Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Хвороби винограду: опис, лікування та заходи боротьби із захворюваннями

  1. грибкові хвороби
  2. Несправжня борошниста роса
  3. Справжня борошниста роса
  4. сіра гниль
  5. Чорна плямистість
  6. антракноз
  7. вертіціллез
  8. альтернаріоз
  9. апоплексія
  10. бактеріальні захворювання
  11. бактеріальний рак
  12. бактеріоз
  13. кисла гниль
  14. вірусні інфекції
  15. короткоузліе
  16. борознистим деревини
  17. прожілковая мозаїка
  18. скручування листя
  19. неінфекційні захворювання
  20. Елементози
  21. засуха
  22. опіки
  23. некрози

.

Вирощування різних культур рідко обходиться без виникнення проблем. Хвороби винограду і їх лікування не завадять процесу вирощування культури, якщо вчасно виявити симптоми. В іншому випадку врожайність лози різко знизиться. Виноградник може навіть загинути. Варто приділити велику увагу питанню профілактики недуг.

грибкові хвороби

Найбільш часто зустрічаються хвороби належать до групи грибкових. Спори грибків тривалий час зберігаються в грунті. Вони знаходяться також на неякісних саджанцях або переносяться вітром і комахами.

Несправжня борошниста роса

Друга назва хвороби - мілдью. Збудник захворювання поселяється на лозі в серпні-вересні. Зимує в землі і в опалому листі. Витримує морози і спеку. Проростає навесні, коли температура підніметься до + 10 ° С. Оптимальні умови для розвитку - високі показники вологості та температура + 20-25 ° С.

Серед первинних симптомів ураження мілдью виділяють такі:

  • круглі маслянисті вкраплення різних розмірів з'являються зверху молодих і дорослих листя, які ще ростуть;
  • борошнистий наліт знизу листових пластин;
  • некрози (відмирання тканин) відбувається з часом, починається з пожовтіння, потім ділянки стають червоно-бурими, і листя гинуть.

Сильно уражені листя можуть опадати. Далі хвороба поширюється на суцвіття або грона, вражаючи гребінь. Виявляється у вигляді вологих, подовжених, насичено-зелених плям.

Потім тканину відмирає, через що порушується сокодвижение. Частина суцвіття або грона всихає. Ці органи можуть покриватися білим пушком.

Ці органи можуть покриватися білим пушком

Для боротьби з хворобою винограду мілдью проводять обробку в 3 етапи:

  • коли зростаючі пагони досягнуть 15-20 см;
  • перед цвітінням;
  • після цвітіння - ягоди повинні мати розмір горошини.

Для лікування застосовують препарати на вибір: бордосскую рідина, мідний купорос, Антракол, Хорус, Строби. Попередити захворювання можна, виконуючи профілактичні заходи:

  • вкладання мульчі;
  • внесення фосфорно-калійних добрив;
  • пасинкування;
  • обробка фунгіцидами;
  • культивування стійких до недуги видів.

Справжня борошниста роса

Інші назви хвороби - оидиум, попільничка. Приносить величезну шкоду лозі. Збудник знаходиться на поверхні хворих рослин і в їх тканинах. Активно розвивається на початку літа.

Період інкубації - 1-2 тижні, залежно від температури навколишнього середовища. Оптимальні умови для розвитку збудника - помірне тепло і вологість. Але може перебувати в активному стані і при сухій погоді.

Хвороба вражає вегетативні органи винограду. Спочатку серед молодих пагонів можна виявити такі, що відстають у рості. Листя стають кучерявими, покриваються сіро-білим нальотом. Згодом пил покриває суцвіття, грона, верхівки пагонів. Це призводить до таких наслідків:

  • суцвіття гинуть;
  • ягоди лопаються, пошкоджуються патогенами або засихають.

Якщо сталося ураження винограду оїдіумом, то потрібна обробка за таким же принципом, як і в разі захворювання мілдью. Підійдуть препарати Топаз, Тіовіт, Хорус.

Профілактика полягає в забезпеченні хорошої вентиляції куща. Домагаються її з допомогою таких прийомів:

  • підв'язування пагонів і їх обламування;
  • видалення пасинків;
  • знищення бур'янів.

сіра гниль

Захворювання сіра гниль загрожує кущах цілий рік. Під загрозою зелені частини культури і однорічна деревина. Збудник нерідко проникає в місця щеплень. Активно розвивається в умовах високої вологості і спеки. Вражає ослаблені та пошкоджені кущі.

Визначити сіру гниль можна за такими ознаками:

  • наліт на очках і молодих пагонах - утворюється навесні у вологу погоду;
  • засихання пошкоджених суцвіть повністю або їх частини;
  • сіра пил на гронах.

У суху погоду поширення грибка припиняється. Зморщуються і всихають тільки деякі ягоди.

Визначаючись, ніж лікувати хвороби винограду, багато садівники віддають перевагу народним методам. У разі розвитку сірої гнилі допоможе розчин соди. Їм зрошують крону кущів в період вегетації і на стадії формування зав'язі.

Їм зрошують крону кущів в період вегетації і на стадії формування зав'язі

Обробку фунгіцидами проводять так, як при захворюваннях мілдью. Підвищити стійкість культури до сірої гнилі допоможе азотне добриво.

Чорна плямистість

Хвороба також називається фомопсис. Вражає вегетативні органи культури і його здеревілі частини. Сприятливі умови для поширення недуги - температура 23 ° С і вологість повітря 85%. Зараження часто відбувається через рани, що з'являються після обламування пагонів.

Ознаки захворювання проявляються на молодих пагонах до 7 вузла. До них відносять такі симптоми:

  • бурі плями на листі, які з часом об'єднуються в більші області;
  • біле облямівка листових пластин;
  • фіолетовий колір ягід з неприємним смаком.

Чорна плямистість призводить до відмирання рукавів. Міцелій глибоко проникає в тканини, де має захист від фунгіцидів. Ця хвороба винограду і її лікування викликає великі труднощі в садівників. Вона переходить в хронічну стадію.

Необхідно застосовувати заходи щодо попередження поширення грибків. Проводять такі обробки куща:

  • після опадання листя або осінньої обрізки - рослина обприскують контактними препаратами міді;
  • під час утворення 2-3 листків навесні - використовують фунгіциди.

після опадання листя або осінньої обрізки - рослина обприскують контактними препаратами міді;   під час утворення 2-3 листків навесні - використовують фунгіциди

Наступні обробки збігаються з вищеописаними етапами захисту від мілдью і оїдіуму. Підійдуть такі кошти, як Радоміл, бордосская рідина, Танос, Хорус. Всихають рукава необхідно вирізати.

антракноз

Захворювання антракноз поширене повсюдно. Особливо поширюється в дощову погоду. Коли проходять зливи з градом, рослини отримують ушкодження, куди проникають грибки. Температурний діапазон розмноження збудника - + 2-30 ° С.

Антракноз вражає рослини навесні. Страждають такі їх органи.

  1. Молоде листя - з'являється бура плямистість з темною облямівкою, яка часто поєднується в єдину область. Згодом центр плям стає сіро-білим і висихає. На листках утворюються дірки. Некроз поширюється на жилки, що порушує розвиток. Листові пластини спотворюються.
  2. Пагони - антракноз на органах проявляється у вигляді вдавлених плям. Вони з часом стають овальними і сіро-рожевими. Тканина починає відмирати, через що пагони розтріскуються і стають ламкими. Патоген зимує в тканинах лози і зберігається до 5 років.
  3. Ягоди - при ураженні на них з'являються вдавлені, незграбні або округлі плями. Вони мають сірий або бурий окрас, темну облямівку і фіолетовий центр, який через деякий час стає оксамитовим. Ягоди часто тріскаються.

Ягоди часто тріскаються

Лікувати виноград від антракноза потрібно фунгіцидами:

  • коли пагони виростуть на 5-10 см - використовують контактні засоби на основі міді;
  • після закінчення 10-14 днів після попередньої процедури - застосовують препарати Акробат, Швидкість, арцерид і ін.

Якщо випав град, необхідно виконати якомога швидше профілактичну обробку.

вертіціллез

Збудник вертіціллезу проникає в тканини через рани і кореневі волоски. Зберігається в грунті 4-5 років. Нерідко вражає полуницю, тому не варто під вирощування винограду вибирати ділянку, на якому раніше була ця культура.

Серед грибкових захворювань вертіціллез відрізняється тим, що не дає про себе знати протягом 2-3 років після поразки. Перші ознаки проявляються у вигляді пожовтіння листя. Потім вони буріють і осипаються.

Однорічні пагони дерев'яніють нерівномірно. Для гострого перебігу захворювання характерно швидке в'янення пагонів. Рослина гине повністю.

Метод лікування вертіціллезу не розроблений. Якщо культура не зів'яне протягом 5-6 років, то вона відновлюється. У профілактичних цілях треба видаляти бур'яни під кущем.

альтернаріоз

Друга назва хвороби - оливкова плямистість. Поширена в різних регіонах. Особливо лютує в останні роки. Сприятливі умови для розвитку - спека і висока вологість.

Симптоми недуги мають схожість з ознаками оїдіуму. Альтернаріоз вражає всі органи культури.

  1. Пагони - на них з'являються коричнева або срібляста плямистість.
  2. Листя - спочатку видно світлі вкраплення, центр яких відмирає. Через деякий час листова пластина темніє і покривається пліснявою у вологу погоду.
  3. Ягоди - покриваються плівкою, потім стають бархатистими, зморщуються. Набувають смак зіпсованого винограду.

Набувають смак зіпсованого винограду

Лікування збігається з методом захисту від антракноза. Його варто застосовувати так:

  • навесні - обробки бордоською сумішшю або препаратом Ридоміл;
  • з часу змикання ягід з інтервалом в 2 тижні - підійдуть системні фунгіциди: Швидкість, Квадріс, Рапід Голд.

апоплексія

Серед грибкових хвороб апоплексія відрізняється особливою небезпекою. Провокує раптову і швидку загибель рослини. Вражає ослаблені рослини в жарку погоду. В результаті життєдіяльності патогенів виробляються токсини, які викликають отруєння рослинного організму.

Дозволених методів боротьби з хворобою не існує. Побороти її здатний Арсеній натрію, але він занадто токсичний. У профілактичних цілях виконують такі дії:

  • дезінфікують садові інструменти;
  • спалюють пошкоджені пагони за межами дільниці;
  • виконують основні агротехнічні заходи.

бактеріальні захворювання

Бактеріальні хвороби винограду і їх лікування - невід'ємна частина процесу вирощування культури, тому що зустрічаються часто. Недуги можуть з'явитися на будь-якому етапі розвитку лози.

бактеріальний рак

Захворювання вражає рослини з відкритими ділянками штамба. Під корою формується міхур повітря, який постійно збільшується. Це призводить до розриву тканин, що трапляється в осінній або зимовий період.

На початковій стадії ураження бактеріальним раком кущ необхідно підживити фосфорно-калійними речовинами. Вони допоможуть підвищити регенеративную функцію рослинного організму. Вносять також зольний розчин - 400 г на 10 л води.

Запущена стадія хвороби не лікується. Рослини видаляють і спалюють. На їх місці нічого не вирощують 2 роки.

Профілактичні заходи полягають у захисті посадкового матеріалу, дорослих рослин від механічних пошкоджень і низьких температур.

бактеріоз

Інша назва - хвороба Пірса. Бактерії проникають через рани і вражають різні частини куща. Пік розвитку недуги припадає на період вегетації.

Визначити бактеріоз можна по ягодам, які покриваються плямами коричневого відтінку. Потім починається процес гниття. Плоди засихають. Щоб попередити розвиток хвороби виконують такі дії:

  • проводять своєчасну і якісну обрізку;
  • захищають рослину від холодів.

проводять своєчасну і якісну обрізку;   захищають рослину від холодів

кисла гниль

Хвороба викликають оцтові бактерії, звідки і друга назва - оцтова гниль. Виявляється спочатку в придбанні плодами коричневого кольору. Потім ягоди лопаються і гниють. Захворювання можна виявити по комахою, які роями збираються навколо грон.

Заходи боротьби такі:

  • видалення пошкоджених ягід;
  • обробка препаратом Фитоверм і 1% бордоською сумішшю;
  • припудривание сірої;
  • встановлення приманок для комах.

видалення пошкоджених ягід;   обробка препаратом Фитоверм і 1% бордоською сумішшю;   припудривание сірої;   встановлення приманок для комах

вірусні інфекції

Викликані вірусами хвороби винограду і боротьба з ними сьогодні до кінця не вивчені. Але відомо, що вони завдають серйозної шкоди здоров'ю культури. Патоген передається від хворої рослини до здорової з соком.

Шляхи зараження: щеплення, сисні комахи, нематоди, непродезинфікованих садові інструменти. Залежно від виду вірусу і імунітету куща, ці види хвороб можуть протікати безсимптомно, з нечіткою картиною прояви недуги або яскраво вираженими ознаками.

короткоузліе

Вірус переносить паразит нематода. Недуга проявляється в виродження пагонів - вони стають сплющеними і вільчаті. Короткоузліе має ще такі симптоми:

  • багато пасинків;
  • подвійні вузли;
  • розсічені листові пластини з жовтими вкрапленнями, які з часом усихають і обпадають.

багато пасинків;   подвійні вузли;   розсічені листові пластини з жовтими вкрапленнями, які з часом усихають і обпадають

Починається горошеніе ягід і їх осипання. Щоб попередити розвиток хвороби, потрібно вжити таких заходів:

  • використовувати якісні саджанці;
  • знезаразити грунт фунгіцидами;
  • видалити з ділянки рослини, які хворіють.

борознистим деревини

Хвороба широко поширена. Симптоматика борознистим:

  • поздовжні борозенки і ямки на корі, вона стає рихлою і потовщеною;
  • ріст припиняється.

Ознаки часто виявляються в місцях щеплень. Згодом кущ гине. Дії з метою профілактики полягають у видаленні хворих культур і дотриманні правил догляду.

прожілковая мозаїка

Переносник вірусу - нематода. Хвороба проявляється під час вегетації у вигляді світло-жовтих смуг уздовж основних прожилок на листах. Квіткові бутони починають обсипатися, ягоди горошатся і також опадають.

При прояві хвороби виконують такі дії:

  • видаляють з ділянки хворі культури;
  • обробляють грунт фунгіцидами, щоб знешкодити переносника;
  • вносять в землю засіб для стимуляції імунітету Новосе.

скручування листя

При скручуванні листя починає червоніти і жовтіти в середині літа. Ділянка уздовж центральної жилки залишається зеленим. Листові пластини товщають, скручуються, стають крихкими. Плоди не визрівають.

Уражені кущі видаляють з ділянки. На їх місце садять виноград не менше ніж через 5 років, попередньо обробивши грунт фунгіцидами.

На їх місце садять виноград не менше ніж через 5 років, попередньо обробивши грунт фунгіцидами

неінфекційні захворювання

Існує група хвороб, які спровоковані несприятливими умовами виростання.

Елементози

Недуги, які проявляються в результаті нестачі поживних речовин, звуться елементози і бувають такими:

  • хлороз - недолік заліза, цинку, марганцю або бору;
  • краснуха - нестача калію;
  • всихання гребеня.

хлороз - недолік заліза, цинку, марганцю або бору;   краснуха - нестача калію;   всихання гребеня

засуха

Через свою недугу можна втратити урожай. Трапляється, що рослина гине. Хвороба розвивається через тривалу нестачу вологи в землі при спеці. Тоді деякі зелені органи культури засихають. Листя і ягоди передчасно осипаються.

Рослинам забезпечують повільний крапельний полив. Вологу в землі зберігають за допомогою мульчування.

опіки

Хвороба проявляється в результаті пошкодження тканин рослини через вплив таких чинників:

  • високі температури - більш 40 ° С;
  • надлишкова сонячна радіація.

високі температури - більш 40 ° С;   надлишкова сонячна радіація

Листя починають жовтіти. Згодом уражені ділянки відмирають. Плоди не дозрівають, стають червоно-коричневими, зморщуються, не набувають цукристість. Варто захистити кущі від попадання прямих сонячних променів і підтримувати вологість грунту.

некрози

Відмирання ділянок багаторічної деревини може з'являтися через таких факторів:

  • низьких температур;
  • нестачі калію або магнію;
  • впливу отруйного диму та ін.

низьких температур;   нестачі калію або магнію;   впливу отруйного диму та ін

Тим, хто вирощує виноград, його хвороби, їх лікування та профілактику обов'язково потрібно знати - це запорука гарного врожаю.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама