібного розміру, готується грунтосуміш, якої його засипають до половини. Яма заповнюється водою, потім містить добрива грунт досипається так, щоб до краю залишалося близько 40 см і знову зволожується.

Грунтосуміш готується з чорнозему і перегною в співвідношенні 10: 4, далі додаємо добрива:

Розмір посадкової ями, см

Подвійний суперфосфат, кг

Калій сірчанокислий, кг

Деревна зола, кг

60х60х60

0,1-0,2

0,1-0,15

1-1,5

80х80х60

0,2-0,25

0,15-0,2

1,5-2

100х100х80

0,3-0,4

0,2-0,25

2-2,5

Увага! У грунтосуміш не додають і калійні добрива, і золу! Виберіть щось одне!

Виберіть щось одне

Посадкова яма для посадки винограду буде заповнена грунтом на 1/3 або наполовину. Це правильно. Ще вона повинна відстоятися протягом місяця.

Викопка кущів

Підготуйте лопату і гострий секатор перед тим, як пересадити виноград на інше місце восени.

Кущі винограду з грудкою землі

Таким способом зазвичай пересаджують виноградні кущі віком до 3 років. Його головною перевагою є те, що коріння пошкоджуються мінімально, і при правильній посадці плодоношення може настати вже на наступний рік. Більш дорослі кущі винограду рідко пересаджують із земляною грудкою просто тому, що зробити це дуже важко.

  1. Припиніть полив за кілька днів перед передбачуваної пересадкою, щоб грунт підсох і земляний кому не зруйнувався.
  2. Ображати секатором виноградну лозу, залишивши на кущику 2 рукава, а на них по 2 втечі, ранову поверхню обробіть садовим варом.
  3. Відступите 50 см від основи куща і акуратно обкопавши виноград.
  4. Ображати секатором нижні корені винограду, укладіть земляний кому на брезент і перенесіть на нове місце.
  5. Можна приступити до пересадки.

З частково оголеними коренями

Відверто кажучи, така пересадка кущів зазвичай починається як попередня, і правильно було б її назвати «невдала із земляною грудкою». Неуспіх пов'язаний з тим, що обсипався вологий грунт або коріння винограду розрослися більше, ніж ви розраховували і викопати, не пошкодивши, їх не вдалося.

  1. Лозу обріжте, залишивши від 2 до 4 рукавів з 2 пагонами на кожному, місця пошкоджень змастіть садовим варом.
  2. Окопалися кущ, намагаючись не пошкодити коріння, відступивши не менше 50 см.
  3. Відокремте виноград від грунту, підрізавши старі коріння.
  4. Перенесіть кущ до місця осінньої посадки.

З повністю оголеними коренями

З повністю оголеними коренями

Зазвичай так викопують дорослі кущі з гарною кореневою системою.

  1. Надземну частину обріжте, залишивши 2 рукава і по 2 втечі на кожному, зрізи обробіть садовим варом.
  2. Викопайте виноградний кущ так, щоб не травмувати підземний штамб, п'яту і мінімально пошкодити коріння.
  3. Піднявши рослина, звільніть підземну частину від зайвого грунту. Найкраще це робити, обрушився ґрунт легким постукуванням дерев'яної палиці або держаком лопати. Не поспішайте.
  4. Чистим секатором видаліть старі і пошкоджені коріння винограду, обробивши зрізи садовим варом. Решта укоротите до 25-30 см.
  5. Росяні корені (тонкі, розташовані прямо під головкою куща) виріжте повністю.
  6. Приготуйте бовтанку: з'єднайте 2 частини глини, 1 - коров'яку і розбавте водою до консистенції густої сметани. Замочіть на кілька хвилин в ній коріння винограду.

Порада! Не у всіх є можливість дістати коров'як. Можна розбавити глину рожевим розчином марганцівки.

передпосадкова підготовка

У винограду, викопаного на власній ділянці, залишилося вкоротити пагони, залишивши 4 нирки на кожному. Якщо ви пересаджує кущі не відразу після викопування, огляньте відкриту кореневу систему, поновіть кінчики. Трапляється, з якоїсь причини саджанець винограду виявився підсушений. Відкладіть посадку, а корінь замочіть на 2-3 дня в дощовій воді з додаванням стимулятора, наприклад, гетероауксину, епін або Корневином.

посадка винограду

посадка винограду

Яма з нижнім шаром грунту для пересадки дорослого виноградного куща у нас готова.

  1. Зробіть посадкову суміш з чорнозему, піску і перегною (10: 3: 2). Добрива у нас вже все внесені, вони знаходяться в нижній половині посадкової ями. При засипці куща винограду грунтом ми їх не використовуємо!
  2. Насипте посередині готового поглиблення горбок з посадкової суміші.
  3. Поставте на нього п'яту, а коріння рівномірно розподіліть по боках піднесення.
  4. Акуратно засипте половину посадкової ями грунтом.
  5. Залийте землю під виноградом водою, дайте їй вбратися.
  6. Досипьте грунт так, щоб глибина колишньої посадки виявилася на 10 см нижче поверхні грунту для кущів, вийнятих із земляною грудкою, на 20 - для винограду, викопаного іншим способом.
  7. Ще раз полийте.

Подивіться відео про пересадку кущів винограду:

Укриття винограду

Укриття винограду

Ми дамо вам найпростіший, але, тим не менш дуже хороший спосіб укриття на зиму пересаджених восени кущів винограду. Ображати горлечко у великий пластикової пляшки і просто надягніть її на лозу. Зверху насипте горбик грунту. Для південних регіонів достатньо буде 8 см, на північному Заході - 15-20 см. Обов'язково позначте місця пересадок, щоб навесні їх було легше знайти. Обов'язково раз на тиждень поливайте виноград, витрачаючи не менш відра води на кущ.

висновок

Звичайно, виноград - складна в посадці і догляду культура. Але коли кущ добре вкорениться і стане плодоносити, ви не пошкодуєте, що колись добре потрудилися. Багатого вам врожаю!

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама