Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Захист від ос винограду: мішечки, сітки і пастки

  1. Шкода, що наноситься осами
  2. Загальні принципи
  3. методи боротьби
  4. руйнування гнізд
  5. Розміщення отруєних приманок
  6. пастки
  7. сітки
  8. відлякують кошти
  9. Відео
  10. висновки

Все більше дачників хочуть виростити виноград: на продаж або для особистого користування. Оси ж наносять урожаю серйозної шкоди. Буквально 2-3 укушені ягідки зіпсують грона вид. Підступність ос не тільки в тому, що вони псують плоди, комах ще й складно вивести! Багато способи боротьби підходять для невеликих ділянок, власникам плантацій ж доведеться не легко, так як на великій території будуть ефективні інсектициди, шкідливі не тільки для шкідників. Хімічна обробка - єдиний вихід, але тоді урожай вже не буде таким натуральним і корисним - чи не краще купити виноград в магазині?

Шкода, що наноситься осами

при вирощуванні винограду , Ягідки, дозріваючи, починають виділяти приємний для ос запах, які як раз і харчуються фруктами і ягодами. Всіх павучків, личинок та інших шкідників знищують, але нападають на виноград, причому саме на стиглі грона, налиті соком і багаті вуглеводами. У цих комах відмінні щелепи, так що вони без праці прогризають шкірку і виїдають м'якоть. Заковика тут в тому, що вони ягідку не псують «до кінця», а, залишивши трохи, перелітають на нові. Про вирощування і догляд за сортом винограду Руслан розповість цей матеріал .

Про вирощування і догляд за сортом винограду Руслан розповість   цей матеріал

З одного ягоди оси швидко поширюються на всю кисть, а потім по лозі - на виноградник.

Справа завершують мошки. Виноградина стає живильним середовищем для бактерій, потім уражається вся кисть і, нарешті, загниває виноградник. Ось так маленька комаха може знищити ціле дерево!

Поки на плодах не народжуються тріщини, виноградник не дуже приваблює ос. Так що одним із засобів профілактики може бути огляд виноградин на наявність пошкоджень. Напад ос є наслідком нальоту птахів: саме вони найчастіше роздзьобують ягоди, тому проблема набагато глибше і потрібно комплексне рішення. Про сорт винограду Лівія розповість ця посилання .

Загальні принципи

Захист при вирощуванні винограду від ос - операція, що вимагає багато сил і часу. Способи боротьби можна розділити на:

  • активні;
    • руйнування гнізд;
    • розміщення отруєних приманок;
    • пастки;
  • пасивні;
    • сітки;
    • відлякують кошти;

Рекомендується використовувати пасивні методи боротьби, так як вони більш екологічні і менш шкідливі для людини.

Рекомендується використовувати пасивні методи боротьби, так як вони більш екологічні і менш шкідливі для людини

Щоб уберегти невеликій за площею виноградник або кущі рідкісних сортів часто застосовується захисна сітка.

Коли зазвичай вживають активних заходів? Осині гнізда можуть розташовуватися не тільки на виноградниках, а поруч з житлом людини. Ці комахи дуже агресивні і будь-який рух сприймають як заклик поборотися за їжу. Болючі укуси ніхто не хоче терпіти (та й небезпечно це для організму дітей і літніх), тому люди вдаються до активних методів.

Пасивні методи використовуються, коли немає прямої загрози розорення виноградників. Це більше профілактика. Потрібно пам'ятати, що оси приносять нам користь: знищують личинки гусениць і тлю, тому використовуються нешкідливі для комах кошти. Про вирощування і догляд за сортом винограду Віктор читайте тут .

методи боротьби

Можна виділити кілька способів для боротьби, описані нижче.

руйнування гнізд

Насамперед, з'ясуйте, де знаходиться гніздо. Зі сходом сонця колонія виходить до винограднику а в темний час доби знаходиться в вулику. Коли знайдете об'єкт, запасіться дихлофосом і захисним костюмом. Діяти вночі, тоді, коли колонія знаходиться в своєму укритті. Щоб бачити, що робите, принесіть ліхтарик з червоним світлом (його комахи не сприймають).

Щоб бачити, що робите, принесіть ліхтарик з червоним світлом (його комахи не сприймають)

Слід не забувати про безпеку при знищенні осиного гнізда.

Чітко читайте інструкції, стежте, щоб поруч не було домашніх тварин і людей. Швидко накиньте поліетиленовий прозорий мішок на гніздо і вприскування отруйний хімікат. Якщо оси проявили активність, краще не ризикувати і повернутися в інший день. Комахи швидкі, Ви не зможете зорієнтуватися. Про характеристику плодового сорту винограду Лорано розповість ця стаття .

Розміщення отруєних приманок

Принцип такий:

  1. Береться ласощі, здатне перебити запах виноградника. Це може бути будь-який фрукт, смачно і довго пахне. М'ясо теж підійде, оси люблять білок, але навесні і влітку воліють фрукти, зупинитися краще на них.
  2. Ласощі це ставиться недалеко від виноградника і рясно сприскують хімікатом.
  3. Оса пробує частування і шматочок забирає в гніздо. Вся колонія поступово гине.

пастки

Менш ефективний спосіб, ніж приманки, але більш безпечний, ніж знищення гнізд. Необхідно відрізати від пляшки шийку і, перевернувши, вставити назад. На дно налити пива, вина або сік. Додати аттрактант - і пастка готова. Розвісити потрібно на гілках. Потрапивши всередину пляшки, оси не зможуть вибратися, в кінці-кінців просто загинуть.

Потрапивши всередину пляшки, оси не зможуть вибратися, в кінці-кінців просто загинуть

Пастки прекрасно працюють не тільки від ос.

сітки

Застосуємо даний спосіб на безнасінних сортах (наприклад кишмиш , Аттика , Велес ), Які так улюблені осами. Гроно, що не відрізаючи від гілки, поміщаємо в синтетичний мішечок з осередками в 1 мм. Підуть у справу марля, бинти та колготки. Зав'язувати на кілька вузлів таким чином, щоб оси не могли потрапити всередину. Для цього іноді використовують прищіпки.

Мішечок не повинен торкатися нижньої частини грона.

Всі садівники рано чи пізно приходять до одного і того ж висновку: найпростіше уберегти виноград від ос, використовуючи мішечки і захисну сітку.

Які переваги у даного методу?

  • шкідники просто не зможуть дістатися до ягід;
  • нічого не буде гнити, так як дрібні осередки пропускають достатньо повітря.
  • плоди не пріють, що не піддаються впливу рясного сонця;
  • мішечок можна використовувати багато разів;
  • синтетика не вбирає вологу, краплі води просто стікають по тканині.

Єдиний мінус - якщо у Вас ціла плантація, надягати мішечки буде затратно по часу.

відлякують кошти

Застосування диму допоможе відвадити ос від виноградника. Дим від багаття має недовгий термін дії, тому, щоб захистити ягоди застосовують рідкий дим для копчення продуктів харчування. Наливати треба в грунт, але ефективність методу спірна, та й запах неприємний залишиться.

Будь-яка тварина істота боїться запаху диму, тому такий засіб позбавить не тільки від ос, але і від птахів і інших комах!

Варто пам'ятати, що і тут є деякі АЛЕ. Якщо оси вже спробували ягоди, рідкий дим не допоможе. Та й якщо шкідники вже утворили неподалік гніздо, метод безсилий. Тут уже допоможе справжній дим, але він у великій кількості небезпечний для виноградника: можливі сильні опіки. З комахами ж впорається на раз - і відлякає, і вб'є найсильніших. Зі схемою обробки винограду від шкідників і хвороб можна ознайомитися тут .

Відео

У цьому відео показують як ефективно боротися з осами народними способами.

висновки

  1. Оси - небезпечні для винограду шкідники. Вони проколюють шкірочку плода і випивають нектар, але не до кінця. Комахи перелітають на інші ягоди і продовжують псувати урожай. А «допивають» залишки різні мошки. Також порушила цілісність виноградина легко стає розсадником бактерій, інфекція переходить на інші ягоди, лозу і сам виноградник. Саме тому важливо не закривати на проблему очі.
  2. Визначтеся, які заходи боротьби Ви будете робити: активні або пасивні? Активні - коли від ос потрібно позбутися швидко, коли їх гнізда знаходяться поруч з людським будинком. Пасивні - це по суті профілактика, коли комахи ще не зіпсували врожай: сіточки, що відлякує дим, пастки.
  3. Будьте обережні зі знищенням гнізд. Одягайте захисну форму: товсті рукавички, капелюх або маску з москітною сіткою, чоботи, міцний костюм. Уважно читайте інструкцію до хімікату і дивіться, щоб поблизу не було домашніх тварин. Якщо гніздо знаходиться поруч з житловим будинком, потрібно бути гранично акуратним. Можна гніздо спалити, це буде навіть ефективніше. Якщо оси якимось чином звикли до інсектициду, вони тільки на деякий час стають млявими, а потім будуть ще зліше.
  4. Найпростіший спосіб позбутися від ос - отруєна приманка або пастка. Вони відмінно підійдуть якщо Ви довго не буваєте на дачі. Але захист від ос - це комплекс заходів, тому було б непогано використовувати сітчасті синтетичні мішечки, які не будуть заважати росту виноградної лози .

Хімічна обробка - єдиний вихід, але тоді урожай вже не буде таким натуральним і корисним - чи не краще купити виноград в магазині?
Коли зазвичай вживають активних заходів?
Які переваги у даного методу?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама