Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

КОРОТКИЙ ОПИС СОРТІВ ВИНОГРАДУ

  1. ДУЖЕ РАННИЕ
  2. Ранні СОРТИ
  3. СОРТИ СЕРЕДНЬОГО ПЕРІОДУ ДОЗРІВАННЯ
  4. ПОЗДНИЕ СОРТИ
  5. Морозостійкість і з підвищеною морозостійкі сорти селекції ВНДІВіВ, вирощують любителі
  6. кишмишні СОРТИ
  7. ПЕРСПЕКТИВНІ СТОЛОВІ СОРТИ





В цьому розділі підібрані столові сорти, найбільш поширені в аматорському виноградарстві, в основному нової сучасної селекції з розбивкою за термінами дозрівання.

ДУЖЕ РАННИЕ

Народний (Синонім - Гудзиковий). Отримано у ВНДІВіВ. Гроно середня і велика, ширококонічеськая, середньо-щільна. Ягода середня і велика, округло-сплюснута, світло-зелена. Зимостійкість підвищена, в період цвітіння і формування зав'язей вимагає посиленого захисту від мілдью. Урожайність висока. Цукристість до 19%. Є однойменний сорт Народний з рожевою ягодою, виведений в ЦГЛ ім. Мічуріна.

Белорозового. Сорт селекції ВНДІВіВ (Маленгр раннійХ Ак-Якдона). Гроно середня або велика, конічна з лопатями, щільна. Ягода середня і велика, слабоовальние, біла з блідо-рожевим відтінком. Зимостійкість і стійкість до грибних хвороб середня. Урожайність висока. Дозріває в 1-й декаді серпня. Цукристість до 18%. Транспортабельний. Досить широко поширений на аматорських виноградниках Ростова і Донбасу.

Ранній Магарача (№ 372). (Мадлен АнжевінХКішміш чорний). Гроно дуже велика, конічна, пухка. Ягода велика, округла, чорна, соковита, хрустка, з шоколадним тоном в смаку. Сильнорослий. Урожайність постійна, висока. Цукристість до 18%. Транспортабельний. Розвиває багато пасинків, загущувальну, вимагає проріджування і нормування врожаю. Грона добре зберігаються на кущах. Вегетаційний період 105-109 днів. Дегустаційна оцінка свіжого винограду 9 балів.

Мускат воскової. Виведений у ВНІАЛМІ (Волгоград) шляхом схрещування Мадлен Анжевін і Мускату гамбурзького. Гроно середня і велика, конічна, среднеплотная. Ягода велика, округла або плосно-округла, восково-жовта, з мускатним ароматом. Сила росту середня. Стійкість проти мілдью і оїдіуму середня. Урожайність дуже висока. Цукристість до 17-24%.

Рання троянда. (Маленгр ранній Х Ак-Якдона). Столовий сорт. Ягода велика, овальна, світло-рожева. Грона великі і середні, среднерихлие. Наші випробування показали здатність добре запилюватися навіть в несприятливу погоду. Перспективний сорт. Вимагає регулярних підгодівлі.

Куйбишевський ранній. Отриманий від схрещування Мадлен Анжевін з сумішшю пилку сортів Маленгр ранній і Араксені білий. Столовий сорт. Вегетаційний період 97-112 днів. Гроно середня, циліндрична, пухка. Ягода середня, злегка довгаста, біла. Смак простий. Обрізка на 8-10 очок. Зимостійкість підвищена. Цукристість до 20%. Є перспективним для Куйбишевської, Ульяновської, Оренбурзької, Пензенської областей, Мордовської АРСР, Московської та інших областей.

Куйбишевський скоростиглий (Мадлен АнжевінХсмесь пилку Маленгр ранній і Араксені білий). Гроно велика і середня, конічна, середньої щільності. Ягода досить велика, округла, довгаста, біло-жовта. Вегетаційний період 87-113 днів. Пошкоджень грибними хворобами не спостерігалося. Формування віялова. Обрізка на 8-12 очок. Урожайність середня (дані П. Цехмістренко).

Аврора (сіянець МаленграХ Гетшен). Отримано в ЦГЛ ім. Мічуріна. Гроно велика і дуже велика, конічна, щільна. Ягода середня, округла або сплюснута, біла. Урожайність 5-7 кг з куща. Пагони з бруньок заміщення плодоносні. Вага великих грон до 1 кг. Спостерігається горошеніе. Плодоносних пагонів 92 - 100%. Обрізка середня. Потрібно нормування суцвіть.

Магарач № 17-57-31. Сверхранний сорт. Ягоди великі, типу Шасла біла, біло-бурштинового кольору, з мускатним ароматом. Грона великі, ошатні. Дозріває раніше Перли Саба на 8-10 днів. Любителі помилково називають Радянський Перли.

Кара Джіджіга. Старий туркменський сорт. Вегетаційний період 90-110 днів. Ягоди середні, округло-овальні, чорні. Фарбуються раніше інших сортів. Зустрічаються ягоди без насіння. Грона середні, конічні (іноді широкі і великі), средневетвістие. Зростання сильний. Вимагає ретельного захисту проти оїдіуму (рис. 1).

Ранні СОРТИ

Танаис-1 (Маленгр ранній Х Ак-Якдона). Селекція ВНДІВіВ. Ягода велика, довгасто-овальна, біла з рум'янцем. Сильнорослий. Високоврожайний, ранньо-середнього терміну дозрівання. За сумою позитивних якостей сорту в 1961 році була присуджена велика золота медаль на міжнародній виставці в Ерфурті (НДР).

Український ранній (Магарач № 339). Виведений в 1928 році (Мадлен АнжевінХШакар Ангур). Ягода велика, кругла, біла з рожевим відтінком. Гроно велика, гілляста, рихла. Сильнорослий. Урожайність висока. Стійкість до грибних хвороб середня. Цукристість до 17%.

Краса Дону. (Ак-ЯкдонаХМадлен АнжевінХЛіньян). Сорт селекції ВНДІВіВ. Ягода біла, овальна, велика. Гроно велика, гілляста, святкове. Урожайність дуже висока. При перевантаженні грона стають пухкими, неповноцінними. Вимагає нормування врожаю. Сила росту середня.

Кардинал. Каліфорнійський сорт. Отриманий від схрещування Альфонс Лавалі з Флейм Токай. Вперше завезений в 1958 році з Франції. Ягоди червонувато-чорні, округло-овальні, великі, з легким мускатним присмаком. Ягоди мають у верхівки борозенки. Гроно середньої величини і велика, конічна, среднеплотная або пухка, святкове, вагою від 400 до 1000 г.

Транспортабельний і лежкий сорт. Зростання сильний з густим листям (вимагає проріджування). Дозріває в 2-й половині серпня. Урожайність до 9-10 кг з куща, але більш висока врожайність на формуванні горизонтальний кордон. Стійкий до посухи.

Уривок, орієнтовно, на 8-10 очок на плодову лозу. На кордоні підрізування коротка і середня. Вимагає захищеного місця розташування, добре росте на легких ґрунтах. Чутливий до низьких температур і грибних хвороб. На моїй ділянці і у інших любителів в умовах Ростова-на-Дону показав себе цілком задовільно.

Легкий аромат (Мадлен АнжевінХМускат гамбурзький). Новий сорт селекції ВНДІВіВ. Ягода рожево-фіолетова, середня і велика, овальна, з тонким мускатним ароматом. Гроно середня і велика, пухка. Урожайність висока. Цукристість до 22,3%. Дозріває в 1-й декаді серпня. (Існують сорти: Ароматний - з темно-рожевою ягодою, округлої форми, селекції Середньої Азії; Ароматний Анапскій - з чорної округлої ягодою, селекції АЗОС. Обидва сорти середнього періоду дозрівання).

СОРТИ СЕРЕДНЬОГО ПЕРІОДУ ДОЗРІВАННЯ

Мускат ВИРа. Новий середньоазіатський сорт (Мускат белийXМускат гамбурзький). Зростання сильний або середній. Визрівання лози повне. Гроно середнього розміру (до 18 см довжини), циліндрична, среднеплотная або щільна. Ягода середня, округла, темно-червона. М'якоть м'ясиста, соковита, з сильним мускатним ароматом, що нагадує Мускат гамбурзький. Цукристість ягід до 30%. Урожайність сорту 25-30 т / га.Сорт винного призначення, але з огляду на особливі смакових якостей ягід використовується і в свіжому вигляді.

Різамат (Катта Курган X Паркентскій). Новий столовий та родзинковий сорт селекції Середньої Азії. Гроно велика, конічна, среднеплотная. Ягода дуже велика, циліндрична, темно-червона. М'якоть щільна, хрустка. Особливість сорту - швидке сахаронакопленіе, тому перетримувати грона на кущах немає сенсу. Зростання вище середнього. Урожайність при збільшеної площі харчування висока - до 30-35 кг з куща. Середня вага грона 300-350 г. Сорт добре плодоносить на вертикальній шпалері з козирком. Відзначається невелике торошеніе. Вимагає регулярного добрива (рис. 2).

Рубіновий Магарача (№ 56) (Каберне Совіньон X Сапераві). Ягоди чорні, середнього розміру, овальні. Сік не забарвлений. Грона середні, конічні. Цукристість 26-29%. Дегустаційна оцінка десертного вина 9,5 бала. Сорт прийнятий в державне випробування. Карамол (КарабурнуХМадлен АнжевінXЛіньян білий). Високоврожайний столовий сорт селекції ВНДІВіВ. Ягода біла, кругла, дуже велика, іноді із засмагою. Грона великі, середньої щільності. Вага грона більше 1 кг.

Радянський богатир (Магарач 10-1-51). Отриманий від схрещування Катта Кургану з Тавриз. Сілинорослий. Ягода дуже велика, циліндрична, золотисто-біла. Грона великі, гіллясті, ошатні. (Сорт іноді помилково називають Геркулес).

Ароматний (Чарас Х Мускат угорський). Виведений Самаркандської філією НДІ ім. Р. Р. Шредера. Ягода темно-рожева, округла, середня, з мускатним ароматом. Гроно середня, циліндро-конічна, щільна. Сила росту середня. Морозостійкість підвищена. Урожайність висока. Столовий і винний сорт. Цукристість до 24%.

Народний (№ 79). Столовий сорт ЦГЛ ім. Мічуріна (Русский конкорд Х Маленгр ранній). Ягода світло-рожева, округла, середня. Гроно середня, циліндрична, щільна. Урожай з куща 6-9 кг. Цукристість до 20%. Пагони з бруньок заміщення (40-50%) плодоносні. Добре запилюються власним пилком. Зростання середній. Обрізка середня. Визрівання лози до 85-100%.

Ала-Тоо (Катта Курган Х Карабурну). Виведений в Киргизькому НІЇЗа в 1947 році. Столовий сорт середньо-пізнього дозрівання. Ягода велика, овальна, зеленувато-жовта, м'якоть хрустка. Гроно велика, конічна, пухка, вагою в середньому 480 м Цукристість 19%. Транспортабельний і лежкий сорт.

Гузалия кара (Катта Курган X Додрелябі). Новий цінний ізюмних-столовий сорт середньоазіатської селекції (Ташкент). Ягода дуже велика, округла, чорно-синя. Шкірочка тонка, не відчувається при їжі. М'якоть м'ясиста, тане. Гроно велика, гілляста, конічна, вагою до 700 г. Урожайність дуже висока. Кущі сильнорослі, вимагають великої площі харчування. Найкращі результати сорт дає при густоті посадки 2,5X2,6 або 2,5X3 м при культурі на шпалері. Торошения не спостерігається. Оїдіумом пошкоджується слабо, ураження іншими хворобами не відзначалося. Дегустаційна оцінка свіжого винограду 9,2 бала. Дуже перспективний сорт. Цукристість 22%.

Красуня України (Карабурну Х Матяш Янош) селекції НІІВіВ ім. Таїрова. Ягода велика, овальна, темно-рожева. М'якоть соковита, з мускатним ароматом. Гроно середня і велика, циліндрична, среднеплотная. Сила росту середня. Урожайність висока. До грибних хвороб среднеустойчив. Цукристість до 22%.

Донський червоний (НімрангХЛіньян). Столовий сорт селекції ВНДІВіВ. Ягода велика, округла, темно-червона. Гроно велика, циліндро-конічна, щільна. Урожайність висока. Стійкість до мілдью середня. Цукристість 23%.

Веселка (Німранг Х Кишмиш чорний). Синоніми: Магарач № 510, Німранг двостатеві. Ягода дуже велика, округла, рожева. М'якоть соковита, тане. Гроно велика і дуже велика, конічна, пухка. Сила росту велика. Урожайність висока. Цукристість 18%. Дозрівання середньо-пізніше. Сорт відзначено золотою медаллю в 1961 році.

Бурштиновий крупноягодний (Мадлен Анжевін X Мускат гамбурзький). Волгоградській селекції. Ягода велика, округла, молочно-жовта. Гроно середня і велика, ширококонічеськая, среднеплотная. Сила росту середня. До грибних хвороб среднеустойчив. Урожайність висока. Цукристість до 25%.

Новочеркаський (Пухляковський X Мускат гамбурзький). Сорт селекції ВНДІВіВ. Ягода велика, овальна, темно-рожева. Гроно середня, ширококонічеськая, среднеплотная. Зростання середній. Урожайність дуже висока. Має здатність до плодоношення на пасинках і пагонах з заміщають і кутових нирок. До грибних хвороб среднеустойчив. Цукристість 18% і вище.

Мускат транспортабельний (Хатмі Х Нарма). Отримано на Дербентського дослідної станції НІІСХ. Столовий сорт середньо-пізнього дозрівання. Ягоди великі, овальні, зеленувато-жовті, з м'ясистою м'якоттю і мускатним ароматом. Грона середні, середньої щільності і пухкі. Порівняно стійкий проти мілдью, оїдіуму і сірої гнилі. Цукристість до 17%. Транспортабельний. За смаком перевершує сорт Агадаі. Дегустаційна оцінка свіжого винограду 9,2 бала.

ПОЗДНИЕ СОРТИ

Джура узюм (Німранг Х Тайфи рожевий). Виведений на Середньоазіатської дослідної станції ВИРа. Ягода велика, округла (має схожість з Німранг), світло-зелена з рум'янцем. Гроно велика, конічна, среднеплотная, іноді гілляста. Столово-родзинковий сорт среднепозднего дозрівання. Сила росту велика. Урожай на многорукавности віяловій формуванні (на двухплоскостной шпалері), зі збільшеною площею харчування і застосуванням поливів більше 30 кг. Середня вага грона 650 р Плодоносних пагонів 100%, але вимагає обов'язкового нормування врожаю. В умовах Ростова до 50% плодоносних пагонів з двома гронами. Торошения не спостерігається. До грибних хвороб среднеустойчив. Цукристість до 25%.

Дружба (Катта Курган Х Додрелябі). Виведений на Середньоазіатської станції ВИРа. Ягоди великі і дуже великі, круглі, з борозенками на верхівці, чорно-фіолетові. Зустрічаються дрібні безнасінні ягоди. Зростання сильний. Урожайність висока. Потрібно уламка для проріджування кущів. Цукристість до 16%. Дозрівання середньо-пізніше. При приховуванні на зиму бажано використання органічних матеріалів.

Бокально чорний (Чауш чорний X Карабурну). Виведений у ВНДІВіВ. Ягоди великі і дуже великі, чорні, довгасті. Грона великі, циліндро-конічні, середньої щільності. Зростання вище середнього. Урожайність 7-9 кг з куща. Вага великих грон 600-700 г. Зимостійкість середня. Обрізка середньої довжини. З сонячної сторони ягоди схильні до опіків (грона вимагають тимчасового притенения паперовими ізоляторами, відразу після зав'язі на термін до 3 тижнів).

Італія. Виведений в Італії (Бікан Х Мускат гамбурзький). Іноді його називають Мускат Італія. З 1945 року введено в сортимент на Україні. Ягода жовтувато-біла, матова, велика і дуже велика. М'якоть м'ясиста з мускатно-Цитрон ароматом. Гроно велика і дуже велика, циліндро-конічна, гілляста. Ніжка грона тендітна, як і весь гребінь. Зростання сильний. Врожайність висока, нестійка (до 7 кг з куща). Краще плодоносить на теплих, прогріваються схилах і родючих ґрунтах. Для отримання високих врожаїв необхідні запас старої лози і довга підрізування при підвищеному навантаженні і подальшої уламку. Вимагає достатнього поливу. Сорт транспортабельний і добре зберігається. Цукристість до 19%. Дегустаційна оцінка свіжого винограду 9,7 бала.

Мускат дербентський (Агадаі X Мускат олександрійський). Новий дагестанський універсальний сорт. Ягоди великі, зеленувато-жовті, округлі і слабо-овальні, іноді з розширеною вершиною. Грона великі, гіллясті, іноді крилаті, подвійні, пухкі, з сильним мускатним ароматом. Цукристість до 18%. Стійкість проти грибних хвороб підвищена. Формування многорукавная, віялова.

Чимган (Катта Курган X Мускат олександрійський). Новий пізній столовий сорт середньоазіатської селекції. Ягоди дуже великі, зеленувато-білі, оберненояйцеподібні. Грона великі, гіллясті. Урожайність до 10-12 кг з куща. Вага грона до 500 г. Зимостійкість середня. Кущі схильні до загущення і вимагають ретельних зелених операцій. Обрізка рекомендується довга. Нестійкий до оїдіуму, уражається виноградним кліщем. Необхідно регулярно вносити добрива і давати підживлення. Вимагає гарного укриття на зиму. Має високу транспортабельність і лежкість (до лютого-березня). Урожай потрібно унормувати.

Морозостійкість і з підвищеною морозостійкі сорти селекції ВНДІВіВ, вирощують любителі

Сапераві північний (Північний X Сапераві). Ягода темно-синя, середня, овальна. Гроно середня, конічна, среднеплотная. Сила росту помірна. Урожайність постійна (6-7 кг з куща). Цукристість до 28%. Високостійкий до мілдью. Я ці кущі хімікатами і не виконує жодних. Лози зимують притиснуті до землі без укриття. Сорт середньо-пізній. Десертні вина з нього оцінені в 9,02-9,07 бала. На міжнародному конкурсі вин в 1965 році вино з Сапераві північного під назвою «Тихий Дон» відзначено золотою медаллю.

Липневий (Північний Х Мускат гамбурзький). Ягоди великі і середні, овальні, чорні. Грона великі, конічні, гіллясті. Дозрівання раннє. Врожайність висока, вимагає нормування. При перевантаженні грона пухкі з торошеніе. Цукристість 14-15%. Мілдьюустойчівость середня.

Мускат донський. Складний міжвидовий гібрид (Північний Х Мускат білий). Ягода середня, округла, чорна з мускатним ароматом. Гроно середня, среднеплотная. Високорослий. Морозостійкість і стійкість до хвороб середня. Урожайність висока. Цукристість до 30%. Винний сорт раннього дозрівання.

Суворовець. Складний міжвидовий гібрид, отриманий від запилення сорту Північний сумішшю пилку мускатов. Ягода середня і дрібна, округла, біла. Гроно велика і середня, среднеплотная. Сила росту вище середньої. Зимостійкість і стійкість до мілдью високі. Винний сорт раннього дозрівання. Цукристість до 24%. Урожай з куща 4-5 кг. Рекомендується інститутом для неукривной культури на Північному Кавказі. Декоративний. Складний міжвидовий гібрид (Північний X Сапераві). Ягода велика, округла, рожева. Гроно велика і рідше середня, среднеплотная. Морозостійкість підвищена. Стійкість до грибних хвороб середня. Урожайність дуже висока, особливо на великих формуваннях (шпалера з козирком або дуги). Столовий сорт раннього дозрівання з привабливими гронами. Цукристість до 15%. Необхідно поступове підвищення навантаження врожаєм. Особисті досліди показали необхідність нормування врожаю в перші роки плодоношення, поки кущ набирає потужність (рис. 3).

Північний гюлябі (Північний X Гюлябі білий). Ягода середня, округла, біла. Гроно велика, циліндро-конічна, среднеплотная. Зростання помірний. Зимостійкість і стійкість до грибних хвороб високі. Урожайність 3-4 кг з куща. Середня вага грона 190, максимальний до 400 м Універсальний сорт раннього дозрівання. Рекомендується ВНДІВіВ для неукривной культури на Північному Кавказі. Цукристість до 20,4%.

Новинка (Північний X Мускат гамбурзький). Ягоди середні і великі, овальні, зеленувато-жовті, з мускатним ароматом і Цитрон присмаком. Грона середні, гіллясті, середньої щільності. Зростання вище середнього. Урожай з куща 4-5 кг. Плодоносних пагонів в середньому 75%, частина з них дає по два грона. Найбільшу вагу грона 250 г. Стійкість до мілдью підвищена. Універсальний сррт середньо-пізнього дозрівання. Рекомендується інститутом для неукривной культури в районах Північного Кавказу. Цукристість 21-25%.

Вітчизна. (Північний X Мускат олександрійський). Ягоди середні і великі, округлі, чорні. Грона середні і великі, красиві, узкоконіческой, середньої щільності. Дозрівання середнє. Зимостійкість і мілдьюустойчівость середні. Урожай з куща 6-7 кг. Цукристість 20%.

Аеліта (Зоря півночі X Мускат гамбурзький). Ягода середня, овальна, фіолетова. Гроно середнього розміру, среднеплотная. М'якоть щільна, хрустка, з мускатним присмаком. Дозрівання в середні терміни. Зростання вище середнього. Урожайність 4-5 кг з куща. Зимостійкість підвищена. Мілдьюустойчівость дуже висока. Цукристість до 23%. За даними ВНДІВіВ, ягоди сорту Аеліта добре зберігаються до березня. Перспективний для неукривной культури на Північному Кавказі.

Запашний (Північний X суміш пилку мускатов). Ягоди Середні, округлі, білі, з сильний мускатний ароматом. Грона середні, конічні, середньої щільності. Сорт раннього дозрівання. Зростання вище середнього. Зимостійкість і мілдьюустойчівость середні. Врожайність коливається від високої до низької. Середня врожайність 106 ц / га. Найбільша цукристість 28,5%.

Богатир (Північний X Мускат гамбурзький). Ягоди середні, овальні, золотисті. Грона великі і середні, циліндричні, щільні, красиві. Урожай з куща 4-6 кг. Слабоустойчів до мілдью. Морозостійкість підвіщена. Універсальний сорт середнього дозрівання. Цукристість до 22%.

Негреня (Північний X Рислінг). Отримано в 1952 році. Універсальний ранній сорт. Ягоди середні і дрібні, овальні, чорні. Грона середні, середньої щільності. Урожайність 4 кг з куща. Морозостійкість і мілдьюустойчівость високі. Зростання кущів сильний. Зростання пагонів припиняється в кінці липня. Ягоди стійко зберігаються на кущах до кінця вегетації. Рекомендується для випробування в неукривной культурі в районах Північного Кавказу.

Долорес (Німранг X Амурський X Галан). Ягода велика, округла, чорна. При перевантаженні ягоди залишаються темно-червоними. Гроно велика, святкове, середня вага 300 г. Цукристість до 22%. Зимостійкість підвищена, мілдьюустойчівость середня. Пагони з запасних нирок безплідні. Добре зберігається в лежанні (рис. 4).

Жовтневий (Північний X Сапераві). Технічний сорт пізнього дозрівання. Ягоди великі, овальні, чорні. Грона великі, середньої щільності. Урожай з куща 7-8 кг. Ягоди із серйозною шкіркою. Зімостійкість підвіщена. Особливість сорту - значна довжина міжвузлів. У наших умовах нормування врожаю не потрібно (рис. 5).

Сорт може бути використаний для альтанок. (Існує однойменний сорт Жовтневий, середньоазіатської селекції, з рожевою ягодою, дуже пізнього дозрівання).

Медовий (Північний Х суміш пилку мускатов). Ягоди середні, темно-сині, з мускатним ароматом. Зростання середній. Урожайність висока. В інші роки розвиває 100% плодоносних пагонів, і частина з них по 2-3 грона. Зимостійкість і мілдьюустойчівость високі. Сорт середнього дозрівання. Цукристість в саредіне вересня понад 32%. Закінчення росту пагонів в кінці липня. Перспективний для неукривной культури в районах Північного Кавказу. На конкурсі вин (1965 р) десертне вино під назвою «Степовий нектар» отримало золоту медаль.

кишмишні СОРТИ

Нижче наведені короткі описи лише деяких кішмішних сортів, в основному нової селекції, наявних в аматорських виноградниках Ростовської області. Слід зазначити, що майже всі вони середнього і пізнього періоду дозрівання, за винятком Кишмишу чорного, що відноситься до ранніх сортів.

Ці сорти походять із Середньої Азії і вимагають великої кількості тепла, великих формувань, збільшеної площі харчування, високих опор. Проте для аматорського виноградарства становить інтерес ведення культури кишмиш із застосуванням стимулятора росту гібереліну, про що в книзі я ділюся досвідом в спеціальному розділі.

Не всі безнасінні сорти вважаються кишмишні. Наприклад, новий середньоазіатський безнасінний сорт Тарнай - винний, новий сорт Янгі-Ер використовується як столовий.

Кишмиш чорний. Старий середньоазіатський сорт. На аматорських виноградниках вирощується давно. Дозріває рано. Грона Середні и Великі. Ягоди середні, овальні і яйцеподібні, темно-сині. М'якоть щільна, м'ясіста. До сорту застосовують зазвичай середню підрізування (7-9 очок), але при великих формуваннях і на поливних ділянках потрібно довга підрізування (до 14-15 вічок). Використовується на сушку, як столовий сорт, з нього готують також десертні і червоні столові вина. Слабо стійкий проти мілдью і стійкий проти оїдіуму. Кишмиш чорний має клони - кишмиш чорний крупноягодний і кишмиш чорний тагобскій.

Кишмиш білий овальний (Ак-кишмиш). За деякими даними сорт Іранського походження. Грона середні і великі (до 23 см). Зростання куща сильний. Визрівання пагонів нерівномірне, при великих формуваннях залишаються невизревшіе пагони.

Кишмиш білий овальний крупноягодний. Відрізняється від Кишмишу білого овального більшими ягодами і щільною хрусткою м'якоттю. Узбецький УкрНДІВ створив в Самаркандської області розплідники і нові насадження даного клону.

Кишмиш рожевий. Старий сорт. Культивується в основному в Вірменської РСР, де він в 1947 році перейменований в Єревані рожевий. Грона великі, до 25 см. Урожайність до 20 кг з куща. Загальна дегустаційна оцінка сорту 9,2 бала.

Кишмиш хішрау (Німранг Х кишмиш чорний). Новий безнасінний сорт, виведений Узбецьким НІІСВіВ ім. Р. Р. Шредера. Ягода велика, овальна, білувато-бурштинова з легким загаром. Гроно середня, конічна, среднеплотная і щільна. Сила росту велика. Візрівання пагонів дуже гарне. До оїдіуму среднеустойчив. Урожайність висока. Столово-кишмишних сорт середнього терміну дозрівання. Цукристість до 27%.

Кишмиш Люнда. Старий сорт. Гроно велика, конічна, іноді крилата, щільна. Ягода велика, округла, темно-синя. Сила росту велика. Врожайність середня. Столово-кишмишних сорт середньої созреваемості.

Кишмиш ВІР (Бабара X кишмиш чорний). Новий сорт, виведений на Середньоазіатської дослідної станції ВИРа. Гроно велика, циліндро-конічна, пухка. Ягода середня і велика, овальна, зеленувато-жовта. Сила росту дуже велика. До грибних хвороб среднеустойчив. Урожайність висока. Цукристість до 23%. Термін дозрівання середній і ранньо-середній.

Кишмиш стратонавтів (59-1-8-4-6). Новий сорт волгоградської селекції (П. Цехмістренко). Отриманий від схрещування Мадлена Анжевін і Кишмишу рожевого в 1963 році. Грона великі, ширококонічні, щільні, красиві. Ягоди великі, округлі, золотисті з чорними крапочками, м'ясисто-соковиті, без насіння. Шкірочка тонка. Цукрістість 22%. Дозріває в 3-й декаді серпня. Сила росту середня.

Магарач № 467 (Німранг Х Кишмиш чорний). Новий безнасінний сорт середнього терміну дозрівання. Ягода велика, овальна (до 26 мм), рожевого забарвлення. Гроно конічна, святкове, дуже велика, гілляста (вагою до 2 кг). Урожай з куща у віці 6-7 років, на великих формуваннях при правильній агротехніці досягає 50 кг і більше. Транспортабельність низька.

Кишмиш ваткана. Старий сорт. Гроно велика, конічна, среднеплотная. Гребінь забарвлений в рожевий колір. Ніжка грона довга. Ягода велика, округла, темно-фіолетова. Цукрістість до 20%. Урожайність висока. Сорт СЕРЕДНЯ терміну дозрівання.

ПЕРСПЕКТИВНІ СТОЛОВІ СОРТИ

Алмаатинский ранній. Ягода біла, округла, середня, з мускатним ароматом. Гроно середньої величини, конічна, среднеплотная. Дуже Ранній сорт.

Московський. Ягода біла з бурштиновим відтінком, велика, сплюснута. Гроно велика, конічна, щільна. Дуже Ранній.

Подарунок Жовтню. Ягода молочно-біла, сплюснута, велика. Гроно середнього розміру, циліндрична, гілляста, среднеплотная. Хороший сорт для варення. Ранній.

Бурштиновий. Ягода середня і велика, овальна, біло-бурштинова. Гроно середня, конічна, щільна. Ранній.

Десертний киргизький. Ягода середня, округло-овальна, рожева. Гроно середнього розміру, конічна, пухка. Ранній.

Ювілейний. Ягода середня, округла, золотисто-зелена. Гроно середня, конічна, среднеплотная. Ранній.

Папоновскій. Ягода середня, округла, світло-зелена, із засмагою, з мускатним ароматом. Гроно середніх розмірів, конічна. Ранній.

Пухляковський крупноягодний. Ягода зелено-жовта, овальна, велика. Гроно середнього розміру, велика, конічна, среднеплотная. Ранній.

Киргизький ранній. Ягоди білі, округлі, великі, з мускатним ароматом. Грона середнього розміру, середньої щільності, конічні. Ранній.

Мадлен мускатний. Ягоди білі, округлі, дуже великі, з мускатним ароматом. Грона середньої величини, середньої щільності. Зімостійкість підвіщена. Ранній.

Майрам. Ягоди овальні, середньої величини, чорні. Грона середні, гіллясті. Ранній.

Северянин. Ягода середнього розміру, чорна, сплюснута. Гроно середнього розміру, конічна, щільна. Ранній.

Ювілейний Новгорода. Ягода біло-бурштинова, середнього розміру, злегка сплюснута. Гроно середнього розміру, циліндрична або конічна. Ранній.

Дружок. Ягода світло-зелена, подовжена, смак простий. Гроно середня, конічна, щільна.

Тамбовський зелений. Ягода довгаста, велика, світло-зелена. Гроно середня, конічна, щільна. Ранній.

Мускат десертний. Ягоди білі, круглі, вище середнього розміру, з мускатним ароматом. Грона середньої величини, пухкі. Ранній.

Тамбовський рожевий. Ягоди темно-рожеві, середнього розміру, сплюснуті. Гроно середнього розміру, конічна, щільна. Ранній.

Ранній Мичуринска. Ягода світло-зелена, овальна, середня. Гроно велика, ширококонічеськая, пухка. Ранній.

Десертний. Ягода темно-червона, овальна, велика, з тонким мускатом в смаку. Гроно середня, конічна, среднеплотная. СЕРЕДНЯ ПЕРІОДУ дозрівання.

Пухляковський новий. Ягода біла, округла, красива, велика, типу Німранг. Гроно середня, конічна, среднеплотная. СЕРЕДНЯ ПЕРІОДУ дозрівання.

Німранг мускатний. Ягода рожева, округла, велика, красива, типу Німранг. Урожай до 26 кг з куща. Пізній.

Олеся (XVI-45). Ягода світло-зелена з рожевим відтінком, округла, вище середнього розміру. Гроно велика, вагою до 400 г, конічна, щільна. Урожай з куща до 26 кг. Пізній.

Німранг киргизький. Ягода рожева, велика, округла. Гроно велика, конічна, вагою понад 400 г. Урожай з куща до 20 кг.

Дагестанський. Ягода синьо-фіолетова, овальна, велика, іноді назад-яйцеподібна, з тонким мускатним ароматом. Пізній.

Космонавт (73). Ягода світло-зелена, кругла, середнього розміру. Гроно середнього розміру, циліндрична, щільна. Пізній.

Передгірний. Ягода рожева, дуже велика, округла, з мускатним ароматом. Гроно велика, конічна, среднеплотная. Пізній.





Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама