Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Виноград Юпітер: опис сорту, фото, відгуки

  1. Американець, який не боїться російських зим
  2. Кишмиш сорту Юпітер - відео
  3. Змагання кишмиш - таблиця
  4. Фотогалерея: сорти кишмишу, взяті для порівняння

На садових ділянках все частіше можна зустріти кишмишні виноград. Для багатьох любителів сонячних ягід повне або майже повна відсутність кісточок в ягодах є величезною перевагою перед столового винограду. Тим паче, що постійно з'являються нові сорти кишмишу, які можна вирощувати і в регіонах з холодними зимами. І хоча словники трактують запозичене з перської слово «кишмиш» як «дрібний солодкий виноград без кісточок і родзинки з нього», хочеться з ними посперечатися. Сорти сучасної селекції дають досить великі безкісточкові ягоди, з яких дійсно отримують відмінний родзинки. Прикладом може бути сорт Юпітер.

Американець, який не боїться російських зим

На садових ділянках все частіше можна зустріти кишмишні виноград

Його вивели в 1998 році в Сполучених Штатах в університеті Арканзасу

Кишмишні виноград відомі здавна. З'явилися вони в Середній Азії в результаті природної мутації. Це якість було закріплено людьми в нових сортах. Виноград кишмиш Юпітер - один з них. З'явився він порівняно недавно. Його вивели в 1998 році в Сполучених Штатах в університеті Арканзасу. У його створенні брали участь абориген американського континенту Vitis labrusca, який передав спадкоємцю свій специфічний смак і аромат, і Vitis vinifera.

Середньорослі, що не замерзають в сильні морози кущі винограду Юпітер дають дозрівають дуже рано плоди.

Квіти винограду Юпітер двостатеві, тому він відмінно запилюється сам і може бути відмінним обпилювачем для інших сортів. Незважаючи на значну кількість суцвіть, що утворюються на пагонах, при правильному догляді нормування не потрібно, кущ справляється з навантаженням.

Його середньої величини, а іноді і досить великі, грона мають форму циліндра з крилом, що сходиться на конус. Вони настільки пухкі, щоб ягоди при визрівання не розтріскується.

Ягоди Юпітера в формі овалу досить великі. При дозріванні спочатку набирають рожеву або червоне забарвлення, а в підсумку стають темно-синіми. Вони солодкі, мають аромат мускату, отриманий від Лабруска, який доповнюють відтінки запаху чорної смородини і суниці. Шкірочка ягід щільна, завдяки чому їх не пошкоджують оси.

Урожай Юпітера стабільний, добре транспортується. Грона можуть зберігатися тривалий час, але їх треба вчасно зняти з лоз, інакше перезрілі ягоди швидко обсипаються.

Сорт винограду Юпітер стійкий не тільки до зимових морозів, але без проблем переносить і весняні заморозки. Він може в багатьох місцевостях вирощуватися в неукривной культурі.

Сорт анонсований як має середню стійкість до грибкових захворювань винограду, але практики виноградарства кажуть, що в багатьох випадках він зовсім не потребує обробки фунгіцидами.

Кишмиш сорту Юпітер - відео

Характерістікісорта - таблиця

Юпітер виростити нескладно

Посадка винограду Юпітер нічим не відрізняється від висаджування інших сортів

Посадка винограду Юпітер нічим не відрізняється від висаджування інших сортів. Використовувати можна саджанці або вирощені відведення від плодоносному куща. Заздалегідь, не менше ніж за два тижні до посадки рослини, готують посадкову яму. Оскільки Юпітер має середню силу росту, при висадці кількох кущів відстань між ними залишають від двох до чотирьох метрів. Якщо виноград садять біля будівлі, відстань до фундаменту повинно бути не менше 0,7 метра.

Посадкова яма повинна мати форму куба зі стороною 0,8-1 метр. Яму рекомендують заповнювати пошарово:

  • щебінь - 5-10 см;
  • родючий грунт - близько 10 см;
  • перегній - 2-3 відра;
  • родючий грунт - 10 см.

Останні три шари ретельно перемішують, а яму заповнюють до верху родючим грунтом.

Після того як грунт добре осяде, в ямі встановлюють опорний кол, висаджують виноград, грунт ущільнюють, і рослина рясно поливають, землю мульчують органікою - торфом, тирсою, соломою, скошеною травою або іншими матеріалами. Рясний полив важливо виконувати і в наступні три дні після посадки, далі рослина поливають помірно.

Деякі особливості вирощування винограду Юпітер наступні:

  1. Перед цвітінням і під час формування ягід рослина обов'язково поливають. У спекотну погоду не допускають висихання грунту. Юпітер взагалі любить рясні поливи.
  2. Землю під виноградом обов'язково мульчують шаром не менше 3 см перепрілими тирсою, мохом або перегноєм.
  3. Молоді кущі Юпітера, незважаючи на морозостійкість сорту, вимагають укриття на зиму. Дорослі лози в такому захисті не потребують.
  4. При обов'язкової осінньої обрізку винограду на кожному пагоні залишають 6-8 очок. Це гарантує отримання врожаю навіть у випадку підмерзання частини нирок.
  5. Підживлення Юпітера проводять регулярно. Органіку вносять раз в три роки, неорганічні добрива тричі за сезон відповідно до інструкцій до їх використання. *
  6. Незважаючи на непогану стійкість Юпітера до захворювань і шкідників, його обприскують тричі за сезон наявними фунгіцидами та інсектицидами відповідно до інструкцій до їх застосування.

* Порядок внесення неорганічних добрив такий:

  • до розпускання бруньок - речовини, що містять максимальну кількість азоту для стимулювання росту рослини;
  • в період цвітіння - препарати, що містять не тільки азот, але і фосфор (нітрофоска і інші);
  • після збору врожаю - добрива з високим вмістом калію, що прискорить дозрівання деревини і поліпшить підготовленість винограду до зимових холодів.

Для порівняння з Юпітером візьмемо найбільш популярні сорти його побратимів. Найкраще порівнювати переваги і недоліки різних сортів кишмишу, звівши їх основні характеристики в таблицю *.

Змагання кишмиш - таблиця

* Для сорти вітчизняної селекції Кишмиш Променистий, включеного до державного реєстру, дані наведені звідти, для інших сортів і форм - за інформацією в інтернеті. Якщо графа не заповнена, значить, відповідна інформація не знайдена.

** Вимогливий до дотримання агротехніки і досвідченості виноградаря.

*** У великих ягодах 1-2 насінини.

Із зібраних даних можна зробити висновок, одноосібного лідера серед кишмиш виявити не вдалося. У той же час слід зазначити, що існуюча в мережі інформація часто має кілька рекламний характер з завищенням деяких параметрів того чи іншого сорту (форми), за якими немає офіційної інформації.

Можна підкреслити, що ми розглядаємо, сорт Юпітер має ряд переваг перед своїми побратимами:

  • тільки Велесу він трохи поступається за скоростиглістю;
  • тільки Софія може зрівнятися з ним по величині ягід;
  • по класу бессемянності, цукристості ягід і меншій кількості кислоти в них, врожайності і морозостійкості Юпітер перевершує популярні сорти кишмишу.

До недоліків кишмишу Юпітер можна віднести:

  • його середню стійкість до захворювань, отже, необхідність профілактичних обробок фунгіцидами;
  • застосування при комерційному вирощуванні гиббереллинов для збільшення розміру ягід;
  • потреба в рясних поливах до самого дозрівання ягід.

Фотогалерея: сорти кишмишу, взяті для порівняння

Відгуки виноградарів про кишмиш Ювілейний

З усього сказаного можна зробити висновок, що сорт кишмишу Юпітер в цілому привабливий для вирощування на дуже великих територіях, завдяки своїй морозостійкості. Доглядати за ним і дотримуватися агротехніки вирощування винограду потрібно нітрохи не більше, ніж для будь-якого іншого сорту.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама