Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Дівочий виноград пятілісточковий: посадка, догляд і вирощування, опис і характеристика виду, сорту

  1. Поширені види культури
  2. Характерні риси пятілісточковий виду
  3. Вибір місця і грунту для посадки
  4. нюанси посадки
  5. полив культури
  6. внесення добрив
  7. проведення обрізки
  8. установка опори
  9. розмноження живцями
  10. вирощування насінням
  11. Боротьба з паразитами

.

Морозостійкий дівочий виноград - декоративна рослина, яке приймає вид ліани. Він обвиває все загородження і будівлі, поряд з якими росте. Назва дівочий походить від того, що культура не потребує заплідненні пилком. Головна відмінність від інших видів - ягоди не придатні до вживання, вид призначений для декоративної мети.

Поширені види культури

Найбільш поширені 2 види дівочого винограду.

  1. Тріостренний, його ще називають плющевидной. Вперше він був виведений на Далекому Сході. Довжина ліани може досягати 20 м. Листя 15 см завдовжки. Форма листа тріостренний винограду може бути як серцеподібної, так і трикутної. З початком весни листя трійчастого винограду набувають червоний відтінок. З приходом літа вони змінюють свій колір на темно-зелений, а по осені характеризуються жовто-оранжевим відтінком. На пагонах формується велика кількість дрібних присосок, які і допомагають куща щільно прилягати до будівель. Уже в перший рік після посадки тріостренний вид здатний покрити будівлю щільним рослинним килимом.
  2. Дівочий виноград пятілісточковий ряболистий. Його особливість полягає в тому, що він кріпиться до загородження або будівля не дрібними присосками, а вусиками. Зі збільшенням віку рослини, його пагони стають не зеленими, а сірими. Листя можуть складатися з 3 або 5 секцій закругленою форми і нагадують каштанові. На кінцях спостерігаються загострені ділянки. Навесні і влітку чагарники покриті темно-зеленими або світло-зеленим листям. З приходом осені колір змінюється на бордовий.

Декоративна рослина, що нагадує плющ, приносить як користь, так і шкоду.

Серед недоліків культури відзначається засмічення водостоку і порушення стану даху (пробиває покривний матеріал). Їх можна попередити, якщо своєчасно видаляти відросло пагони.

Серед достоїнств дівочого винограду відзначають його красу. З його допомогою можна швидко і легко прикрити всі некрасиві ділянки будинку, які вказують на його старість (завалена штукатурка, лущення фарби).

Ліани створюють живоплоти, покриваючи паркани. А якщо висадити цю культуру поряд з аркою, це зробить ваш ділянку ще більш привабливим.

Характерні риси пятілісточковий виду

Віргінський дівочий виноград називається ще пятілісточковий. На кущах є невеликі грона, на яких формуються і дозрівають ягоди, непридатні для вживання. Пояснюється це тим, що в складі цих плодів міститься висока концентрація щавлевої кислоти.

Особливістю пятілісточковий дівочого винограду є те, що він здатний переносити тривалі заморозки. Не обов'язково на зиму його накривати агроволокном або поліетиленовою плівкою. Може виростати, як на сонячних, так й тіньових ділянках.

Зростання активний, протягом року він може виростати на 2,5 м. Особливою популярністю користується у садівників, які вирощують його в декоративних цілях і для захисту будинку. До основних переваг такої посадки можна віднести:

  • захист будівель до заморозків;
  • запобігання перегріву влітку;
  • відсутність появи цвілі і підвищеної вологості в будинку.

Цвіте дівочий пятілісточковий виноград на початку літа. Цвітіння триває протягом 15 днів. Бутони дрібні і зелені.

Виділяють 3 найпоширеніших сорти дівочого винограду пятілісточковий.

  1. Енгельман.Обладает дрібним листям.
  2. Волосиста Лоуі. На внутрішній і зовнішній стороні аркуша присутній м'який пушок.
  3. Сан-Пауло. Ця культура з присосками, її пагони покриті дрібним пушком, а вусики роздвоюються.

Вибір місця і грунту для посадки

Незважаючи на те, що той виноград різновид невибаглива до посадкового місця, переважно висаджувати її в тих місцях, де кілька годин на добу вона буде отримувати сонячне світло. Якщо рослина постійно буде знаходитися в тіні, це буде притупляти зростання і розвиток суцвіть.

Перевагою посадки на сонячному ділянці є те, що листя на кущах будуть більшими. Якщо зробити посадку на тінистому ділянці, листя залишатиметься зеленою аж до самих заморозків.

До вибору ґрунту не обов'язково підходити вибірково. Сорти дівочого винограду пятілісточковий здатні виростати навіть на щільних грунтах. Якщо в грунті недостатньо поживних речовин, це легко усунути під час посадки. Внесіть трохи добрив, щоб рослина активно набрало своє зростання.

нюанси посадки

Якщо ви збираєтеся висаджувати культуру у відкритий грунт, потрібно знати кілька основних правил по посадці. Проводьте її або на початку весни, або пізно восени.

  1. Перед висаджуванням потрібно ретельно скопати ділянку і видалити всі бур'яни.
  2. Після цього грунт розрівнюють і роблять великі лунки. Ширина і глибина їх повинна становити не менше 50 см. При посадці кількох кущів, дотримуйтеся дистанції в 100 см. Це надасть кущах більше місця для розвитку. Подібної дистанції потрібно дотримуватися, якщо висаджування відбувається поблизу огорож або будівель.
  3. Після викопування лунки, грунт з неї потрібно вийняти назовні. У неї додають перегній, компост і суперфосфат в рівних кількостях. Дно потрібно облаштувати дренажною системою, висота якої буде не менше 15 см. У якості дренажу можна використовувати щебінь або биту цеглу.
  4. Грунт висипають поверх дренажу, але не повністю засипають лунку. Потрібно залишити місце для рослини.
  5. По центру ями встановлюють саджанець і щільно присипають його залишилася грунтом. Будьте уважні і не присипте землею прикореневу шийку, інакше це не тільки негативно відіб'ється на розвитку куща, але і спровокує розвиток кореневої гнилі. Як тільки саджанець виявиться в лунці, утрамбуйте землю і полийте рослина 15 л теплої води.

Нерідко пятілісточковий виноград застосовується для покриття грунту. Щоб культура не набирала вертикального зростання, а розросталася, утворюючи зелені подушки, потрібно скоротити дистанцію між кущами до 40 см. У кожну лунку садіть по 2 рослини.

полив культури

Поливати потрібно помірною кількістю води. Якщо ви вирощуєте культуру в регіоні, де переважає посушливий клімат, за сезон кількість поливів має бути не менше 8. У регіонах, де часто випадають дощі, потрібно поливати кущі 3-4 рази за сезон.

Зрошувати посадки потрібно ввечері або рано вранці. Не можна, щоб волога потрапляла на кущі в період активних сонячних променів. Це призведе до уповільнення росту пагонів і сухості листя. Під час поливу потрібно використовувати тільки теплу воду. Під кожен кущ лийте не менше 15 л рідини. У посушливий час року знадобиться по 20 л.

внесення добрив

Якщо ви не хочете, щоб рослина була занадто високою, підгодівлі не обов'язкові. Їх можна повністю виключити. Якщо ваше завдання полягає у вирощуванні великої куща, то добрива необхідні. Вносити їх потрібно двічі за період вегетації.

Навесні або на початку червня потрібно використовувати азотні компоненти. Під кожен кущ ллють не менше 4 л розчину. Як азотних речовин можна використовувати:

  • нітроамофоску (300 г на 10 л води);
  • аміачну селітру (3 ст. л. на 5 л води);
  • сечовину (40 г на 1 л води).

Повторну підгодівлю проводять на початку осені. Для цього потрібно використовувати готові комплексні добрива, які продаються в спеціалізованих магазинах. Слід змішати 500 г препарату з 10 л води і полити кожен кущ 5 л розчину.

Крім підгодівлі і поливів, рослина потребує розпушуванні грунту. Прополювати грядки потрібно на глибину в 8 см не зачіпаючи коріння. Намагайтеся прибирати бур'яни і розпушувати грунт біля стовбура руками.

проведення обрізки

Для кращого росту і розвитку куща, необхідно обрізати бічні пагони і центральний стебло. Якщо ви помітили хворі і пошкоджені ділянки на кущах, їх потрібно повністю обрізати. Щоб уникнути повторного зараження, місця зрізу обробляють садовим варом. Пагони, які набрали активне зростання, слід видаляти на 1/3 частину.

установка опори

В якості опори потрібно використовувати щільні дерев'яні палиці або металеві прути. Використання металевих або пластикових сіток небажано, т. К. Вони не здатні утримати рослина, активно набирає зростання.

Встановлювати опору потрібно в період посадки, щоб культура не деформувалася в процесі активного зростання.

розмноження живцями

Найкращим часом для живцювання винограду є весна або осінь. Необхідно відрізати з куща пагони довжиною 20 см, а шириною 5 мм. 2-3 листа з черешками, які опинилися внизу, потрібно видалити.

Приготовлені живці висаджують в стакани або горщики для квітів. Грунт для посадки потрібно приготувати самостійно, змішавши 3 кг піску і 3 кг звичайної землі. Перші кілька тижнів їх активно поливають теплою водою.

Після цього полив здійснюють 1 раз в тиждень. Як тільки на пагонах утворюються нові пасинки (зазвичай це відбувається через кілька місяців), можна пересаджувати живці у відкритий грунт.

вирощування насінням

Куплені або зібрані насіння пятілісточковий винограду придатні для посадки протягом 12 місяців. Перед висаджуванням, їх обробляють антисептичними засобами - «Епін» (30 г на 3 л води) або марганцівкою (2 ст. Л. На 3 л води). Їх поміщають в приготований розчин на 15 хвилин, після чого добре промивають під теплою проточною водою.

Далі семена потрібно проростити. Для цього їх поміщають у вологий тканинний мішок, а його зберігають в теплому приміщенні. Оптимальна температура для пророщування становить 20-24 ° С.

Пророслі насіння потрібно висадити в великі контейнери. Догляд за ними простий і полягає в поливі з інтервалом у 3-4 дні. Після появи активних сходів, потрібно висадити саджанці у відкритий грунт. Перший рік вони виростають на спільній ділянці, а через цей час можна висаджувати їх окремо.

Боротьба з паразитами

Опис вказує на те, що пятілісточковий виноград, незалежно від сорту, стійкий по відношенню до захворювань і паразитам. Єдиний шкідник, від якого культура не захищена - попелиця.

Боротися з нею можна не тільки хімічними препаратами, але і народними засобами. Як хімічного інсектициду використовують «Бар'єр» (40 г на 2 л води) або «оксихом» (100 г на 3 л води).

Обприскування культури проводять щотижня. З народних засобів відзначають розчин кайенского перцю (2 ст. Л. На 5 л води). Їм потрібно протирати всі пошкоджені ділянки на кущах з інтервалом у 20 днів.

Деякі садівники вважають за краще використовувати тільки звичайну воду для боротьби з цим паразитом. Сильним напором змийте всі ознаки паразита. Цей варіант відрізняється мінімальними результатами, т. К. Вже через тиждень шкідник знову вразить рослина.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама