Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Полив винограду + ВІДЕО Як поливати виноград

  1. Види поливу винограду
  2. Способи поливу винограду

Питання: «Як поливати виноград і коли це робити?» - рано чи пізно постає перед будь-яким початківцям виноградарем. Полив винограду - тема дуже непроста в силу абсолютно різних природно-кліматичних умов для кожного окремо взятого виноградника.
Виноградне рослина для нормального росту і плодоношення, з одного боку, має потребу у великій кількості вологи, а з іншого, завдяки потужному розвитку кореневої системи і величезну силу всмоктування, здатне самостійно добувати необхідну вологу з глибини десяти і більше метрів. Завдяки цьому, виноград здатний виживати в жарких і посушливих зонах вирощування. Але виживання це одне, а стабільне і хороше плодоношення зовсім інше. Дослідним шляхом доведено, що в одній і тій же місцевості вирощування, поливні виноградники по врожайності в кілька разів випереджають НЕ поливні.

Частота і кількісна величина поливу залежить від багатьох факторів і індивідуальна для кожного окремо взятого виноградника. Ось тільки основні з них:

  • Регіон вирощування.
  • Середня кількість опадів за кожним конкретним сезону.
  • Фізико-хімічна складова грунту виноградника.
  • Глибина залягання грунтових вод.
  • Сортова і аграрно-технологічна складова виноградника.
  • Застосовувані способи і системи поливу.
  • Вік, призначення та навантаження врожаєм усередненої одиниці плодоносному винограднику.
  • І багато іншого…

Як ви вже здогадалися, єдиної формули поливу винограду немає і не може бути. Є лише загальні рекомендації по поливу, які я і спробую озвучити в даній статті.

Види поливу винограду

  1. Полив саджанця винограду в перший рік вегетації. Полив саджанця винограду в перший рік його життя ні чим не відрізняється від поливу саджанців будь-який інший плодово-ягідної культури. Рослина ще не встигло наростити достатню для самостійної видобутку вологи кореневу систему і гостро потребує нашої допомоги в посушливі періоди свого першого року життя. Полив проводиться з періодичністю один раз на тиждень при відсутності природних опадів в приствольних поглиблення для поливу. На один кущ витрачається від 10 до 30 літрів (1-3 відра) води, в залежності від ступеня пересихання грунту. Можливо і навіть бажано поєднання поливу з підгодівлею органічними (розчин гною 1:10, пташиного посліду 1: 100) або мінеральними добривами. ( розрахунок хв. добрива )
  2. Весняний вологозарядні полив. Виробляється на виноградниках з глибоким заляганням грунтових вод, після сухих безсніжних зим, для забезпечення рослини необхідною кількістю вологи для процесу початку сокоруху (плачу винограду). Полив проводять до початку розпускання бруньок великою кількістю води (до 100 літрів на квадратний метр площі харчування куща) в залежності від ступеня вологонасичення грунту виноградника.
  3. Осінній вологозарядні полив. Проводиться пізньої осені при малій кількості природних опадів. Необхідність цього поливу обумовлена ​​високою теплоємністю води і, відповідно, значно меншою глибиною промерзання вологого грунту в порівнянні з сухим. При наявності рясних опадів у осінній період, необхідність в поливі відпадає.
  4. Вегетаційний поливи. Виробляються на протязі всього вегетативного періоду в залежності від потреби виноградного рослини в різні періоди зростання цвітіння і плодоношення. За класичною схемою поливів, дорослі плодоносні виноградники, не рахуючи вологозарядні поливів, рясно поливають тричі за сезон:
  • Період розпускання бруньок і початку росту пагонів.
  • Після цвітіння.
  • Період інтенсивного росту ягід.

Але на практиці, при інтенсивній агротехніці, виноградарі досягають набагато більших результатів при поливах орієнтованих на реальні погодні умови, фізичний стан листового апарату рослини, аналізу влагоемкости грунту свого виноградника, що не прив'язуючи полив до якого-небудь графіку.

Полив проводиться великою кількістю води - 40-60 літрів на квадратний метр площі харчування виноградного куща при тривалій відсутності опадів і пересиханні верхнього родючого шару грунту виноградника. Поливи поєднуються з підгодівлею винограду органічними і хв. добривами.

Після початку фарбування ягід поливи слід зменшити, а з моменту початку технічного дозрівання припинити зовсім, так як надлишки вологи в цей період можуть призвести до розтріскування і суттєву затримку дозрівання і накопичення цукру в ягодах винограду. Поряд з цими неприємними явищами, надлишки вологи стимулюють ростові процеси в виноградних пагонах, що призводить до затримки своєчасного визрівання і підготовки лоз до періоду спокою. Також, не рекомендується проводити поливи в період цвітіння. Це може привести до осипання квіток і зав'язі винограду.

Питання: «Як поливати виноград і коли це робити Способи поливу винограду

Кожному з описаних тут способів поливу згодом буде присвячена окрема стаття.

Поверхневий полив.

Найпростіший і найпоширеніший, але малоперспективний для винограду вид поливу. На відміну від більшості ягідних культур (смородина, малина, агрус і т.п.) з поверхневим заляганням коренів, виноград має дуже потужну і глибоку кореневу систему. Основні коріння залягають на глибині від 30-40 см. (Коренева п'ята куща), до декількох метрів і навіть десятків метрів (глибинні стрижневі корені).

На забезпечення їх необхідною кількістю вологи, при поверхневому поливі, необхідно дуже На забезпечення їх необхідною кількістю вологи, при поверхневому поливі, необхідно дуже   велике кількості води, що зазнає певних збитків для виноградаря велике кількості води, що зазнає певних збитків для виноградаря. Значна кількість вологи випаровується з поверхні грунту, що не тільки збільшує обсяг необхідної для поливу води, але і підвищує вологість повітря в зоні плодоношення, що самим негативним чином впливає на розвиток гнилей і грибкових захворювань.

Полив в поливальні ями або траншеї.

У 60-70 см. Від основи куща викопується яма або траншея вздовж виноградного ряду глибиною 20-30 см. (На багнет лопати). Полив і підгодівля проводиться безпосередньо в це поглиблення, після чого яма або траншея зариваються. Цей спосіб поливу і підгодівлі значно ефективніший в плані економії води і доставки добрива і вологи безпосередньо в зону залягання основних коренів винограду, але вимагає значних тимчасових і фізичних витрат.

Полив в поливальні труби (дренажні колодязі).

Полив в поливальні труби (дренажні колодязі)

Схема пристрою дренажних колодязів для поливу винограду.

У 60-90 см. Від основи куща земляним буром або звичайною лопатою буряться або викопуються поглиблення в землі глибиною 40-60 см і діаметром 40-60 см. На 2/3 об'єму заповнюються щебенем. З невеликим заглибленням (10-15 см.) В них вставляються півметрові відрізки пластикової труби діаметром 7-15 см.

Для запобігання замулювання щебеню, зверху стелиться шматки руберойду, лінолеуму або чогось подібного, після чого яма повністю засипається землею. Верхній край труби повинен підніматися на 15-20 см. Над рівнем грунту.

Полив і підгодівля здійснюється в цю трубу, доставляючи воду і добриво прямо до коріння виноградної рослини. Принцип поливу нічим не відрізняється від попереднього, але поливальні колодязі робляться один раз і не вимагають постійних фізичних витрат.

Крапельний полив.

Крапельний полив

Схема найпростішого крапельного поливу. Схема найпростішого крапельного поливу Зволоження грунту за допомогою крапельної стрічки.

Це найефективніший, економічний, механізований і сучасний спосіб зрошення виноградника.

До недоліків можна віднести лише значні початкові фінансові вкладення і неможливість використання при поливі органічних і погано розчинних дешевих хв. добрив.

Звичайно якщо чисельність кущів вашого виноградника не виходить за межі кількох десятків або виноградник знаходиться в зоні достатнього для винограду середньорічної кількості опадів, використання крапельного зрошення має спірну фінансову вигоду. Але в регіонах з високими температурами і малою кількістю опадів, крапельний полив дуже вигідний і ефективний спосіб зрошення виноградника.


Ось, дорогі читачі, ми познайомилися з різновидами поливу винограду, дізналися як поливати виноград і коли це робити, вибрали зручний для себе спосіб поливу. Бажаю вам удачі і хороших урожаїв.

Автор: Дутко Дмитро www.vinogradnik.by

Підпишись на розсилку ВІНОГРАДНІК.by по Email

СХОЖІ МАТЕРІАЛИ САЙТУ:

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама