Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Кращі столові сорти винограду

  1. Як визначають кращі сорти
  2. Класифікація столових видів
  3. Столові сорти з білими ягодами
  4. дамські Пальчики
  5. кишмиш Білий
  6. Алешенькін
  7. Аркадія
  8. Рожевий виноград столового призначення
  9. рожева Димка
  10. Анжеліка
  11. Преображення
  12. Анюта
  13. червоний виноград
  14. Дунав
  15. Віктор
  16. красуня
  17. кардинал
  18. Чорний десертний виноград
  19. Кодрянка
  20. Муромець
  21. Молдова
  22. ранній Магарач
  23. висновок

Всі сорти винограду діляться на дві великі групи: винні (або технічні) і столові (або десертні). Саме столовий виноград служить прикрасою для застіль, це його грона лежать на вітринах і на прилавках: він великий, красивий і дуже смачний. Сортів столового призначення сьогодні існує безліч, серед них є виноград вітчизняної селекції, є і закордонні гібриди. Кожен з столових сортів має свої плюси і мінуси, але об'єднують всі види дві важливі якості: привабливий вигляд і неповторний смак.

Кожен з столових сортів має свої плюси і мінуси, але об'єднують всі види дві важливі якості: привабливий вигляд і неповторний смак

Фото і опис найпопулярніших в Росії столових сортів винограду наведені в даній статті. Тут розказано про класифікацію столових видів, наведені рекомендації щодо вибору конкретного сорту.

Як визначають кращі сорти

У кожного продавця саджанців і живців є власний каталог, де всі сорти класифіковані в певному порядку. Це роблять для того, щоб початківець виноградар швидко знайшов відповідний для себе сорт. Перед тим як приступити до такого пошуку, необхідно розставити пріоритети і вирішити, що дійсно важливо: невибагливість винограду, його врожайність, то, що ягоди не будуть дивуватися осами, а лоза не хворітиме, або ж, на першому місці стоїть крупність ягоди і її смак.

Кращі столові сорти винограду можуть класифікувати за різними ознаками:

  • за алфавітом (коли в каталозі все назви розставлені в алфавітному порядку);
  • за термінами дозрівання (ділять на ранні та пізні столові сорти);
  • за кольором або формі ягід (можна знайти столові сорти винограду саме з круглою ягодою, наприклад, або тільки сині);
  • по врожайності сорту;
  • невибагливості винограду;
  • морозостійкості;
  • стійкості до хвороб і шкідників, та інше.

Увага! Важливо зрозуміти, чим відрізняється технічний виноград від столового. Ягоди технічних видів призначені в основному для переробки (вина, соки, родзинки), тоді як столові різновиди цінують за смакові якості свіжих плодів. Однак це не означає, що з столового сорту не вийде зробити вино, а технічний виноград абсолютно не придатний для їжі.

Класифікація столових видів

Часто можна зустріти публікації з такими гучними назвами, як «Десятка кращих столових сортів», наприклад. Зазвичай під цим мають на увазі найбільш популярні різновиди винограду, частіше за інших вирощувані в садах і на ділянках країни.

Набагато легше знайти для себе відповідний столовий сорт по конкретним критеріям, таким як: колір ягоди, смакові характеристики, терміни дозрівання. Цьому і буде присвячена інша частина статті.

Столові сорти з білими ягодами

За міжнародними стандартами білим столовим виноградом називають той, який необхідно вживати в свіжому вигляді, і який дає ягоди білого, жовтого або зеленуватого кольору.

Саме білі сорти славляться найцікавішими смаковими якостями: баланс кислоти і цукру, тонка і ніжна шкірка, мінімум насіння, легкі мускатні нотки або виражений присмак ожини, ананаса, смородини, м'яти.

дамські Пальчики

Цей сорт має середні терміни дозрівання. Квіти у нього двостатеві, значить, для запилення сорту не потрібні інші види, що ростуть поруч.

Грона у Жіночого Пальчика великі, досить пухкі, гіллясті. Середня маса кожного грона складає 400 грам. Ягоди овальні, сильно витягнуті, покриті ледь помітним восковим нальотом.

Смак у ягід дуже приємний, в міру солодкий, з хорошим ароматом. Відмітна особливість сорту - відсутність кісточок в плодах. Але за хороший смак доведеться платити: столовий виноград Дамські Пальчики має слабкий імунітет до захворювань, погано переносить посуху, потребує укриття на зимовий період.

кишмиш Білий

Сорт теж відноситься до середньостиглих, має двостатеві квітки і не потребує сусідів-запильниках. Кишмиш білий радує великими гронами циліндричної форми, що мають безліч відгалужень - крил. Маса кожної кисті становить близько 250 грам.

Ягоди не дуже великі, мають овальну форму, шкірку світло-зеленого відтінку, покриту ледь помітними чорними точками. Насіння всередині столового Кишмишу немає, м'якоть дуже ніжна, соковита, має приємний смак і тонкий аромат.

Сорт не стійкий до хвороб, паразитам і вірусам. А ось морозостійкість у Кишмишу Білого середня - до -23 градусів ця культура витримує без укриття.

Алешенькін

Цей білий виноград має дуже ранні терміни дозрівання, тому одним з перших з'являється в садах і на прилавках. Завдяки швидкому дозріванню, ягоди не уражуються осами, гнилями і грибковими інфекціями.

Грона мають форму конуса, великі, пухкі, гіллясті. Маса кожного грона Алешенькін коливається в межах 500-2000 грамів. Ягідки великі, форма їх округла, зовсім злегка витягнута.

М'якоть цього винограду хрумтить на зубах, вона ніжна і м'ясиста. Смак у сорту дуже приємний, збалансований.

Морозостійкість у Алешенькін висока, тому сорт підходить для вирощування практично на всій території країни і може зимувати без укриття. А ось до хвороб столовий сорт сприйнятливий, знадобиться профілактична обробка.

А ось до хвороб столовий сорт сприйнятливий, знадобиться профілактична обробка

Аркадія

У переліку кращих білих сортів столового призначення не можна не відзначити дуже древній, але і дуже популярний виноград Аркадія. Терміни дозрівання у цього винограду ранні - вже в середині липня можна зрізати стиглі грона їдальнею Аркадії. Цвітіння обоеполое, тому проблем із запиленням і зав'язуванням плодів не виникає.

Грона столового винограду щільні, туго набиті, форма їх Цилиндроконические, а середня маса становить 1-1,5 кг (часто зустрічаються кисті вагою в два кілограми!). Форма ягід сердцевидная або овальна, із загостреним носиком. М'якоть соковита, м'ясиста, солодка, з вираженим ароматом мускату.

Найбільше виноградарі люблять Аркадію за її стійкість до холодів і хвороб. Цей столовий сорт відмінно підійде для новачків, так як не потребує особливого догляду.

Рожевий виноград столового призначення

Великі грона столових сортів, дійсно, радують око. Ще красивіше інших видів виноград рожевого кольору: ягоди від круглих до подовжених і загострених, відтінки від ніжних до насичених. Рожевий виноград здатний прикрасити і стіл, і ділянку, його по достоїнству оцінять гості і господарі садиби.

рожева Димка

Виноград з дуже великими гронами, вага яких часто досягає півтора кілограма, дозріває дуже рано - в перші дні липня. Грона його набиті середньо, досить щільні і масивні. Ягоди дуже великі, пофарбовані в світло-рожевий відтінок.

Шкірка у плодів столового сорту тонка, легко пережовується. М'якоть щільна, але ніжна і соковита. Смак збалансований, помірно солодкий.

Морози сорт Рожева Димка витримує з гідністю, а ось до хвороб і шкідників має середній імунітет.

Анжеліка

Цей столовий сорт можна зустріти ще й під назвою Ксенія. Дозріває він рано, радує великими гронами Цилиндроконические форми, який можуть важити до двох кілограм.

Грона Анжеліки пухкі, злегка розпатлані, а ягоди великі, подовжені. Шкірка на плодах має середню товщину, досить пружна, але це не заважає насолоджуватися відмінним смаком столового винограду (зате захищає плоди від ос).

Стійкість і до морозів, і до хвороб у культури висока, тому вона може вирощуватися де завгодно.

Преображення

Ранньостиглий виноград з великими гронами (до 1,5 кг) Цилиндроконические форми. Грона мають середню щільність, плоди великі, округло-овальні, пофарбовані в насичений рожевий колір.

М'якоть Преображення дуже ніжна, соковита, практично без кісточок. Виноград стійкий до морозів, не пошкоджується осами та іншими комахами, має хороший імунітет до хвороб і вірусів.

Виноград стійкий до морозів, не пошкоджується осами та іншими комахами, має хороший імунітет до хвороб і вірусів

Анюта

Виноград среднеранний - дозріє на початку серпня (хоча, це залежить від клімату в регіоні і погодних факторів). Грона столового винограду у вигляді конуса, можуть бути гіллястими, набиті не надто щільно. Маса однієї кисті становить до двох кілограм.

Виноградини в формі яйця мають приємний смак, ніжну м'якоть, медово-мускатний смак і аромат. Опірність Анюти до хвороб і комах середня, а ось морози вона витримує добре, в укритті не потребує.

Опірність Анюти до хвороб і комах середня, а ось морози вона витримує добре, в укритті не потребує

червоний виноград

Червоні сорти столового винограду мають самий насичений смак і густий аромат. Ще в давнину вважалося, що чим темніше ягода, тим цілющі виноград і тим більше унікальні його властивості.

Важливо! Сучасні дослідження підтверджують припущення древніх вчених: червоний виноград дуже корисний для крові, нирок, суглобів, судин і серця.

Дунав

Цей червоний виноград дозріває рано, радує великими гронами приблизно однакового розміру і форми. Середня маса кистей Дунава становить 550 грам. Ягоди столового сорту подовжено-округлі, вони пофарбовані в насичений червоний відтінок і мають хрустку щільну м'якоть.

Смак плодів дуже насичений, збалансований, в виноградинах міститься багато цукру. Урожай сорт Дунав може зберігатися або транспортуватися, але ось стійкість у нього погана: необхідно обробляти лозу, вкривати штамб на зиму.

Урожай сорт Дунав може зберігатися або транспортуватися, але ось стійкість у нього погана: необхідно обробляти лозу, вкривати штамб на зиму

Віктор

Грона столового винограду Віктор дозрівають рано, мають форму конуса, важать до кілограма. Набиті пензлика щільно. Ягоди мають витягнуту закруглену форму, пофарбовані в яскравий червоний колір. Шкірка на плодах щільна, але розжовується легко.

Смак у столового сорту, як і очікувалося, відмінний: в міру солодкі ягоди з соковитою і щільною м'якоттю. Віктор дуже стійкий, тому з успіхом вирощується на всій території країни.

Віктор дуже стійкий, тому з успіхом вирощується на всій території країни

красуня

Щільність грон винограду середня, вони мають форму конуса, витягнуті, набиті нещільно. Дозріває столовий сорт рано. Грона у Красуні великі, можуть важити до двох кілограм.

Ягоди довгі, на кінці загострені, шкірка на них досить щільна, пружна. Смак дуже насичений, приємний. До морозів і захворювань цей вид культури дуже стійкий.

До морозів і захворювань цей вид культури дуже стійкий

кардинал

Ранньостиглий виноград з квітками обох статей, не потребує обпилювачів. Грона столового сорту дуже великі, мають форму конуса, досить пухкі, важать близько кілограма.

Плоди дуже великі, форма ягід овальна. Покриті ніжною шкіркою червоного кольору. М'якоть соковита і хрустка, аромат ніжний, мускатний. А ось стійкість у сорту погана: морози і хвороби дуже часто вражають виноград.

А ось стійкість у сорту погана: морози і хвороби дуже часто вражають виноград

Важливо! Всі розглянуті сорти мають ранні або середні терміни дозрівання. Справа в тому, що пізній виноград столових сортів зустрічається вкрай рідко, з огляду на незатребуваності таких видів. Зазвичай пізні терміни дозрівання має технічний виноград, придатний для переробки.

Чорний десертний виноград

Доведено, що чим чорніше і більш насиченим колір виноградної ягоди, тим вона корисніша і тим більше антиоксидантів міститься в м'якоті. Не дивно, що чорноплідної виноград зустрічається дуже часто, його люблять і охоче купують.

Кодрянка

Столовий виноград з суперранніх термінами дозрівання. Грона у Кодрянка великі, важать від 500 до 1500 грам. Ягоди великі, овальні, пофарбовані в темно-синій відтінок, мають невеликий восковий наліт.

Смак плодів може здатися занадто простим, але це компенсується ніжною шкіркою, мінімумом насіння і пружною ніжною м'якоттю. А ще їдальня Кодрянка добре протистоїть хвороб і шкідників, має високу морозостійкість.

А ще їдальня Кодрянка добре протистоїть хвороб і шкідників, має високу морозостійкість

Муромець

Сорт ранньостиглий, високоврожайний. Грона не надто великі - від 300 до 800 грам, зате їх багато, мають форму конуса. Плоди великі, овальної форми. Смак у столового винограду Муромець приємний, ніжний, м'якоть м'ясиста.

Добре цей столовий сорт переносить морози, тому на більше частини території країни може зимувати без укриття. Опірність до хвороб теж висока.

Опірність до хвороб теж висока

Молдова

А ось різновид Молдова хоч і вважається їдальнею, але має пізні терміни дозрівання. Грона можуть бути як середніми, так і великими, маса їх варіюється від 300 до 700 грам. Ягоди середні, овальні, шкірка їх покрита товстим восковим нальотом.

М'якоть м'ясиста, хрустка, соковита, смак солодкий, збалансований. Молдова відрізняється тим, що може довго зберігатися в сприятливих умовах - до трьох місяців.

Сорт не дивується вірусами і хворобами, але сильні морози без укриття не витримає.

Порада! З столового винограду Молдова виходить відмінне вино, насичені густі соки і дуже ароматне варення.

ранній Магарач

Дозріває цей столовий виноград рано, врожаї у нього хороші. Грона великі, пухкі, гіллясті. Ягоди теж великі, круглі або злегка овальні, шкірка покрита воском.

М'якоть соковита і м'ясиста, шкірка досить щільна. Смак хороший, столовий, але трохи примітивний.

Імунітет у Раннього Магарача середній, морози виноград переносить погано, тому лозу потрібно вкривати.

висновок

Столові сорти винограду більш популярні серед виноградарів, ніж технічні. Адже саме цей виноград прийнято є в свіжому вигляді, саме столові різновиди радують незвичайним смаком і приємним ароматом.

Класифікувати столові сорти можна за різними критеріями, але найчастіше садівники шукають новий виноград за кольором його плодів.

джерело

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама