Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Трохи нудною теорії: технічні сорти винограду в Ізраїлі. частина 3

  1. Шардоне
  2. Коломбар
  3. Емеральд Рислінг
  4. Гевюртцрамінер
  5. Олександрійський мускат
  6. Совіньон Блан
  7. Віонье
  8. білий Рислінг
  9. Семильон
  10. Шенін Блан
  11. Мускат Канеллі
  12. Марсан
  13. Руссалі

Закінчення. Перша частина, присвячена короткому історичному нарису, см. тут . Друга частина, присвячена червоним сортам винограду, культивуються в Ізраїлі, см. тут .

Серед вироблених в Ізраїлі видів білого вина, як і в усьому світі, переважають Шардоне і Совіньон Блан, потім Рислінг, Гевюртцрамінер і Віонье. За площею посадок лідирують Коломбард і Емеральд Рислінг, Олександрійський мускат (олександрійський мускат), Совіньон Блан і Шардоне. Розглянемо білі технічні сорти винограду так само, як ми розглядали червоні до цього .

Шардоне

Шардоне - бургундський білий сорт винограду став класичним. В Ізраїлі його культивують в з 1987 року. Це, звичайно, провідний білий сорт в країні. І по площі виноградників і за кількістю виробленого білого вина. Кращим регіоном для цього сорту завжди вважалася північна частина Голанських висот, іза-за більш прохолодного клімату. Однак в наші дні деякі з кращих ізраїльських Шардоне виробляються в передгір'ях і на схилах Іудейських гір. Як і всюди в світі, у нас з моди виходять високоалкогольние вина з потужною бочкою, ароматами персика і вершків. Для того щоб зменшити вплив дуба, зберегти у вині аромати зеленого яблука і отримати більш гастрономічне вино, при витримці часто балансують між старими і новими бочками і ємностями з нержавійки.

Коломбар

Французький Коломбар почали культивувати в Ізраїлі в 1970-х роках. Сорт теплолюбний і високоврожайний. Частка площі посадок цього винограду серед інших білих сортів в світі невелика. Найбільше поширення він отримав в Каліфорнії. В Ізраїлі виноградники Коломбар займають близько 5% від загального обсягу. Кращим вважається Коломбард вирощений в південній частині Кармельської гряди в околицях м Зіхрон-Яаков. Сорт дає свіжі фруктові ароматні вина з хорошою кислотністю. Використовується, як правило, в недорогих білих купажах (вино супермаркету).

Емеральд Рислінг

Емеральд Рислінг (дослівно - смарагдовий рислінг, тобто зелений) був виведений вченими Каліфорнійського університету Девіса схрещуванням німецького (білого) Ріслінга з сортом Муськадель. Метою вчених було отримання сорти схожого на рислінг і дає хороші врожаї в жаркому кліматі. За іронією долі сорт цей був створений в 1948 році, в рік заснування держави Ізраїль. І врешті-решт, єдине місце в світі, де він прижився - це Ізраїль. Культивують його тут з кінця 1970-х років. Його чекав швидкий (і недовгий) успіх. У 1980-х і 90-х роках, сорт був самим продаваним білим вином країни. Він спокушав споживача сильними квітковими ароматами, пряними нотами і солодким смаком. Випускали з нього в основному напівсухі і напівсолодкі вина. Багато в чому він зіграв в Ізраїлі ту ж саму історичну роль, що німецьке Liebfraumilch (вино «Молоко коханої жінки») у Великобританії і Ламбруско в Америці. Ці солодко-гарячі дні давно вже в минулому, але Емеральд Рислінг досі культивується у нас в країні. У наші дні з нього випускають як напівсухі, так і сухі вина.

Гевюртцрамінер

Гевюрцтраминер в Ізраїлі був вперше висаджений виноробнею Голанських висот. Природно, на Голанах. Цей сорт, звичайно, потребує прохолодному кліматі. Тому північна частина Голанських висот більш підходить для досягнення характерних для гевюрцтрамінер ароматів, ніж центральна і південна частини країни. Але і там клімат підходить тільки для виробництва хороших напівсухих білих вин, що користуються попитом у новачків. Очевидно, що у сухих ізраїльських гевюрцтрамінер немає ніяких шансів конкурувати з винами з холодних кліматичних регіонів як Ельзас або Мальборо в Новій Зеландії. До сих пір найуспішнішим використанням цього сорту в нашій країні була його участь в купажах соковитих солодких десертних вин, в тому числі в винах пізнього збору late harvest. Деякі з них дуже гідні і цілком конкурентні на світовому рівні, що підтверджується і безліччю міжнародних нагород.

Олександрійський мускат

Мускат Олександрійський або Мускат з Олександрії на івриті називається Мускат Александроні. Цей сорт винограду можна назвати корінним жителем Східного Середземномор'я. Він є частиною великої родини Муськатов. Сорт з соковитими солодкими великими ягодами, який однаково успішно використовується і для виготовлення родзинок, і як столовий. В Ізраїлі з нього роблять солодке ароматне десертне вино. Мускат добре визріває на рівнинах центральної прибережній частині країни, в Шфела.

Мускат добре визріває на рівнинах центральної прибережній частині країни, в Шфела

Мускат Александроні виноробні Цимбаліста

Совіньон Блан

За останні кілька років багато що змінилося в культивуванні сорту Совіньйон Блан. До цього перевороту класичний білий сорт був не в честі у ізраїльтян. Нині ж він - один з фаворитів. Це звичайно не означає, що місцеві вина з Совіньон Блан потіснять на ринку Сансер або Нову Зеландію. Через нашого жаркого середземноморського клімату Ізраїлю ніколи не досягти трав'янистої свіжості Сансера або концентрації тропічних ароматів Нової Зеландії. Однак коли Совіньон висаджують на великих висотах, практикують ранній збір урожаю і використовують холодну бродіння в ємностях з нержавіючої сталі, то отримують хороші свіжі вина на рівні міжнародних стандартів. Ці вина набагато гастрономічнее більшості ізраїльських Шардоне і краще підходять до місцевого клімату. Хотілося б виділити моносортовий Совіньон Блан виноробів Пельтер на Голанських висотах і Цора з юдейських гір.

Батьківщиною сорти є долина Луари у Франції. Совіньон Блан відносять до «Cepages Nobles» - найбільш елітних сортів винограду. Він вважається другим за розповсюдження в світі серед білого винограду після Шардоне. Його культивують практично в усіх винних регіонах світу.

Вино, виготовлене з цього винограду, має специфічний, неповторний терпко-кислуватий присмак і аромати агрусу і червоної смородини. Існує кілька регіональних відмінностей у виготовленні вин з Совіньон Блан. Класичними є французькі вина Сансер і Пуйлі-Фюме (долина Луари), Сотерн з Бордо (зазвичай бленд на основі Совіньон Блан і Семильон), північно-італійські з Фріулі і Венето, новосвітські вина з Нової Зеландії і Каліфорнії (під назвою Фюме Блан). Вважається, що сорт Совіньон Блан з'явився в результаті природного схрещування сортів Трамінер і Шенен Блан.

Віонье

У нас в країні існує парадокс Віонье. Полягає він у тому, що площа посадок цього примхливого і невисокоурожайного сорти в Ізраїлі дуже невелика, а ось кількість ізраїльських вин з Віонье на ринку не пропорційно значно! Цей Ронський сорт активно використовується і в купажах, і при виробництві моносортових вин. Вирощений в тепле середземноморське кліматі він привносить в вина сортові аромати абрикоса, груші, тропічних фруктів - манго, ананаса. Різноманітність технологічних стилів, використання або невикористання дубової бочки (або ємностей з нержавійки) призводять до появи на ринку великої різноманітності вин, від легких свіжих фруктових схожих на рислінг, до маслянистих теплих, складних, близьких по стилістиці до шардоне.

білий Рислінг

Цей клон Ріслінга в Ізраїлі називають Йоханесбургскім. В експортному варіанті використовують назву Білий Рислінг. Вина з нього виходять м'якшими, круглими, ніж з грубуватого Емеральд Ріслінга (ізумрудмного клону). Кращим регіоном для нього є гірські райони в північній частині Голанських висот або Верхній Галілеї. Там, де можна забезпечити більш прохолодні умови. Найбільш успішні місцеві вина з Ріслінга, як правило, проводяться в так званому «off dry-стилі», щось між сухим вином і напівсухим (це говорить про рівень залишкового цукру приблизно 5-10 г / л). В останні кілька років, буквально два-три роки, в Ізраїлі спостерігається певна тенденція до зростання популярності німецьких, австрійських, ельзаських і навіть австралійських вин з Ріслінга і слідом за цим може позначитися і збільшення якості та кількості і вітчизняних вин з Ріслінга.

Семильон

Теплолюбний високоврожайний сорт винограду з великого Бордо. Культивується в Ізраїлі дуже давно, проте ніяких вражаючих результатів не дав. В наші дні практично не висаджується в провідних виноградних регіонах. Можна сказати, що Семильон абсолютно вийшов з моди в Ізраїлі.

Шенін Блан

Про цей старовинний сорт родом з долини Луари можна сказати майже те ж саме, що і про Семильон. В Ізраїлі культивувався давно, але мода на нього практично пройшла. Хоча виноробня Нетофи виробляє два різних вина з нього - більш легке гастрономічне та більш серйозне з витримкою в бочці.

У багатьох винних регіонах світу з Шенін Блан отримують високоякісні вина від сухих до десертних з ароматами меду, абрикоса, квітів, горіхів. Легендарне десертне вино Vouvray, виготовленого з ботрітізірованного Шенін Блан, - одне з кращих і довгоживучих солодких білих вин світу.

Легендарне десертне вино Vouvray, виготовленого з ботрітізірованного Шенін Блан, - одне з кращих і довгоживучих солодких білих вин світу

Мускат Канеллі

Різновид сімейства Мускат. Поширення і використання в Ізраїлі не велика. Використовується для виготовлення десертних солодких вин з більш тонким ароматом, ніж Мускат Олександрійський.

Марсан

Середземноморський сорт родом з долини Рони (Франція). Зазвичай використовується в купажах разом з сортом Руссалі. В Ізраїлі з'явився зовсім недавно і його використання носить поки ще експериментальний характер. У той же час ці експерименти носять перспективний характер дозволяють з оптимізмом дивитися на майбутнє сорти у нас в країні.

Руссалі

Один з найважливіших білих сортів в долині Рони. Отлічасется складністю вирощування. У купажах з Марсанн дає ароматні маслянисті м'які вина з невисокою кислотністю, в так званому РОНСЬКИЙ стилі. Аналогічно ситуації з Марсанн, використання в Ізраїлі перебуває на стадії дослідів і експериментів.

Аналогічно ситуації з Марсанн, використання в Ізраїлі перебуває на стадії дослідів і експериментів

vinotours

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама