Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Виноград Сенсація: опис сорту з характеристикою і відгуками, особливості посадки і вирощування, фото

  1. Історія вирощування винограду Сенсація
  2. Відео: В. В. Капелюшний про своє винограді
  3. Характеристика сорту винограду Сенсація
  4. Особливості посадки і вирощування
  5. Відгуки садівників

Сорт винограду Сенсація в деякій мірі відповідає своїй назві: маючи оригінальну форму і змінну забарвлення ягід відмінного смаку, він вигідно відрізняється як своїми споживчими властивостями, так і нескладної агротехнікою. Завдяки своїй морозостійкості сорт знаходить прихильників майже у всіх кліматичних зонах нашої країни.

Історія вирощування винограду Сенсація

Багато сортів винограду мають вельми цікаву історію. Далеко не всі вони народилися в руках вчених-агрономів, багатьом дали путівку в життя виноградарі-аматори, які навіть не мають спеціальної освіти. Досить новий, але вже дуже популярний сорт винограду Сенсація був виведений трохи більше десяти років тому в Ростовській області добре відомим російським виноградарем-любителем Василем Ульянович Капелюшний. Це гібридна форма, отримана шляхом схрещування сортів Талісман і Різамат. Таким чином, «батьки» гібрида - ті ж, що і у спорідненого гібрида Юліан. Сенсація відноситься до надранньої сортам за термінами дозрівання, вона скороплідністю і з точки зору початку плодоношення молодих кущів. Придатна для вирощування в різних кліматичних умовах, вживається в основному в свіжому вигляді.

У наш час великоплідні форми винограду, що володіють комплексом стійкості до хвороб і високою морозостійкістю, з'являються щорічно. Але така ситуація склалася не так давно, а представляючи трохи більше десятиліття тому Сенсацію, В. В. Капелюшний сказав: «Це переворот в моєму виноградарстві».

В. В. Капелюшний за основним фахом не була біолог, а інженер-механік. Працював на будівництві залізниць, а потім - за професією - на різних ростовських підприємствах, в тому числі на Ростсільмаш. Але вже з 1960-х років займався розведенням винограду на своїй садовій ділянці. До кінця 1970-х захопився виноградарством вже настільки серйозно, що став відомим у відповідних колах не тільки любителів, але і професіоналів. Остаточно став виноградарем на початку 90-х, коли в чистому полі Аксайського району заклав виноградник з 300 виноградних кущів, але від винних сортів швидко відмовився і став займатися тільки столовими. Перші досліди по селекції В. В. Капелюшний проводив в середині 1990-х років разом з відомим ученим І. А. Кострикін. Так з'явилися Граф Монте-Крісто, Багряний, Меліна ... Помічниками в селекційному справі виступали дружина, дочка, внучка.

Звичайно, не всі сорти пішли «в серію», але ті, які стали відомими, воістину унікальні. У цьому списку і Сенсація - дуже ранній сорт, двостатеві і сильнорослий, з дуже смачними ягодами і високою морозостійкістю. Сорт високотоварний і привабливий на вигляд.

Відео: В. В. Капелюшний про своє винограді

опис сорту

Кущі винограду Сенсація великі, потужні, ростуть швидко: за літо пагони виростають в розмірах на 100-200%, при цьому встигають майже на всю довжину визрівати: молоді пагони вкорочувати при осінній обрізку доводиться не більше ніж на 30%. Більшість пагонів є плодоносними. Мають високу морозостійкістю: як багаторічна деревина, так і пагони минулого року витримують температуру до -24 ° С. В даний час цей показник характеризується як середній ступінь морозостійкості. На півдні не вимагає укриття на зиму, в середній зоні і північних регіонах легке укриття обов'язково.

Сорт в мінімальному ступені уражається основними хворобами винограду: мілдью, оїдіумом і сірою гниллю. У той же час інтегральна стійкість до шкідників і захворювань оцінюється лише в 2,5 бала. Розмножується усіма способами, властивими винограду. Найпопулярнішим є Кореневласні вирощування (укорінення здерев'янілих живців) і щеплення на вже ростуть кущі інших сортів.

На одному кущі можна залишати до 45 очок. Квітки у Сенсації двостатеві, тобто містять як маточки, так і тичинки, інших кущів з метою запилення підсаджувати не потрібно. Тип грон швидше пухкий або середньої щільності, форма конічна або перехідна від циліндричної до конічної, їх розмір дуже великий. Середня вага досягає півтора кілограма, а часто і більше. Сорт відрізняється надранньої дозріванням: від початку вегетації (розпускання перших нирок) до моменту повного дозрівання ягід потрібно 3-3,5 місяця, тобто навіть у середній смузі Росії перші ягоди стають їстівними вже до початку серпня. Але в разі надвисоких врожаїв визрівання ягід запізнюється на 1-2 тижні.

Урожайність сорту дуже висока, стабільна, але часто ягід зав'язується набагато більше, ніж може витримати кущ, і припадаємо нормувати врожай, видаляючи частину грон. Якщо цього не робити, істотно погіршується якість ягід і їх розмір. Грона на кущі тримаються міцно, не вимагаючи термінового зняття: при перетримці вони анітрохи не псуються; крім того, ураженість осами, шершнями і іншими літаючими комахами мінімальна. При залишенні на кущах ягоди не гниють і не обсипаються, не розтріскуються навіть в період затяжних дощів. Вони не втрачають свого товарного вигляду і при транспортуванні на далекі відстані.

Сорт винограду Сенсація в деякій мірі відповідає своїй назві: маючи оригінальну форму і змінну забарвлення ягід відмінного смаку, він вигідно відрізняється як своїми споживчими властивостями, так і нескладної агротехнікою

Ягоди в кисть зібрано не надто щільно, але завдяки їх розміром і масою кисть виглядає досить переконливо

Ягоди в грона дуже великі, горошеніе відсутня. Гребненожка має виражений червоний колір. Форма ягід сильно довгаста, «пальчикова», тому окремі екземпляри досягають довжини до 55 мм при вдвічі меншій товщині. Маса ягоди - від 16 до 30 г, в середньому - близько 20 г, але в складі кожного грона ягоди в основному однакового розміру.

Колір ягід різниться в залежності від стадії дозрівання. Перша забарвлення по материнській зеленої може характеризуватися як жовто-рожева, потім перетворюється в чисто рожеву, а іноді і червону.

М'якоть м'ясиста, дуже соковита. Смак ягід описується як дуже приємний і гармонійний, солодкий, з ледь помітним легким ароматом мускату. Шкірочка середньої товщини, вживання ягід не заважає. Таким чином, з точки зору споживача, сорт можна охарактеризувати як сверхранний столовий пальчиковий виноград з великими плодами, що володіють різноманітною кольоровою гамою.

Ягоди винограду Сенсація мають змінний колір в залежності від ступеня дозрівання, але незмінно відмінний смак

Характеристика сорту винограду Сенсація

Виходячи з опису винограду сорту Сенсація, з яким ми з вами познайомилися, можна дати його узагальнену характеристику, звівши разом його переваги і недоліки. Звичайно ж, число достоїнств буде набагато більше, але нічого в світі немає ідеального. Так, до числа явних переваг Сенсації відносяться:

  • відмінний смак ягід;
  • привабливий зовнішній вигляд;
  • однорідність плодів у гроні за розміром, тобто відсутність так званого «горошенія»: дрібних і непоказних ягід;
  • тривале збереження врожаю, в тому числі і на кущах;
  • висока транспортабельність врожаю;
  • надранньої дозрівання;
  • дуже висока врожайність;
  • обоеполость квіток, що не вимагає наявності по сусідству кущів іншого сорту винограду, який виступає в якості запилювачів;
  • стійкість врожаю до проливним і затяжним дощів: відсутність розтріскування ягід в умовах змінної вологості;
  • висока морозостійкість, що дозволяє кущах навіть в північних регіонах зимувати під легким укриттям;
  • хороша укореняемость живців (до 80%), що дозволяє легко розмножувати виноград;
  • стійкість до основних захворювань виноградних рослин.

Однак заявлена ​​автором висока стійкість до грибних захворювань поки підтвердилася лише частково. Численні власники винограду сорту Сенсація майже одностайно відзначають дуже слабку поражаемость мілдью, а от щодо стійкості до оїдіуму і сірої гнилі, а також до найнебезпечнішому вредителю виноградника - філоксери - поки не прийшли до єдиної думки: можна сказати, що це питання до сих пір знаходиться в стадії вивчення.

Явних недоліків сорту Сенсація помічено зовсім небагато (відношення до філоксери залишимо поки за дужками).

Недоліками виноградарі вважають:

  • погіршення якості ягід в разі великих врожаїв;
  • до сих пір не дуже опрацьований питання про зимівлю: є думка, що, витримуючи заявлену температуру з точки зору обмерзання, кущі в сильні морози пересихають від втрати внутрішньої вологи.

Дійсно, як би не було цього шкода виноградарю, істотну частину грон доводиться обривати: без нормування врожаю ягоди бувають дрібними, а кисті млявими і непривабливими. Видалення кистей треба проводити незабаром після цвітіння, як тільки буде добре помітно кількість їх на кущі.

Що стосується морозів, помічено, що неукритих кущі залишаються живими після суворої зими, але довго хворіють і не дають хорошого врожаю. Незважаючи на заявлену автором стійкість до низьких температур, кущ на зиму в середній зоні і північних регіонах обов'язково треба вкривати. При сильних морозах з лози сублімується волога, що погано впливає на кущ в цілому.

Незважаючи на зазначені недоліки, слід визнати, що Сенсація є одним з найбільш затребуваних сортів винограду, вирощуваних як на дачних ділянках, так і в промислових масштабах. Сорт не є занадто примхливим, здатний рости і в південних регіонах, і в районах з холодним і вологим кліматом. Сенсація знайшла своїх шанувальників навіть на територіях Сибіру і Далекого Сходу.

Особливості посадки і вирощування

З точки зору загальних принципів посадки і вирощування, Сенсація нічим не відрізняється від більшості сортів винограду. Деякі особливості пов'язані з необхідністю стримування росту пагонів і зайвої нагруженностью їх урожаєм. Сорт добре розмножується живцями (їх укореняемость близька до 80%), але може бути і щеплений на інші сорти. Хоча кущ і характеризується високою силою зростання, фахівці не наполягають на тому, щоб відстань до сусідніх кущів було занадто великим, можна вкластися і в 1,5-2 метра. Цей факт робить Сенсацію вельми привабливим сортом навіть для власників невеликих за площею дачних ділянок. Великий плюс до цього додає і самоплідність сорти. Отже, для особистих потреб на дачі можна взагалі посадити за все один кущ Сенсації і більше не думати про виноградних посадках.

Приносячи перші дозрілі плоди на початку серпня, Сенсація дозволяє тримати їх довгий час на кущі, а висока врожайність сорту дає можливість середньої російської сім'ї ласувати смачними і красивими ягодами протягом 2-3 місяців.

Незважаючи на те, що сорт може вирощуватися в будь-яких кліматичних умовах, для отримання хороших урожаїв ягід, властивих Сенсації, треба дати кущах можливість максимального освітлення сонячними променями. Саме серед найсвітліших ділянок з наявних у розпорядженні господаря і слід вибирати місце для посадки. Техніка посадки винограду докладно описана в безлічі статей і книг, тому зупинимося тільки на основних моментах.

Як і будь-який виноград, Сенсація найкраще буде рости на чорноземних грунтах, але підійдуть і будь-які інші типи, тільки їх треба правильно підготувати. У занадто кислий грунт додати вапна, в занадто глинистий - піску, в будь-який грунт - побільше перегною, деревної золи, трохи мінеральних добрив і все добре перекопати. Це про ділянку навколо майбутнього куща, приблизно на 2 метри в кожну сторону. І лише потім рити посадкову яму.

Посадкова яма копається як і для фруктових дерев, але заповнення її для посадки винограду трохи своєрідне: дренаж на дні обов'язковий

Кращий строк посадки - друга половина квітня, але на півдні можна садити і в жовтні. Таким чином, в більшості регіонів яму треба рити попередньої восени, а на півдні - влітку, за 1-2 місяці до посадки винограду. Розмір посадкової ями для Сенсації стандартний, від 80 см у всіх вимірах. На глинистих ґрунтах в ямі обов'язково повинен бути поміщений дренаж, що складається з шару в 10-15 см битої цегли або щебеню будь-якої фракції. В особливо посушливих районах в яму треба провести до дна вертикальну товсту трубу для поливу куща в перші 2-3 роки його життя. Садять виноград глибоко, але в чисту грунт, вільну від добрив. А значить, на шар дренажу треба насипати шар удобреному грунту: її готують з родючого шару, змішуючи його з перегноєм, золою і комплексними мінеральними добривами. Потім залишається поставити саджанець в яму і засипати його чистою землею, залишивши виш рівня грунту всього дві нирки. Після утрамбовиванія грунту і хорошого поливу лунку треба замульчувати будь-якими сипучими матеріалами.

Догляд за дорослими кущами полягає в поливі, періодичних підгодівлі, обов'язкової вмілої обрізку і легкому укритті на зиму. Поливи Сенсації потрібні достатні, але не часті, особливо виноград потребує води під час інтенсивного росту ягід, а за 2-3 тижні до зняття врожаю поливи протипоказані. Підживлення повинні робитися вчасно і без зайвого фанатизму: особливо не треба зловживати азотними добривами, азот краще давати винограду в формі органіки, закопуючи ранньою весною чи пізньою осінню поруч з кущами по 1-2 відра компосту або добре розклався гною. А деревної золи підсипати під кущі можна багато, це одне з найцінніших і, головне, екологічних добрив.

Сенсація заявлена ​​як володіє підвищеною стійкістю до грибних хвороб, але не можна відмовлятися від періодичних профілактичних обприскувань від мілдью, оїдіуму і сірої гнилі. Надійніше всього відразу після відкриття кущів від зимової сплячки обробити лози розчином залізного купоросу, а при найменших ознаках біди в період вегетації - бордоською рідиною.

«Важку артилерію» у вигляді синтетичних отрутохімікатів варто вживати тільки в екстрених випадках і ніяк не під час наливу ягід.

Що стосується обрізки, треба пам'ятати, що для кожного сорту винограду оптимальна своя схема. Ранньовесняна обрізка повинна бути косметичної, з видаленням сухих і явно зайвих пагонів. Основна робота по формуванню куща проводиться влітку і полягає в виламуванні зайвих відростають пагонів, поки вони ще зовсім маленькі і зелені. В такому випадку легко буде розібратися з кущем восени, перед укриттям лоз на зиму. Осіння обрізка - найвідповідальніша. В цей час пагони вкорочують, відсікаючи невизревшіе ділянки, а також шматки, для кожного сорту свого розміру. На кущах Сенсації укорочення проводиться на рівні 6-8 нирок, але на ряді пагонів можна залишати лише 2-3 штуки. Найбільш прийнятна форма куща для цього сорту винограду - віялова.

Справжній виноградник завжди добре доглянуті: міцні шпалери, кола для поливу, добре обрізані кущі

Після осінньої обрізки лози знімають зі шпалер і накривають легкими матеріалами, оптимально - ялиновим або сосновим лапником: він ще й від мишей захистить. Звільняти кущі від укриття треба навесні, приблизно в кінці березня, з настанням перших погожих днів.

Відгуки садівників

Відгуків про Сенсації до сих пір не так багато. У них виноградарі відзначають схожість Сенсації з сортом Юліан, а також з сортом Преображення з колекції В. Н. Крайнова. На численних форумах окремої гілки, присвяченій Сенсації, поки не виявлено. Однак сорт цілком можна рекомендувати як для промислового використання, так і для дачних посадок.

Сорт винограду Сенсація, створений близько десяти років тому, до цих пір залишається невеликий загадкою: при всіх достоїнствах і нечисленних недоліки багато професіоналів дають вельми стримані рекомендації для використання його в садах початківців дачників. Але, вчитуючись в характеристики сорту і обговорення його професіоналами, переконуєшся в тому, що це дуже гідний столовий сорт сверхраннего терміну дозрівання.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама