Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Вибір сорту винограду. Як правильно вибрати сорт винограду

  1. Столовий або технічний?
  2. Укривной чи ні?
  3. ВИБІР СОРТІВ ПО ТЕРМІНУ ДОЗРІВАННЯ ЗАЛЕЖНО ВІД САТ (СУМА АКТИВНИХ ТЕМПЕРАТУР) СВОГО РЕГІОНУ
  4. СТІЙКІСТЬ До ХВОРОБ
  5. Смакові, КОЛІРНІ і розмірності ХАРАКТЕРИСТИКИ СОРТИ

Вибір сорту-це дуже важливий момент у житті початківця виноградаря, від нього залежать найперші і найголовніші враження від результату багаторічної праці Вибір сорту-це дуже важливий момент у житті початківця виноградаря, від нього залежать найперші і найголовніші враження від результату багаторічної праці. Термін життя виноградного рослини обчислюється десятками і навіть сотнями років, ваші діти і внуки зможуть радіти і насолоджуватися результатом вашого грамотного вибору, тому необхідно з усією відповідальністю підійти до такого простого, на перший погляд, справі, як підбір сортовий складової свого виноградника.

Здавалося б, а що тут складного, спробував на ринку або в магазині з десяток сортів, що сподобалося те і посадив на своїй ділянці, але на практиці все набагато складніше. У цій статті ми і спробуємо зрозуміти, як зробити усвідомлений і правильний вибір сорту винограду.

Столовий або технічний?

Для початку необхідно визначитися з призначенням винограду на вашому майбутньому винограднику. Якщо ви вирощуєте виноград для споживання в свіжому вигляді, вам необхідні столові сорти, якщо для подальшої переробки-технічні. Найчастіше середньостатистичному садівникові хочеться поєднати вживання свіжого винограду з приготуванням власних вин і соків, для цього йому необхідно мати як столові так і технічні сорти.

Величезною помилкою, яку здійснюють початківцями виноградарями, є ігнорування дрібних і непоказних, на перший погляд, технічних сортів при посадці виноградника і подальші спроби зробити пристойні за якістю соки з столових сортів винограду. Про вино я взагалі мовчу, виготовлення скільки-небудь пристойного вина з столових сортів неможливо в принципі.

Коли я порівнюю столові і технічні сорти, я згадую малину. Як смачно і приємно є Крупноплодную садову ягоду малини, адже правда? Але варення або компот з садової малини хіба можна порівняти з лісової? Звичайно, ні. Теж і з виноградом. Непоказний на вигляд, кістлявий і товстошкірих технічний виноград розкриває свої воістину приголомшливі якості лише в продуктах переробки вінограда- вини, соках, компотах ...

При селекції виноградного рослини, два цих види спочатку йшли різними шляхами. Ягоди і грона столових сортів поступово збільшувалися в розмірах, шкурка ставала все тоншою, ягода набувала «м'ясисту», «хрустку» консистенцію, кількість і розмір кісточок зменшувався або зникали зовсім (кишмиш), врожайність і естетика грона росла, так з'являлися на світ сучасні столові сорту.

Зовнішній вигляд, розмірні характеристики і наявність кісточок технічних сортів, навпаки ні кого не цікавив, тому ці характеристики не далеко пішли від дикого винограду. Зате такі якості, як ароматність, стабільність, накопичення цукрів і кислот потрібної кількості та якості, ставилися на перше місце. Так народжувалися технічні сорти. Як бачите, ці два види знаходяться в абсолютно різних площинах використання і не підлягають порівнянню.

Трохи про кількість і різноманітність. Якщо ви захочете посадити 10 кущів, наприклад, столового винограду, логічним буде придбати 10 різних за смаком, кольором, терміну дозрівання і іншим якостям сортів, так би мовити, для різноманітності смакової і естетичної гами. А ось якщо хочете посадити 10 кущів тех. сортів, правильніше вибрати 2 сорту по 5 кущів (наприклад для білого і червоного вина), а не садити купу сортів з різним терміном дозрівання, а потім ламати голову як зробити вино, коли на одному кущу урожай перезріло, а на іншому ще зелений. Взагалі, вибір сортів для вина окрема і дуже складна тема, що виходить за рамки цього матеріалу.

Укривной чи ні?

Якщо ви виберете неукривной варіант вирощування, то, при виборі сортів, орієнтуйтеся на порівняння морозостійкості сорту, зазначеної в його ампелографічна характеристиках, з максимальними негативними температурами вашого регіону проживання.

Якщо ви виберете неукривной варіант вирощування, то, при виборі сортів, орієнтуйтеся на порівняння морозостійкості сорту, зазначеної в його ампелографічна характеристиках, з максимальними негативними температурами вашого регіону проживання

Підкладка під ламінат в рулонах.

Якщо ви проживаєте в зоні укривного виноградарства, орієнтуйтеся на сорти прибалтійської, амурської і американської селекції, у багатьох з них в описі заявлені досить високі значення морозостійкості. Але, на превеликий жаль, смак цих сортів не можна порівняти з сортами південних регіонів, а морозостійкість південних сортів рідко перевищує 18-20 градусів морозу, і тут без зимового укриття нікуди. Чи не розглядаємо виняток у вигляді Криму, півдня України і півдня РФ.

Насправді, укриття винограду не такий вже і трудомісткий процес, як думають багато хто. У виноградарів мають невеликі за площею виноградники, на зміну досить трудомісткого процесу укриття землею, давно прийшли сучасні матеріали: геотекстиль, підкладка під ламінат зі спіненого поліетилену і т.д. Укриття 60 метрів ряду мого виноградника підкладкою займає у нас з дружиною 15-20 хвилин, що, на мій погляд, суща дрібниця для можливості вирощувати в кліматичній зоні Білорусі таких дивовижних за смаком сортів, як Аркадія, Лора, Лівія, к-ш Променистий і багатьох інших.

Сорти винограду по морозостійкості групуються наступним чином:
I група - високо стійкі, витримують -28 ... -35 ° С, при цьому зберігається 80 - 100% живих вічок;
II група - з підвищеною стійкістю (-23 ... -27 ° С, зберігається 60 - 79% очок);
III група - середньо стійкі (-18 ... -22 ° С, зберігається 40 - 59% очок);
IV група - слабо стійкі (- 15 ... -17 ° С, зберігається 20 - 39% очок).

ВИБІР СОРТІВ ПО ТЕРМІНУ ДОЗРІВАННЯ ЗАЛЕЖНО ВІД САТ (СУМА АКТИВНИХ ТЕМПЕРАТУР) СВОГО РЕГІОНУ

Мінімальна САТ, поряд з числом днів від розкриття нирок до повного дозрівання, є найважливішою характеристикою при виборі сорту. Від неї залежить, що ви отримаєте в кінці сезону-повністю визріла і набрала максимальний цукор ягоду або з року в рік недостиглу кислятину. детально тут «Сума активних температур (САТ)»

СТІЙКІСТЬ До ХВОРОБ

Здавалося б, важливий фактор, але, на жаль, багато новачків нехтують ним. Так, сучасні препарати проти грибкових захворювань, при регулярному їх використанні, здатні протистояти розвитку зараження навіть на самих нестійких сортах. Але навіщо, навіщо вирощувати сорти вимагають 6-7 обробок, якщо є сучасні комплексно стійкі сорти вимагають 1-2 обробки, при цьому нічим не відрізняються, а часто перевершують за сумою характеристик нестійкі сорти? Я не противник застосування хім. препаратів, але я прихильник їх мінімального і вкрай виваженого застосування, ну не вороги ж ми самі собі.

Ступінь стійкості винограду до хвороб оцінюється за п'ятибальною шкалою Гусфельда:
0 балів - імунні сорти, пошкодження або знищення хворобою відсутні, не потребують хімічного захисту;
1 бал - практично імунні сорти, дуже слабо уражуються хворобою (менше 5% врожаю, поверхні листового апарату, пагонів і т. П.), Вирощуються без хімічного захисту;
2 бали - високостійкі, слабо уражуються (менше 10%), не вимагають хімічної захисту;
3 бали - відносно стійкі або витривалі, середньо уражаються хворобою (менше 25%) і потрібно 2 профілактичних обприскування в сезон, зазвичай до цвітіння і після цвітіння, коли ягоди досягнуть розміру горошини;
4 бали - сприйнятливі, сильно уражаються хворобою (від 25 до 50%) і мають потребу в помірному хімічного захисту (4 - 5 обприскувань за сезон);
5 балів - сільновоспріімчівие, дуже сильно уражаються хворобою (від 50 до 100%) і потребують своєчасної хімічного захисту.

Сорти мають менше 3 балів, на превеликий жаль, навряд чи влаштують вас за смаком, мій читач, але і виходити за рамки 4 балів я вам не рекомендую.

Смакові, КОЛІРНІ і розмірності ХАРАКТЕРИСТИКИ СОРТИ

Мабуть, це єдине на що звертають увагу всі без винятку садівники. Ну це і зрозуміло, навіщо вникати в складні ампелографіческіе характеристики сорту, дізнаватися САТ свого регіону, забивати голову всякою нісенітницею про стійкість до хвороб і морозостійкості, коли цілком достатньо, Поглазов на барвисті картинки, піти з ринку щасливим володарем хрін знає чого. Адже потім можна легко себе виправдати, «мовляв не росте у нас виноград, чай не Крим ні хріна» або «знову надурили, сволочі, а я не винен, що ви ...» Правда?

Що стосується смаку. На смак і колір всі фломастери різні, так би мовити, але бажано охопити всю палітру смаку від простого до яскравого мускату, фруктових тонів і інших вишукувань. Як вам це зробити, не знаю, відвідуйте виставки, виноградники, читайте думку людей про цікавлять вас сортах на форумах ...

Розмір. Великі, красиві грона з величезною ягодою це, звичайно, добре, але часом їх розмір і краса заступають в ваших очах великий недолік сорту: посередній смак, мала врожайність, слабка стійкість. І навпаки, часом ми можемо пробачити невеликий розмір через смаку властивого сорту.

Колір. На винограднику, на мій погляд, повинні бути представлені основні виноградні кольору: Білий (зелений), чорний (т. Синій), і рожевий (червоний). Якщо поставити собі за мету, можна знайти поєднання різних кольорів в ягоді одного сорту.

Ну і пару кишмиш не завадить, куди ж без них.

Всі характеристики п'ятого пункту на стільки суб'єктивні, що повністю віддаю їх у ваше розпорядження, а ось по першими пунктами ні-ні, дивіться у мене, не облажався.

Трохи важко? Напевно. А як ви хотіли? Це вам не картопля, на наступний рік сорт не поміняєш. Ні, ну можна перепрівіть, звичайно, але краще відразу відповідально підійти до питання вибору сорту і він стократно віддячить вам за працю. Думайте, вибирайте, ростіть!
Автор: Дутко Дмитро www.vinogradnik.by

Підпишись на розсилку ВІНОГРАДНІК.by по Email

СХОЖІ МАТЕРІАЛИ САЙТУ:

Столовий або технічний?
Укривной чи ні?
Столовий або технічний?
Як смачно і приємно є Крупноплодную садову ягоду малини, адже правда?
Але варення або компот з садової малини хіба можна порівняти з лісової?
Укривной чи ні?
» Правда?
Трохи важко?
А як ви хотіли?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама