Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Виноград | формування куща, догляд, обрізка, боротьба з корисним

  1. догляд
  2. Як правильно провести обрізання
  3. Обробка винограду від хвороб

Виноградарі - це особлива група людей, які відрізняються великою захопленістю вирощуванням багаторічної деревної ліани. Часом навіть здається, що їх захоплює не тільки кінцева мета - урожай, скільки сам процес вирощування винограду.

У дикій природі виноградна лоза утворює безліч батогів, за допомогою яких кріпиться навколо будь-якої опори, зростаючої поблизу.

Агротехніка ж має на увазі вирощування кущів заради ягід, підв'язуючи кожну лозу до шпалери.

Для того щоб витримувати виноградну лозу в обраній формі, слід щороку проводити обрізку, видаляючи зайві гілки.

У тому випадку, якщо формуванням куща нехтувати, лоза буде недоотримувати поживних речовин; кількість суцвіть може бути занадто великим, в результаті чого деякі з них неповноцінно розвинуться.

А ось неписьменна обрізка також може нашкодити рослині, адже на місці зрізів можливі освіти довго не загоюються ран.

Якщо майбутній виноградар зважився вибрати держак, то проробляти це слід, спираючись на такі поради:

Не менш важливо вибрати майбутнього виноградному кущу потрібну форму.

Більшою мірою форма виноградної лози підбирається, в залежності від клімату і сортовий особливості.

Існує шість основних форм виноградних кущів:

  1. головчатая;
  2. чашоподібна;
  3. полувеерная;
  4. віялова;
  5. одне або двостороння;
  6. кордонні.

Також форма лози повинна враховувати місцевість вирощування.

Досвідчені виноградарі знають, що ця рослина не терпить сусідства з волоським горіхом, тополею, і іншими деревами, що мають значну кореневище. А ось смородинові кущі, садові суниця або агрус дуже навіть корисні. Нерідко під лозою висівають петрушку, оберігає виноград від філоксери.

У перший рік формування куща полягає в тому, щоб за сезон отримати один міцний втечу. Приступати до формування лози можна в той момент, коли на пагоні почнуть розпускатися бруньки з молодими пагонами. У перший рік життя все пагони винограду, які виростуть з кореня необхідно видаляти. Тільки один, найміцніший втечу слід залишити, який в майбутньому стане багаторічним втечею. Його ще називають рукавом.

Надалі з даного втечі, який буде виконувати голову куща, розійдуться в сторони рукава, які і стануть формувати повноцінний кущ. Для нормального росту лоза потребує шпалері.

На самому початку, коли саджанець ще невеликий, можна в якості опори використовувати кілочок. В наслідок на метровій відстані від грунту слід обрізати пасинків, залишаючи на них лише по 1-2 листочка.

Формування куща покликане забезпечити лозі рівномірний розподіл поживних речовин.

За період другого сезону вегетації у винограду має утворитися чотири міцної лози. Тому обов'язково потрібно забезпечити винограду опору.

Тому обов'язково потрібно забезпечити винограду опору

Найчастіше в якості опори використовують шпалери, в одну або дві смуги.

На другому році зростання куща винограду потрібно також забезпечити пасинкування, добриво, полив, захист від шкідників, розпушування грунту та видалення бур'янів. У дві останні тижні серпня виконують карбування, що дозволяє лозі краще визрівати. Перед зимівлею виноград потрібно обрізати. Роблять це на висоті 20 см від місця першого кріплення дроту до шпалери, і під кутом 45 градусів.

В процесі третього вегетативного періоду на винограді у кожного з двох рукавів має бути вже під дві лози. У цей період потрібно забезпечити такий же догляд за рослиною, як і попередні два роки. А також можна приступати до регулювання плодоношення, так як на третій рік виноград почне вперше плодоносити. Кожен рукав потребує 2-3 пагонах. Діємо як раніше, сильні залишаємо, слабкі видаляємо.

якщо на присадибній ділянці посаджений дрібнозернистий виноград, то потрібно на одному пагоні залишати тільки одну гроно. Якщо ж посаджений виноград з великими гронами, тоді на 2 втечі залишають одну гроно.

Форма куща повинна враховувати і способи зимівлі винограду. Так, для укривного сорти рекомендується надавати лозі віялову форму з чотирма рукавами.

Так, для укривного сорти рекомендується надавати лозі віялову форму з чотирма рукавами

Грамотно обрана форма повинна бути гарною врожайністю, забезпечувати збалансований розвиток кореневої системи і наземної частини.

Слід підкреслити, що віялова форма лози вимагає великих трудовитрат в період укриття на зиму. Нерідко використовується бесштамбовиє віялова формування лози, яка має на увазі лише часткове зняття її зі шпалери і високе підгортання.

Особливо популярний останнім часом Кордонний спосіб формування. Він має на увазі наявність у лози двох рукавів, які розташовуються горизонтально грунту або злегка похило.

Горизонтальний кордон формують так: в перший рік отримують у лози 1-2 втечі; на другий рік слід отримати два втечі, що ростуть в різні боки, як можна більшої довжини. Коли утворюються і розпускаються бруньки, їх проріджують, залишаючи продуктивні з періодом в 35 см.

догляд

Восени пагони слід обрізати, залишивши на них лише по 3 очки. Далі формування продовжується і на третій і четвертому році, де на залишених сучках утворюються молоді плодоносні пагони. Для кордонної формування винограду потрібно шпалера вертикальна. З лози слід отримати 3-4 молодих втечі, товщина яких буде в межах 7 мм. На початку літа, всю решту поросль вирізують. А на молодих гілочках вже має бути по 5-6 листочків. Після виконаної карбування, пагони розводять в сторони, закріпивши їх на шпалері. Восени пагони слід обрізати, залишивши на них лише по 3 очки

Коли через 7 днів на них з'являться пасинки, залишити слід всього верхніх два штуки. У цьому методі головне отримати за перший рік більшу кількість сильних лоз.

Протягом всього часу виноградні лози слід регулярно поливати й удобрювати. Непотрібні саджанці, які лише загущают посадки слід видаляти.

При формуванні куща слід приділяти увагу і кількості суцвіть, з яких потім будуть утворитися плоди. Скільки таких суцвіть слід залишати, щоб не надто навантажувати молоду лозу, вирішувати власнику.

На зиму виноград обов'язково підлягає укриттю. Для цього потрібно використовувати покривний матеріал, який допоможе запобігти намокання і не дозволить збиратися зайвої вологи.

Як правильно провести обрізання

Багато виноградарів, тільки початківці освоювати мистецтво вирощування винограду південної культури, стикаються з тим, що виноградна лоза гине не від суворих зимових морозів, а саме від випрівання кущів в зв'язку з надмірним їх укриттям.

Тому дуже важливим моментом у вирощуванні, є термін розкриття пагонів ранньою весною.

Виноград треба обрізати поки рослини сплять - це в кінці зими або на початку весни, коли хоч трохи набухнуть бруньки. Це для того, що б бачити живе рослина чи ні.

Якщо після підрізування винограду з обрізаної лози виділяється сік, нічого страшного. Це не небезпечно для винограду.

виноградну гілочку формують по системі чотири батоги, т. е стовбур, від якого виходять чотири горизонтальних однорічних гілочки: дві по боках вздовж простягнутою мотузки або дроту.

Однорічним втечею називають лозу, що виросла в минулому році. Вони гладенькі коричневі з рудим відтінком. Їх не складно відрізнити. Старі темніші і мають шорстку поверхню.

Для того що б з'явився плід на цей рік треба вибрати чотири лози, що відходять від стовбура в різні боки:

два за рівнем верхньої шпалери і ще два на нижній. В основному ягоди утворюються на однолетей гілочці товщиною з мізинець. Між нирками 15 см.

Прив'яжіть канатик або стрічку до лози, яку вибрали. Знаходяться нирки на цій гілочці видадуть пагони, найкращі треба відібрати на плодоносні на наступний рік. Вони дадуть урожай.

Вони дадуть урожай

Для омолодження виберіть чотири гілочки, які відходять близько від стовбура. Дві біля верхньої шпалери, і дві біля нижньої. Вік лози не має значення. Закладіть гілки для омолодження, залишивши на кожній гілочки з двома або трьома нирками.

В останню чергу приступимо до найбільш безжальної обрізку: приберіть все пагони з лози, залишається стовбур, чотири однорічні лози, помічені канатиком або стрічкою, і чотири сучка для омолодження. Після видаліть лозини які залишилися довжиною до 1,5 м. Трохи довше якщо приріст з того року сильний, і коротше, якщо слабкий.

Корисні поради по обрізанню винограду:

Обробка винограду від хвороб

Виноград є ягодою благородної і дуже смачною. Але, на жаль, вона часто піддається нападкам різних хвороб. Якщо на лозі або ягодах стали помітні сліди хвороби, то зволікати не можна, інакше можна втратити не те що врожаю, а й самої рослини.

Для того щоб шкідники не застали рослину зненацька, рекомендується виконувати профілактичні заходи.

Нерідко лоза винограду страждає від сірої гнилі, яка вражає як самі ягоди і грона, так і листя з пагонами. У той час як ягоди повинні дозріти, вони покриваються білим нальотом, а потім і зовсім загнивають. Велика ймовірність появи цього захворювання трапляється при вологій і прохолодній погоді, яка встановлюється на початку осені.

Щоб запобігти ураженню виноградом сірою гниллю, варто обробити його попередньо розчином з 10 л води і 70 грам харчової соди. Дія соди на листя є лікувальним і профілактичним, адже їй властиво знищувати комах, гусениць. Обробка содовим розчином винограду нерідко чергується з обприскуваннями мильними складами.

Ще одним бичем винограду є Оїдіум або борошниста роса.

Це ще одне грибкове захворювання, суперечки якого благополучно можуть зимувати на пагонах і в лусочках очок. З настанням весняного тепла, спори проростають і відмінно розвиваються при високій в Це ще одне грибкове захворювання, суперечки якого благополучно можуть зимувати на пагонах і в лусочках очок

лажності і температурі. Ознакою того, що листя здивувалися борошнистою росою є поява сірих плям, які через деякий час темніють, і нагадують зольний наліт. Потім уражаються і нижня частина листя, грона і пагони. Ягоди ж розтріскуються і обсипаються.

Врятувати виноградну лозу можна, якщо вчасно виявити захворювання. При цьому відразу ж необхідно видалити уражені кисті з ягодами. А сама рослина слід обробляти під час вегетації. Для цих цілей використовують препарати «Топаз» або «Фундазол», а через 20 днів процедуру обприскування повторюють.

Рекомендується при виборі сортів винограду віддавати перевагу тим, які є стійкими як до оїдіуму, так і несправжньої борошнистої роси і мілдью.

Профілактикою багатьох захворювань винограду є правильна посадка і формування кущів. Між рослинами повинна бути достатньо простору для провітрювання.

Нерідко мінеральні добрива або препарати можуть змінити смак ягід винограду. Тому деякі виноградарі взяли на озброєння народні засоби.
Так, від борошнистої роси використовують розчин, приготований таким чином:

  • один стакан часнику;
  • розчин марганцівки;
  • 50 грам йодованої солі;
  • 50 грам господарського мила.

один стакан часнику;   розчин марганцівки;   50 грам йодованої солі;   50 грам господарського мила

Подрібнений часник заливають водою і настоюють добу в темному місці. Потім в 7 літрів води додають настояний часник, марганцівку, сіль і мило.

Марганцевий розчин є одним з найпопулярніших у садівників і городників. Причиною появи сірої плямистості найчастіше є дефіцит марганцю в грунті. Особливо від такої недостачі мікроелемента страждають: виноград, вишня, малина, яблуня, слива, груша. Відчувають дефіцит марганцю ґрунти, які належать до чорноземним і лужним. У грунті дереново-підзолисті цього елемента досить. Крім цього слід пам'ятати, що марганець міститься в деревній золі, гної і перегної.

Розчин марганцівки використовується в боротьбі з грибковим захворюванням і фітофторою. Ефективним буде розчин для обприскування, приготований з слабкого розчину марганцівки (10л) і столової ложки мідного купоросу.

На відео ви дізнаєтеся як правильно обробляти виноград:

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама