Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Догляд за виноградом влітку в середній смузі, Підмосков'ї і Сибіру: інструкція з відео

  1. посадка винограду
  2. вирощування винограду
  3. Догляд за виноградом
  4. обрізка винограду

Більшість садівників, які проживають в середній смузі Росії, помиляються, думаючи, що виростити виноград можна тільки в південних кліматичних умовах Більшість садівників, які проживають в середній смузі Росії, помиляються, думаючи, що виростити виноград можна тільки в південних кліматичних умовах. Якщо вибрати сорти, здатні спокійно переносити морози, то реально вирощувати, здійснюючи належний догляд за виноградом влітку, не тільки в Підмосков'ї, але і в Сибіру. На сьогоднішній день існує спектр сортів, які можна спокійно вирощувати не тільки в середній смузі, але і набагато північніше:

  1. СібірскаяЧеремушка.
  2. ПамятіДомбковской.
  3. Августин.
  4. Соловьева58.

Всі сорти добре переносять заморозки і мають гідні смакові якості.

Читайте також: Як під час дозрівання поливати виноград

посадка винограду

Перше, що необхідно зробити - це вибрати гарне місце для посадки винограду. Вибирати слід сонячне сухе місце, бажано на височини. Далі потрібно намітити напрямок рядів і кількість в кожному ряду кущів. Відстань міжрядь не повинне перевищувати двох метрів, а між кущами - трьох метрів. Використовуючи шпагат і заздалегідь підготовлені кілочки, робиться розмітка ділянки. Мотузка позначає кількість рядів, а кілочки - місце посадки саджанця. Для посадки саджанців винограду застосовують два способи: викопуються ямки глибиною 1 метр і діаметром в 100 см або викопується траншея 1 × 1 м. Дно ями потрібно засипати перегноєм або компостом, а також родючою землею. Після цього вносяться мінеральні добрива в кількості до 1 кг в одну яму.

Далі вміст ями перемішується, а процедура повторюється до повного заповнення ями. У центрі підготовленого місця потрібна ямка на глибину кореневої системи саджанця. Ямка з виноградним саджанцем дбайливо засипається землею і поливається одним-двома відрами води. Якщо до посадки в грунт саджанець вирощувався в тепличних умовах, потрібно дістати його з горщика, максимально зберігши кому землі навколо кореневої системи.

вирощування винограду

Є кілька хороших порад тим, хто вперше вирішив виростити виноград в сибірських областях:

  1. Лозавіноградарастетісключітельноввертікальномположеніі. Находясьвгорізонтальном, лозаневизреет.
  2. Пасинки, появляющіесянаосновнойлозе, нужнопріщіпивать, оставівподваліста.
  3. Молоднякобязательноподкармлівать.
  4. Вконцелетанеобходімопровестіобрезку, оставівтольковизревшуючастьвінограда.

Догляд за виноградом

Щоб виноградний кущ швидше почав плодоносити і далі радував урожаєм, треба з першого року забезпечити молодим і ще слабким паросткам правильний догляд. Особливу увагу необхідно приділити розпушування грунту, своєчасної прополюванні від бур'янів і поливу.

В першу чергу розпушити грунт, утоптану під час посадки навколо пагонів, а також в міжряддя. З початком появи перших листочків на молодих пагонах, потрібно зробити лунку навколо кожного куща для того, щоб ствол потроху починав загартовуватися. У червні, з усіх виросли на кущі гілочок, залиште одну, найсильнішу. Це необхідно, щоб згодом всі сили пішли на її подальший розвиток, і до осені вийшла довга, здорова і добре розвинена лоза.

Для хорошого розвитку кореневої системи виноградного куща, краще видаляти поверхневі корінці. Якщо в перший рік не приділити належної уваги цьому, то згодом, взимку, верхні коріння почнуть підмерзати, і в літній період рослині буде не вистачати вологи. Видаляти зайві корені бажано в середині липня і початку серпня, робити це рано вранці. Навколо виноградного куща потрібно зробити невелику ямку (до 20 см) і садовим ножем акуратно зрізати верхні коріння, які близько розташовані до стовбура винограду. Після закінчення першої такої обрізки ямку потрібно засипати до приросту втечі, а після другої - залишити лунку, глибина якої повинна бути до 10 см.

Поливати молоді кущі винограду необхідно раз в сім днів, не більше 10 літрів води на один кущ. Не варто забувати про регулярне знищення бур'янів і розпушуванні грунту в дощове літо.

Читайте також: Як підгодувати виноград золою

обрізка винограду

Як відзначають професіонали і садівники-любителі, якщо вчасно не обрізати виноград, то великих грон можна і не чекати Як відзначають професіонали і садівники-любителі, якщо вчасно не обрізати виноград, то великих грон можна і не чекати. Обрізка винограду сприяє правильному розвитку рослини і формування ягід, забезпечуючи молоді пагони сонячним світлом, а також свіжим повітрям. Обрізка, проріджування густого листя, пасинкування, суха підв'язка - вкрай важливі для збільшення врожайності та формування виноградного куща зі здоровою лозою.

Суха підв'язка - це головна процедура, з якої потрібно починати річний догляд за виноградом. Лози, які виросли в минулому році, слід підв'язати до шпалери, тим самим задати напрямок росту. У середній смузі Росії підв'язку бажано робити на початку червня.

Уламку пагонів необхідно проводити в період, коли розпускаються бруньки, методом видалення безплідних гілочок внизу, біля основи куща. Після підв'язки виноградної лози, всі слабкі гілки також слід обламати.

Для рясного надходження поживних речовин до лозам і грон необхідно робити прищіпку, яку роблять в другій половині червня. Для цього верхня частина паростків зрізається, залишаючи не більше п'яти листочків після другої ГРОНУ. Бажано робити прищіпку, коли довжина лози досягає 2,5 метра. Якщо прищіпку не зробити, виноградна лоза виросте до шести метрів, в результаті цього грона будуть дозрівати набагато повільніше, а ягоди стануть менш солодкими.

З метою надання сил винограду на майбутній урожай слід робити пасинкування. Для цього з початку червня до середини серпня потрібно видалити зароджуються листя пасинки, а також обрізати всі вуса.

У першій половині серпня необхідно зробити чеканку пагонів. Верхівка втечі зрізається до першого листа, тим самим сповільнюючи ріст гілок і сприяючи кращому дозріванню грон.

За три тижні до початку збору врожаю бажано зробити проріджування листя. Старе листя, що ростуть знизу куща, і ті, що затінюють виноградні грона, рекомендується відламати. Процедура забезпечить гарне провітрювання між кущами і дозволить їм отримувати більше світла.

Перераховані вище процедури слід застосовувати тільки до дорослих кущах, але не до молодих. До трирічного віку молодий кущ повинен вільно рости, і річний догляд за ним буде полягати лише в поливі, розпушуванні земляного кома і знищення бур'янів.

Читайте також: Чи можна до збору врожаю влітку обрізати виноград

Подивившись інструкцію з відео, можна вивчити, як доглядати за виноградом в середній смузі, Підмосков'ї і Сибіру.


Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама