Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Як виростити виноград в північних регіонах

Вирощування винограду в північних регіонах має свої нюанси, так як літо в цих регіонах прохолодне і коротке, а сума активних температур дуже низька. Особливо великі труднощі становить вирощування культури у відкритому грунті, проте виноградар Володимир Миколайович Сильнов успішно справляється з усіма труднощами і щорічно збирає хороші врожаї. Ми попросили розповісти про те, як йому це вдається.

В умовах Ленінградської області поза теплиць рекомендується вирощувати тільки сверхранние або неукривні сорти винограду. Але урожай у відкритому грунті буде встигати тільки у вересні. Як правило, заморозків влітку не буває лише два з половиною місяці, в той час як для визрівання всім неукривного сортам потрібно мінімум 3 - 4 місяці безморозного періоду. З цієї причини в травні лози необхідно вкривати спанбондом (або іншим нетканим покривним матеріалом, наприклад, лутрасилом), який врятує рослини від поворотних заморозків і не дасть погубити тільки що прокинулися нирки на пагонах.

Надранні сорти слід обов'язково вкривати на зиму. Роблять це за таким же принципом, як і у випадку з трояндами: їх закривають чорною плівкою або руберойдом. Неукривні ж екземпляри можна просто акуратно укласти на землю, підстеливши під лози лапник або дошки.

Неукривні ж екземпляри можна просто акуратно укласти на землю, підстеливши під лози лапник або дошки

У Ленінградській області дуже мала сума активних температур, так що в окремі роки у відкритому грунті буває складно отримати урожай з високим вмістом цукру. У тому випадку, якщо рік виявився не дуже теплим, грона просто не встигнуть набрати всі поживні речовини і повністю ви-
зріти. Тому я вирощую виноград як у відкритому грунті, так і в закритому (в теплицях зі знімним дахом), а ще практикую технологію в бочках. Зазначу, що в закритому грунті у мене дозрівають як дуже ранні, так і ранні сорти.

Кількість зібраного врожаю може коливатися в залежності від багатьох факторів: у відкритому грунті отримую 3 - 5 кг з куща, в закритому - в кілька разів більше. З ранніх сортів часто збираю 10 - 20 кг, а більш пізні, врожайні сорти дають до 50 - 60 кг з кожного куща.

Виноград в теплицях

Я прихильник вирощування у нас, в Ленінградській області, винограду в закритому грунті. Але не в звичайній теплиці, а зі знімним дахом, щоб взимку кущі були надійно вкриті снігом.

Для вирощування винограду в теплицях застосовую четирехрукавную систему. Кущі саджу через 1,5 - 2 м і пускаю два втечі в одну сторону уздовж шпалери і два - в іншу. Всі інші пагони видаляю. Зверну вашу увагу на те, що місце під виноградник економити не варто, адже більш густа посадка може привести до затінення і, як наслідок, скорочення врожаю.

Обрізку необхідно проводити щорічно. Щоосені залишаю за шість нирок на рукаві, а навесні переходжу на три бруньки на кожному рукаві. Оскільки рукавів чотири, то все у мене виходить 12 пагонів.

Оскільки рукавів чотири, то все у мене виходить 12 пагонів

Сильнорослі сорти краще вирощувати або у відкритому грунті, або в теплицях. У закритому грунті можна садити виноград, який вимагає велику площу харчування і суму активних температур - в основному це кишмишні і великоплідні сорти. Для вирощування в теплицях підійдуть сорти: `F1475` ( 'Серпневий крупний`),' Коринка русская`,` Рілайнс Пінк Сідлесс` ( 'Reliance Pink Seedless`),' Русскійянтарь`, `Супер-Екстра`,` Тімур`, ' Елегант сверхранній`, `Августін`,` Пламя`, 'Мускат белий`,' Родіна`, 'Русский ранній`, `Успіх московскій`,` ЕйнсетСідлесс` ( `Einset Seedless`),` Русбол`,' Русболулучшенний ',' Любава ', `Кодрянка`,' Лора ',' Матрешка`, 'Нептун', 'Пам'яті Домбковской`,' Марс`,` Кишмиш унікальний` і інші.

Для вирощування в теплицях підійдуть сорти: `F1475` ( 'Серпневий крупний`),' Коринка русская`,` Рілайнс Пінк Сідлесс` ( 'Reliance Pink Seedless`),' Русскійянтарь`, `Супер-Екстра`,` Тімур`, ' Елегант сверхранній`, `Августін`,` Пламя`, 'Мускат белий`,' Родіна`, 'Русский ранній`, `Успіх московскій`,` ЕйнсетСідлесс` ( `Einset Seedless`),` Русбол`,' Русболулучшенний ',' Любава ', `Кодрянка`,' Лора ',' Матрешка`, 'Нептун', 'Пам'яті Домбковской`,' Марс`,` Кишмиш унікальний` і інші

У сильнорослих сортів (вони дуже врожайні, але дозрівають пізніше - у вересні) можна пускати до 16 - 20 пагонів, але відстань між кущами має становити не менше 2 м.

Найбільш урожайними при вирощуванні в теплиці можна назвати сорти: `Русвен`,` Супаго`, `Люсіль`,` Первісток Куйбишева`, `Первісток Саратова`, 'Космонавт',` Любава`, `Страшенскій`,` Муромец` і деякі інші .

У відкритому грунті

Часто трапляється так, що до кінця січня йдуть дощі, тому нирки можуть покритися льодом при перших же заморозках і загинути. Поклавши лозу на підстилку, наприклад, на хвою, ви захистите нирки від випрівання: вкриті снігом, вони не обмерзнуть. У відкритому грунті виноград страждає від дощів і вогкості. Особливо у нас в Ленінградській області, де вічно сиро.

Так, в 2011 і 2012 роках з середини липня постійно йшли дощі, і у відкритому грунті кущі були весь час вологими, через що відставало визрівання лози і не вистачало суми активних температур для отримання високоякісного врожаю.

Виноград в бочках

Є ще одна цікава і незвичайна технологія вирощування винограду, яка ідеально підходить для умов Ленінградської області, а також більш північних районів. Як би дивно це не здалося, але я саджу кущі в бочки.

Як би дивно це не здалося, але я саджу кущі в бочки

Тонкість цього способу полягає в тому, що в зиму бочки з лозою знаходяться в прикопати стані, повністю захищені від морозів. В середині квітня їх потрібно дістати і занести в теплицю, щоб земля почала швидше прогріватися.

В середині квітня їх потрібно дістати і занести в теплицю, щоб земля почала швидше прогріватися

Виноград, який вирощується у такий спосіб, починає цвісти вже на початку травня - виходить великий заділ у часі: лозі вистачає тепла і світла, щоб вирости, зацвісти і дати хороший урожай. На початку червня, після припинення заморозків, я виношу бочки на вулицю і ставлю на південь від будівель. До кінця червня лоза набуває необхідні розміри. Дивно, але сверхранние сорти, висаджені таким способом, дозрівають аж на початку липня. І це в Ленінградській області, аж ніяк не в південному регіоні!

І це в Ленінградській області, аж ніяк не в південному регіоні

Бочки на зиму я прибираю, як правило, в середині жовтня: прикопую на ділянці, розмістивши їх під невеликим ухилом на відстані 1 м один від одного і гарненько присипавши землею. Зверху обов'язково накриваю листами шиферу. Попередньо лозу необхідно обрізати на 5 - 6 нирок. У піднесеному над землею положенні вона добре зимує, при цьому нирки не випрівають і не вимерзають.

У піднесеному над землею положенні вона добре зимує, при цьому нирки не випрівають і не вимерзають

У бочках виноград може рости до 8-10 років, але з трьох років потрібно буде підживлювати рослини комплексними добривами, а також підсипати грунт. Після закінчення цього терміну бочки можна розрізати і висадити кущі у відкритий грунт, де вони будуть плодоносити ще протягом 10-12 років.

Найбільш підходящі бочки для вирощування винограду - ємністю 65 л (на 50 л землі). Можна купити нові або придбати старі за 150 - 250 рублів. Перед посадкою необхідно подбати про дренажі, щоб не було застою води. Для цього просвердлите в днище 40 - 50 отворів діаметром 10 мм, а потім насипте на дно керамзит, шлак і бита цегла. Об'єм, що залишився бочки повинен бути заповнений родючим грунтом. Суміш готується з перепрілого перегною з піском або торфом.

Є ще одна тонкість: у другій половині літа, починаючи з липня, бочки потрібно обов'язково притіняти, щоб вони не перегрівалися на сонці, інакше коренева система буде інтенсивно рости в збиток наливу ягід і накопичення цукру. Поливати виноград в бочках слід раз на тиждень.

У бочку краще садити сорти: `Дімон`, Талбо ноу` (` Золотінка`), `Зілга`,` Золотий Потапенко`, `Космонавт`, 'Платовский',` Крісталл`, 'Чорний надранньої-ний' Восторг белий`, 'Мадлен селен`; можна вирощувати і винні сорти: 'Сапераві смоленський', `Мінський 8-17`, 'Русский ранній` і багато інших не сильнорослі сорти.

Автор; Володимир Сильнов, виноградар (Ленінградська обл.) Фото автора с.с.р1-214

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама