Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Виноград Гурман як доглядати, посадка сорти Гурман

  1. Опис сорту Гурман
  2. посадка
  3. Догляд за виноградом сорту Гурман
  4. різновиди Гурмана

Селекціонер В
Селекціонер В. Крайнов створив гібридний виноград, сорт якого назвав - Гурман. Щоб багато любителів цих ароматних ягід змогли насолоджуватися їх смаком, він схрестив два сорти винограду кишмиш і талісман . Виноград Гурман прекрасно приживається на будь-яких дачних ділянках і однаково добре себе почуває як в північних районах, так і в південних.

Опис сорту Гурман

Призначення сорту універсальний Морозостійкість сорти до - 24 ° С Термін дозрівання ранній Форма грона циліндрична і конічна Вага грона 900 - 1600 г Форма ягід довгаста Колір ягід рожевий Вага ягід 7 - 11 г Смак мускатний Термін дозрівання 115 - 120 днів

Виноград вирощують не тільки для виготовлення вина, але і для того, щоб насолодитися вишуканим смаком його ягід. Сорт Гурман має неповторний мускатний смак.

Гурман є раннім сортом винограду.

Колір ягід Гурмана рожевий. Ягоди на сонці переливаються всіма відтінками рожевого кольору: від темного до світлого. Якщо гроно знаходиться в тіні, може спостерігатися бузково відтінок, досить красиве поєднання кольору.

Дозрівання наступає на 115 -120 день від початку розпускання бруньок, приблизно в перших числах серпня.

Грона мають два види форми: циліндричну і конічну. Вага одного грона варіює від 900 до 1600 грам.

Ягоди Гурмана мають довгасту форму, одна виноградинка досить велика і має вагу від 7 до 11 грам. Щільна хрустка м'якоть, та ще й без кісточок, з тонкою шкіркою допомагає цьому сорту винограду сміливо розширювати число своїх шанувальників.

Серед шанувальників цього сорту, вважається, що він не морозостійкий. Але все-таки варто відзначити, що Гурман може переносити мороз до -24 градусів за Цельсієм.

Сорт Гурман має стабільну врожайність з року в рік.

Всі різновиди сорту Гурман мають тільки жіночі квітки, тому необхідно запилення.

Гурман є серед гібридів одним з найбільш стійких до різних захворювань винограду.

посадка

Гурман необхідно садити так само, як і будь-який інший сорт винограду. Варто відзначити, що живці Гурмана дуже легко приживаються на новому місці.

  • Заготівлю живців цього сорту треба виробляти під час обрізки навесні. Кінчики живців треба вмочити в парафін, який перед цим розплавити, потім скласти всі заготовки в прохолодне місце, замотавши їх у вологий матеріал. Зберігати такі живці найкраще в погребі.
  • Напередодні весни черешки Гурмана треба дістати, визначити, де верх і низ, потім кінчик зрізати, таким чином, щоб перед ним залишалася нирка. Зробити проколи шилом в цих місцях, але, не пошкоджуючи нирку, а вже потім поставити в воду з медом (з розрахунку на 2 літри води 2 столові ложки меду). З місць проколу будуть розвиватися коріння і надалі коренева система.
  • Через три дні живці слід висадити в спеціально підготовлені горщики.
  • Земля повинна зволожувати один раз в три дні відстояною водою, через 25 -30 днів набухнуть бруньки й з'являться листочки.
  • Висаджувати виноград необхідно в лунки, засипати його землею, потім додати мульчу, потім ще один шар землі, і вже в кінці прикрити землю плівкою. Це необхідно для того, щоб земля прогрівається швидше, а за рахунок розкладання мульчі буде вироблятися тепло.

Догляд за виноградом сорту Гурман

Так як сорт Гурман є досить невибагливим, в першій половині дозрівання його треба обрізати, залишаючи близько 5-8 нирок, при цьому на кущі повинне залишатися від 30 до 35 очок.

Обрізку винограду Гурман необхідно проводити ранньою весною до початку сокоруху.

Перші 60 днів обов'язковий полив винограду Гурман і розпушування грунту. В цей період краще всього вносити різні добрива. Щоб надалі молоді пагони Гурмана НЕ зазнали такої хвороби як оїдіум, необхідно до початку цвітіння вносити фосфорні та калійні добрива. А після того як виноград відцвіте, до цих підживлення треба додати марганець, цинк і залізо. Таким чином, можна відразу ж «вбити двох зайців»: і підгодівля, і профілактика хвороби.
Перші 60 днів обов'язковий полив винограду Гурман і розпушування грунту Обов'язково після поливу, рихлити ґрунт, це допомагає коріння вбирати вологу швидше і не загнивати. Якщо літо дуже посушливе, необхідно обов'язково засипати посадки винограду мульчею, таким чином, буде затримуватися волога.

Для того щоб уникнути такого захворювання як антракноз необхідна не тільки правильна і своєчасна обрізка винограду, але і обов'язкова обробка, до цвітіння, бордоською рідиною.

Крім хвороб, Гурман через солодощі ягід привертає до себе велику кількість шкідників, таких як: птиці, оси і павутинні кліщі. Від птахів часто допомагають натягнута сітка. Від ос рятують своєчасно виставлені пастки. Щоб уникнути ураження павутинним кліщем необхідно обробити виноград спеціальними препаратами.

різновиди Гурмана

Віктор Миколайович Крайнов свого часу вивів 5 різновидів Гурмана:

  1. Ранній.
  2. Лакомка.
  3. Витончений.
  4. Райдужний.
  5. Гурман.

Кожен з цих гібридів має характерний солодкий мускатний смак, але у кожного є так звана родзинка.

  1. Ранній або новочеркаський червоний виноград з сорту Гурман відрізняється від своїх побратимів, тим, що він дозріває трохи пізніше і має середньорослі кущі. Відмінна стійкість до оїдіуму, сірої гнилі та до осам.
  2. Лакомка - назва говорить сама за себе. Ягоди достигають на 110-115 добу. Виноград цього різновиду дуже солодкий і має найсильніший мускатний смак. Стійкість до морозів до - 26 градусів за Цельсієм.
  3. Вишуканий - це наймолодша різновид Гурмана. Кущ досить високий, ягоди достигають на 110 день. Відмінна стійкість до хвороб і грибків. Морозостійкість до - 22 градусів.
  4. Райдужний сорт різновиди Гурмана, є середньостиглих, дозрівання ягід відбувається на 130 день. У багатьох областях урожай можна збирати в кінці серпня, на початку вересня. Також є стійким до багатьох захворювань.
  5. Гурман - об'єднує в собі всі характеристики вище зазначених сортів. Дозріває на 115-120 день, досить морозостійкий.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама