Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Заготівля і зберігання живців винограду.

Заготівля і зберігання живців винограду.

Якість посадкового матеріалу в значній мірі залежить від строків заготівлі живців винограду і умов їх зимового зберігання.
Заготовлювати живці винограду краще в кінці осені, коли опал весь лист, але ще не було зимових морозів.
При заготівлі живців винограду їх звільняють від бічних пагонів, вусиків, що залишився листа. Живці повинні бути рівними без вигинів, не плоскі, без технічних пошкоджень і без ознак захворювання і добре визріли.

Про ступінь визрівання живців судять по накопиченню в них вуглеводів (крохмалю), що визначається зануренням свіжозрізаних по міжвузля решт живців на 1 хв в 1-2% розчин йоду в спирті. Темно фіолетове забарвлення деревини свідчить про хорошому визрівання деревини. Довжина нарізаних черешків становить 50-60 см., Що відповідає трьом очкам на держаку. Нарізають живці на 5-10 см довший по обидва кінців з урахуванням поновлення зрізів перед посадкою. Діаметр їх повинен бути в межах 7-10 мм.
Нарізані і відсортовані живці складають і пов'язують в пучки верхніми кінцями. Нижні кінці вирівнюють і туго перев'язують в двох місцях м'якої НЕ іржавіє дротом або іншим матеріалом. На кожен пучок черешків кріпиться бирка з назвою сорту.

Після проведених всіх операцій пучки закладаємо на зберігання:

1. Копаємо траншею глибиною не менше 70 см. (Довжина і шірена визначається від кількості заготовлених пучків) і укладаємо пучки щільно на дно траншеї так, що б від верхньої частини пучка до поверхні було не менше 50 см, після чого засипаємо живці землею і забуваємо про їх існування до кінця зими.

(Довжина і шірена визначається від кількості заготовлених пучків) і укладаємо пучки щільно на дно траншеї так, що б від верхньої частини пучка до поверхні було не менше 50 см, після чого засипаємо живці землею і забуваємо про їх існування до кінця зими

2. При наявності льоху - укладаємо пучки штабелями на подушку з мокрого піску, а верх і крою вкриваємо щільно поліетиленовою плівкою і так же забуваємо до кінця зими.

При наявності льоху - укладаємо пучки штабелями на подушку з мокрого піску, а верх і крою вкриваємо щільно поліетиленовою плівкою і так же забуваємо до кінця зими

Передпосадкова підготовка і висадка шкілки.

В кінці березня готуємо парник для нашого посадкового матеріалу винограду. Копаємо яму з вертикально рівними краями, на глибину довжини наших пучків, встановлюємо пучки зростаючої ниркою вниз і засипаємо на 2/3 піском, а 1/3 дрібними тирсою так, що б тирса покрили пучки п'яти сантиметровим шаром вище. Далі заливаємо рясно водою, накриваємо чорною плівкою, а зверху встановлюємо каркас з прозорою поліетиленовою плівкою і залишаємо в такому стані на три тижні. Протягом місяця можна ще раз рясно залити теплою водою. Це процес називається кільчеваніе живців в парнику. Кільчеваніе закінчуємо коли у 80% живців утворюється жовто - білий наплив каллуса (зачатки горбків коренів).

Готуємося висаджувати школку.

Грунт на ділянці шкілки готують заздалегідь. Ще з осені виробляють глибоку перекопування з внесенням перегною або перепрілого гною і по 10-15 грам суперфосфату на один метр квадратний. Ранньою весною грунт культивують. Потім копаємо щілину і заливаємо водою, що б утворилася рідина. У цю рідину встановлюємо під ухилом 45 градусів живці на відстані 8-10 см і відразу ж засипаємо, створюючи пагорб. Школка висаджується на глибину 25-40 см в залежності від грунту. За літо школку поливають до п'яти разів, перших два рази зверху розприскувачем, а наступні по борознах (полив виробляти рясний), в процесі вегетації вносять мінеральні добрива (суперфосфат, сульфат амонію, хлориду калію, аміачна селітра), а також проводити обробку проти мілдью.
Перед висадкою в шкілки верхні кінці живців парафінують опустивши на 12-15 см в розплавлений технічний парафін (не допускається розвиток поверхневої частини коренів), а нижні кінці опускають в глиняну бовтанку. Висадка шкілки проводиться в прогріту грунт 12-15 градусів в кінці квітня - початку травня. Ділянка де вирощується школка повинен бути чистим від бур'янів.
Восени для поліпшення дозрівання пагонів виробляють карбування - видалення верхівки втечі на три - чотири листи.
Викопують вирощені саджанці восени коли вже обсипався лист. Довжина визріли частини однорічного пагона не менше 25 см, товщина біля основи втечі не менше 5 мм, коренева частина не менше трьох з довжиною не менше 12 см. Саджанці пов'язують щільними пучками по 25 штук. Зберігають саджанці так само як і черешки в траншеї або в погребі засипавши коріння піском.

Розмноження горизонтальними відводками.

Розмноження винограду горизонтальними відводками - це один з найпростіших і швидких способів отримання посадкового матеріалу винограду. Для цього на кущі вибирають дві - три найбільш сильних непошкоджених лози і довгих 8-12 очок, розташованих в нижній частині куща, і укладаю горизонтально уздовж ряду по обидві сторони куща в канавки ширення 40-50 см і глибиною 25-30 см попередньо видаливши вусики, листя і пасинки.

На дно канавки вносять добре перепрілий гній або перегній який злегка засипають землею змішаної з суперфосфатом і калійної сіллю. Зверху відводки так само засипають пухкою землею і рясно поливають. У період вегетації проводять необхідні операції: полив, розпушування грунту, підживлення, підв'язка розвинулися пагонів, видалення пасинків, обприскування проти мілдью та інші.
Восени коли вже впаде лист, відведення обережно викопують, відділяють від материнського куща, і розрізають по міжвузля на окремі окорененние саджанці. З одного куща отримують до 20 добре розвинених саджанців.

Автор: Садовник

сайт www.kvitka-ua.com

Подивитися схожі статті:

Обрізка винограду - http://kvitka-ua.com/article/read/Obrezka_vinograda.html

Хвороби винограду - http://kvitka-ua.com/article/read/Bolezni_vinograda.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама