Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Як поливати виноград, як часто поливати виноград

  1. Осінній полив на влагозарядку
  2. Весняний полив на влагозарядку
  3. посадковий полив
  4. Полив молодого саджанця в перший рік вегетації
  5. вегетаційний полив
  6. Помилки при поливі винограду

Селекційний виноград несильно відрізняється від свого дикого предка, прекрасно росте в природних умовах без будь-якої допомоги людини

Селекційний виноград несильно відрізняється від свого дикого предка, прекрасно росте в природних умовах без будь-якої допомоги людини. Тому виноградні кущі можуть рости і плодоносити і зовсім без поливу, отримуючи вологу з ґрунту. Як правило, природні опади за сезон насичують її досить.
Виноград має розвинену кореневу систему, яка йде глибоко в землю, і добре випаровують вологу листя (1 м2 листя винограду здатний випарувати більше 1,5 л води за добу), що теж важливо, так як надлишок вологи навіть більш шкідливий, ніж її нестача.

При дефіциті води листя і лози висихають, ягоди виростають дрібними, а коріння в пошуках води, навпаки, розростаються, при цьому заважаючи сусіднім рослинам. При зайвої вологості грунту коріння загнивають, а з ґрунту вимиваються поживні речовини.

Незважаючи на те, що виноград здатний приносить урожай і без додаткового поливу, грамотне зрошення здатне підвищити врожайність в 1,5-2 рази. Дорослий плодоносний кущ потрібно додатково поливати під час розпускання бруньок, влітку після закінчення цвітіння, а також в період дозрівання ягід.

Крім підтримує річного поливу розрізняють кілька типів: влагозарядковий (осінній і весняний), посадковий, вегетаційний і полив молодого саджанця. Всі вони виробляються за особливими правилами.

Осінній полив на влагозарядку

Суть такого поливу - зволожити грунт перед приходом холодів, так як взимку висохла грунт промерзає і легко тріскається. Через ці тріщини холодне повітря проникає глибоко в землю і виморожуємо коріння. Зволожена же грунт не схильна до розтріскування. Також в ній краще відбувається процес бродіння, який сприяє накопиченню в ній поживних речовин.

Ще один плюс того, щоб рясно поливати виноградник восени: за зимові місяці волога проходить углиб грунту і залягає на глибині ~ 1,5 м. Звідти волога не йде навіть найспекотнішим і посушливим літом. Саме з цих шарів коріння будуть брати воду в наступному сезоні.

Якщо осінь була дощова і грунт зволожена досить, осінній полив на влагозарядку не потрібен.

Весняний полив на влагозарядку

Такий полив необхідний, якщо зима була сухою і безсніжною. Поливати потрібно до моменту розпускання вічок. Тепла вода допомагає прискорити пробудження виноградних кущів, а холодна, навпаки, затримує розпускання вічок. Цей прийом застосовується при загрозі весняних заморозків.

посадковий полив

При приміщенні молодого саджанця в яму землю необхідно рясно зволожити. Якщо посадка проводиться восени, то на дно викопаної ями виливають 1-2 відра води до повного вбирання. Потім заповнюють яму шарами підстилки, грунту і добрив, а після того, як саджанець вже поміщений на горбик землі і залишилася яма прикопати наполовину, вливають ще 1-2 відра води.
Під час висадки навесні процедура поливу аналогічна, з тією лише різницею, що на дно ями виливають гарячу воду, а після закапування молодий виноград поливають теплою настояної на сонці водою.

Полив молодого саджанця в перший рік вегетації

Зрошення молодого куща проводиться в лунку Зрошення молодого куща проводиться в лунку. Вона виривається навколо корнештамба (підземної частини стебла) з відступом в 25-30 см. Глибина лунки повинна бути 20-25 см. Після поливу потрібно дочекатися, поки вода вбереться в землю, потім закопати лунку і розпушити грунт. Наскільки часто виробляти полив, залежить від сорту і кліматичних умов регіону. Однак є загальне правило для всіх сортів та районів: в серпні полив необхідно припинити.

вегетаційний полив

Для поливу в період вегетації куща бажано використовувати настояну і підігріту на сонце воду. Частота поливу - 1 раз в тиждень. Обсяг для різних типів грунтів і кліматичних зон коливається від 5 до 20 літрів води на кущ. Через місяць частоту поливу потрібно скоротити удвічі і зволожувати грунт раз в 2 тижні. У серпні полив припиняють.

Помилки при поливі винограду

Не можна поливати виноград із садового шлангу зверху, вода повинна надходити тільки безпосередньо в грунт.
Зайве часто зволожувати кущі і землю теж небезпечно: можна спровокувати спалах мілдью і гниття коренів.
Вода, що йде зі свердловин, може виявитися занадто холодною. Перш, ніж поливати виноград, воді потрібно дати відстоятися і зігрітися.
Полив в період перед цвітінням і під час нього викликає опадання зав'язей, а надлишок води в грунті перед збором врожаю уповільнює визрівання ягід і може викликати розтріскування.

Полив і підгодівля

Вносити добрива та підживлення можна разом з поливом. Під час весняної влагозарядки добрива вносять з другим поливом. Влітку удобрювати рослини також можна під час будь-якого поливу, однак не варто робити це занадто часто.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама