Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Наше родючість - Готуємо ями для посадки винограду

Запорукою успішного виноградника є заздалегідь підготовлені посадкові ями і траншеї.

Не можна просто закопати саджанець в землю. Тобто, можна, звичайно, тільки краще вже відразу його викинути - менше мук і вам, і саджанця, оскільки нормального врожаю все одно не бачити. Виноградний кущ зможе щедро забезпечити нас плодами, тільки якщо в перший рік сформує потужну кореневу систему. І наше завдання - закласти потенціал для енергійного розвитку куща.

Якщо ви маєте намір посадити окремий кущ - потрібна яма. У тій частині ділянки, де ви намітили ряд з декількох кущів - краще траншея. Звичайно, копати землю важко. Але нехай вам надає ентузіазму передчуття вашого майбутнього виноградного щастя.

Обсяг земляних робіт визначається якістю вашої грунту і застосовуваної агротехнікою. Якщо ви хлібороб-органіст зі стажем, земля у вас не знає плуга і лопати кілька років, а при слові «добриво» ви згадуєте гірчицю і вико-вівсяну суміш, то ями можуть бути розміром 70х70х70 см. Це випадок, близький до ідеального, а всім іншим доведеться копати не менше, аніж 80х80х80 см. (нехай вас не вводять в оману 10 см різниці - обсяг ями виходить майже наполовину більший). Якщо ж земля у вас бідна, «втомлена», а так само якщо ви здоровий, повний сил землекоп, то ваш обсяг - кубометр під кожен кущ. Це не жарт, виноград обов'язково віддячить вам за таку простору «житлоплощу», можете не сумніватися.

Саме головне - не намагайтеся по-стахановськи викопати відразу все ями! 80х80х80 см - це полкуба землі і близько тонни ваги. Кілька ям - відповідно в кілька разів більше. Розраховуйте сили, адже якщо ваш виноград буде викликати спогади про криваві мозолі на руках і жахливого болю в спині, то навіщо він вам такий? Навіть якщо у вас є свої «півтора землекопа», виділяйте півдня на одну яму (з урахуванням заповнення її органікою) і не копайте більше однієї ями в день. Самі бачите, робота ця вимагає значного часу, тому треба готувати посадочні місця заздалегідь.

Коли будете копати, родючий темний шар грунту складайте з одного боку ями, а нижній (глина, пісок) - з іншого. Замість того щоб по кілька разів тремтячими від напруження руками вимірювати рулеткою сантиметри, простіше зробити мірку - планку, дощечку або кривуватий паличку необхідної довжини. І до речі, ямі не обов'язково бути квадратної!
Яма готова? Чи не розслабляйтеся, це тільки початок. Необхідно заправити її органікою, напівперепрілим перегноєм, сумішшю курячого посліду і торфу і т.д. Методика підготовки органічної траншеї тут підходить просто ідеально.

16 січня 2016 р в Києві на конференції "Наше родючість" Євген Пригарівська проведе майстер-клас та презентацію Школи інтенсивного органічного виноградарства.

Читайте подробиці тут

Слід зауважити, що осіння посадка є найбільш простий і надійною - саджанці перебувають в стані спокою і можуть взагалі не помітити факту пересадки, а навесні прокинуться вже в «звичній обстановці» і - найголовніше - напевно вже з ожившими і закріпилися корінням.

Якщо готувати яму доводиться безпосередньо в день посадки саджанця, то вам дійсно знадобиться компост та інші готові органічні добрива. На дно ями розсипаємо лопату-другу деревної золи. Зверху насипаємо 20-30 см нашої цінної поживної органіки. Потім сантиметрів 10-20 родючої землі, це потрібно для того, щоб уникнути контакту коренів саджанця з активною «заправкою» ями - можуть підгоріти. Злегка утрамбовуємо все це граблями або лопатою. Для усунення порожнеч в свежезаправленного яму по можливості виливаємо пару відер води.

Підготовка і посадка саджанця - тема серйозна і велика, поговоримо про це наступного разу.

І пам'ятайте - все, що зроблено восени, навесні робити вже не доведеться, але ж весняних праць завжди повнісінько. Саме тому набирають популярності осінні посадки не тільки винограду, але і плодових дерев, ягідних і декоративних чагарників, цибулі-севка, моркви та інших квітів.

Дізнайтеся більше про книгу "Розумний виноградник"

на фото Євген Пригарівська, Андрій і Світлана Марченко, Юлія Петрівна (тм) і урожай 2015 року.

Розраховуйте сили, адже якщо ваш виноград буде викликати спогади про криваві мозолі на руках і жахливого болю в спині, то навіщо він вам такий?
Яма готова?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама