Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Виноград рожевий: види і опис, корисні властивості сорту

  1. Кращі рожеві сорти винограду
  2. Вітчизняний рожевий виноград: рекомендовані сорти і їх характеристики
  3. Корисні і цілющі властивості винограду
  4. Виноград рожевий у вас вдома

Як окультурене рослина, виноград рожевий відомий більше восьми тисяч років. Їм захоплювалися найдавніші поети Катулл, Овідій. А перші в Західному світі наукові керівництва з вирощування винограду склали римляни Катон Цензор і Луцій Юній Колумелла, фундаментальна праця останнього вченого використовувався понад півтори тисячі років, аж до новітніх робіт з аграрного виробництва.

Саме винайдені римлянами спеціальні опори у вигляді деревинок або уткнутих в землю палиць, пізніше названі «шпалерами», підтримують виноградні лози донині Саме винайдені римлянами спеціальні опори у вигляді деревинок або уткнутих в землю палиць, пізніше названі «шпалерами», підтримують виноградні лози донині. І з тих же найдавніших часів був відомий рожевий виноград.

На знаменитих «бенкетах Лукулла» саме рожевий виноград вважався шиком, його обов'язково подавали до жирних страв, особливо витонченим вважалося поєднання «рожевих винних ягід» і копчених вугрів (міноги). У будинках менш забезпечених римлян по виноградного грона, що подається до ковбасок і коржикам з сиром, можна було відрізнити святковий обід від буденного застілля.

Кращі рожеві сорти винограду

Виноград рожевий особливо популярний у покупців тому, що при виборі грона з темно- або світло-рожевими ягодами майже відсутній ризик придбати виноград «з кислинкою», як часто трапляється при покупці «білих» сортів, або нудотно-солодкий, «в'язкий» - якими іноді бувають червоні сорти.

У рожевого винограду найчастіше смак помірно солодкий, «повітряний» У рожевого винограду найчастіше смак помірно солодкий, «повітряний». Ягоди можуть бути самої різної форми - від звичайної сфероидной, до круглої або витягнутої, але колір завжди більш-менш насичений рожевий, аж до червоного.

До рожевому винограду весь світ впевнено відносить середньоазійську виноградарську культуру Тайфи, знамениті французькі Каберне Фран і Мерло, СИБУР, італійський сорт «Сіра».

до змісту ↑

Вітчизняний рожевий виноград: рекомендовані сорти і їх характеристики

З спеціально виведених «вітчизняних» сортів: молдавських, українських і російських, - наведемо назви найпопулярніших.

  1. Гурзуф. Тануть у роті ягоди майже темно-бузкового, іноді майже чорного кольору. Унікальний морозостійкий сорт був всього кілька десятків років тому виведений з мускатних лоз українським вченим П. Голодріга. Гурзуфський рожевий - винятковий по раннього дозрівання, придатний для їжі і для приготування вина, морозостійкий і плідний. Має тонкий смак мускату і досить солодкий, виділяється тим, що при зборі дає 90% непошкоджених ягід.
  2. Рожева імла. Так само, як і Антоній великий, Зірниця і Анжеліка - столовий сорт, отриманий російським селекціонером В. Крайнова при роботі з лозами кишмишу і сортом Талісман. Обидва сорти характеризуються підвищеною морозостійкістю і коротким періодом дозрівання. Рожеву серпанок легко відрізнити по блідо-рожевим кулястим ягодам.

    Цей сорт просто садити живцями, він не вимагає посиленого догляду, переносить заморозки до - 23 градусів, швидко починає цвісти і зацвітає вже на початку літа, дає дуже великі, вагою до півтора кілограмів, циліндричні грона з великою кількістю великих ягід Цей сорт просто садити живцями, він не вимагає посиленого догляду, переносить заморозки до - 23 градусів, швидко починає цвісти і зацвітає вже на початку літа, дає дуже великі, вагою до півтора кілограмів, циліндричні грона з великою кількістю великих ягід. Рожева імла високоврожайна і може довго зберігатися на кущах. З Рожевої серпанком початківця виноградаря чекає одна складність: лоза і кущі вимагають обрізання та проріджування через підвищену плодючості. Сорт не дуже підходить для виноробства, але годиться в якості десерту.

  3. Оригінал. Є лідером виноградарською селекції і отриманий при щепленні Дамаської троянди до французького сорту Dattier de St. Vallier, його легко впізнати за «пухким» гронам до семисот грамів вагою з продовгуватими, конічного виду ягодами до трьох сантиметрів завдовжки. Показник кількості плодоносних пагонів досягає 80 відсотків, тому навіть з одного куща, сформованого лозою Оригіналу, любителі-садівники отримують на другий рік до 90 кілограм грон.

    До переваг Оригіналу відносяться його байдужість до шкідників і хвороб, самоопиляемость і плодючість До переваг Оригіналу відносяться його байдужість до шкідників і хвороб, самоопиляемость і плодючість. Але для сортів рожевого винограду, Оригінал боїться холодів і вітру в період цвітіння. Ягоди на гронах тримаються не міцно, а тому їх незручно транспортувати.

  4. Рожевий персиковий. Один з найбільш привабливих за смаковими якостями є, виведений Крайнова, Персиковий. Цей сорт відрізняється величезними гронами вагою понад кілограм, з великими смачними ягодами вагою 14 грам і з «суничним» післясмаком. Один з кращих десертних столових сортів.

    Ранній зростання і висока цукристість, «двоеполость», стійкість до низьких температур - роблять можливим вирощувати солодкі ягоди і в північних районах. Однак сорт трудомісткий, вимагає скрупульозного догляду - не тільки постійної обрізки, але і дозування добрива так, щоб «підгодівля» йшла саме на визрівання ягід, а не на зростання куща або нових пагонів.

до змісту ↑

Корисні і цілющі властивості винограду

Смачний виноград рожевий - не просто шикарне частування. Його можна назвати одним із найбільш ласих і універсальних ліків в світі. Крім того, що виноград корисний для загального зміцнення організму і профілактики, він реально уповільнює багато захворювань і навіть виліковує деякі з них.

Так, рожевий виноград запобігає анемії, покращує стан крові при туберкульозі за рахунок допомоги організму в утворенні еритроцитів (тому що містить велику кількість заліза), стимулює функції кісткового мозку Так, рожевий виноград запобігає анемії, покращує стан крові при туберкульозі за рахунок допомоги організму в утворенні еритроцитів (тому що містить велику кількість заліза), стимулює функції кісткового мозку. А чи знаєте ви, що навіть здоровому організму потрібні мікроелементи радію? Виноград і тут допомагає, забезпечуючи кров мікроелементами радію, цинку і навіть титану і ванадію.

А полісахариди (так звані «пектини») з ягід допомагають нейтралізувати токсини і радіоактивні речовини, недарма при роботах в зонах з підвищеною радіоактивністю виноградні соки і ягоди обов'язково повинні входити в раціон! До того ж пектини позитивно впливають на шлунково-кишковий тракт при хворобах печінки, підшлункової залози, кишечника.

Сік винограду містить фітонциди (активні речовини, що пригнічують ріст бактерій), які дають відмінний ефект в лікуванні ангін, фарингітів і інших інфекційних захворювань верхніх дихальних шляхів, навіть бронхіальної астми.

Якщо побоюєтеся спілкування з хворими на грип під час епідемій, випийте соку - виноградні фітонциди допоможуть чинити опір вірусам, посилять захисні властивості організму і підвищать імунітет Якщо побоюєтеся спілкування з хворими на грип під час епідемій, випийте соку - виноградні фітонциди допоможуть чинити опір вірусам, посилять захисні властивості організму і підвищать імунітет. Дуже корисний виноград гіпертонікам: сприяє нормалізації підвищеного тиску і прискореного пульсу. Багатий на вітаміни: С і майже всією групою В від В1 до В6).

У косметології активно застосовується для омолоджуючих процедур. Активне і постійне вживання плодів і виноградного соку дає можливість знизити дозування ліків, недарма жителі споконвічних «виноградних» районів рідше хворіють, а також серед них частіше зустрічаються довгожителі.

Сучасні дослідження довели, що кісточки винограду часто корисніше самих плодів - борошно з них використовується для біологічних добавок, які гальмують процес старіння.

Обережно: виноград протипоказаний хворим на виразку шлунку і людям з підвищеною секрецією шлункового соку.

до змісту ↑

Виноград рожевий у вас вдома

Завдяки роботі селекціонерів і новим сортам винограду рожевого, сьогодні майже будь-який «домашній садівник» може виростити полюбився йому сорт поруч з обіднім столом - краще, на балконі або на підвіконнях (через «солнцелюбівие» рослини). Для культивування в домашніх умовах підходять майже всі рожеві сорти винограду, але починати краще з найменш вибагливих: того ж Гурзуфа або Російського Конкорда.

Відмінно підійдуть для вирощування вдома такі сорти як: Кеша Червоний (Талісман) Шасла Дорі або Франкенталь Відмінно підійдуть для вирощування вдома такі сорти як: Кеша Червоний (Талісман) Шасла Дорі або Франкенталь. Держак лози необхідно обробити: потримати в розчині марганцівки, потім просушити (знавці радить просушувати в хвойних тирсі) і зберігати заготовлені восени фрагменти лози щільно в поліетилені (випустивши по 3-4 сантиметри назовні з обох кінців) до лютого.

Потім, перевіривши попередньо, не "померла» чи лоза - для цього потрібно зняти фрагмент кори, під корою рослина має бути зеленуватого кольору - її розрізають на більш дрібні живці з парою нирок на кожному, і висаджують живці в воду. У банку з водою потрібно покласти трохи вугілля (деревного) і буквально 5-6 кристалів марганцівки.

Після чого спорудити для держака з нирками «парник» на доступному сонця підвіконні. Через два тижні з нирок проростуть пагони, а через три - і коріння. Коли коріння досягнуть сантиметрової довжини, держак можна пересаджувати з банки в горщик.

Читайте також:

А чи знаєте ви, що навіть здоровому організму потрібні мікроелементи радію?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама