Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Сорт винограду кишмиш 342: опис і особливості

Виноград кишмиш 342 відноситься до гібридних бессемянним видам. Він дуже добре росте, невибагливий в догляді і володіє досить соковитими і смачними плодами. Багатьом садівникам цей сорт також відомий як "угорський" або по селекційної абревіатурі ГФ-342. Особливою популярністю користується у виноградарів і фермерів в середній смузі і деяких північних районах з більш жорсткими кліматичними умовами.

1

Особливості та характеристика сорту

Цей популярний сорт винограду був виведений відносно недавно зусиллями угорських вчених. Вони провели успішну селекцію технічного сорту «Вілар Блан» і американського «Перлет Сідліс» ранньостиглого дозрівання. В результаті вийшов швидко дозріває гібрид, який відмінно пристосовується до умов півночі, має стійкість до різних захворювань і при цьому дуже плідний.

За класифікацією відноситься до столових білим видам винограду з яскраво вираженими десертними смаковими характеристиками і красивим, "товарним" видом грон. Кишмиш 342 є ранньостиглий сортом зі стабільним плодоношенням і швидкими термінами дозрівання. Перший урожай зазвичай знімають вже в середині серпня через 100-110 днів з початку зав'язей в залежності від регіону зростання.

Кущі відрізняються високим зростом і ступенем розгалуженості і розростання. Ці фактори обов'язково враховують при виборі місця для посадки винограду. Розміри грона варіюються від середнього до великих (400-850 грам), ягоди округлі, зеленувато-жовтого кольору з тонкою, але дуже щільною структурою шкірки. М'якоть без кісточок, смак з приємними, солодкими нотками мускату. Плоди придатні для вживання в свіжому вигляді або для виробництва родзинок.

Показники цукристості і кислотності безпосередньо залежать від кліматичних умов регіону. Однак в середньому цукор в плодах знаходиться в межах 18-21%, а кислотність не перевищує 8-9 гр на літр.

Однак в середньому цукор в плодах знаходиться в межах 18-21%, а кислотність не перевищує 8-9 гр на літр

Кількість плодоносних пагонів з куща досить висока - понад 80%, що і робить сорт одним з найпопулярніших для вирощування в домашніх господарствах. При правильному підході і дотриманні рекомендованих агротехнічних прийомів врожайність досягає 20-25 кг з середнього куща.

2

Переваги і недоліки "угорського" сорти

Цей сорт винограду популярний, перш за все, своєю невибагливістю. Мінімальний, але грамотний догляд дозволяє отримувати високий урожай не один рік, а серед інших його достоїнств виділяють наступне:

  • хороша стійкість до захворювань (як інфекційним, так і грибкових);
  • висока морозостійкість (здатний витримати морози до -20 градусів без додаткового укриття);
  • швидкий і ранній зростання і пишна лоза;
  • довгий термін зберігання і хороша транспортабельність.

хороша стійкість до захворювань (як інфекційним, так і грибкових);   висока морозостійкість (здатний витримати морози до -20 градусів без додаткового укриття);   швидкий і ранній зростання і пишна лоза;   довгий термін зберігання і хороша транспортабельність

Багато фермерів серед мінусів культивування угорського винограду відзначають невеликий розмір плодів, занадто простий смак і недостатній баланс кислоти і цукру в складі ягід, щоб використовувати його для виробництва якісних вин. Але найголовнішим недоліком сорту є той факт, що його дуже люблять оси.

Але найголовнішим недоліком сорту є той факт, що його дуже люблять оси

Як відомо, цих комах відносять до шкідників багатьох сортів винограду. Але кишмиш 342 особливо піддається їх нападкам в південних регіонах при сприятливій літній погоді. Тому виноградарям в сезон дозрівання доводиться закривати грона марлевими мішечками, що вимагає додаткового часу та зусиль. При несвоєчасному збиранні врожаю ягоди втрачають свої смакові властивості, внаслідок чого допускати загущення кущів можна.

3

Особливості вирощування винограду кишмиш

Виноград розмножується методом живцювання, відводками (саджанцями) або прищеплювальним способом в залежності від обраного сорту, регіону і особливостей ділянки. Кишмиш відносять до невибагливим і добре пристосовується видам виноградника.

Щоб отримати якісний урожай його досить посадити в сприятливий грунт, використовуючи готові живці. А потім систематично доглядати за рослиною: поливати, удобрювати, проводити профілактичну обробку і своєчасну обрізку, слідуючи агротехнічним рекомендацій.

А потім систематично доглядати за рослиною: поливати, удобрювати, проводити профілактичну обробку і своєчасну обрізку, слідуючи агротехнічним рекомендацій

Для вирощування такого столового сорту добре підходять сонячні ділянки, розташовані поруч з високою огорожею або стіною, наприклад, вдома або господарської споруди. Живці винограду саджають навесні і восени. Це залежить від умов, в яких він буде рости.

Навесні посадку проводять в добре прогріту грунт починаючи з середини квітня і до перших травневих днів. В осінній сезон саджанці закладають і прищеплюють не пізніше другої декади жовтня до настання серйозних заморозків, а в північних регіонах ще раніше.

Кишмиш швидко розростається в ширину і висоту, тому відстань між сусідніми кущами має бути не менше 3-4 метрів. Яму під посадку риють щодо глибоку - від 70 до 80 сантиметрів і в межах 60-70 см в діаметрі. На дно посадкової лунки обов'язково кладуть трохи дренажу. Для цього використовують гравій, керамзит, дрібну щебінку або биті шматки цегли та іншого будівельного матеріалу, а зверху посипають невеликим шаром свіжого річкового піску.

Ту землю, яка викопали, перебирають і додають на весь обсяг 10-15 кілограмів перегною упереміж з деревною золою. Саджанці розташовують вертикально, так, щоб більша частина молодого стовбура була покрита утрамбованим грунтом, а на поверхні знаходилися лише зелене листя з точками зростання.

Після посадки місце закладки виноградних відводок кілька днів рясно поливають водою, особливо якщо на дворі стоїть сонячна і досить тепла погода. Такий метод культивування кишмишу на власній ділянці підходить в разі, якщо кущі створюються з нуля або в якості заміни постарілій лозі з низькими показниками врожайності.

4

Посадка винограду методом живцювання

При використанні живців, нарізаних фрагментами під кутом 45 градусів, їх попередньо готують починаючи з осені.

При використанні живців, нарізаних фрагментами під кутом 45 градусів, їх попередньо готують починаючи з осені

Для цього їх витримують кілька годин у слабкому розчині марганцівки, а потім опускають в чисту воду, в яку заздалегідь додають трохи натурального меду. Зверху прикривають поліетиленом і дають настоятися протягом 1-2 тижнів до появи ознак вкорінення.

Зверху прикривають поліетиленом і дають настоятися протягом 1-2 тижнів до появи ознак вкорінення

Далі живці висаджують в підготовлені ємності із спеціальним субстратом, щоб вони пустили перші коріння. В цей час за ними потрібно правильно доглядати, поливати, при необхідності прищеплювати суцвіття, удобрювати землю мінеральними речовинами і обприскувати молоді паростки водою з залізним і мідним купоросом для профілактики грибкових та інших видів захворювань.

В цей час за ними потрібно правильно доглядати, поливати, при необхідності прищеплювати суцвіття, удобрювати землю мінеральними речовинами і обприскувати молоді паростки водою з залізним і мідним купоросом для профілактики грибкових та інших видів захворювань

Перед висадкою у відкритий грунт, як тільки з живців підуть здорові молоді пагони з зеленими листочками, виноград обов'язково загартовують в природних умовах протягом 1-2 тижнів до початку робіт по посадці. Склад грунту на ділянці повинен бути аналогічним тому, що використовується при закладці саджанців - пропесоченним, з додаванням якісного перегною і золи.

5

ПРИЩЕПНИЙ спосіб - правильна комбінація підщепи та прищепи

Такий спосіб посадки винограду кишмиш 342 також користується популярністю у садівників.

Для успішного проведення процесу материнський стовбур, до якого будуть прищеплювати свіжі саджанці, повинен мати імунітет до захворювань. На ньому не допускається наявність будь-яких ознак ураження: ні грибка, ні шкідників, ні тим більше ракових пухлин, якими часто хворіють старі лози.

Підщепа і прищепа повинні відповідати одному і тому ж сорту, інакше вони не приживуться один з одним. На саджанцях гострим і стерильним інструментом роблять клиновидний надріз, а потім акуратно вставляють його в розщепити на підщепних стовбурі. Місце з'єднання щільно фіксують натуральної, змоченою тканиною і замотують.

В період утворення соку додатково ізолюють прищеплювальний ділянку паперовим матеріалом.

6

Догляд за виноградом після висадки

Після створення в саду "плантацій" кишмишу необхідний правильний догляд за ним. Цей процес аналогічний майже для всіх типів виноградників і полягає в постійних поливах, підгодівлі і обрізаннях.

Цей процес аналогічний майже для всіх типів виноградників і полягає в постійних поливах, підгодівлі і обрізаннях

Опис і сезонний календар стандартних процедур сорти кишмиш 342 відрізняється лише тим, що це ранньостиглий вид. Тому відросла лозу вже на початку травня обрізають і підв'язують, щоб вона не розросталася. Це може вплинути на розмір грон і смакові якості плодів.

Це може вплинути на розмір грон і смакові якості плодів

З настанням перших літніх днів проводять профілактичну обробку ділянки і обприскування виноградника від шкідників та інфекційних захворювань спеціальними препаратами на хімічної або натуральній основі (також застосовують і народні засоби).

З настанням перших літніх днів проводять профілактичну обробку ділянки і обприскування виноградника від шкідників та інфекційних захворювань спеціальними препаратами на хімічної або натуральній основі (також застосовують і народні засоби)

У липні видаляють зайву поросль, підгодовують грунт мінеральними і органічними добривами і при необхідності здійснюють обприскування або обкурювання від грибкових інфекцій.

У липні видаляють зайву поросль, підгодовують грунт мінеральними і органічними добривами і при необхідності здійснюють обприскування або обкурювання від грибкових інфекцій

У період цвітіння здійснюється тільки дозований полив. Вносити добрива або проводити лікування виноградника, тим більше хімічними засобами, не рекомендується. Як тільки плоди почнуть дозрівати, рослина можна трохи підгодувати і забезпечити захист від ос. Для цього використовують спеціальні мішечки, в які одягають кожну гроно або цілі зав'язі, якщо дозволяє структура і форма виноградного куща.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама