Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

обрізка винограду

Обрізка винограду до ажется архіскладною завданням для початківця виноградаря. Щорічно армія шанувальників цієї «сонячної ягоди» поповнюється новими добровольцями із Середньої смуги Росії. Тому тема обрізки завжди актуальна. У наших краях догляд за виноградом вимагає знання всіх особливостей рослини з урахуванням кліматичних умов. За консультацією з формуванню винограду ми звернулися до досвідченого агронома Петру Савелійовичу Шаркова. Він досконало володіє практичними навичками по вирощуванню цієї непростої для наших широт культури. Підтвердження його професійних знань - диплом про закінчення курсів сибірського виноградарства.

Якщо на плодово-ягідних культурах обрізку можна проводити раз в 2-3 року, то в виноградарстві щорічна обрізка обов'язкове, і неважливо, в якому віці знаходиться виноградна рослина. Обрізка винограду проводиться тільки восени, перед укриттям на зиму, приблизно в кінці листопада.

Для Волго-Вятського регіону найбільш оптимальним способом утримання виноградного куща є віялова многорукавная формування. У порівнянні з іншими типами форміровкі (вертикальний і односторонній кордон, штамбові, Молдавська чаша і ін.), Цей метод форміровкі має ряд істотних переваг:


Многорукавная Формування винограду.

Доросле виноградна рослина має мати від 4-х до 6-ти рукавів, на яких розташовуються (самі виростають) плодові ланки, що несуть майбутній урожай. Вирощування врожаю на інших частинах рослини не допускається. Іншими словами: поки ми повністю не сформуємо рукав з плодовими ланкам, врожаю ми не бачимо (самі не допускаємо). А до цих пір проводимо формуючу обрізку. На це може піти від 4 до 6 років, в залежності від сили росту конкретного сорту винограду.

Отже, ми купили або виростили однорічний саджанець винограду. Час - осінь. Садимо його на постійне місце і обрізаємо, залишаючи два очка (рис. 1).

З цих двох очок ми повинні виростити два рукави. Протягом літа на цих двох лозах видаляємо все пасинки і з'явилися кисті. Восени 2-го року обрізаємо ці лози, залишаючи 7-9 очок. Виглядає це, як показано на рис. 2.

Отримані дві лози, обрізані на 7 очок, прийнято називати рукавами. Навесні 3-го року підв'язуємо обидва рукави горизонтально до нижньої дроті шпалери, розташованої на 30 см від рівня грунту.

Наступні рукава закладаємо з виростають щороку порослевих пагонів. Їх восени обрізаємо на 2 очка для отримання ще 2-х рукавів до осені 3-го року (рис. 2). І так чинимо з усіма порослевими пагонами до тих пір, поки не отримаємо шість рукавів.

Ми залишаємо 7-9 очок на кожному рукаві, але з таким розрахунком, щоб третій вічко від вершини рукава (від верхівки втечі) розташовувався зовні по відношенню до центру куща (рис. 2). Це дозволить створити більш присадкуватий кущ, який легше вкривати на зиму. Всі інші очі на рукаві засліплює (обриваємо навесні під час набухання очок). З решти 3-х очок нам потрібно виростити «плодові ланки» і товсті, міцні лози. На них і буде закладатися урожай в наступному 4-му році. Такі лози називаються плодові стріли. А третій від вершини втечу називається сучком заміщення (рис. 3).

Восени третього року, проводячи обрізку, плодові стріли укорочуємо на 5 очок, а сучок заміщення на 3 очки (рис. 3). Навесні 4-го року плодові стріли підв'язуємо до верхніх проволокам вертикально вгору або з невеликим нахилом.

Сучок заміщення підв'язувати потрібно з нахилом в сторону - горизонтально. На ньому ми повинні отримати три сильних втечі до осені 4-го або подальших років, видаляючи при цьому всі пасинки.

Для чого потрібні сучки заміщення? А для того, щоб сформувати новий плодове ланка, так як старі отплодоносившие плодові стріли вирізаються за сучком заміщення. А з вирослих трьох лоз на сучку заміщення формуємо нове плодове ланка. Для цього проводимо обрізку по знайомій схемі: 2 верхніх втечі обрізаємо на 5 очок, а нижній - знову на 3 очки. Як тільки сформуємо 6 рукавів з плодовими ланки-ми - (5 - 6 років), обрізка буде повторюватися однаково з року в рік.

У міру старіння виноградного куща, його рукава теж старіють і знижують свою продуктивність. Це відбувається через несприятливі погодні умови або недбалого догляду за кущем. В даному випадку восени під час обрізання старий рукав спилюємо повністю і вирощуємо новий. Але подібну процедуру будемо проводити на 15-20-річному рукаві.

На останньому малюнку показані не всі рукава, а тільки два, тому що неможливо намалювати на площині всі шість рукавів - вони будуть перекривати один одного, і вийде незрозуміла «мазня». Головне - зрозуміти техніку обрезкі.Конечно, найкраще побачити її в саду у досвідченого виноградаря.

ВІД РЕДАКЦІЇ: рекомендуємо ще раз перечитати статтю з урахуванням всіх пояснювальних термінів. Якщо не панікувати, що для вас це занадто складно, а крок за кроком слідувати інструкції, то у вас все вийде.

Перечитуючи текст, зверніть увагу на наступні моменти:

Описана методика обрізки застосовується на молодих кущах для формування їх по многорукавности віяловій схемою. У наступному номері журналу ми розповімо, як виправити запущений кущ винограду.

практичні поради

Після збору врожаю початківцю виноградарю складно визначити, який втечу є отплодоносивших лозою, яку він повинен вирізати. Без ягід, ті пагони, що виросли з сучка заміщення, теж схожі на цю отплодоносивших лозу. Щоб не заплутатися, до моменту обрізки на плодоносному лозі можна залишити маленьку гроно ягід. Це знак, що дану лозу треба вирізати (див. Фото).

При обрізанні винограду пам'ятаєте, що гілки потрібно вирізати нема на кільце, як у інших культур, а залишаючи невеликий пеньок. Це пов'язано з тим, що рани на пагонах виноградного соку не заростають, а всихають.

Не залишайте обрізку до наступного сезону, так як навесні він втрачає багато соку.
До речі, проводити обрізання зручно секатором. Великий вибір недорогих і дуже якісних секаторів англійської фірми Yard можна придбати в інтернет-магазині "Біла алея"

Пояснення до термінів

Плодова стрілка - втеча минулорічного приросту - не більше 5 очок.

Сучок заміщення - втеча минулорічного приросту - 3 очки.

Плодове ланка - одна плодова стрілка з сучком заміщення.

Складне (посилене) плодове ланка - дві плодові стріли і сучок заміщення.

Порослевої втечу - це втеча, що виріс із зони коренів біля голови куща.

Голова куща - це центр куща, звідки виросли всі закладені рукава.

Вічко - це складний орган, що складається з 3-5 нирок.

Рукав - це багаторічний втечу, що несе плодове ланка. Всі інші виросли на ньому пагони видаляються відразу.


Кількість показів: 13735


Садовий Мир. Новини для дачників і садівників. Цікаві факти, поради, оригінальні ідеї для дачі та саду.

Для чого потрібні сучки заміщення?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама