Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Сорт винограду Азалія, опис з характеристикою і відгуками, особливості посадки і вирощування, фото

  1. Історія вирощування винограду Азалія
  2. опис сорту
  3. Відео: урожай винограду Азалія на кущах
  4. Особливості посадки і вирощування
  5. Відгуки садівників

Виноград сорту Азалія не відноситься до числа неперевершених шедеврів: це один з гідних столових сортів дуже раннього винограду. Завдяки своїй високій морозостійкості і невимогливість до умов вирощування він займає міцне місце в списку сортів, вирощуваних як на дачних ділянках, так і в формі промислової культури.

Історія вирощування винограду Азалія

В даний час триває бум, пов'язаний з просуванням винограду на північ, в ті регіони, де раніше вирощування цих сонячних ягід було неможливим. Це викликало потік наукових досліджень, спрямованих на створення нових гібридних форм винограду з підвищеною морозостійкістю. Особливо затребуваними виявилися сорти столового призначення, що пов'язано, звичайно, в тому числі і з тим, що здоровий спосіб життя входить в моду, а будь-які хороші вина стали доступними і в торгових мережах. Свіжий виноград же на ринку до сих пір стоїть дуже дорого, і кожен дачник намагається побалувати себе ягодами з власної ділянки.

Свіжий виноград же на ринку до сих пір стоїть дуже дорого, і кожен дачник намагається побалувати себе ягодами з власної ділянки

Не можна сказати, що вид у ягід Азалії видатний, але для дуже ранніх сортів це не головне

Створенням нових гібридних форм займаються не тільки спеціалізовані інститути, а й ентузіасти-аматори, серед яких в нашій країні є кілька дуже відомих персонажів. Один з них - Василь Ульянович Капелюшний.

Василь Ульянович за професією був інженером-механіком, шляховиком. Працював на будівництві залізниць, а потім на різних ростовських підприємствах, наприклад, на Ростсільмаш. Виноградарством займався з 1969 року. Остаточно перетворився на виноградаря в кінці 20 століття, коли на вільних землях Аксайського району заклав виноградник з 300 виноградних кущів. Він винних сортів Капелюшний відразу відмовився і став займатися тільки столовими. З 1991 року В. В. Капелюшний очолив господарство «Надія», основу якого складають сорти Талісман, Надія Аксайського, Восторг, Августин, Оригінал, Кодрянка і інші. Фермерське господарство вирощує саджанці сортів винограду, стійких до найнебезпечнішому вредителю - філоксери.

В середині 1990-х років під методичним керівництвом І. А. Кострикіна і у співпраці з ВНДІВіВ ім. Я. І. Потапенко В. В. Капелюшний провів перші схрещування стійких сортів винограду між собою. Першими вдалими гібридами стали Граф Монте-Крісто, Багряний, Меліна. Більшість створених гібридів засновані на схрещуванні добре відомих виноградних сортів, таких як Талісман, Аркадія, Кишмиш променистий і ін.

Азалія була отримана запиленням винограду сорту Восторг червоний сумішшю пилку сортів Надія Аксайського і Тайфи стійкий. Схрещування призвело до отримання рослини з сильною лозою, покритої красивими ягодами. Азалія відноситься до ранньостиглий сортам столового винограду.

В даний час Азалію можна зустріти у багатьох садівників і професійних виноградарів: висока морозостійкість привела до поширення цього сорту по всій країні. При правильному догляді за виноградом Азалія його власники отримують високі врожаї красивих і великих ягід, придатних не тільки для особистого споживання, а й для продажу.

опис сорту

Кореневласні кущі винограду Азалія, тобто кущі, отримані від вкорінення живців цього сорту, мають середньої силою зростання. За період вегетації лоза може давати до двох метрів приросту. Форма куща при природному зростанні описується як плакуча, розлога. Сорт характеризується непоганий укореняемость живців і швидким розвитком потужної кореневої системи, а також раннім і майже повним дозріванням пагонів. Однак багато фахівців радять робити щеплення його на кущі високорослих виноградних сортів.

Однак багато фахівців радять робити щеплення його на кущі високорослих виноградних сортів

Мало хто з дачників займається щепленням винограду, але у випадку з Азалією це було б корисно

Морозостійкість куща висока: відзначається, що після морозів аж до -25 ° С Азалія повністю зберігає стабільну врожайність і дає ягоди незмінного виду, смаку і в звичайних кількостях.

При вирощуванні в середній зоні нашої країни вкривати рослини на зиму не потрібно, але, як то кажуть, «варто дути на воду». Дуже морозні зими тепер трапляються рідко, але все ж бувають. Тому зняття лоз зі шпалер і легке укриття на зимовий період навряд чи варто вважати зайвим.

Стійкість до мілдью, сірої гнилі та оїдіуму в різних джерелах оцінюється від 2 до 3,5 балів, тобто болезнестойкостью сорти вище, ніж середня. Є цікава думка, що «завдяки швидкому дозріванню куща грибки не встигають за його зростанням». Можна, звичайно, посміхнутися такій постановці питання, але фактом залишається те, що обприскування необхідні лише в несприятливі для виноградної культури сезони: рекомендується проведення 1-2 профілактичних обробок.

Плодоношення починається через 2-3 роки після посадки однорічного саджанця на постійне місце. Квітка у Азалії двостатеві, що є безсумнівним плюсом для дачників з невеликими розмірами ділянок: посадка другого куща будь-якого сорту з метою запилення квіток не потрібно. Азалія відноситься до числа гібридних форм дуже раннього терміну дозрівання: від початку розпускання бруньок до дозрівання перших ягід проходить трохи більше трьох місяців, а через 3,5 місяці, тобто в середині - кінці серпня, настає пора масового збору врожаю, загальна кількість якого досить високо.

Грона Азалії виростають до великих розмірів. Форма їх ближче до конічної. В середньому маса кожного грона трохи не дотягує до 1 кг, але окремі представники виростають і до 1,2-1,5 кг. Гребненожка невелика, упаковка ягід в гроно середньо пухка. Горошеніе мінімально, тобто дрібних непоказних ягід практично не зустрічається.

Грона добре переносять далекі перевезення, тому Азалія часто вирощується у великих сільськогосподарських підприємствах.

Ягоди великі, барвисті, але в основі рожеве забарвлення, форма ягід не зовсім кругла, швидше за яйцеподібна, але подовження невелика. Відношення довжини до діаметру становить не більше 10% при середніх розмірах близько 2,5 см. Маса ягід від 10 до 14 г. М'якуш соковитий, м'ясиста, хрустка, звичайного виноградного смаку. Ягоди дуже солодкі: вміст цукру досягає 23%, а кислот - лише 5-6 г / л. При цьому смак не можна назвати нудотним. Тонка шкірка майже непомітна при вживанні ягід.

Ягоди здатні довго залишатися на кущах без втрати високих товарних якостей: як смаку, так і зовнішнього вигляду. Сорт практично не псується осами та іншими літаючими комахами. Розтріскування ягід в умовах підвищеної вологості повітря не характерно для цього сорту. Використання ягід універсально: їх можна їсти в свіжому вигляді, готувати сік, використовувати в інших видах заготовок. Всі зазначені властивості сорту винограду Азалія роблять його привабливим як для дачного вирощування, так і для господарств, що займаються виноградарством в комерційних цілях.

Відео: урожай винограду Азалія на кущах

Характеристика винограду сорту Азалія

Виходячи з наведеного опису гібридної форми винограду Азалія, треба спробувати дати його загальну характеристику, узагальнивши переваги і недоліки. При цьому список достоїнств буде довшим, але недоліки теж є. Так, до числа явних переваг Азалії відносяться:

  • хороший смак ягід;
  • товарний зовнішній вигляд;
  • однорідність ягід за розміром, відсутність в гронах «горошенія»: дрібних ягід практично не зустрічається;
  • тривале збереження врожаю, в тому числі і не зібраного, а що залишається на кущах;
  • хороша транспортабельність грон: зовнішній вигляд і смак ягід при тривалих перевезеннях не страждають;
  • дуже раннє дозрівання: за деякими відгуками, сорт може вважатися навіть надранньої;
  • досить висока врожайність;
  • обоеполость квіток: Азалія не вимагає наявності в сусідах іншого сорту винограду, що служить як запилювачі;
  • стійкість до підвищеної вологості повітря: відсутність розтріскування ягід в період дощів;
  • висока морозостійкість, що дозволяє кущах в звичайні зими в умовах середньої смуги обходитися без укриття;
  • стійкість до мілдью і оїдіуму.

Однак загальна стійкість до грибних захворювань і шкідників є досить середньої. І якщо мілдью і філоксера дійсно дуже мало вражають цей сорт, то інші хвороби небезпечні для нього так само, як і для більшості виноградних рослин.

Явних недоліків сорту Азалія помічено зовсім небагато. Недоліками фахівці вважають:

  • не дуже ефектний зовнішній вигляд ягід (ну це, звичайно, на любителя);
  • недостатню стійкість до багатьох захворювань;
  • необхідність проріджування суцвіть щоб уникнути перевантаження куща;
  • не дуже велику силу росту куща, що змушує використовувати щеплення Азалії на інші сорти з метою збільшення побегообразования і врожайності.

Незважаючи на наведені недоліки, слід визнати, що Азалія є одним з традиційних сортів винограду, вирощуваних як на дачних ділянках, так і в великих фермерських господарствах. Сорт не є надто примхливим, має високу морозостійкість, здатний рости і в південних регіонах, і в середній смузі, і в районах з суворим кліматом. Раннє дозрівання врожаю робить його привабливим і в комерційному плані.

Особливості посадки і вирощування

Фахівці і ті, хто вже посадив Азалію у себе на ділянці, вважають, що доглядати за цим сортом дуже просто. Якщо розглядати особливості його посадки і вирощування в порівнянні з іншими сортами, слід визнати, що їх практично немає. Азалія - самий звичайний сучасний сорт винограду, що відрізняється раннім терміном дозрівання і високими показниками морозостійкості кущів і товарності врожаю. Незважаючи на те, що сорт добре розмножується живцями, фахівці радять робити щеплення його на сильнорослі підщепи. В результаті такого підходу кущі стають потужнішими, врожайність і якість ягід підвищуються. Не розглядаючи тонкощі щеплення, оскільки на дачних ділянках мало хто прищеплює виноград, зупинимося на тому, як посадити і вирощувати вже готові саджанці.

Самоплодность Азалії привертає дачників тим, що при малих розмірах ділянки можна не думати про те, що потрібно садити кілька різних сортів винограду. Запилювачі цього гібриду не потрібно, а кількість врожаю цілком достатньо для звичайної середньої сім'ї. Раннє надходження ягід і їх добре зберігання дозволяють мати свіжі вітаміни протягом декількох місяців, починаючи з серпня. Але якщо все-таки є бажання посадити і інші сорти, Азалія не вимагає того, щоб вони знаходилися далеко від неї: відстані в 2 метри цілком достатньо.

При посадці великої кількості кущів можна зробити навіть «стіну» з них, посадивши через кожен 2 метри, але на дачі вистачить і одного куща Азалії

Як і всім сортам винограду, їй потрібно багато сонця, тому місце на ділянці повинно бути самим освітленим, але укритим від впливу північних вітрів. Сорт росте на будь-яких видах грунтів, але кількість добрив повинно бути достатнім, а значить, задовго до посадки обрану ділянку треба перекопати з додаванням гною, золи і мінеральних добрив. При перекопуванні на штик лопати дуже великі дози добрив не потрібні: на 1 м2 достатньо внести 1-2 відра органіки, літрову банку золи і грамів 50 нітроамофоски. Але добривами треба добре заправити посадкову яму, яка повинна бути вирита не менше ніж за місяць до посадки. А оскільки оптимальний час посадки - кінець квітня, яму риють з осені.

Розмір ями для Азалії стандартний, від 70-80 см у всіх вимірах. На важких грунтах, що складаються в основному з глини, в яму обов'язково треба помістити дренаж, який представляє собою шар товщиною 15-20 см битої цегли або щебеню. На інших типах грунтів шар може бути менше, а на піщаних дренаж не обов'язковий. У посушливих районах в яму треба помістити вертикальну трубу, що виходить назовні, щоб через неї доставляти воду до коріння в перші 2-3 роки життя куща. На шар дренажу треба насипати 20-сантиметровий шар удобреному грунту: її готують з родючого шару, змішуючи його з великою кількістю перегною, золи і мінеральних добрив. А вище насипають просто чисту родючий грунт, в яку і садять виноград. Садять глибоко, залишивши вище рівня грунту одну-дві нирки. Після ущільнення грунту і хорошого поливу лунку мульчують будь-якими відповідними матеріалами.

Після ущільнення грунту і хорошого поливу лунку мульчують будь-якими відповідними матеріалами

Труба в ямі потрібна для того, щоб поливна вода надходила прямо в зону харчування коренів

Догляд за рослинами полягає в поливі, своєчасних підгодівлі, вмілої обрізку і - в холодних регіонах - легкому укритті на зиму. Поливи потрібні достатні, але не часті, особливо Азалія потребує них під час інтенсивного наливу ягід, а за 3 тижні до збору врожаю їх треба припинити. Полив проводиться приблизно раз на місяць, у вечірні години, підігрітою за день на сонечку водою.

У підгодівлі не слід зловживати азотними добривами: азот винограду поставляють в формі органіки, зариваючи ранньою весною чи пізньою осінню перегній поруч з кущами. Але деревної золи вносити під кущі можна багато, особливо в період вегетації. Підживлення зручно поєднувати з поливом, але позакореневе підживлення, обприскуванням листя слабкими розчинами комплексних добрив, можна робити незалежно від поливів, але обов'язково ввечері: перед цвітінням і відразу після його закінчення. Прополки і розпушування дорослим кущах не надто важливі, але на важких грунтах розпушування цілком вітається. Мульчування грунту навколо кущів різко спрощує це завдання.

Азалія має підвищену стійкість до грибних хвороб, але і їй необхідні періодичні профілактичні обприскування від мілдью, оїдіуму і сірої гнилі. Найпростіше ранньою весною після відкриття кущів обробити їх розчином залізного купоросу, а при появі ознак захворювань влітку - бордоською рідиною. Новітні отрутохімікати варто застосовувати тільки в серйозних випадках і не під час росту ягід.

Залізний купорос - надійний захисник виноградника від грибних захворювань

Обрізка кущів абсолютно обов'язкове. Обрізка навесні повинна бути мінімальною, з видаленням сухих і явно зайвих пагонів. Формування куща проводиться все літо і полягає в виламуванні зайвих молодих пагонів і суцвіть, поки вони ще зовсім невеликі і зелені. За умови річного відстеження осінню обрізку буде виконати легко. В цей час пагони вкорочують, відсікаючи невизревшіе ділянки, а також вирізують зайві пагони, доросли до осені. Для Азалії рекомендується обрізка лози на 6-8 очок.

Після осінньої обрізки на півночі лози знімають зі шпалер і накривають легкими матеріалами, оптимально - ялиновим або сосновим лапником. Чи треба це робити в середній смузі, вирішує кожен господар сам: морози до 25 градусів сорт витримує, але ж буває і більше! Звільняти кущі від укриття слід приблизно в кінці березня, з настанням перших теплих днів.

Відгуки садівників

На спеціалізованих форумах відгуки про сорт нечисленні, та й ті не завжди хвалебні, що ще раз підкреслює те, що цей сорт дуже хороший, але його не можна віднести до видатних.

Сорт винограду Азалія не представляє складності в догляді: на більшій території нашої країни кущі навіть не треба вкривати на зиму. Раннє дозрівання смачних ягід дозволяє вважати Азалію одним з перспективних сортів як для особистих цілей, так і для продажу. Компактні кущі, які не потребують запилювачів, стійкі до морозів і більшості хвороб, характеризують сорт як вельми перспективний для вирощування на дачних ділянках.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама