Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

хвороби винограду

Хвороби винограду можуть значно знизити кількість і якість врожаю, а також бути причиною слабкого розвитку і навіть загибелі виноградних кущів, якщо не проводити своєчасне лікування. Хвороби винограду потрібно розрізняти, щоб проводити лікування відповідними препаратами і проводити профілактичні заходи.

Захворювання виноградної лози може бути викликано мікроскопічними грибами, бактеріями або вірусами. Найчастіше виноград хворіє грибними захворюваннями, які викликають розвиваються грибні патогенні, вони вражають листя, пагони і грона з ягодами. Початковими ознаками появи грибного захворювання є плями або наліт на листках, в подальшому листя відмирає, пагони засихають, квітучі грона обсипаються, а вже сформовані ягоди всихають або загнивають.

Бактерії або мікроскопічні організми харчуються рослиною, розмножуючись в ньому, викликаючи рак або некроз.

Віруси проникають у клітини рослини, викликаючи зміни, мозаїчну забарвлення або деформацію листя, викривлення пагонів. Хворе рослина малопродуктивно і може стати джерелом зараження для інших кущів винограду.

Лікування хвороб винограду потрібно починати до її появи або при перших ознаках, запущені хвороби винограду практично не піддаються лікуванню.

Основний спосіб лікування хвороб винограду - застосування хімічних засобів. Можна видаляти уражені хворобою листя, грона і пагони винограду, щоб хвороба не поширювалася далі. Також слід проводити агротехнічні заходи, при яких виноградні кущі будуть розвиватися сильними, стійкими до захворювань. Профілактичні заходи спрямовані на попередження появи хвороб, частіше вони більш ефективні, ніж лікування винограду.

Найбільш поширеною і небезпечною хворобою винограду є мілдью. Цю хворобу винограду ще називають несправжньою борошнистою росою, викликається вона грибами. Хвороба може розвиватися на листках, пагонах і гронах. Першими хворіють молоді листки, на їх поверхні з'являються жовті прозорі маслянисті плями. В теплу вологу погоду на нижній частині листя утворюється білий пухнастий наліт, це розрослися суперечки. Плями на листках швидко збільшуються в розмірах, буріють і висихають.

Плями на листках швидко збільшуються в розмірах, буріють і висихають

Пагони уражаються мілдью рідше, частіше ще зелена їх частина спершу деформується, потім засихає. На хворих здерев'янілих старих пагонах можна побачити тріщини з білим нальотом, восени вони схожі на чорні смужки. Для розвитку хвороби сприятлива тепла дощова погода. У посуху хвороба може взагалі не з'явитися. Спори гриба взимку зберігаються в заражених ділянках лози або в опалому листі. Спори гриба починають розвиватися, коли температура повітря прогріється до +12 градусів, йдуть дощі або випадає сильна роса. Чим тепліше, тим швидше розвивається мілдью на винограді.

Найбільш небезпечно поява хвороби мілдью на винограді в травні або червні, тоді суцвіття швидко уражаються, квітки і бутони обпадають. Якщо у винограду вже сформувалися грона з ягодами, вони покриваються білим нальотом, потім зморщуються, стають фіолетовими і відвалюються. При захворюванні винограду мілдью на дозаривают гронах, ягоди стають кислими і несолодкими. Хворіють мілдью лози винограду погано розвиваються, слабкими йдуть в зиму, можуть підмерзати, на майбутній рік дають менше врожаю поганої якості.

Найкраще попередити появу мілдью на винограді, ніж лікувати потім хвороба. Землю навколо кущів винограду тримайте в чистоті, видаляйте бур'яни, поверхня часто рихлите, восени обов'язково збирайте опале листя і спалюйте.

Щоб кущі винограду краще продувалися і швидше просихає після дощу або ранкової роси, лози підв'язуйте з напрямком вгору, а не розстеляють по горизонталі. Своєчасно видаляйте пасинки і зайві пагони.

Для попередження появи хвороби проводите профілактичні обприскування 1% бордоською рідиною. Можна використовувати мідний купорос 100 гр. і негашене вапно 100 гр., розвести з в 10 літрах води. Не використовуйте розчин в більшій концентрації, так як він може обпалити листя.

Перше профілактичне обприскування роблять навесні в травні - червні, перед цвітінням винограду. При дощовій погоді обприскування повторюють через тиждень, приділяючи уваги суцвіттям. У суху погоду обприскування повторюють після цвітіння, при формуванні ягід через 2 тижні. За літо в цілях профілактики мілдью винограду роблять 5-7 обприскувань. Також для лікування і профілактики хвороби мілдью винограду можна використовувати такі що містять мідь препарати - Хом, оксихом, ПОЛІХІМ, Курзат.

Правильний догляд за виноградом також важливий для попередження хвороб. Поливати виноград необхідно під кущ в борозенки. Полив дощуванням по листю і зволожувати грунт навколо кущів винограду можна. Чи не удобрюйте виноград тільки азотними добривами, щоб пагони і грона росли здоровими, їм ще потрібен фосфор і калій.

Дуже поширеною є хвороба винограду оїдіум або борошниста роса. Цю хворобу винограду ще називають попільничка, так як уражені листя виглядають, як ніби їх посипали попелом, при цьому від рослини виходить запах гнилої риби. Борошниста роса з'являється не тільки на листках винограду, також вона може вражати молоді пагони і грона з ягодами. Хворі листя і пагони перестають рости, пагони не визрівають до зими, ягоди загнивають або всихають, дозрівають водянистими.

Борошниста роса швидко розвивається, коли вдень жарко, а вночі прохолодно, тоді під ранок випадає багато роси і створюється волога атмосфера над землею. У прохолодну дощову погоду суперечки розвиваються слабше. Сприятлива температура повітря для появи і розвитку хвороби винограду борошнистої роси + 20 ... + 26 градусів.

Проти появи оїдіуму на винограді необхідно проводити комплексні агротехнічні та хімічні заходи. Посадки винограду не повинні бути загущеними. Для хорошого провітрювання лози винограду направляються вгору по опорі, регулярно пасинкують і формують. Восени навколо винограду ретельно збирають сміття залишки, опале листя і спалюють, так як в них зимують спори грибів. Необхідно підгодовувати виноград форфорнимі і калійними добривами.

Обробку винограду від борошнистої роси роблять обприскуваннями з препаратами - фундазол, топаз, також застосовують сірчані препарати, розчиняючи на 10 літрів близько 100 гр. порошку колоїдної сірки. Профілактичні обприскування роблять 5% залізним купоросом восени перед укриттям винограду на зиму і навесні після зняття укриття.

Гнильні захворювання винограду можуть позбавити вас врожаю. Білою гниллю ягоди часто вражаються, якщо отримали пошкодження градом або сонячні опіки. Для захисту від сонця гроно винограду повинна бути закрита листям, особливо у сортів з темними ягодами. Заражені грибом ягоди червоніють, всихають і опадають. Щоб не відбувалося подальшого зараження, пошкоджені ягоди видаляють, грона обприскують бордоською рідиною, а кущі винограду повинні добре провітрюватися.

Щоб не відбувалося подальшого зараження, пошкоджені ягоди видаляють, грона обприскують бордоською рідиною, а кущі винограду повинні добре провітрюватися

Сірою гниллю частіше уражаються ягоди, які тільки почали наливатися і дозрівати, на їх шкірці з'являються цятки, потім вона тріскається, починає витікати сік, ягоди покриває пухнаста цвіль. Є такі ягоди не можна. Щоб хвороба не поширювалася, заражені грона видаляють. Найчастіше гнилі з'являються після дощів або туманів.

Бактеріальний рак виноградної лози викликають бактерії. Ці мікроскопічні організми живуть в грунті і при попаданні через рану всередину рослини розвиваються в ньому, утворюючи вузлуваті нарости на коренях, їх складно побачити, на кореневій шийці або на лозах. Поширюються бактерії по судинах разом з рухом соку. Заражені раком лози винограду слабо ростуть, мало дають врожаю, тому такі рослини потрібно видаляти і спалювати.

Бактеріальним раком частіше заражають виноград під час обрізання кущів, використовуючи брудний інструмент. Також бактерії можуть потрапити в лозу, якщо вона розташована близько до землі. Хворі на рак кущі винограду можна використовувати для розмноження.

Вірусні хвороби винограду рідко зустрічаються, але вони найбільш небезпечні, так як не лікуються, заражені рослини потрібно якомога швидше видалити і спалити, щоб вони не заразили інші кущі.

Віруси проникають всередину рослини через шкідників або при пасинкуванні або обрізку винограду. Для попередження вірусних захворювань ведіть боротьбу зі шкідниками винограду, обробляйте інструменти спиртом перед обрізанням і використовуйте тільки здорові кущі для розмноження. При появі перших ознак вірусного захворювання у винограду кущ потрібно викопати і спалити, а на цьому місці нові посадки винограду можна робити протягом трьох років.

Вірус мозаїчної хвороби винограду листя жовтіє спочатку уздовж жилок, потім стають повністю жовтими.

Вірус короткоузліе видозмінює пагони, у них междоузлия стають короткими, втеча згинається, а листя не доростають до звичайного розміру, кучерявий.

Вірус скручування листя викликає закручування листової пластинки уздовж головної жилки. Першими починають закручуватися нижнє листя, вони стають тьмяними, передчасно жовтіють і червоніють.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама