Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Посадка винограду: як садити і правильно розмножувати, відстань між кущами

  1. Терміни і матеріал для посадки
  2. Вибір і підготовка саджанців
  3. Підготовка вегетуючих саджанців
  4. Підготовка посадкової ями
  5. Лунка при посадці в чорнозем
  6. Лунка для піщаних грунтів
  7. Способи розмноження ягоди
  8. Зберігання та посадка живців
  9. Вибір місця для посадки

Правильно виконуючи посадку і розмноження винограду, дотримуючись відстань між кущами, перший урожай можна отримати вже через три роки. Щоб досягти такого результату, потрібно створити максимально комфортні умови для швидкого розвитку куща.

Перший урожай буде досить скромним, але з кожним роком його обсяг буде збільшуватися. А якщо садити відразу кілька саджанців, то навіть невеликий урожай з кожного куща в сумі буде досить значимим.

Терміни і матеріал для посадки

Безпосередня посадка винограду в грунт відбувається навесні або восени. При весняній посадці використовуються саджанці, які висаджуються з кінця квітня до середини травня. Якщо використовуються зелені вегетуючі пагони, то їх потрібно розсаджувати з кінця травня по червень включно. В цей час, погода максимально сприяє гарній приживлюваності і укоріненню винограду.

Восени посадка винограду відбувається з початку жовтня і до настання морозів Восени посадка винограду відбувається з початку жовтня і до настання морозів. В цей час рослина вже готується до зимівлі, і його бурхливий цикл зростання припиняється. Тому воно легше переносить зміну умов, пов'язану з новим місцем і складом грунту.

Незважаючи на такі переваги, осіннє рослина сильно схильне замерзання, тому воно потребує додаткового догляду. Відразу після посадки потрібно утеплити саджанець, а з приходом перших морозів, засипати його тирсою, соломою або іншим утеплювачем з подальшим приховуванням поліетиленовою плівкою і шаром землі.

до змісту ↑

Вибір і підготовка саджанців

Перед тим, як посадити виноград, потрібно переконатися, що матеріал має хороші показники приживлюваності, так як це буде додатковою гарантією швидкого зростання. Використовуючи слабкі або хворі рослини, добитися хорошого результату не вийде.

Поганий посадковий матеріал або загине, або буде розвиватися в кілька разів довше, ніж хороший. Це призведе до зайвих витрат часу і сил для догляду та лікування таких кущів.

Однорічні саджанці повинні мати білий корінь на зрізі. Якщо зріз має жовтий або коричневий колір, то це є показником всихання і низькою приживлюваності. Очки повинні бути здоровими, перевіряється це легким дотиком. При торканні до всохлі вічка він відпадає.

Основа саджанця на зрізі має яскраво-зелений колір Основа саджанця на зрізі має яскраво-зелений колір. Деревина при цьому повинна бути вологою від виділяється соку, що також говорить про достатню кількість ресурсів для гарної приживлюваності.

Підібравши достатню кількість здорових саджанців їх потрібно попередньо витримати у воді від 12 до 24 годин. Перед замочуванням коротшає довжина держака, таким чином, щоб залишилося 3-4 очка. Новоутворена коренева система освіжається шляхом зрізання краєчків корінців. У воду для вимочування можна додавати стимулятори росту, або квітковий мед, що дасть додатковий поштовх для швидкого розвитку.

до змісту ↑

Підготовка вегетуючих саджанців

У разі якщо посадка винограду відбувається саджанцями з зеленими паростками, то їх попередньо потрібно загартувати, щоб підготувати до умов перебування під прямими сонячними променями. Для цього живці з пагонами потрібно поступово привчати до сонця. Робити це слід з середини травня, виставляючи вазони з саджанцями під тінь дерев або навіс. Протримавши їх в тіні близько 6 днів, слід перенести саджанці на відкрите сонце ще на тиждень.

Важливо! Якщо підготовку проігнорувати, то зелені пагони будуть обпалюватися на сонці, що загальмує їх розвиток.

В результаті отримати урожай через три роки не вдасться. А матеріал, який зберігався в дуже теплому парнику, при різкій зміні умов на більш холодні, починає готуватися до зими. Такі кущі швидко дозрівають, а лоза на них рано дерев'яніє, хоча до кінця літа ще багато часу для росту. Упускаючи важливі моменти в тому, як правильно посадити виноград, урожай доведеться чекати дуже довго.

до змісту ↑

Підготовка посадкової ями

Перед тим, як посадити виноград, потрібно підготувати лунку.

Незважаючи на те, що довжина держака коливається в середньому від 25 до 30 см, яма повинна бути великою. Її габарити складають 80х80х80 см.

Це дозволить підготувати грунт, щоб кущ швидко розвивався кілька років, не вимагаючи додаткової мінеральної поживи.

до змісту ↑

Лунка при посадці в чорнозем

Якщо садити виноград в грунт з чорноземом, то на дно ями потрібно укласти поживну прошарок висотою в 25 см. Для цього перегній потрібно змішати з землею в рівних пропорціях. Отриманий шар потрібно ущільнити. Зверху слід додати мінеральну підгодівлю (300 г суперфосфату і 300 г калійних добрив) і третину відра деревного попелу. Отриманий шар також змішується зі звичайною землею в такій пропорції, щоб його висота склала 10 см.

Отриману поживну підкладку потрібно відгородити додатковим шаром чистого чорнозему в 5 см і утрамбувати Отриману поживну підкладку потрібно відгородити додатковим шаром чистого чорнозему в 5 см і утрамбувати. У центр ями слід насипати невеликий горбок землі висотою в 10 см, на який встановлюється саджанець. Нижній кінець держака впирається в горбок, а його коріння рівномірно розправляються з його схилах. Після вирівнювання, можна приступити до засипання грунту. Оскільки яма глибше ніж висота саджанця, то після засипання до рівня приросту, залишається додатковий простір, яке буде служити захистом від вітру і сонця. Крім цього, завдяки такій ямці, поливати рослину буде набагато зручніше.

Після висадки винограду, його потрібно полити з розрахунку 20-30 л на кущ. Процедуру слід повторювати кілька разів кожні два тижні.

Після кожного поливу, коли верхній шар землі підсохне, проводиться розпушування, щоб поліпшити в землі повітрообмін. Коли з'являться перші ознаки того, що лоза почала активно розвиватися, грунт можна замульчувати.

до змісту ↑

Лунка для піщаних грунтів

Оскільки піщані ґрунти за своїми властивостями відрізняються від чорнозему, то плацдарм для росту винограду потрібно підготувати більш ретельно. Для цього яма копається на глибину 1 м. Потрібно це для того, щоб додати нижню прошарок з глини, яка буде утримувати вологу від повного вбирання в грунт.

Шар глини повинен становити не менше 15 см. По бортах ями глина вкладається більш товстим шаром, тому яма буде нагадувати форму страви.

Волога буде утримуватися в середині глиняного кулі і не зможе перейти в сторону.

до змісту ↑

Способи розмноження ягоди

Маючи на своєму ділянки здоровий і плодоносний кущ, можна його розмножити на будь-яку необхідну кількість. Розроблено багато того, способи як розмножити виноград, але не всі вони підійдуть для регіонів з холодним кліматом.

Найпростіший метод полягає в присипання пагонів землею Найпростіший метод полягає в присипання пагонів землею. Для цього кінчик лози потрібно навесні прикопати, а до осені на ньому утворюється коренева система, після чого його можна відрізати і посадити на новому місці. Недоліком методу є те, що новостворений кущ може не пережити зиму, до того ж поки він формувався, то витягував сили з основного куща, що знизило його врожайність.

Більш важкий спосіб розмноження винограду полягає в живцюванні. Зробити це можна без заподіяння шкоди основному рослині, оскільки розмноження винограду відбувається за допомогою висаджування живців утворених під час осінньої обрізки лози.

За сезон виноградний кущ сильно розростається, він утворює безліч пагонів, які не мають зав'язі і плодів не принесли.

Коренева система нездатна повною мірою забезпечувати необхідними речовинами весь кущ, тому для гарного плодоносіння зайву лозу зрізають в кінці осені. З цих відрізком можна заготовити безліч живців на 4 очка з лози товщиною від 0,8 до 1 см, які при висаджуванні згодом стануть повноцінними кущами.

до змісту ↑

Зберігання та посадка живців

Оскільки живці для розмноження винограду заготовлюються восени, то їх потрібно зберегти до початку наступного сезону. Для цього їх слід замотати в мокрий шматок тканини і покласти в льох або підвал.

Періодично потрібно стежити, щоб вони не пересохли. З приходом березня, можна починати розведення, для цього нижня частина живця зрізається навскіс безпосередньо перед першим очком.

Зріз повинен бути яскраво зеленим. Біля зрізу потрібно провести два вертикальних надрізу один навпроти одного по довжині черешка висотою в 1 см. Надрізи повинні тільки розсікти кору і трохи заглибитися в деревину. Це потрібно для того, щоб з них розвивалися коріння майбутнього саджанця.

Підготувавши так все живці для розмноження винограду, їх потрібно опустити в банку з водою Підготувавши так все живці для розмноження винограду, їх потрібно опустити в банку з водою. Рівень рідини повинен закривати третю частину живця. Через певний час почне утворюватися коренева система. Коли вона буде вже досить розвинена, живці слід висадити в вазон з землею. В одному вазоні можна садити кілька живців, головне щоб відстань між ними була не менше 10 см.

Перед тим як розмножити виноград живцюванням, потрібно розрахувати кількість кущів, яке вдасться розсадити на своїй ділянці. Живці слід брати з запасом, оскільки не всі вони зможуть перетворитися на повноцінний саджанець до необхідного терміну посадки.

Далі слід виставити вазони на підвіконні або в теплицю. Через певний час, що залежить від температури в приміщенні, з живців почнуть рости перші листочки і лози. Отримані саджанці досить зміцніють до кінця травня, після чого їх можна розсадити по одному в грунт на постійне місце, намагаючись не пошкодити коріння. Таким способом розмноження винограду відбувається дуже швидко і з осінньої обрізки одного куща, можна в результаті отримати кілька десятків саджанців.

до змісту ↑

Вибір місця для посадки

Перед тим як посадити виноград, потрібно визначитися з бажаним кількістю кущів. Слід враховувати, що в ідеалі відстань між кущами в одному ряду повинна дорівнювати 3 м. Дистанція між рядами може бути в межах 2,5 -3 м. В крайньому випадку все відстані можна зменшити до 2 м, але при цьому догляд за кущами стане більш складним.

Маючи в своєму розпорядженні знаннями, як розмножується виноград, можна засадити лозами всю ділянку Маючи в своєму розпорядженні знаннями, як розмножується виноград, можна засадити лозами всю ділянку. Але не завжди велика кількість кущів, буде запорукою великого врожаю. Це може статися, якщо не врахувати сумісність винограду з іншими рослинами, особливо деревами, які можуть витягувати з грунту ті ж самі поживні речовини, які потрібні для розвитку лози і плодів.

Звичайно, висаджуючи виноградник на відкритій ділянці і дотримуючись відстань між кущами, проблем не виникне. Але ось в саду або городі часто по сусідству з кущами можуть перебувати інші види рослин, з якими у винограду може бути несумісність. Тому перед тим, як посадити виноград, потрібно переконатися в доцільності такого сусідства.

Для лози нейтральними є:

  • яблуня;
  • груша;
  • слива;
  • вишня і черешня.

Ці рослини використовують з грунту речовини, які для винограду не є настільки важливими Ці рослини використовують з грунту речовини, які для винограду не є настільки важливими. Головне, щоб яблуня або інші дерева не затінювали сонячне світло. Відстань між кущами і деревами має бути таким, щоб більшу частину дня тінь на виноград не потрапляла.

Частина десертного винограду, який не використовується для виробництва вина, можна садити в тіні. Близьку відстань між окремими кущами і будівлям або деревами яблуні, дозволить зменшити попадання на них сонячного світла, а значить і збільшить період дозрівання плодів. Таким чином, період збору десертного винограду можна розтягнути на тривалий час, спочатку працюючи з відкритими кущами, а потім з затіненими. Оскільки термін зберігання плодів короткий, то такий метод допоможе встигнути їх вжити або продати.

Прийнявши рішення посадити виноград, потрібно підібрати для нього підходяще сонячне місце.

І якщо правильно підійти до технології підготовки посадкового місця, і дотримуватися дистанції між рослинами, перші плоди можна зібрати вже через кілька років. А приділивши трохи часу і терпіння, можна отримати будь-яку необхідну кількість посадкового матеріалу, зібраного з власного куща.

Читайте також:

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама