Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Уривок винограду правила, як потрібно підрізати виноград

  1. Способи кріплення винограду
  2. Правила плодоношення винограду
  3. Правила підрізування винограду
  4. Час проведення підрізування
  5. Техніка проведення підрізування винограду

Будь-виноградар зобов'язаний ознайомитися з правилами проведення підрізування винограду

Будь-виноградар зобов'язаний ознайомитися з правилами проведення підрізування винограду. Оскільки це один з найважливіших прийомів в догляді за рослиною.

Уривок навесні управляє зростанням і розвитком винограду, закладає основу для майбутнього врожаю. Неокультуренние кущі швидко втрачають форму, надмірно розростаються. Їх коренева система не здатна забезпечити достатньою кількістю поживних речовин всі частини рослини. Ягоди на таких кущах дрібніють і стають непридатними для вживання.

В ході підрізування навесні видаляються всі зайві частини куща, чим забезпечується кращий доступ до рослини. Підвищується ефект від проведення агротехнічних заходів. Знижується ризик розвитку хвороб винограду. Полегшується доступ до врожаю і продовжується термін служби рослини.

Способи кріплення винограду

Весняна обрізка - обов'язкова операція по догляду як за молодим, так і за багаторічною рослиною. Перед тим як приступити до подрезке молодого винограду, потрібно визначитися з формою майбутнього куща.
Виноград - це ліана. У природі рослина кріпитися до найближчих сусідів - потужним деревам, за якими воно дереться вгору до сонця. Для росту і розвитку в штучних умовах рослині також необхідна опора.

Для кріплення винограду встановлюють такі споруди: Для кріплення винограду встановлюють такі споруди:

  • шпалера;
  • арка;
  • Альтанка.

Шпалера - це спосіб кріплення винограду в вертикальній площині. На певній відстані встановлюються вертикальні стовпи, між якими натягується мотузка, волосінь, дріт. Створюється подобу вертикальної сітки, через яку ліани винограду деруться вгору.

Арка - це частіше металева конструкція. На арці виноград росте в двох площинах: вертикальній і горизонтальній. Урожай більшою мірою формується на горизонтальній поверхні арки. Оскільки на арці грона звертаються всередину, цей спосіб підходить для регіонів з великою кількістю сонячних днів.

Альтанка - зазвичай дерев'яна конструкція. Для підв'язки на альтанку використовується штамбові формування.

Штамб - це багаторічний, штучно сформований потужний стовбур рослини, що триває від самого заснування. Такий спосіб кріплення підходить для неукривних форм винограду в теплих регіонах.

Плодоношення винограду починається на 3-4 рік. До цього моменту перед виноградарем стоїть завдання грамотно сформувати майбутнє рослина.

Форма вибирається виходячи з таких умов:

  1. Особливості сорту. Укривние форма чи ні. Якою силою зростання володіє рослина.
  2. Розміри виділеної площі. Скільки місця можна визначити під кожне насадження.
  3. Грунтово-кліматичні умови. При достатньому харчуванні рослини зручно формувати подовжені рукава. Рукав - це багаторічна відгалуження, що бере початок біля основи куща. Рукав не несе врожаю, але служить скелетом для молодих пагонів і провідником поживних речовин.

Чим більше запас деревини - тим більшим харчуванням забезпечується урожай. Тому в теплих районах, де дозволяє клімат вирощують неукривні форми винограду, при формуванні яких нарощують штамб великого діаметру.

Плодоносити здатні тільки нові зелені паростки, які повинні бути присутніми в достатній кількості, щоб в процесі фотосинтезу забезпечити якісним харчуванням підземну частину рослини.

На збіднених грунтах в посушливих районах при формуванні раціонально створювати короткі рукава, для забезпечення повноцінним харчуванням молодих пагонів і зав'язей. Незбалансоване співвідношення багаторічної деревини до зелених паростків призведе до недостатнього харчування останніх і зниження врожайності.

Найбільш поширені типи формувань:

Найбільш поширені типи формувань:

  • віяловий;
  • Кордонний.

Віялова Формування застосовується для бесштамбовиє форм в районах з менш сприятливим кліматом. По обидва боки від заснування виводиться кілька коротких плечей, на яких відпускають плодові ланки. При віяловій формуванні виноград кріпиться до шпалери. Забезпечується хороша продувність і освітленість всіх частин рослини. Термін служби рукава в середньому становить від 4 до 6 років. При загибелі або необхідності заміни від підстави формують новий рукав.

Формування по типу кордону може бути як зі штамбом, так і без. Застосовується в районах з м'яким кліматом. Спільною особливістю цього виду формувань є наявність одного або декількох довгих багаторічних рукавів, спрямованих в одну сторону. Рукава можуть тягнутися як у вертикальній, так і горизонтальній площині. Рослини розташовуються на арці або альтанці. Бесштамбовиє кордони підходять для укривних форм.

Правила плодоношення винограду

Грамотно виконати підрізування можна тільки при наявності знань про особливості росту, розвитку і плодоношення винограду.

Весняна обрізка враховує такі правила:

Весняна обрізка враховує такі правила:

  1. Найбільш урожайними є пагони, які ростуть з торішньої лози. При цьому торішні гілки повинні брати початок від дворічної лози. Решта відростки, що беруть початок від голови куща або багаторічних відгалужень, не дають хорошого врожаю або зовсім виявляються марними. Голова - це надземне підставу куща.
  2. Кожне очко, що розташовується на втечу, складається з трьох нирок - центральної і бокових. Центральні пагони завжди мають велику врожайність.
  3. Виноградного рослині властива полярність. Чим більше вічко віддалений від підстави, тим вище його плодоносні здібності. Для отримання хорошого врожаю при підрізуванні необхідно залишати пагони достатньої довжини.
  4. Пагони, що розвиваються в різних частинах рослини (верх, низ, середина) мають різну здатність до плодоношення. Таким чином виражається правило різноякісності очок.

Виноград володіє потужною здатністю до зростання. Якщо дати йому рости безконтрольно, він буде в першу чергу нарощувати вегетативну масу. У той час як для вирощування грона не залишиться достатньої кількості харчування.

Для отримання хорошого врожаю необхідно контролювати зростання рослини, оскільки коренева система не здатна в рівній мірі забезпечити рясні пагони і високий урожай. Прощаючись із зайвою вегетативною масою, виноград направляє більше харчування на освіту грон.

Правила підрізування винограду

Метою підрізування є дотримання балансу між отриманням врожаю в поточному сезоні і закладкою підстави для розвитку пагонів в наступному сезоні.

Правило підрізування винограду зводиться до утворення плодових ланок.

Плодове ланка - це пара однорічних стрілок. Одна з гілок залишається для отримання врожаю в поточному сезоні. З другої стрілки буде утворено плодове ланка в наступному сезоні. Гілка, з якої вирощується плодове ланка на наступний рік, називається сучок заміщення.

Сучок заміщення, коротко обрізається на 2, 3, рідше 4 очка. Такий спосіб обрізки змушує нирки біля основи інтенсивно розвиватися, всупереч принципу полярності.

Стрілка, залишена для отримання врожаю в цьому сезоні носить назву плодової стрілки. З урахуванням правила полярності, вона обрізається на 5-12 очок. Така обрізка дозволяє отримати більш сильні пагони на віддалених очках.

Цей спосіб обрізки дозволяє виводити компактну форму куща і не видаляти від підстави плодові ланки.
На майбутній рік гілка, залишена для отримання врожаю, повністю видаляється, а нове плодове ланка виводиться з сучка заміщення.
Обрізку намагаються проводити так, щоб плодова стрілка дивилася всередину куща, а сучок заміщення - назовні.

Іноді на заміщає сучку може вирости недостатня кількість пагонів або не вирости зовсім Іноді на заміщає сучку може вирости недостатня кількість пагонів або не вирости зовсім. Тоді плодові гілки і сучки заміщення додатково залишають з тих, що виросли на торішній плодової стрілкою.

При обрізку необхідно звертати увагу на стан рукавів та вчасно замінювати застарілі, що не несуть хорошого врожаю. Рукава служать накопичувачем і провідником поживних речовин.
При відмирання рукава, у його заснування розвиваються нові міцні паростки, які обрізаються на велику довжину (50-70 см), для вирощування нового рукава.

Правила щорічної підрізування зводяться до виведення плодових ланок, своєчасної обрізку старих і формуванню нових рукавів.
Під час обрізки видаляються всі пошкоджені за зиму частини рослини, а також особливо тонкі пагони, нездатні забезпечити урожай достатньою кількістю поживних речовин.

Час проведення підрізування

Час проведення підрізування

Укривние сорти винограду підрізають ранньою весною, до початку набрякання бруньок. Восени можна проводити попередню підрізування для полегшення процесу укриття. В цьому випадку підрізування проводять на велику величину очок, на випадок їх часткового пошкодження під час зимівлі.

Осінню підрізування починають через два тижні після повного опадання листя. У цей період всі поживні речовини переміщаються із зелених пагонів в багаторічну деревину. Накопичення поживних речовин забезпечує кращу зимівлю винограду.

Підрізування винограду навесні не можна проводити під час морозів, оскільки замерзла лоза відрізняється крихкістю і ламкістю.

Затягувати з підрізуванням навесні не варто, так як набряклі очі слабо триматися на лозі і при механічному впливі можуть відвалюватися. Якщо навесні підрізування не вдалося провести вчасно, її відкладають до появи на рослині 1-2 розвилися листя.

Техніка проведення підрізування винограду

Навесні тонкі частини куща обрізають секатором. Товсті рукава і засохлі пеньки спилюють ножівкою.
Весь інструмент повинен бути ретельно точила, щоб уникнути розплющування гілок. При залишенні неакуратних пухких зрізів, створюються умови для розвитку хвороб винограду.

При виконанні зрізів над очима залишають частину междоузлия на підсихання.
Підрізування навесні починають виконувати від основи куща, поступово наближаючись до вершини. Попутно видаляють визріли вусики і пасинки, гілки, пошкоджені морозом і застарілі рукава.
В результаті підрізування навесні залишаються нові плодові ланки, сформовані з найбільш якісних сильних пагонів.

Підрізування винограду навесні необхідно виконувати якісно і своєчасно. В ході проведення підрізування важливо дотримуватися особливості росту і розвитку рослини. Кожен виноградар знає, що обрізка - це важлива і необхідна захід по догляду за виноградом, без якого неможливо отримати якісний і рясний урожай.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама