Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Дівочий виноград, посадка і догляд

  1. опис сорту
  2. Види дівочого винограду
  3. Пятілісточковий дівочий виноград
  4. Тріостренний дівочий виноград
  5. Застосування в ландшафтному дизайні
  6. Поєднання з іншими рослинами
  7. посадка
  8. догляд
  9. розмноження
  10. Хвороби і шкідники

Дівочий виноград - це багаторічна декоративна рослина сімейства виноградних. Густа і яскрава листя, невибагливість у догляді, морозостійкість, швидка швидкість розростання, високий ступінь декоративності - ці якості зробили його дуже популярним серед дачників і ландшафтних дизайнерів.

опис сорту

Дівочий виноград - це багаторічна деревоподібна ліана, що не в'ється, а чіпляється за допомогою своїх довгих вусиків за різні опори і шорсткі поверхні предметів, які опинилися поруч з нею. Назва рослини Parthenocissus в перекладі з латинської означає «незайманий плющ». Саме через особливості формування плодів «без необхідності запилення» цього винограду дали назву «дівочий виноград» або «незайманий плющ».

Листя рослини мають великий розмір, блискучі, пальчасто-складні. Листя змінює своє забарвлення залежно від пори року. Влітку вона пофарбована в яскраво-зелені кольори, а восени в карміново-червоні. Розростається рослина швидко, приріст за один рік може досягати до 3-5 метрів. Довжина ліани досягає 30 метрів. Ця культура має щитковидні суцвіття, цвітіння непоказне і неяскраве, квітки дрібні, зеленувато-жовтого забарвлення. Плоди середнього розміру є ягоди темно-синього кольору, з невеликим восковим нальотом, діаметром до 7 мм, не придатні в їжу.

Дівочий виноград - це багаторічна декоративна рослина сімейства виноградних

На фото представлений дівочий виноград в літній період.

На фото представлений дівочий виноград в літній період

На фото представлений дівочий виноград в осінній період.

Дівочий виноград не просто декоративна рослина, а рослина, що володіє рядом корисних властивостей. Рослина гіпоалергенні, що володіє антимікробними, фітонцидні властивості (вбиває бактерії і пригнічує їх ріст і розвиток, захищає). Покращує навколишній мікроклімат, очищає повітря, захищає його від пилу, газів і кіптяви. Має звукоізоляційні, шумопоглинаючі якості, в жарку пору захищає будинок від перегрівання, а в сире - від вологості і вогкості.

Види дівочого винограду

У наш час налічується близько 20 підвидів цієї рослини, воно широко поширене в країнах Північної Америки, прийнятої вважати його батьківщиною, а також в країнах Східної Азії та в Гімалаях.

Найвідоміші і популярні сорти цієї культури серед садівників нашої країни - це пятілісточковий сорт дівочого винограду (вінгірскій виноград) і тріостренний дівочий виноград (плющевидной виноград). Обидва сорти досить невибагливі в догляді, з хорошою стійкістю до хвороб, рідко схильні до нападкам садових шкідників, з великою витривалістю і адаптацією до навколишніх умов, прекрасно приживаються на ділянках з різними грунтами, можна вирощувати як на тінистій стороні, так і на сонячній.

Пятілісточковий дівочий виноград

Цей сорт також називають віргінським виноградом. Його завезли в Європу на початку 17-го століття, в 1622 році. Довжина досягає 20 метрів і більше. Його ліани можуть підніматися по вертикальних поверхнях на висоту 15-20 метрів. Для повноцінного розвитку рослині необхідна опора, кріплення до якої відбувається за допомогою вусиків. У літній період рослина має яскраво-зелене листя, ближче до осені вона набуває червонуватого відтінку від яскраво-червоного до темно-бордового. Листя цього сорту мають довгасту форму, із загостреною верхівкою, розділені на п'ять часток, в довжину близько 10 см, на довгих черешках (зовні схожі з листям каштана). Цвітіння відбувається в середині літа у вигляді суцвіть з білих квіток невеликого розміру. Надалі з них з'являються плоди - дрібні темно-сині ягоди, непридатні в їжу. Щорічно пагони ростуть приблизно на 2,5 метра в довжину.

Пятілісточковий виноград невибагливий в догляді, витримує температури від - 30 до + 30 градусів за Цельсієм. Відзначено, що при перенесеному заморожуванні, відбувається активація сплячих бруньок, і виноград стає густішим. Практично не схильний до нападкам шкідників (вкрай рідко можна виявити слимаків на листі). Добре себе почуває в тіні, сприятливо переносить пересадку, зростає на різних грунтах від родючої до бідної. Але, звичайно, краще для рослини і для його кращого росту і розвитку сприятливі і комфортні умови існування - це сонячне, добре освітлене місце з пухкої родючою землею. До поливу рослина не вимогливо. Природної вологи в дощовий сезон іноді буває для нього досить. Домішки в повітрі, його загазування і забрудненість переносить нормально, тому легко можна вирощувати в міському середовищі як балконний рослина.

На фото представлений пятілісточковий сорт дівочого винограду в оформленні будинку.

На фото представлений пятілісточковий сорт дівочого винограду в оформленні будинку

На фото представлений пятілісточковий сорт дівочого винограду в оформленні паркану.

На фото представлений пятілісточковий сорт дівочого винограду в оформленні паркану

На фото представлений пятілісточковий сорт дівочого винограду в горщиках.

Тріостренний дівочий виноград

Цей сорт також називають плющевидной виноград. Широко поширений в Японії, Китаї (батьківщиною рослини) і Кореї. Через листя, що нагадує зовні листя плюща, він отримав свою назву «плющевидной». Довжина ліани досягає 15-20 метрів. Форма листа зазвичай тридольна. Рослина відноситься до морозостійких видів. Маючи зелену яскраве забарвлення листя в літній період, з приходом осені змінює її забарвлення на більш темну, всіх відтінків багряно-червоного кольору.

Маючи зелену яскраве забарвлення листя в літній період, з приходом осені змінює її забарвлення на більш темну, всіх відтінків багряно-червоного кольору

На фото представлений тріостренний дівочий виноград в оформленні паркану.

На фото представлений тріостренний дівочий виноград в оформленні паркану

На фото представлений тріостренний дівочий виноград в оформленні стіни будинку.

На фото представлений тріостренний дівочий виноград в оформленні стіни будинку

На фото представлений тріостренний дівочий виноград в осінній період.

Можна виділити кілька підтипів цього сорту:

  • тріостренний виноград пурпурного типу, з темно-бордового листям,
  • тріостренний виноград золотистого типу, з вкрапленнями жовтого кольору на зеленому листі,
  • тріостренний виноград типу Вича, самим популярний серед підтипів, що володіє гладкими, глянцевими листям невеликого розміру, які з настанням осені змінюють забарвлення з зеленого на насичений вогненний, помаранчевий. При сприятливих погодних умовах і гарному догляді цей тип може вирости на 4 метри за рік.

Сорт Вича ідеальний в вертикальному озелененні, але його також використовують і в горизонтальному, на грунті він утворює красивий густий килим. Крім кріплення за допомогою вусиків і присосок, виноград виділяє особливу клейку речовину, що допомагає триматися йому практично на будь-якій поверхні. Коріння цього рослини не глибокі, тому потрібно спочатку виростити його в горщиках, а згодом висадити на відкритий грунт. Виноград Вича більш чутливий до морозів, ніж інші види, вимагає більш ретельного укриття на зимівлю. Рослина нормально переносить забруднене газами повітря, дим, вихлопи, в зв'язку з цим можна висаджувати його в межах міста, біля автомобільних трас і доріг. Його вирощують як на відкритому грунті, так і в горщиках.

Його вирощують як на відкритому грунті, так і в горщиках

На фото представлений тріостренний дівочий виноград сорту Вича.

Застосування в ландшафтному дизайні

Цю ліану можна використовувати в декоруванні ділянок будь-яких розмірів, під будь-які потреби. Швидке розростання листяного покриття, простота створення необхідного оформлення в дизайні присадибної ділянки - це характеристики, завдяки яким рослина отримала широкої популярності. Дівочий виноград використовують в декоруванні дуже високих стін, здатний з легкістю піднятися на висоту в 5 поверхів. Він ідеальний для створення вертикального ландшафтного дизайну, завдяки міцному, міцному зчепленню на великій висоті. Ця рослина підходить також і для вирощування на схилах. У цьому випадку він розростається по землі щільним зеленим килимом. За допомогою цієї ліани можна легко приховати косметичні недоліки споруди, густий листяний покрив рослини маскує огріхи будинку, надає гарний і облагороджений вигляд. Багаторічна рослина вже через кілька років повністю обвиває будівлю. Використовують для художнього оформлення альтанок, дачних конструкцій, арок, стовпів, огорож, парканів і навіть стовбурів рослин. Цю рослину можна вирощувати не тільки на присадибній ділянці, а й на балконі міської квартири.

Цю рослину можна вирощувати не тільки на присадибній ділянці, а й на балконі міської квартири

На фото представлений дівочий виноград в оформленні арки.

На фото представлений дівочий виноград в оформленні арки

На фото представлений дівочий виноград в оформленні альтанки.

Для оформлення та декорування будинку дівочим виноградом, варто враховувати деякі нюанси:

  • Висаджування біля оштукатурених стін не рекомендується. Велика маса рослини може пошкодити покриття штукатурки і інших теплоізоляційних шарів під нею.
  • Висаджування рекомендується біля цегляних, бетонних, дерев'яних стін.
  • Для дахів під нахилом, покритих шифером або черепицею, розростання винограду може виникнути несприятливі. Вага винограду може пошкодити кладку, кріплення.
  • При розростанні винограду потрібно відстежувати і не допускати його проникнення в вентиляційні отвори.
  • Необхідно відстежувати і не допускати обплітання виноградом проводів, антен, водостоків.

Щоб уникнути проблем, просто необхідно вчасно коригувати правильний напрямок відростків рослини, обрізати непотрібні.

Щоб уникнути проблем, просто необхідно вчасно коригувати правильний напрямок відростків рослини, обрізати непотрібні

На фото представлений дівочий виноград в оформленні стін будівлі.

Поєднання з іншими рослинами

Дівочий виноград добре поєднується з іншими видами витких рослин, наприклад, з плющем, гірським клематисом або плетистой трояндою. Дуже ефектно виглядає поєднання винограду і плюща восени, коли забарвлення листя винограду стає багряно-червоною, а забарвлення плюща залишається незмінною, яскраво-зеленого кольору. Таким поєднанням рослин досягається дуже ефектна і контрастна композиція на присадибній ділянці. У поєднанні з плетистой трояндою, вона використовує лозу винограду як власну опору. Переплітаючись один з одним, вони разом ростуть вгору, в одному напрямку. У композиції з гірським клематисом, його ніжно-рожеві, білі, бузкові квіти благородно відтіняються насиченими ажурними листками дівочого винограду.

У композиції з гірським клематисом, його ніжно-рожеві, білі, бузкові квіти благородно відтіняються насиченими ажурними листками дівочого винограду

На фото представлено оформлення альтанки з використанням поєднання дівочого винограду і плетистой троянди.

На фото представлено оформлення альтанки з використанням поєднання дівочого винограду і плетистой троянди

На фото представлено поєднання дівочого винограду і чагарників.

На фото представлено поєднання дівочого винограду і чагарників

На фото представлено поєднання дівочого винограду і іншими культурами.

посадка

Дівочий виноград використовують як для посадки на відкритому грунті, так і для посадки в горщиках. Він добре себе почуває на ділянках з будь-освітленістю, як на тінистій, так і на сонячній стороні. Варто зазначити, що у разі, якщо Ви хочете спостерігати восени червоний відтінок листя, то краще вибрати добре освітлене місце посадки. При посадці на західній або північній стороні рослини, зміна забарвлення його листя з наближенням осені починається пізніше, з початком заморозків, також можливий не такий великий розмір листя, ніж чим при посадці на південній або східній стороні, і більш повільне розростання ліан.

Певного часу для посадки дівочого винограду немає. Але краще він приживається при посадці навесні або восени. Весна - квітень, травень. Осінь - вересень, жовтень. Найбільш вдалий час дня для висадки саджанців: до 11-00 ранку або після 18-00 вечора.

Рослина не вимогливо до багатому складу грунту, головна умова - це її дренування перед посадкою. Необхідно ретельно перекопати грунт. Приготувати яму глибиною 50-60 см, насипати в неї дренаж (бита цегла, щебінь, галька), потім шар піску близько 20 см. Далі засипати яму грунтовою сумішшю: 2 частини торфокомпосту, 2 частини землі, 1 частина піску. Можна внести деревну золу, 1 літр.

Молоді саджанці висаджують в приготовані ями, розташовуючи їх кореневу шийку на рівні грунту. Бажане мінімальна відстань між посадками - 50-70 см. Далі рясно поливають.

Для розвитку і розростання молодих пагонів необхідно поставити опори. Як тільки з'являться молоді пагони, їх слід закріпити, направити в потрібному напрямку. У разі зростання в неправильному напрямку, коли підв'язки до опори не допомагають, неслухняні пагони видаляються.

Дотримуючись нескладних рекомендації по посадці, забезпечуючи правильний догляд молодому рослині, вже в перший рік життя його приріст можливий до 3 метрів в довжину.

Дотримуючись нескладних рекомендації по посадці, забезпечуючи правильний догляд молодому рослині, вже в перший рік життя його приріст можливий до 3 метрів в довжину

догляд

Основний догляд полягає в систематичних обрізаннях, усувають зайві пагони, в закріпленні пагонів для додання потрібного напрямку, в підставці додаткових опор. Своєчасна обрізка молодого рослини і підв'язка його пагонів формує скелет багатолітника. Обрізаючи, важливо здійснювати зрізи тільки над здоровими нирками. Коли молода рослина зможе саме закріплюватися, його не потрібно більше підв'язувати. Протягом літа регулярна прополка бур'янів, розпушування грунту, підгортання грунтом оголених кореневищ, в разі їх оголення.

Полив дорослої рослини здійснювати 3-4 рази за сезон, або в період посухи, при нормальних температурах і періодичних дощах рослина може обійтися природним зволоженням ґрунту. У перший рік життя молодого рослини варто особливу увагу приділити його поливу, волога йому необхідна. Дорослі рослини не потрібно вкривати на зимівлю. А молоді рослини, навпаки, дуже важливо вкривати на зиму, так як вони ще не зміцніли, потребують захисту від холоду, схильні до морозів.

Дівочий виноград добре відгукується на добриво грунту. Поліпшення родючості грунту позитивно відбивається на розвитку багатолітника. Можна вносити торф, перегній, дворічний компост, мульчу і будь-які інші органічні добрива. З поливом можна внести підгодівлю: деревну золу, калимагнезию, нітроамофоску, «Аквмарін» (з розрахунку 50 гр. На 1 м² грунту). У період активного росту можна внести комплексне добриво. Всі ці заходи сприятливо позначаються на зростанні і розвитку рослини.

розмноження

Дівочий виноград розмножують 3 способами:

  • живцюванням
  • отводками
  • насінням

При розмноженні живцюванням, потрібно взяти держак, зрізання зробити навесні, до руху соку. Далі розділити його на кілька частин, довжиною приблизно 23-30 см, з урахуванням, що на кожній частині є мінімум по 4-5 нирок. Висаджуємо живці в грунт, залишаючи над поверхнею грунту по 2 нирки. Після необхідно полити місце посадки, накрити світлою тканиною живці, для захисту від сонячних опіків. І стежити за зволоженістю грунту.

При розмноженні відводками навесні необхідно відібрати гілки, віком не менше 2-3 років. Після гілки нахиляють до землі, фіксують їх в місці стику з землею, піднявши її верхівку над землею на 10-15 см, періодично присипаючи і поливаючи. На початку весни наступного року вкорінену гілка відрізають від основного куща, пересаджують в інше місце.

При розмноженні насінням вся процедура займає тривалий час. Посадка відбувається навесні або восени в пухкий грунт на глибину до 1 см. Бажано попередньо замочити їх. Саджаючи навесні рекомендується «загартувати», стратифікована насіння. За 1,5 місяці до посадки насіння висаджують в контейнер з зволоженим піском. Ємність накривають плівкою, поміщають в прохолодне місце, температурою в середньому + 5 ° C. Необхідно стежити за зволоженістю піску, періодично поливаючи. Таке «загартовування» насіння після весняної посадки благотворно впливає на їх схожість. Сходи з'являться вже через місяць. Термін придатності насіння - 1 рік, при кімнатній температурі.

Хвороби і шкідники

Рослина практично не схильне до нападкам шкідників, хвороб. Серед шкідників можна рідко зустріти тлю. Позбутися від неї дуже не складе великих проблем. Необхідно змити тлю водою, обробити рослину розчином господарського мила і спирту, в пропорціях 3: 1.

Дівочий виноград - це справжня знахідка для будь-якого садівника. Висока декоративність, швидке розростання і невибагливість у догляді - роблять рослину одним з найпопулярніших багаторічників для оформлення саду, за допомогою нього можна здійснити будь-які ландшафтні дизайнерські проекти і рішення. Тонка «різьблення» листочків, густе листя, її строката колористика квітів, що змінюються від смарагдово-зелених до багряно-вогненних і червоних відтінків. Дівочий виноград - це, по істині, прикраса Вашого саду, легке рішення маскування непривабливих місць, що робить їх доглянутими і облагородженими. Справжня знахідка для садівника, «родзинка», що надає Вашому заміському будинку або присадибній ділянці неповторний і унікальний вид. Звичайний будинок перетворюється в таємничий «замок», а ділянку в «чарівний ліс з казки».

Звичайний будинок перетворюється в таємничий «замок», а ділянку в «чарівний ліс з казки»

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама