Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Виноград Довгоочікуваний: опис сорту з характеристикою і відгуками, особливості посадки і вирощування, фото

  1. Історія вирощування сорти винограду Довгоочікуваний
  2. Опис сорту винограду Довгоочікуваний
  3. Відео: урожай винограду сорту Довгоочікуваний в саду
  4. Особливості посадки і вирощування сорти винограду Довгоочікуваний
  5. Відгуки

Виноград Довгоочікуваний часто відносять до кішмішевим сортам, що відрізняється відсутністю кісточок. На жаль, це не зовсім вірно, оскільки кісточки у нього зустрічаються, але якби їх дійсно не було, це був би найбільший кишмиш. Довгоочікуваний - виноград, що володіє суцільними достоїнствами, цілком придатний для вирощування на дачних ділянках більшості регіонів.

Історія вирощування сорти винограду Довгоочікуваний

Історія Довгоочікуваного порівняно коротка: він з'явився вже в нинішньому тисячолітті завдяки старанням селекціонера-любителя В. Н. Крайнова. Так іноді буває, що велика наука робиться не тільки в серйозних лабораторіях, але і практично «на кухні». Віктора Миколайовича Крайнова, що жив в м Новочеркаську, називали «приватним» селекціонером. Він створював прекрасні гібридні форми винограду, не працюючи в будь-яких серйозних НДІ.

Як говорив сам ентузіаст в одному зі своїх останніх інтерв'ю, він займався виноградарством з 15 років, з 1953 року, і прищепив йому це захоплення батько, полковник у відставці. А з 1986 року В. Н. Крайнов всерйоз займався селекцією на дачній ділянці, розташованій на березі річки Тузла.

І саме в умовах не надто сприятливого клімату (прибережні тумани, ранкові роси, часті заморозки) він виводив свої чудові сорти. Всього їм було виведено понад 40 сортів винограду, і близько половини стали добре відомими і набули широкого поширення.

Ягоди і грона сортів колекції В. Н. Крайнова називають словами «солідні, значні, гігантські, велетенські». Виведені їм сорту ось уже 20 років займають гідне місце в виноградниках нашої країни. Першим в 1998 році став відомий гібрид, названий низині. Потім кількість сортів росло швидкими темпами, хоча всі вони були виведені різними шляхами всього лише від декількох широко відомих форм. І більшість його розробок отримують тільки позитивні відгуки.

Виноград Довгоочікуваний часто відносять до кішмішевим сортам, що відрізняється відсутністю кісточок

Низині - перший виноград з колекції В. Н. Крайнова, що вийшов «в люди»

Виноград Довгоочікуваний отримано гібридизацією сортів Кишмиш Променистий і Талісман, головною перевагою яких є відмінний смак ягід. Так, Талісман рекомендований для вирощування в багатьох регіонах нашої країни, оскільки добре встигає навіть в умовах короткого літа, стійкий до будь-яких примх погоди. Кишмиш променистий - виноград без кісточки, має тонкий аромат мускату, має неповторний смак.

Кишмиш Променистий - один з батьків Довгоочікуваного - дає великі ягоди, але без кісточок

Який узяв від своїх батьків усе найкраще, виноград Довгоочікуваний є столовим сортом. Його ягоди мають прозоро-білий до бурштинового колір і характеризуються гармонійністю смаку. Сорт славиться солідними врожаями, дуже раннім дозріванням і високою морозостійкістю, що дозволяє вирощувати його навіть в суворих регіонах. Довгоочікуваний - прекрасний сорт столового винограду для присадибної і дачного виноградарства.

Опис сорту винограду Довгоочікуваний

Довгоочікуваний виростає у вигляді досить великого куща, для якого потрібно чимало місця. Але при цьому його не можна вважати гігантом, і при посадці кількох кущів між ними досить відстані в 1,5-2 метра. При такій відстані кущі переплітаються корінням, але абсолютно не заважають один одному. Власне, і взаємодопомога їм теж не потрібна: квітки у сорту двостатеві, тому, якщо не потрібна велика кількість ягід, наприклад, для продажу, на ділянці цілком достатньо однієї рослини.

Довгоочікуваний може бути щеплений на кущі інших сортів і сам, в свою чергу, є хорошим подвоем, що часто використовують на практиці для збільшення асортименту винограду на невеликих ділянках.

Легко розмножується живцями: їх укореняемость фахівцями характеризується як дуже висока. Кущ у всіх напрямках розростається досить швидко, незалежно від того, яке його походження: вирощений з власного живця або щеплений на інший саджанець.

Лоза визріває добре, пагони встигають одревеснеть практично до верхівок навіть в умовах короткого літа. Морозостійкість куща - до -23 ° C. Стійкість сорту до поразки грибковими хвороб оцінюється в 3,5 бала: висока ймовірність захворювання оїдіумом. У той же час, Довгоочікуваний має імунітет проти кліщів. Починає приносити хороші врожаї вже через 3 роки після посадки, що є одним з безперечних достоїнств як в промисловому, так і аматорському садівництві.

Оси поїдають ягоди рідко, Довгоочікуваний з незрозумілих причин не дуже приваблює цих смугастих шкідників.

Сорт рекомендований для вирощування в північних регіонах, оскільки для активного зростання і повного визрівання йому не потрібно великої кількості сонячного світла.

Кущ витримує навантаження в 20-25 пагонів. Довгоочікуваний належить до сортів сверхраннего терміну дозрівання: від початку вегетації до повного дозрівання ягід потрібно від 105 до 120 днів. Цвітіння починається в середині червня. Оскільки квітки двостатеві, загроза неповного запилення, що спричиняє появу дуже дрібних ягід, відсутня. Вже на початку серпня можна збирати дуже смачні і соковиті ягоди. Не можна сказати, що врожаї у сорту величезні, але вони стабільні, і з куща можна отримати до 10 кг ягід.

Грона у винограду сорту Довгоочікуваний конусоподібні і дуже великі: в середньому близько 800 г, але іноді доростають і до 1,5 кг. При цьому відрадно, що своїх максимальних розмірів вони досягають вже на другий рік після початку плодоношення. Однак грона не надто щільні, швидше за середньо пухкі: ягоди не «прилипають» один до одного. Їх транспортабельність характеризується як дуже висока.

Ягоди не дуже щільно упаковані в гроно, але загальна їх маса дуже солідна

Виноградини мають характерну довгасто-сосковидного форму, дуже красиві, їх забарвлення вважається білої. Однак повністю дозрілі ягоди набувають в світлі бурштиновий відтінок і майже ідеальну прозорість. Ягоди дуже великі, масою 10-12 г, довжиною до 3,5 см. Шкірка середньої щільності, нейтральна, при вживанні ягід не відчувається. М'якоть м'ясиста, пружна, приємного смаку. Смаковий букет гармонійний, насичений, кисло-солодкий. Цукристість ягід становить близько 20%, кислотність до 8 г / л. Терпкість характеризується як незначна. Смакові якості за 5-бальною шкалою професійними дегустаторами оцінюються в 4,5 бала.

Ягоди в основному безнасінні, але в деяких зустрічаються 1-2 щільних насіння середнього розміру.

Візуально відрізнити ягоди з насінням і без них неможливо, причому і ті, й інші зустрічаються на кожного грона.

Збереження ягід як на кущі, так і вже зібраних, висока. Дозрілі ягоди не тріскаються. Порушити їх товарний вигляд можуть лише затяжні проливні дощі. Перенасичені водою, ягоди лопаються і загнивають, а також легко відриваються від кистей. Сорт відноситься до числа досить транспортабельні. Виноград Довгоочікуваний годиться і для вживання в свіжому вигляді, і для виноробства: поєднання показників цукристості, кислотності і гармонійного смаку цілком сприяє універсального застосування врожаю.

Відео: урожай винограду сорту Довгоочікуваний в саду

Характеристика сорту винограду Довгоочікуваний

Познайомившись зі столовим виноградом сорту Довгоочікуваний, можна підвести деякі підсумки, підсумувавши основні переваги та недоліки цього гібрида. Власне, недоліків практично не описано. А достоїнствами володіє як саме рослини, так і його плоди: великі грона дуже смачних ягід. Основні з переваг сорту такі:

  • надранньої дозрівання;
  • обоеполость квіток;
  • великий розмір грона і кожної ягоди;
  • чудовий зовнішній вигляд;
  • висока транспортабельність врожаю і тривалість зберігання;
  • гармонійний смак і тонка, непомітна шкірка;
  • практично повна відсутність насіння, що дозволяє відносити сорт майже до кишмиш;
  • стабільна врожайність;
  • слабка поражаемость осами;
  • висока морозостійкість;
  • повна визреваемость пагонів;
  • сумісність будь-якими підщеп і щепами;
  • хороша укореняемость живців.

Відносні недоліки сорти:

  • середня стійкість до більшості хвороб;
  • нестійкість дозрілого врожаю до затяжних дощів;
  • неповна безкісточкового.

Особливості посадки і вирощування сорти винограду Довгоочікуваний

З точки зору агротехніки, Довгоочікуваний являє собою самий звичайний класичний укривной виноград, тому його посадка і догляд за ним практично не мають яких-небудь істотних особливостей. Він легко розмножується живцями, тому самостійно виростити саджанець цього винограду досить просто. Фахівці легко можуть прищепити його і на готовий кущ будь-якого іншого стійкого винограду: виноград Довгоочікуваний може однаково добре рости і на власних коренях, і в формі щеплення.

Фахівці легко можуть прищепити його і на готовий кущ будь-якого іншого стійкого винограду: виноград Довгоочікуваний може однаково добре рости і на власних коренях, і в формі щеплення

Виростити саджанець винограду в домашніх умовах з держака не представляє проблем: Довгоочікуваний легко вкорінюється

Як і будь-який виноград, Довгоочікуваний найкраще росте на сонячних місцях, укритих від дії пронизливих вітрів, особливого північного напрямку. Тому при виборі місця для посадки краще укриття - стіна будинку або глухий паркан, що захищають кущ від протягів. Збоку бажані великі дерева або кущі, а одна зі сторін повинна бути відкрита сонячним променям. Хоча, в порівнянні з багатьма іншими сортами, потреба Довгоочікуваного в природної сонячної радіації не настільки висока.

Як і будь-який виноград, цей сорт любить легку грунт, але здатний рости на будь-який, крім сильно заболоченій. Відрізняється високою посухостійкістю: не вимагає рясного поливу, звичайно, крім сезону активного росту грон. Не любить перезволоження, тому і цей факт слід враховувати при виборі місця розташування куща.

Кращим строком посадки в більшості районів країни є кінець квітня. На півдні виноград садять і восени - у жовтні, але посаджені кущі на зиму треба добре вкрити. Підготовка саджанців до посадки звичайна: привезені в сад саджанці відмочують в воді протягом 1-2 діб. Ще краще, якщо замість води використовувати розчин карбаміду (1 столова ложка на відро води). Перед посадкою коріння не зайве буде вмочити в бовтанку з глини, коров'яку і води в'язкості рідкої сметани.

Використання бовтанки для обробки коренів істотно полегшує приживлюваність саджанців

Задовго до посадки перекопують з добривами на глибину багнета лопати всю ділянку навколо майбутнього куща (площа живлення для сорту Довгоочікуваний становитиме близько 6 м2), щоб основних добрив винограду вистачило на кілька найближчих сезонів. Посадкова яма для весняної посадки повинна бути приготовлена ​​з осені. Яму для цього винограду риють велику. І якщо глибина, як зазвичай, потрібно не менше 70-80 см, діаметр ями рекомендується не менше метра. На дно обов'язково поміщають шар дренажу товщиною близько 20 см, особливо в разі глинистих ґрунтів. Дренажем зазвичай є щебінка, галька, великий річковий пісок. На нього поміщають шар грунту, перемішаної з добривами (6-7 відер гною, піввідра золи з багаття, грамів 500 азофоски), а вище йде шар, який при посадці буде безпосередньо контактувати з корінням: він повинен бути звичайною родючим грунтом, без внесення добрив , особливо мінеральних.

Садять Довгоочікуваний глибоко, залишаючи над землею лише 2 нирки, і навіть їх на перших порах підгортають землею. Сорт виростає у вигляді кущів розміру, трохи вище середнього, тому при посадці кількох рослин між ними досить відстані 1,5-2 метри.

У дуже посушливих районах в посадкову яму рекомендується помістити вертикальну дюймову трубу, щоб перші пару років поливати виноград прямо в зону росту коренів.

Дорослі кущі поливати треба буде рідко. Техніка посадки нескладна - треба добре розправити коріння, засипати родючим грунтом, добре утрамбувати ногою і полити декількома відрами води. Мульчування навколо куща обов'язково: воно значно полегшує подальший догляд.

Крім розумного поливу, будь виноград добре відгукується на підживлення. Тих добрив, що внесли в посадкову яму і навколо неї, вистачить на 2-3 роки. Потім щорічно ранньою весною в борозенки, викопують по проекції куща, треба засипати 1-2 відра добре перепрілого гною, а на початку червня насипати навколо куща 1-2 літрові банки золи, злегка закладаючи в грунт. Перед цвітінням і відразу після нього зручні й необхідні позакореневе підживлення розчинами комплексних добрив (шляхом обприскування куща).

Під час наливу ягід підживлення не повинна містити азоту.

Найскладніше захід - правильна обрізка. Навесні слід вирізати тільки загиблі пагони, а ретельна обрізка повинна виконуватися перед укриттям кущів на зиму. Але, крім цієї обрізки, протягом усього періоду росту рослини треба виламувати ще слабкі, але явно зайві молоді пагони, які загущают кущі. Регулярне виламування пасинків необхідно і для набору цукристості, воно дозволяє прибирати зайве листя, що закриває грона від сонця. Особливо важливо робити це в північних регіонах, де часу для повного дозрівання ягід може не вистачати через дефіцит сонячних днів.

Своєчасне виконання «зелених» операцій на винограді покращує умови дозрівання ягід і полегшує осінню обрізку

За умови правильних операцій «на зелені», до осені на кущі будуть залишатися в основному тільки необхідні лози. Їх у Довгоочікуваного рекомендується перед зимівлею вкорочувати так, щоб залишалося 7-10 очок, хоча допускається і коротше. Загальна кількість пагонів в кущі повинне бути не більше 20-25.

На жаль, часто доводиться обривати і зайві грона, вже у міру їх появи. Грона у Довгоочікуваного важкі, тому лози можуть не витримувати навантаження дозрівають ягід і просто ламатися. У деяких випадках це викликає припинення плодоношення, з чим можна в міру боротися ретельної підв'язки лоз до шпалери. Пристрій опор повинно бути надійним. Сорт Довгоочікуваний досить стійкий до грибкових захворювань, але для їх профілактики бажано проводити кілька обприскувань за літо розчинами фунгіцидів.

У жовтні - на початку листопада виноград треба обов'язково вкрити на зиму. Сорт досить морозостійкий, серйозне укриття у вигляді закапування в землю йому не потрібно навіть в північних регіонах. Досить буде, знявши виноград з опор, зв'язати лози в зручні пучки, розкласти на землі і накрити ялиновим гіллям хвойних дерев. У районах з надійним сніговим покривом можна просто накрити плоским матеріалом, наприклад, листами шиферу, який попрацює до випадання снігу. Зручно використовувати для укриття і неткані матеріали на кшталт міцного спанбонду. Невелике підмерзання бруньок у Довгоочікуваного призводить до запізнювання дозрівання ягід приблизно на місяць, але загальна врожайність при цьому залишається високою.

Відгуки

Виноград сорту Довгоочікуваний настільки хороший, що деякі фахівці поміщають його в першу десятку сучасних столових сортів. Відмінні смакові якості ягід і привабливий зовнішній вигляд кистей укупі з простотою догляду роблять його одним з найпопулярніших сортів як для особистих господарств, так і для великих виноградників більшості регіонів країни.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама