Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Північне виноградарство: суб'єктивний погляд на щеплення

  1. «Зри в корінь!»
  2. Робити щеплення чи не робила щеплення ...

«І досвід - син помилок важких ...»

Прищеплена культура винограду міцно увійшла в практику виноградарства і широко застосовується в усьому світі (більше 80% промислових насаджень). Незважаючи на загальний «виноградний бум» двох останніх десятиліть щеплені кущі винограду у нас в Білорусі велика рідкість. Щеплення не набула поширення серед виноградарів республіки по ряду причин. Назву лише дві, на мій погляд, основні:

  1. щеплення винограду технічно складніше, ніж у плодових культур і вимагає певних навичок, потрібен досвід;
  2. успіх виноградної щеплення багато в чому визначається аффинитетом - не всі комбінації сортів і підщеп однаково добре підходять один одному. В результаті після перших, як правило, невдалих спроб багато виноградарі до цієї справи холонуть.


Ще раз хочу підкреслити і відзначити, що практично всі держави з розвиненою багатовіковою культурою виноградного справи в даний час вирощують його в прищепленої формі. Причому, прищеплена культура винограду широко використовується не тільки в традиційних (Франція, Німеччина, Австрії), а й в північних районах виноградарства, наприклад, у Великобританії, Данії, Швеції. Згідно з літературними даними, тільки в Німеччині щорічно проводяться мільйони щеплених саджанців винограду. Продаються щеплені саджанці в Польщі, в Прибалтиці. У південних регіонах колишнього Радянського Союзу (Краснодарський край, Крим, Молдова) промислові виноградники також закладаються щепленим посадковим матеріалом.

Як зазначалося вище, успіх виноградної щеплення багато в чому обумовлений аффинитетом (від франц. Affinite - близькість, спорідненість), т. Е. Анатомічної і фізіологічної сумісністю між привоєм і підщепою, що впливає на зрощення і подальший розвиток щеплених компонентів. Широке вивчення аффинитета у винограду було розпочато у 2-й половині 19 століття в зв'язку з появою філоксери і необхідністю переведення європейських сортів винограду на привиту культуру, хоча саме щеплення винограду практикується з давніх-давен. Відомості про це зустрічаються ще в стародавніх трактатах, присвячених античному виноградарству (наприклад, у Луція Колумелли, в 1 столітті н. Е., Стародавній Рим).

«Зри в корінь!»

Одночасно з початком так званої «філоксерної катастрофи» в Європі щеплення винограду стає предметом пильної уваги дослідників. Французький виноградар Лаліман запропонував прищеплювати сприйнятливі європейські сорти на стійкі американські види. В результаті роботи цілого ряду вчених були створені і виділені підщепних сорти, стійкі до кореневої філоксери. Була також розроблена технологія отримання щепленого садивного матеріалу. В кінці XIX і на початку XX століть проведена широкомасштабна робота по створенню нових підщеп методом міжвидової гібридизації, в найбільшою мірою адаптованих до різноманітних грунтово-кліматичних умов Європи. Підщепних культура, як показав більш ніж віковий досвід, незважаючи на ускладнення, пов'язані з виробництвом щеплених саджанців, підбором підщеп з'явилася найбільш надійним способом для закладки довговічних і високопродуктивних виноградників в більшості регіонів його промислового вирощування.

Найбільш важкий і складний питання в розвитку прищепленої культури винограду - це вибір підщепи, який грає найважливішу роль в житті щепленого рослини. Зрозуміло, що коріння служать не тільки для того, щоб утримувати рослини в грунті, і що функції кореневої системи не вичерпуються поглинанням і подачею води і поживних речовин до вегетуючим частинах рослин. Значення кореневої системи різноманітне. Через щеплення винограду створюється новий організм, виникає своєрідний симбіоз, завдяки якому кардинально змінюються умови життя і метаболізм кожного з прищеплений компонентів. Прищепа в цьому симбіозі більшою мірою залежить від підщепи, який надає прищеплювати рослині нові якості (високу силу росту, врожайність, невимогливість до умов вирощування і т. Д.).

У нас в республіці наукові дослідження аффинитета для конкретних підщепних-прищепного комбінацій різних сортів і гібридів винограду ніколи не проводилися, а таких комбінацій - сотні. Оскільки всі спроби отримання щеплених кущів засновані у нас не на багаторічному досвіді вузькоспеціалізованих фахівців, а на ініціативи окремих ентузіастів-аматорів, то і ефект від щеплення часто сумнівний, а то і зовсім відсутня, - марно витрачаються і час, і сили. У світовій практиці селекцією винограду (в т. Ч. І виноградних підщеп), а також дослідженням аффинитета займаються цілі інститути. Адже виноградники закладаються не на рік чи два, а на багато десятиліть, що накладає величезну відповідальність за результат ...

Як відступ: В чому полягає головна відмінність автомобілів «Мерседес» і «Москвич»? - Перш за все, це якість виконання. Про радянських автомобілях марки «Москвич» сьогодні вже мало хто згадає, - не стало їх на дорозі. А німецький «Мерседес» після 20 і більше років експлуатації залишається пристойної машиною і справно служить своєму власникові. Якась аналогія проглядається, якщо порівнювати якість щеплених саджанців винограду. Одна справа - промислова щеплення, і зовсім «інша різниця», якщо робота виконана любителем і в напівкустарних умовах.

В Європі давно відпрацьована промислова технологія отримання щеплених саджанців винограду, є необхідне обладнання і штат висококласних фахівців. Технологія на перший погляд і не складна, але в ній немає слабких ланок. Практикується, наприклад, жорстка вибракування некондиційних саджанців ще на перших етапах їх отримання. Вимоги на відповідність потрібним стандартам дотримуються строго і неухильно. При цьому одними з найважливіших критеріїв відбору є 1) високий аффинитет (сумісність) підщепи з привоєм і 2) висока надійність зрощення щеплених компонентів. Щеплення, виконана без відповідних навичок і зроблена в кустарних умовах, часто має спочатку низьку якість, погане зрощення, яке потім вже не можна виправити нічим. На відміну від плодових культур у винограду інший тип зрощення підщепи з привоєм, і місце щеплення зазвичай завжди помітно (Рис. 1 і 2). Кущі, які щеплені неякісно, ​​погано ростуть, часто схильні до хлорозу (бліднуть листя), в наших суворих кліматичних умовах їх відрізняє недовговічність. Такі кущі погано зимують навіть під укриттям, нерідко всихають під час росту.

Робити щеплення чи не робила щеплення ...

В останні роки виноградарство в республіці розвивається cтремітельно, динамічно. Оновлюються сорти, завозяться нові гібридні форми, удосконалюються технології. Наскільки актуальною є щеплення для нас і чи буде взагалі затребувана прищеплена культура в виноградарстві північних регіонів?

Ще кілька років тому, перебуваючи під враженням успіхів, які досягнуті завдяки використанню прищепленої культури в країнах Європи, я покладав великі надії на її застосування і в нашому регіоні, в так званій зоні ризикованого землеробства. Методом настільної або англійської щеплення з використанням спеціального пристосування (прищепного ножа) я зробив кілька десятків саджанців. Прищеплювалися переважно відомі технічні сорти винограду (Кристал, Платовский, Соляріс), а також деякі з нових рідкісних сортів. З метою підвищення зимостійкості в якості підщеп я використовував морозостійкі американські гібриди Альфа, МN 1094, Bath і ES 4-8-33. Спочатку при підборі прищепних комбінацій для умов північного виноградарства переслідувалися наступні цілі:

  • підвищення зимостійкості;
  • підвищення стійкості до хвороб;
  • зміна термінів дозрівання ягід;
  • збільшення врожайності слабо-і середньорослі сортів і поліпшення якості плодів (розміру грон і ягід).

Минуло три роки. Виноградні кущі вступили в пору плодоношення. Накопичено певний практичний досвід. З'явилися нові дані і можна підбити попередні підсумки. Візьму на себе сміливість оцінити можливості, які здатна дати щеплення винограду в наших умовах, і зазначу, де вона не виправдала надії. Сподіваюся, це вбереже і інших білоруських виноградарів від помилок і можливих розчарувань, які їх чекають, якщо вони все ж ризикнуть займатися виноградної щепленням. Коротко опишу власний досвід.

Зізнаюся, за кілька років моя початкова ейфорія пройшла. Не все так просто, як здавалося на перший погляд. Як і у всякому новій справі, - трапляються і невдачі і розчарування. Найбільше в якості підщепи розчарував мене сорт (гібрид) Альфа. Сорт показав низький аффинитет з більшістю з випробуваних мною сортів. Ще на стадії зрощування спостерігався великий відсоток відторгнення компонентів. Крім того, значна частина з пересаджених на постійне місце саджанців через кілька років теж загинула. Пропали сорти Платовский, Пісня і Каберне Кортис, щеплені на Альфу. Основна причина, я вважаю, полягає в генетиці самого сорту, який є подвійним міжвидові гібридом від диких американських видів Вітіс лабруска і Вітіс Ріпарія. Чи не виявив я також і істотного збільшення зимостійкості у щеплених на Альфу «умовно укривних» і укривних сортів. У сезоні 2010-2011 рр. не вийшли із зимівлі досить зимостійкі сорти Дублянський і Серпневий, які зазвичай витримують морози до - (27-29) 0С. З зимостійких підщеп краще за інших зарекомендували себе американські МN 1094 і Bath, які є складними міжвидовими гібридами, тобто вони є генетично більш складними організмами, і теоретично можуть мати більший ступінь спорідненості до нових сортів винограду.

Таким чином, доводиться визнати очевидний факт, що щеплення на зимостійкі підщепи не є абсолютною гарантією підвищення зимостійкості більшості сортів і довговічності виноградних насаджень в цілому. Ось що пише відомий російський вчений - виноградар Л.П. Трошин: «Особливо проблематичною виявилася прищеплена культура в зонах з різко континентальним кліматом. У Криму і на Кубані, де тільки з 1973 р почалося обробіток виноградників на підщепах, в окремих господарствах вже почалася третя черга перезакладення виноградних насаджень. Взагалі, прищеплена культура приймалася скрізь як неминуче зло ».

Досвід показує, що прищеплена культура винограду зазвичай сприяє підвищенню врожайності і як наслідок, перевантаження рослин. В результаті сповільнюється дозрівання ягід і затягується визрівання лози. За своїми спостереженнями можу сказати, що щеплені на сильнорослі підщепи (Bath, ES 4-8-33) сорти дозрівають в наших умовах на 7-10 днів пізніше. Необхідно, щоправда, відзначити, що для деяких столових сортів (Лівія, Нове Століття, Кубань) завдяки прищепленої культурі виявилося можливим збільшення розміру грон і ягід (Рис. 3). У той же час для технічних сортів Платовский, Соляріс, S 675 істотного збільшення розміру ягід я не помітив.

Підщепи і щеплені на них сорти, як правило, пізніше переходять в стадію спокою, особливо на родючих ґрунтах, - це небезпечно в плані перезимівлі Підщепи і щеплені на них сорти, як правило, пізніше переходять в стадію спокою, особливо на родючих ґрунтах, - це небезпечно в плані перезимівлі. Тому, на мій погляд, в наших умовах можна розміщувати щеплені рослини на легких і небагатих гумусом грунтах, можна і на злежалих, кам'янистих, - там, де ніяка інша культура рости не зможе. У місцях з високою загрозою весняних заморозків садити рано пробуджуються щеплені кущі небезпечно - це таїть загрозу їх пошкодження поворотними холодами.

Щеплення винограду не викликає, на мій погляд, особливого підвищення стійкості рослин до хвороб. Високоякісні, але нестійкі до мілдью сорти німецької селекції Зігерребе і Каберне Дорсі без хімічного захисту хворіють точно так же, як і не щеплені. Стійкість до хвороб визначається в першу чергу генетичною схильністю сорти (прищепи), а підщепу в кращому випадку допомагає її реалізувати в повній мірі.

Зробити остаточний висновок і винести вердикт про недостатньо високої ефективності і доцільності проведення щеплення винограду в північних регіонах я не ризикну. Тільки час все розставить на свої місця. Об'єктивності заради, необхідно відзначити, що з моїх очікувань все-таки справдилося, і які плюси можна отримати від щеплення винограду в наших умовах. Їх також чимало.

  1. Завдяки високій силі зростання підщепи забезпечують прискорений розвиток рослин, що дає можливість винограду вступати в більш раннє плодоношення. Висока скороплодность щеплених рослин - ось перший і очевидний плюс. Завдяки щепленню у виноградаря з'являється можливість отримати першу гроно нового сорту на наступний рік після посадки. Крім того, спостерігається швидке нарощування врожаю в наступному.
  2. Щеплені кущі мають високу врожайність, в деяких випадках більші грона і ягоди. Так, завдяки щепленню (на ES 4-8-33) рослини сорту Солярис дають вищі врожаї порівняно з Кореневласні, причому щорічно. Солярис рекомендую прищеплювати однозначно, втім як і деякі інші ранні технічні сорти (Платовский, Кристал, Оріон). Із столових сортів найбільше мене порадували раннім і рясним плодоношенням і гарною якістю ягід Лівія і Кубань, щеплені на МN 1 094.
  3. Щеплений кущ добре «тягне» навантаження (Лівія, Кубань, Соляріс). Також знижується горошеніе і зменшується розтріскування ягід. При закладці великих виноградників, наприклад, технічних сортів на неудобіцах, щеплення сорту на невибагливий надійний і сильнорослий підщепа - це вихід із ситуації. Як пише Н.І. Курдюмов: «Якщо у Вас немає бажання копати глибокі траншеї і у Вас немає можливості підвищувати агрофон - прищеплюйте!»
  4. В окремих випадках використання в якості підщеп ранніх сортів з коротким вегетаційним періодом і раннім визріванням лози (я використовував Іодупе і Зілга) дозволяє прискорити час дозрівання винограду. Так в сезоні 2011 р найпершим з сортів в моїй колекції дозрів с. Платовский. Щеплений на Зілга він накопичив понад 17% цукру в кінці липня і був цілком їстівним. Таким чином, за допомогою щеплення в умовах обмеженого тепла і короткого літа, на мій погляд, можна спробувати прискорювати дозрівання деяких сортів, які дозрівають в наших умовах досить пізно (понад 130-135 діб від початку вегетації), але вигідно відрізняються від інших стійкістю і високою якістю (Арон, Оріон, Регент).
  5. Виноград, щеплений на зимостійкі підщепних сорти, не потребує катаровку коренів. Зберігається, правда, небезпека переходу рослин на Кореневласні харчування (Рис. 3). Тому хочу звернути увагу, що місце щеплення на кущі повинне бути на 4-5 см вище рівня грунту.
  6. Особливо відзначу ще одна перевага щеплення: це хороший спосіб прискореного розмноження важко вкорінюються а також рідкісних і дефіцитних сортів, що для багатьох виноградарів через високу вартість нових сортів, часом досить актуально. У наших умовах перещеплювати виноград можна на будь-який з досить зимостійких сортів, які відрізняються гарним каллусообразованіем (Агат Донський, Талісман, Вікторія). Виноградарі південних регіонів користуються цим методом для швидкого розширення виноградної колекції і навіть для «ідентіфікаіі» сорти (отримання сигнальної грона) в перший рік. Таким чином, як показує практика, плюсів у щеплення також чимало.

З іншого боку, не можна ігнорувати безперечний факт, що виноградарство і селекція винограду за останні роки зробили крок далеко вперед З іншого боку, не можна ігнорувати безперечний факт, що виноградарство і селекція винограду за останні роки зробили крок далеко вперед. Багато сучасних міжвидові сорти і гібриди за своєю природою є досить сильнорослими, мають підвищену зимостійкість (до 27-290С), легко вкорінюються і непогано почуваються на наших обділених гумусом грунтах. В умовах укривного північного виноградарства значення і необхідність щеплення в деякій мірі нівелюється особливістю клімату і специфікою місцевих умов. Поясню: наші дерново-підзолисті ґрунти, по-перше, не мають надлишку вапна, по-друге, не схильні до засолення, і по-третє, нам поки невідома філоксера. А тому багато хто з сучасних комплексно-стійких і сильнорослих сортів винограду в умовах аматорського виноградарства в щеплення не потребують. Навіщо зайвий клопіт? Набагато простіше застосувати в їх вирощуванні сучасні агротехнології. А ось слаборослиє і проблемні сорти, а також новинки при бажанні можна вирощувати і в прищепленої культурі.

У цій статті я описав лише власний досвід. Кожен з нас має право вирішувати, чи варто йому займатися щепленням винограду або краще не ризикувати. На закінчення лише зазначу, що справа ця цікаве і дуже захоплююче, багато чому вчить, багато що прояснює. У будь-якому випадку виноградар набуває унікальний власний досвід і в накладі не залишиться.

Буде цікаво дізнатися і почути інші думки.

Олешук Євген Миколайович,
тел. моб. 360-19-99
E-mail: [email protected]

* Філоксера

(виноградна попелиц) віклікала одну з найстрашнішіх катастроф в історії землеробства, яка Полягає в спустошенні віноградніків Європи (~ 6 млн. Га) буквально за 20-30 років. Філоксера вперше була виявлена ​​в Європі у Франції в 1868 р Цей шкідник з'явився «подарунком» Нового Світу не тільки для Європи, але і для всього світу, як результат, що розвиваються відносин з Америкою. Наслідком страшного дії філоксери з'явився корінний перелом в обробленні винограду майже у всіх країнах світу. Більшість з них перейшло від корнесобственной культури його ведення до прищепленої на філоксеростійких підщепах.

Наскільки актуальною є щеплення для нас і чи буде взагалі затребувана прищеплена культура в виноградарстві північних регіонів?
Навіщо зайвий клопіт?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама