Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Виноград Аркадія: опис сорту, відгуки, переваги і недоліки, правила посадки та пересадки, особливості догляду

  1. Опис десертного винограду сорту Аркадія і його фото
  2. Відео: огляд високоврожайних кущів
  3. Таблиця: сильні та слабкі сторони сорту
  4. підготовка саджанців
  5. процес посадки
  6. Відео: майстер-клас з посадки
  7. Догляд за рослиною
  8. підв'язка кущів
  9. Відео: майстер-клас з підв'язці лоз
  10. Відео: практичні поради по обрізці
  11. Таблиця: схема і норми поливу
  12. Таблиця: схема внесення підгодівлі
  13. Хвороби і шкідники
  14. Таблиця: захворювання, що вражають сорт
  15. Відгуки садівників

Виноград Аркадія - один з найпопулярніших сортів. При правильному догляді він демонструє високі показники врожайності. Також культура відома товарної привабливістю ягід, приємним смаком і характерним мускатним ароматом.

Опис десертного винограду сорту Аркадія і його фото

Виноград Аркадія - один з найпопулярніших сортів

Виноград Аркадія - ароматний і смачний гібридний сорт

Аркадія - ранній сорт, який по праву вважається рекордсменом за показниками врожайності. Садівники цінують його за безліч позитивних якостей, роблячи культуру найбільш затребуваною в наших краях. Це гібридна форма, яка була виведена селекціонером Докучаєва Е. Н. шляхом схрещування винограду Кардинал і Молдова. Також сорт можна зустріти під альтернативною назвою Настя.

Характерні особливості наступні:

  1. Кущ сильнорослий. Листові пластини складаються з п'яти лопатей, зі зворотного боку вони покриті слабким опушенням. Плодоносність пагонів досягає 55-75%.
  2. Грона розгалужені, великі, мають циліндричну, конічну або крилату форму. Їх середня вага становить 600-1500 м Але деякі грона мають масу по 2-2,5 кг.
  3. Ягоди округлої форми, досягають діаметра в 2,3 см і ваги 7-15 г. Шкірочка тонка, м'якоть соковита і м'ясиста.
  4. При технічній зрілості ягоди набувають білий або жовтий окрас, а в стані повного дозрівання вони стають янтарно-жовтими. Плоди покриті білим восковим нальотом.
  5. Аркадія має помірну солодким присмаком, що обумовлено низьким вмістом в плодах цукрів і кислоти (15% і 5-6 г / л відповідно). Від ягід виходить слабо відчутний мускатний аромат.

Відмінною рисою Аркадії вважаються високі товарні показники ягід і хороша транспортабельність. Завдяки цим властивостям виноград був занесений в десятку кращих сортів світового асортименту.

Відео: огляд культури

Відео: огляд високоврожайних кущів

Достоїнства і недоліки

Виноград Аркадія славиться солодкими ягодами і надрясними врожайністю

Аркадія за багатьма показниками займає лідируючі позиції серед сортів з ранніми термінами дозрівання.

Таблиця: сильні та слабкі сторони сорту

особливості посадки

Посадка проводиться в поживний і легкий грунт

Посадку винограду можна проводити з квітня до початку червня або восени (протягом жовтня). Однак потрібно враховувати і температурний режим - повітря повинне прогрітися до 15 ° С, а грунт до 10 ° С. Саме такі умови є найбільш підходящими для вегетації рослини. До типу грунту виноград невибагливий. Його можна висаджувати в чорнозем, суглинну, глинистий, піщаний і супіщаний грунт. Грунтові води не повинні розміщуватися вище 1,5 м від поверхні.

Виноград - світлолюбна рослина. Тому при виборі для нього місця потрібно виключити затінені ділянки, а також поблизу високих дерев. Також слід пам'ятати, що виноград погано переносить вплив вітру. З цієї причини рослина часто розміщують уздовж стін будівлі. Але від будівель необхідно відступати 0,5 м, а кущі висаджувати на відстані 2 м.

підготовка саджанців

Посадковий матеріал повинен пройти підготовку

Підготовку посадкового матеріалу починають восени в процесі обрізки. Для цього виконують такі маніпуляції:

  1. Вибирають втечу товщиною 8-10 мм з розмірами междоузлий в 10 см.
  2. На ньому видаляють листя, вусики і пасинки, потім відрізають черешки довжиною 45-50 см з наявністю трьох або чотирьох очок.
  3. Далі їх на добу поміщають в воду, занурюють у слабкий розчин марганцівки і підсушують.
  4. Після цього живці завертають в поліетиленову плівку і зберігають в підвалі, погребі чи холодильнику при температурі 0-2 ° С.

В кінці лютого або в першій декаді березня посадковий матеріал проходить другу стадію підготовки:

  1. Його дістають і на 1-2 дня занурюють у воду. Потім на держаках за допомогою ножа або секатора роблять два надрізи: на 2 см вище верхнього вічка і на відстані 3-5 мм від нижнього вічка. Цей прийом дозволяє збільшити ймовірність проростання винограду.
  2. Нижню нирку видаляють, а верхню занурюють в парафін, розтоплений на водяній бані до 50-70 ° С, після чого держак відразу занурюють в холодну воду. Це допоможе запобігти зараженню винограду бактеріями.
  3. У нижній частині живця ножем роблять чотири лінії довжиною в 3 см. Деревину при цьому не зачіпають, підрізати потрібно тільки кору. Після висадки держака в грунт в цих місцях сформуються коріння.

Кільчеваніе сприяє кращому утворенню коріння

Заключним етапом підготовки є кільчеваніе. Ця процедура спрямована на те, щоб затримати розпускання вічка до появи коренів. У зворотному випадку держак засохне. Кільчеваніе передбачає створення різної температури між верхньою брунькою і нижнім вузлом. Домогтися цього можна наступним чином:

  1. Потрібно обв'язати нижню частину черешка вологою тканиною і обернути поліетиленом.
  2. Потім помістити його на підвіконня, розташовуючи верхніми нирками в сторону вікна, а нижніми до батареї.
  3. Через два тижні на держаку утворюються коріння.

процес посадки

Посадка Аркадії виконується в добре прогрітий грунт

Здоровий чагарник буде виростати в грунті, заздалегідь підготовленої відповідним чином:

  1. Для посадки винограду готують яму глибиною і шириною в 70-75 см. На дно укладають шар щебеню, великої гальки або битої цегли товщиною 15 см, який буде виконувати функцію дренажу.
  2. Зверху насипають поживну суміш з грунту, річкового піску, перегною (1: 1: 1), 20 г аміачної селітри, 50 г суперфосфату і 50 г нітрофоски. Товщина цього шару повинна складати 20 см.
  3. Далі яму на 10 см засипають перепрілим гноєм або грунтом і виливають 10 л гарячої води (70-80 ° С).

Тепер можна приступати до посадки. Процедуру рекомендується виконувати при похмурій погоді або в вечірній час. Сам процес виконується в такій послідовності:

  1. Держак поміщають на дно ями, до половини присипають грунтом, потім поливають 10-20 л теплої води (приблизно 25 ° С).
  2. Після вбирання вологи досипають землю так, щоб до поверхні залишилося 15 см. Це поглиблення буде використовуватися для подальшого поливу. Крім цього так зручніше пригинати і вкривати на зиму бічні пагони.
  3. Щоб запобігти випаровування вологи з ґрунту, область посадкової ями можна накрити поліетиленом. Спочатку в середині плівки роблять два розрізи довжиною в 1 м, розташовуючи їх хрестоподібно. Потім крізь цей отвір протягують держак і накривають грунт. Краї фіксують за допомогою будь-якого вантажу. Забирають плівку в серпні.

Відео: майстер-клас з посадки

У деяких випадках виникає необхідність пересадки винограду. Процедуру проводять, якщо навколо куща з'явилися насадження, які його затінюють або він заважає розвитку сусідніх рослин. Пересадку виконують навесні перед початком сокоруху або в осінній період після опадання листя. При виборі місця керуються тими ж вимогами, що і при посадці.

Рослина пересаджують перевалкою, тобто з комом землі. Щоб він не розпався, за два дні до процедури припиняють полив. Кущ обкопувати в радіусі 50 см, витягують з грунту, переміщають в нову яму, на дно якої попередньо насипають склад з 6-7 кг перегною, 200 г суперфосфату, 100 г сірчанокислого амонію і 30 г калійної солі. Розмір лунки повинен бути таким, щоб у неї вільно помістити рослина разом із земляною грудкою.

Догляд за рослиною

Після проведення всіх посадочних робіт, культурі потрібно якісний догляд. Своєчасне виконання всіх маніпуляцій дозволить вам отримувати щедрий урожай.

підв'язка кущів

Підв'язка дозволить кущах формувати великі грона

Однією з умов отримання якісного врожаю винограду є правильна підв'язка. Грона при цьому добре висвітлюється сонцем, що сприяє формуванню великих ягід. Також рослина краще обдувається, завдяки чому менше піддається захворювань.

Процес виконується шпалерним способом, для чого вам буде потрібно зробити наступні дії:

  1. Для облаштування шпалери потрібно підготувати два бетонних, дерев'яних або металевих стовпа товщиною 10-15 см. А також оцинкований дріт перетином 1,8-2,4 мм.
  2. Стовпи встановлюють поблизу куща на відстані 3 м один від іншого.
  3. Далі між ними натягують 3-4 ряди дроту на рівні 40-50 см. При установці дерев'яної опори потрібно вибирати дубові або акацієві стовпи. Деревина цих порід найбільш стійка до гниття.
  4. Шпалеру починають використовувати на другий рік після посадки. Виноградні лози підв'язують до опори на початку весни перед розпусканням бруньок (але врахуйте, що колись потрібно провести обрізку).
  5. Далі стебла прикріплюють широкими смугами тканини до дроту в горизонтальному положенні або під нахилом в 45 °.
  6. Коли довжина молодих пагонів досягне 30 см, їх також фіксують до опори.

Важливо! Якщо лози розмістити на шпалері вертикально, у них будуть розвиватися тільки верхні оченята, а нижні при такій підв'язці відстають у рості або зовсім не розвиваються.

Відео: майстер-клас з підв'язці лоз

обрізка

обрізка винограду

Для підвищення врожайності також проводиться регулярна обрізка кущів. Ця процедура дозволяє регулярно омолоджувати рослину, що сприяє рясному плодоношення. Навесні виноград обрізати до початку сокоруху, коли температура повітря встановиться на рівні 5 ° С. При цьому потрібно видалити пагони, які постраждали від морозів. У літній період виконують санітарну обрізку, усуваючи зі стебел пасинки. Це покращує вентиляцію Кутовий.

Осіння обрізка проводиться в жовтні або першій половині листопада. Роботу необхідно закінчити до настання заморозків. При низькій температурі пагони стають крихкими, і в процесі обрізки вони будуть ламатися.

Для сорту Аркадія рекомендується навантаження в 35-55 очок. Тому для цього винограду можуть застосовуватися всі види обрізки, перша з яких передбачає укорочення кожного втечі на висоті 2-4 вічка. В результаті цього на кущі сформує до 40 очок. Це коротка обрізка. Вона виконується з метою омолодження куща.

Друга обрізка передбачає укорочення стебел на рівні восьмого вічка. Ця процедура дозволяє зберегти холодостійких відводи. Третя обрізка виконується вище 15 очка.

Важливо! Навесні обрізку проводять обов'язково до настання сокоруху, якщо приступити до роботи пізніше, випливає сік буде перешкоджати затягування зрізів.

Відео: практичні поради по обрізці

Правила поливу

Поливають виноград з другої декади квітня до середини жовтня. Воду можна подавати в лунку, залишену після посадки або в кільцеві канавки глибиною 20 см, викопані по діаметру посадочної ями. Після вбирання вологи лунку засипають землею.

Таблиця: схема і норми поливу

внесення добрив

Виноград Аркадія добре відгукується на фосфатні добрива

Для розвитку і плодоношення винограду потрібно родючий грунт. Підживлення вносять в борозни глибиною 40 см, викопані на відстані 50 см від рослини. Такий спосіб забезпечує найбільш ефективне поглинання кореневою системою куща поживних речовин.

Таблиця: схема внесення підгодівлі

Підготовка до зими

Виноград Аркадія потребує укриття на зиму. Перед цим лози знімають зі шпалери. Потім їх пригинають до землі і прикопують вологим ґрунтом з міжрядь. Забирати грунт під кущем не рекомендується, оскільки коренева система після цього втратить захисту від морозів.

Хвороби і шкідники

Сорт Аркадія проявляється стійкість до несправжньої борошнистої роси. Але для запобігання інших захворювань потрібна спеціальна обробка.

Таблиця: захворювання, що вражають сорт

Фотогалерея: типові недуги Аркадії

Таблиця: шкідники винограду

Фотогалерея: комахи, атакуючі виноград

Збір врожаю

Аркадія дає рясний урожай, солодкі ягоди якого ідеальні для свіжого споживання

Ягоди сорту Аркадія дозрівають через 115-120 днів після розпускання бруньок. Урожай можна збирати в середині серпня. З одного куща отримують від 20 до 40 кг плодів. Грона зрізають ножицями або секатором в суху погоду. Потім видаляють засохлі і гнилі ягоди, після чого складають виноград плодоніжками догори в ящики з вентиляційними отворами місткістю 10-12 кг.

Зберігають урожай при 0-2 ° С і вологості 90-95% протягом 2-3 місяців. Плоди сорту Аркадія має столове призначення і застосовується для вживання в свіжому вигляді.

Важливо! При зборі винограду необхідно зберігати восковий наліт, це поліпшити лежкість ягід.

Відгуки садівників

Аркадія - сорт, давно полюбився вітчизняними садівниками. Але щоб домогтися високої продуктивності, потрібно забезпечити винограду правильний догляд. Слід враховувати потребу цієї рослини в підгодівлі, поливі, обрізанні та підв'язування пагонів. Урожайність винограду може знизитися при ураженні захворюваннями і шкідниками, попередити появу яких можна за допомогою профілактично заходів.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама