Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

зразкова Садиба

  1. Як обрізати виноград
  2. Навіщо потрібна обрізка
  3. особливості обрізки

Як обрізати виноград   Зазвичай, обрізка винограду широко висвітлена в довідковій літературі з садівництва

Як обрізати виноград

Зазвичай, обрізка винограду широко висвітлена в довідковій літературі з садівництва. Однак, ця процедура, неминуче викликає безліч питань у початківців, і не дуже садівників.
Обрізка просто необхідна винограду, з тієї простої причини, що останній володіє необмеженим потенціалом зростання. якщо виноград вчасно не обрізати, то він виростає до великої висоти, накриваючи великі території. У стародавньому Римі існувала професія обрізувача винограду, яка вважалася досить небезпечною, тому що обрізувач був змушений забиратися на високі стіни і мав цілком реальний шанс звідти зірватися. Про небезпеку цієї професії говорить і той факт, що багато обрізувачі за життя заготовляли дрова для похоронного багаття.
У вегетаційний період, кожна брунька дає плодову частину і досить довгу гілку. Таких гілок виходить величезна кількість, так як нирок на лозі дуже багато.

Навіщо потрібна обрізка

Безліч плодових кистей також зав'язується, проте дає дрібну ягоду. Якщо кущ не обрізати багато років, то весь урожай буде розташовуватися по периферії, по тій простій причині, що плодоносить виключно та лоза, яка виросла в минулому році. Багаторічна деревина не містить плодових бруньок.
Процес обрізання виноградного куща був зароджений ще в античну епоху. Люди, які жили в ті часи, часто помічали, що кущ, який об'їв осів, не гине, а значно краще плодоносить.

Люди, які жили в ті часи, часто помічали, що кущ, який об'їв осів, не гине, а значно краще плодоносить

рис.1

Хоча кількість плодів залишається тим же, але їх якість помітно поліпшується, грона і ягоди на них стають більшими, солодше і корисніше . Вище ми вже писали, що багаторічна деревина винограду не утворює плодових бруньок. Так ось, обрізка сприяє мінімальному вмісту на виноградному кущі цієї багаторічної деревини, і робить його основну частину здатної до плодоношення.

Мал. 2

Для того, щоб зрозуміти, як саме проводити обрізання, необхідно розібратися в самій структурі куща. В теплих краях, де виноград вирощується без укриття, формування куща відбувається з високим штамбом. (Рис.1) Більш докладно про формування виноградного куща дивіться тут .

рис.3

Навпаки, в північних місцях, при захищеному способі культивування, штамб виноградного куща набагато менше, або ж кущ і зовсім обходитися без штамба, що дозволяє укладати його рукава в зимовий період. (Рис.2)

рис.4

Так що кущ складається з штамба, від якого, в різні боки, розходяться плодові рукава. (Рис.3) Ми будемо пояснювати процедуру обрізання на прикладі одного з рукавів виноградного куща, яких може бути від чотирьох до восьми, в залежності від сорту. ( рис.4)

рис.5

Рукав має нирку, яка видає виноградну кисть і відходить від неї лозу. (Рис.5)

рис.6

особливості обрізки

Восени після того, як зібраний урожай, залишаємо тільки лозу і заміщає сучок, а весь інший рукав відрізаємо і викидаємо. На самій лозі залишаємо від 6 до 12 нирок, а на сучку заміщення, від 2 до 3 нирок. Сам рез рекомендується проводити через вузол. (Рис.6)

Не забуваємо, що лоза повинна бути визріли повністю, тому, обрізку проводимо пізньої осені, перед тим, як зробити укриття куща. Таким чином, ми виробляємо обрізку всіх рукавів куща, що призводить до його оновленню. Залишена лоза буде давати врожай наступного року, після чого процедура повториться.

Якщо кущ слабкий, то ми навантажуємо його урожаєм менше, тобто залишаємо менше нирок при обрізанні. Навпаки, сильний кущ можна навантажити великим урожаєм, для чого ми залишаємо більше нирок на наступний рік. Досвід спостереження за виноградом і правильного розрахунку залишаються нирок, прийде до вас з досвідом. Також, можна залишити і більшу кількість нирок, адже деякі з них можуть не пережити зимовий період. Якщо ж навесні залишиться більше нирок, ніж в розраховували, то можете видалити зайві, щоб не перевантажувати кущ.
Обрізка значно збільшує розмір грона винограду, робить ягоди більшими і прискорює їх дозрівання. Крім того, компактність куща значно спрощує догляд за ним і збір врожаю. За рахунок того, що врожайність і сила росту регулюються, вдається домогтися кращої морозостійкості. Поліпшується визрівання лози, що знову ж таки підвищує врожайність.


Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама