Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Повстяний кліщ на винограді боротьба з виноградним зуднем і павутинним кліщем

  1. Які кліщі вражають виноград?
  2. Кліщ зудень: опис шкідника
  3. Хімічна боротьба з кліщами
  4. Інші акарицидні засоби для винограду

Процес вирощування винограду не обходиться без неприємностей. Однією з них для садівника є виноградний зудень, він же фітопсус і повстяний кліщ. У зимовий період шкідник живе в тріщинах лози, під лусочками бруньок і біля основи пагонів. Навесні активізується на нирках і листі.

Свою назву «повстяний» кліщ отримав через здатність обволікати виноградне листя волосками, що нагадують повсть Свою назву «повстяний» кліщ отримав через здатність обволікати виноградне листя волосками, що нагадують повсть. Виявити їх можна на нижній поверхні листя, рельєф якої порушений западинами. Іноді паразити псують суцвіття винограду, що небезпечно осипання зав'язі. Тому господар повинен уміти розпізнавати небезпечних комах і знати, як боротися з зуднем.

Які кліщі вражають виноград?

Виноградний кущ є привабливим середовищем проживання для 70 видів кліщів. Найчастіше дачники стикаються з наступними різновидами паразитичних особин:

Виноградну ліану шкідливий організм починає вражати з появою зеленої маси. Комахи переселяються на листя, прокушують їх і змочують слиною. В результаті рослини хворіють і стають заразними для оточуючих плодово-ягідних культур. Живе виноградний зудень не більше 2 місяців. Але за цей час він інтенсивно розмножується і встигає відкласти від 20 до 300 яєць.

Кліщ зудень: опис шкідника

Тіло самки, здатної до продовження роду, має молочно-білий або жовтуватий відтінок і червоподібні циліндричну форму. Довжина тіла становить 1.7 - 2.1 см. Самець дрібніший, довжина його тіла досягає 1.4 см. Щитки у паразитів трикутні з поздовжніми лініями. Їх задня частина забезпечена щетинками. На черевці можна виявити кільця з ледь помітними шипами.

Активно розмножуючись, фітопсус вражає значну частку зеленої маси Активно розмножуючись, фітопсус вражає значну частку зеленої маси. Листя зупиняються в рості і набувають червоно-бурого забарвлення. Фотосинтез в хворий зелені сповільнюється. Деякі листя всихають і відмирають, сам кущ виглядає нездоровим. На уражених зуднем суцвіттях ущільнюються пелюстки. Квіточки червоніють так само, як і листя, і обсипаються.

Ознаки присутності кліща на винограді показані на фото вище. Щоб шкідник не зіпсував урожай, регулярно оглядайте плантацію і своєчасно вживайте заходів, якщо на кущах з'явилися дивні листя. Якщо ви тільки плануєте садити виноград, купуйте сорти, стійкі до фітопсусу і іншим шкідникам.

Хімічна боротьба з кліщами

Хімічний захист винограду від кліща повинна проводитися так, щоб не постраждав чоловік, її проводить, і члени сім'ї. Усунути зуднем допоможуть акарициди - готові препарати, які продаються в спеціалізованих магазинах:

У період зростання винограду для боротьби зі шкідниками також використовують препарати Аполло, БІ-58, фосфаміду, Демітан, Ортус, Неорон, Пліктран, Фуфанон, Мітак і ін.

Щоб не активізувався повстяний кліщ на винограді, і рослини не зіпсувала моль, тля або медунка, досвідчені аграрії застосовують комплексне засіб Нітрафен. Виглядає воно як коричнева паста з різким запахом, яка при неправильному поводженні спалює лозу. Щоб цього не сталося, розчин готують в співвідношенні 300 г речовини на 10 л води. Рідиною обприскують стовбур і гілки винограду.

Оскільки колонії шкідника концентруються в нижній частині листя, препарат потрібно розпорошувати саме туди. Як це зробити: помістити форсунку обприскувача над самою землею і з поступовим переміщенням вгору обробити виворітні боку зелені. Розпорошувати хімікати зверху практично марно. Здобути повну перемогу над кліщами допоможуть 2 - 3 обробки винограду.

Інші акарицидні засоби для винограду

Будь-які шкідники, в т. Ч. І павутинний кліщ на винограді миттєво гинуть, якщо обприскати плантацію розчином колоїдної сірки (75%). Проникнувши в клітини комах, сірка взаємодіє з киснем і утворює сірководень. Токсична речовина несе шкідників смерть. Замість колоїдної сірки можна використовувати Тіовіт Джет - препарат з вмістом сірки. Акарицидних обробку сіркою проводять при температурі вище + 30 ° C.

При невеликому поширенні шкідника для боротьби з зуднем підійде водний настій цибулиння, витриманий 2 - 3 доби. Рідиною ретельно зрошують всі частини винограду.

Які кліщі вражають виноград?
Які кліщі вражають виноград?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама