Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Чим підгодувати виноград після цвітіння, рецепти

  1. Для чого потрібно підгодовувати виноград
  2. Прикоренева підгодівля винограду в 4 етапи
  3. Підживлення перед цвітінням
  4. Чи не підгодовуйте квітучий виноград!
  5. Чим підгодувати виноград після цвітіння
  6. Позакореневе підживлення винограду до і після цвітіння
  7. Перше позакореневе підживлення
  8. Друга обробка винограду
  9. Внесення добрив перед збором врожаю
  10. Як визначити чого не вистачає винограду
  11. підсумок

Підживлення винограду після цвітіння сприяє підвищенню врожайності

Виноград (лат. Vitis) - представник сімейства Виноградових. Рослина вразливе до багатьох факторів, і для отримання хорошої врожайності вимагає ретельного догляду. Важлива частина агротехніки винограду - внесення добрив в кожен з періодів зростання і розвитку чагарнику.

Для чого потрібно підгодовувати виноград

Протягом всього періоду життєдіяльності рослина потребує певного наборі добрив і підгодівлі. За перші 2-3 роки життя куща запаси поживних речовин із ґрунту вичерпуються, і їх необхідно постійно поповнювати.

За перші 2-3 роки життя куща запаси поживних речовин із ґрунту вичерпуються, і їх необхідно постійно поповнювати

Вибираємо мінерали щоб підгодувати виноград

Набір мінералів для підживлення рослин залежить від:

  • розміру і віку куща;
  • сорту;
  • клімату;
  • пори року.

Найвідповідальніший етап вирощування винограду - формування врожаю. Саме перед початком цвітіння і після нього необхідно проводити регулярні кореневі і позакореневе підживлення.

Прикоренева підгодівля винограду в 4 етапи

Основні кореневі підживлення винограду проводять чотири рази за сезон:

  • перед цвітінням;
  • після цвітіння;
  • перед збором врожаю;
  • після збирання ягід.

У кожен з цих періодів рослини потребують кардинально різному наборі мікроелементів.

У кожен з цих періодів рослини потребують кардинально різному наборі мікроелементів

Весняна підгодівля винограду під корінь

Підживлення перед цвітінням

Перший етап. За 7-10 днів до початку цвітіння (початок - середина травня, в залежності від сорту і клімату) кущі необхідно добре удобрити азотом і аміаком:

  • 8 гр. калієвої магнезії;
  • 15 гр. аміачної селітри.

Компоненти розводять у відрі води, і використовують даний обсяг на 1 кв. м площі поливу.

Хімічну підгодівлю можна замінити натуральної:

  • 2 кг перепрілого гною;
  • 10 л рідини.

Всі обсяги розраховані на 1 кв. м поливу. Гній можна замінити курячим послідом: 50 гр. сировини на відро води. Перед застосуванням послід повинен перебродити мінімум 2 тижні. У розчин можна додати 5 гр. борної кислоти.

борної кислоти

Готуємо весняну підгодівлю для винограду

Багатьох початківців виноградарів цікавить питання: чим підгодувати виноград під час цвітіння? У цей відповідальний період рекомендується відмовитися від будь-яких маніпуляцій. Під час цвітіння кущі можна обробляти від хвороб і шкідників, також не варто поливати і проводити будь-які підгодівлі. Це пов'язано з функцією дихання коренів. Грунт повинна бути підсушеної, і легко пропускати кисень.

Чи не підгодовуйте квітучий виноград!

У період цвітіння винограду дуже важливо, щоб коріння отримували достатню кількість повітря. Це дозволить їм вбирати всі необхідні мінерали з грунту. Перед цвітінням проводять рясний полив і хорошу підгодівлю, щоб до появи перших квіток грунт ні надмірно вологим, але зберіг всі поживні речовини.

Чим підгодувати виноград після цвітіння

Другий етап. Через 10-15 днів після цвітіння (середина - кінець липня), перед початком формування плодів, кущі підгодовують тими ж препаратами, що і в перший раз. Це необхідно для формування маси ягід. Дану процедуру повторюють через тиждень.

Третій етап. За 2 тижні до дозрівання врожаю кущі удобрюють суперфосфатом і солями калію: по 20 гр. кожного речовини на відро води. Це дозволить збільшити ягоди і посилити їх солодкість. Зараз слід уникати препаратів з азотом. Через тиждень рекомендується доповнити підгодівлі органікою. Краще використовувати неконцентрований розчин гною: 1 кг на 10 л рідини.

Підгодувати виноград після цвітіння найкраще органікою

Четвертий етап. Коли грона вже зняті, слід підготувати кущ до відпочинку. Для цього використовують столову ложку калимагнезии на 10 л рідини. Калійні добрива посилять захисні функції рослин, і підвищать зимостійкість.

Для проведення кореневих підгодівель слід навколо кожного куща викопати невеликі канавки, глибиною 0,2-0,3 м, в які вносять добрива. Відстань від штамба повинна становити 0,5 м. Таким чином, коріння рослини більш ефективно поглинають речовини, ніж при внесенні під штамб. Кореневі підживлення слід поєднувати з поливом.

Позакореневе підживлення винограду до і після цвітіння

На ряду з грунтовими підгодівлею, можна проводити і позакореневе. Таке підживлення рослин має безперечні плюси:

  • поживні речовини вбираються через листя за лічені хвилини, і рослини отримують максимальний ефект від підживлення;
  • відсутня реакція з грунтом, внаслідок якої може відбуватися замін одних компонентів іншими;
  • вбираність речовин через листя в рази ефективніше, ніж через грунт;
  • позитивний ефект досягається в найкоротші терміни після обробки.

Позакореневе підживлення винограду виконується ближче до вечора

Головна умова проведення позакореневих підживлень винограду - ясна погода. Варто вибрати сонячний день і післяобідній час, коли промені сонця вже не такі активні.

Перше позакореневе підживлення

Проводять за кілька днів до цвітіння винограду. 5 г борної кислоти слід розчинити в 10 л води, і обприскати рослини. Процедуру можна поєднати з обробкою фунгіцидами. Також для добрива в цей період додатково використовують азотну підгодівлю по інструкції.

Друга обробка винограду

Через 7 днів після цвітіння рослинам необхідний фосфор. Обробку слід повторити через 2 тижні. Фосфорсодержащие добрива допоможуть кущах формувати грона і нарощувати вегетативну масу.

Внесення добрив перед збором врожаю

Для останньої, живить підгодівлі використовують Суперфосфатний добрива і калій. Ці компоненти підготують лозу до стану спокою.

Як визначити чого не вистачає винограду

Лабораторний аналіз грунту допоможе точно визначити, чого потребує рослина. Але якщо немає такої можливості, можна отримати вірні відповіді, оцінюючи зовнішній вигляд куща.

Але якщо немає такої можливості, можна отримати вірні відповіді, оцінюючи зовнішній вигляд куща

Проблеми з виноградом при нестачі заліза

  • нестача азоту: мельчанія нижнього листя, блідий зелений відтінок;
  • недолік бору: осипання кольору, мельчанія ягід, мармуровий малюнок на листках;
  • не вистачає калію: краї листя стають бурими, починається некроз;
  • нестача заліза: пожовтіння листя, хлороз;
  • дефіцит магнію: блідість листових пластин;
  • недолік фосфору: черешки листя і жилки червоніють;
  • дефіцит цинку: асиметрія листя.

При виявленні проблем з рослиною, або захворювання, викликаного недоліком речовин, підгодівлі вносяться понад зазначених норм, але в межах рекомендацій даних виробником.

підсумок

Якщо дотримуватися всі інструкції по підгодівлі винограду, можна розраховувати на рясний і якісний урожай ягід. Дані рекомендації по удобрення спрямовані не тільки на збільшення продуктивності куща, але і допоможуть рослинам легше перенести зиму.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама