Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Виноград Кардинал: опис сорту, фото, відгуки

  1. З історії його Преосвященства
  2. Справжні та уявні батьки Кардинала
  3. портрет Кардинала
  4. Виноград Кардинал (Класичний, Каліфорнійської селекції)
  5. Галерея Кардиналів
  6. кардинал АЗОС
  7. Кардинал молдавський (1-5-58)
  8. кардинал кримський
  9. кардинал стійкий
  10. Кардинал V-42/82
  11. Щоб Кардинал ріс і вас радував
  12. Позитив і негатив Кардинала
  13. Відгуки виноградарів

Виноградарі знають, що сортів цієї дорогоцінної лози безліч - близько десяти тисяч. Кожен з них зі своїми достоїнствами і недоліками. Але є серед них такі, про яких знають навіть ті, хто ніколи не бачив виноградну лозу, але любить її налиті сонцем плоди. Один з таких сортів - Кардинал.

З історії його Преосвященства

Кардинал з'явився на світ ще в 1939 році на заокеанській землі Сполучених Штатів. Виведений цей виноград в Каліфорнії селекціонерами Е. Снайдером і Ф. Хармоні. Довгий час вважалося, що схрещені були сорти винограду Альфонс Лавалье з Флейм Токай, але як показав генетичний аналіз, це було не так. Чи не Флейм Токай, а Королева виноградників була в батьківській парі Кардинала.

Справжні та уявні батьки Кардинала

Після подорожі через океан Кардинал підкорив південні країни Європи, а пізніше з Франції потрапив і на землі пострадянських країн. Тут він швидко поширився в південних регіонах.

З 1966 року Кардинал на державному сортовипробуванні в ФГБУ «Госсорткоміссія». У 1974 році вона його рекомендувала вирощувати в Північно-Кавказькому регіоні, а в 2004 - і в Нижньо-Волзькому.

портрет Кардинала

Виноградарі знають, що сортів цієї дорогоцінної лози безліч - близько десяти тисяч

Цей виноград дуже раннього терміну дозрівання - 105 днів

Кардинал має столове призначення. Цей виноград дуже раннього терміну дозрівання - 105 днів. Грона у нього пухкі, подовжені, циліндричні, сходяться на конус. Їх вага коливається від 150-200 г до 900 і більше. Вони складаються з великих овальних ягід з тонкою шкіркою. На ній добре помітний пруїном. Срежній вага ягід 5-6 грамів, але великі досягають до 20 г. При дозріванні ягід знаходять темний колір в гамі червоних і лілових тонів. Ягідна соковита м'якоть світло-зеленого кольору зі смаком приємним і мають легкий аромат мускату. Дегустатори смак Кардинала оцінюють в 8-9 балів. Усередині виноградини 2-4 досить великих насіння. Сахара в ягодах Кардинала міститься до 18%, а кислоти - 6-8 грамів на літр соку. З одного гектара можна отримати урожай 14-18 тонн.

Він має дуже невисоку зимостійкість і легко підхоплює захворювання, але урожайний, добре транспортується і зберігається до трьох місяців. При цьому в роки з важкими погодними умовами під час цвітіння квіти і зав'язі легко обсипаються, активно проявляється горошеніе грон.

Один з моїх найулюбленіших сортів. Дуже великі ягоди (деякі досягають 18-20 гр), кисті великі тільки на потужних формуваннях - 1.500. У місцевого виноградаря є кущ Кардинала дає до 200 кг! Він займає цілу альтанку і дуже старий і потужний, рукав якого прикопаний навколо для утворення додаткових коренів.
М'якоть Кардинала ні з чим не сплутати - хрустка при відкушуванні, м'ясисто-соковита, з ніжним мускатом. Чи вірите - маючи на ділянці дуже багато сортів винограду, але я завжди отримую задоволення від його смаку. Наївшись різних сортів на ділянці, я приходжу в будинок і, зірвавши кисть Кардинала - їм її з задоволенням. Ягоди покриті таким легким димчастим пруїном. Він одночасно і соковитий і щільний, і солодкий і не нудотний. Напевно, це як хліб - він не набридає, завжди їсть із задоволенням, хоча навколо многоразной смачної випічки. Якщо у професіоналів-виноградарів існує термін «класика» - то це про Кардинале. Я так думаю.
До грибних хвороб нестійкий, але не можу сказати що обприскую його додатково. Так само як і інші сорти. Просто навколо нього немає нестійких сортів - він теж «тримається» і намагається не хворіти. Хоча восени пасинки на верхівках лоз можуть підхопити мільдью або оидиум, але лоза до цього часу вже визріває і не уражається. Вкриваю на зиму так само як і інші сорти-не більш.
Думаю так- уважний виноградар, що підібрав ключик до цього сорту- буде радий мати його у себе на ділянці, а сорт віддячить його красивими, смачними ягодами.

Виноград Кардинал (Класичний, Каліфорнійської селекції)

тезки Кардинала

На основі сорту Кардинал, що має багато позитивних якостей, виведені нові виноград, що носять його ім'я. Серед них:

  • клони з номерами 80-87, в 1971 році виведені у Франції;
  • люкс;
  • АЗОС;
  • Кримський;
  • стійкий (болгарський);
  • молдавський (1-5-58);
  • V-42/82 та інші.

Галерея Кардиналів

кардинал люкс

Кардинал люкс отриманий схрещуванням Кардинала з Кріулянскім. Він перевершив свого попередника по опірності грибкових і інших хвороб винограду і морозостійкістю, але поступився йому тривалості дозрівання врожаю. Люкс визріває за 115-125 днів.

Кущі Кардинала люкс ростуть дуже активно. Грона великі середньою вагою 450 грамів, а окремі - до 1 кілограма і більше. Ягоди, що важать в середньому 7-9 грамів, теж вважаються великими, але деякі з них набирають і 20 г. Шкірочка дозрілих виноградин має кольору від червоного до дуже темного синього. Виноградини солодкого смаку з мускатним відтінком, дегустаторами він оцінюється в 8,9 бала. Кардинал містить цукру 17-21%, кислоти 6-8 грамів на літр соку. Урожайний виноград.

кардинал АЗОС

Ще один вид Кардинала, створений був в Анапі. Селекціонери домоглися значно більшої витривалості сорти до холодів до -23 ° С і опірності захворюванням, але термін його визрівання збільшився до 120-130 днів. Цей столовий виноград середнього терміну дозрівання має сильно зростаючі лози з максимальним визріванням пагонів практично по всій довжині. Великі не надто щільні кетяги формуються в конус або циліндр, що сходиться на конус. Середній їх вага 450 грамів, але не рідкість грона по кілограму і більше. Круглі великі ягоди (7-9 г), дозріваючи, стають червоно-фіолетовими, темно-рожевими або темно-синіми. У них до 22% цукру і до 10 грамів на літр соку кислоти. На смак їх м'якоть приємна з мускатним ароматом.

Кардинал молдавський (1-5-58)

Цей Кардинал дозріває довше, ніж перераховані раніше, від 125 до 135 днів від початку вегетації. Його грона, не втрачаючи смаку, можуть залишатися на лозі до заморозка, а в дощову негоду ягоди не лопаються.

Сила росту лоз молдавського Кардинала середня. Він може вирощуватися на арках або шпалерах, але на зиму виноград треба обов'язково вкривати. Великі грона молдавського Кардинала мають вагу в середньому 500 грамів, але окремі грона можуть важити півтора кілограма. Складаються вони з великих ягід червоно-фіолетових відтінків, в середньому важать 7-9 грамів, а найбільші - по 20 грамів. На смак вони солодкі з невеликим відтінком мускату, містять 16-18% цукру. Зібраний урожай може успішно транспортуватися або зберігатися до весни. Кардинал молдавський витримує зимові низькі температури до -24 ° С.

кардинал кримський

Цей різновид Кардинала дозріває суперранніх - за 100-105 днів, широко використовується в промислових посадках Криму. Кардинал кримський переносить холоду до -22 ° С і більш стійкий до хвороб, типовим для винограду. Його великі ягоди рожевого кольору круглі. Вони зібрані в пухкі конічні кисті, які при відповідному догляді можуть набирати кілограмову вагу. Солодкий смак плодів доповнює яскравий мускат. Дегустатори оцінили смак свіжих ягід Кардинала кримського нижче, ніж вихідної форми. Він отримав тільки 8,1 бала. Виноградник треба захищати від птахів, які при можливості активно скльовує ягоди.

кардинал стійкий

Про походження цієї гібридної форми є тільки припущення, що він належить до сімейства винограду, отриманих схрещуванням Кардинала з виноградом Кріулянскім. Стійкий дозріває рано - за 115-120 днів. Кущі цього сорту мають сильне зростання, квіти двостатеві, молоді пагони визрівають добре. Грона в формі циліндра великі, частіше бувають середньої щільності, але іноді щільні. Важать вони в середньому від 500 до 900 г. Великі круглі масивні ягоди вагою 7-10, а деякі і до 20 грамів, мають трохи сплюснутую форму. Щільна наповнена соком м'якоть покрита непомітним в їжі рожево-фіолетового шкіркою. Легкий мускатний присмак доповнює приємний смак винограду, оцінений дегустаторами в 8,9 бала. Цукристість сорти 17-19%, кислотність - 5-6 грамів на літр соку. Кардинал стійкий можна успішно перевозити без втрати ним якості. Морозостійкість його -22 ° С. До захворювання оїдіумом цей виноград нестійкий, а до мілдью стійкість середня.

Кардинал V-42/82

Цей гібрид створили в Болгарії. Для його отримання схрестили Кардинал з сортом Мускат де Сен-Вальє. V-42/82 дозріває за 115-125 днів. Кущі ростуть сильно і мають задовільну ступінь визрівання пагонів. Але морози нижче -20 ºС цей сорт не переносить, і в регіонах з низькими температурами невизревшій приріст може загинути взимку. Великі грона, що важать 500-600 грамів, складаються з великих темно-червоних ягід із середньою вагою 6-7 грамів. Ця гібридна форма зовні схожа з Кардиналом каліфорнійської селекції, але ягоди V-42/82 НЕ горошаться. Вміст цукру в ягодах Кардинала V-42/82 16-17%, кислоти - 6-7 грамів на літр. З одного гектара можна зібрати 14-18 тонн ягід. хвороб опірність сорти невисока - 2,5-3 бали.

Щоб Кардинал ріс і вас радував

Найкращим варіантом для культивування Кардинала є клімат з не дуже холодною зимою, але належний догляд дозволяє вирощувати його і в мене відповідних сорту регіонах. Найкраще висаджувати цей виноград на чорноземі. Непогано він відчуває себе на суглинках і супіщаних грунтах.

Живці або саджанці Кардинала треба висаджувати на самому освітленому і прогрівається сонцем місці. Робити це краще навесні, так як сорт не зимостійкий, навіть вкриту молоду лозу можуть пошкодити зимові холоди. Розміщувати саджанець на ділянці треба в найбільш ранній термін, але тільки після того, як земля прогріється до +10 ºС. Якщо висаджується не один кущ Кардинала, то між ними залишають 2,5-3 метра. При посадці кількох рядів винограду, відстань між ними має бути близько 2-2,5 метрів. В іншому посадка така ж, як і інших сортів винограду:

  • яма викопується габаритними розмірами 80-100 см;
  • при низькій поживності грунту на дно ями кладеться 1-2 відра органіки і засипається шаром землі;
  • забивається опорний кілок у центрі ями;
  • насипається грунтовий горбок для розміщення коренів саджанця;
  • розправляються коріння саджанця і засипаються шаром грунту;
  • грунт утрамбовується акуратно, формуються бортики для поливу;
  • поливається саджанець двома-трьома відрами нехолодной води.

Живці або саджанці Кардинала треба висаджувати на самому освітленому і прогрівається сонцем місці

Кардиналу шкідливі як надлишок, так і недолік вологи. При високій щільності ґрунту, слабо вбирає вологу, слід передбачити дренаж, щоб вода не застоювалася.

Три обов'язкових для винограду поливу - до і після цвітіння, і за місяць до збору врожаю бажано виконувати неухильно. В інший час частота поливів безпосередньо залежить від погоди.

Забезпечити нормальний ріст рослини і стабільну його врожайність можна тільки використовуючи добрива. Протягом сезону добрива вносять тричі, строго дотримуючись інструкцій до них:

  • ранньою весною для забезпечення активного росту рослини дають азотні добрива (сечовина, нітроамофоска або інші);
  • після цвітіння і після збору врожаю - фосфорні та калійні (суперфосфат, сірчистий калій або інші).

Один раз в два роки восени вносять органічні добрива.

Кардинал нестійкий до грибкових захворювань, тому до і після цвітіння кущі обробляють фунгіцидами відповідно до інструкції до них.

Особливо ретельно Кардинал переховується на зиму. Тут корисні будуть солома, сіно та інші укривние матеріали.

Позитив і негатив Кардинала

Виноград Кардинал, звичайно, не ідеальний. Навіть описані вище близькі до нього сорту поступаються йому за одним параметрам, але перевершують по іншим. До головних достоїнств сорту Кардинал, безумовно, належать:

  • чудові на смак великі ягоди;
  • величина і краса грон;
  • стабільно високий урожай;
  • здатність ягід і грон переносити тривалу перевезення;
  • збереження врожаю до трьох місяців без втрати якості.

Але є у Кардинала і чималі недоліки.

Перший з них, звичайно, низька стійкість до зимових холодів. Це різко обмежує ареал поширення сорту, можливість вирощування його в регіонах з холодним кліматом.

Другий недолік, і теж пов'язаний з погодою, осипання квітів і велика кількість дрібних ягід (горошеніе) в гронах при дощовій погоді.

Третім безсумнівним недоліком сорту є його схильність до грибкових і бактеріальних захворювань, сірої гнилі. Правда, цей недолік Кардинала цілком усунемо ретельним доглядом і своєчасними обробками, як це відбувається у досвідчених виноградарів.

Відгуки виноградарів

Виноград Кардинал непростий в вирощуванні, але при бажанні можна знайти до нього підхід і виростити цю прекрасну лозу, яка віддячить за працю прекрасними гронами смачних ягід.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама