Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Як зробити дренаж навколо будинку своїми руками

  1. відкритий ↑
  2. вертикальний ↑
  3. траншейний ↑

Кожен, кому пощастило стати власником власного будинку, знає, що для утримання самої будови і прибудинкової території в ідеальному стані необхідно створити цілий ряд систем і комунікацій. У цьому сенсі неможливо переоцінити значення дренажної системи. Однозначно будинок та інші будівлі повинні бути захищені від підтоплення атмосферними та ґрунтовими водами. Тому пристрій дренажу навколо будинку є дуже актуальною темою.

Важливо! Перш, ніж зважитися зробити дренаж навколо будинку своїми руками, необхідно визначити яким він буде: відкритим, вертикальним або траншейним.

відкритий ↑

Найпростіший вид дренажної системи - відкритий тип

По суті, є найбільш простим у виконанні. Щоб його влаштувати, потрібно просто вирити дренажні канави по позначеному периметру. Його функціональне призначення - збір дощової води на ділянці. Відкриті канави дуже добре «функціонують» на ділянках, що знаходяться на рівній місцевості, тобто там, де не спостерігається яскраво виражений ухил. Який, наприклад, є обов'язковою умовою при влаштуванні дренажу з використанням труб. Вода, зібрана в дренажних канавах з плином часу випаровується або відводиться в водозбірник.

вертикальний ↑

Вертикальний дренаж (прістеновой)

[Include id = "5" title = "РСЯ - в запису"]

Такий дренаж ще часто називають пристінним оскільки він покликаний відводити воду безпосередньо від фундаменту будівлі, щоб запобігти затопленню цокольного поверху будівлі. Розташування труби в даному випадку передбачає розташування нижче рівня підлоги в цокольному поверсі. Цей вид дренажу дуже схожий з відкритою системою. А головна відмінність полягає в необхідності відкопування фундаменту на ширину колишнього котловану. Крім того, є необхідність в пристрої глиняного замка шириною 0,5-1,0 метра. У загальній масі обсяг робіт по влаштуванню пристенного дренажу зростає на величину додаткових земляних робіт.

траншейний ↑

Укладання дренажної перфорованої труби

Можна сміливо стверджувати, що найбільш поширеним, через високу ефективність, способом пристрою дренажу є укладання дренажних труб. Вони можуть бути виготовлені з різних матеріалів, але ідеальним варіантом є спеціальна дренажна перфорована труба. Її застосування дозволить:

  • відмовитися від залучення додаткової фурнітури;
  • уникнути технічних обмежень при виконанні монтажних робіт;
  • дуже швидко і просто виконати укладання дренажного трубопроводу.

Зверніть увагу! Матеріалами для виробництва дренажної труби служать полівінілхлорид і поліетилен. Діаметр при цьому може складати від 50 до 200 мм.

Так виглядає повноцінна дренажна система

Природно, перед тим як зробити дренаж навколо будинку необхідно виконати ряд підготовчих заходів, а саме:

  • прогрунтувати зовнішню поверхню фундаменту бітумно-гасових розчином;
  • поверх нанести шпателем шар бітумної мастики;
  • відразу ж, не давши мастиці захолонути, в неї утаплівают армовану сітку з склотканини (мається на увазі звичайна штукатурно-малярська сітка з осередками 2х2 мм;
  • через добу, коли перший шар обмазки висохне, поверхню обробляють повторно мастикою, щоб повністю приховати армуючої сітки.

Увага! Пристрій дренажу траншейного типу, тобто передбачає використання спеціальних труб, є найбільш трудомістким і складним. Саме з цієї причини на розгляді цього питання зупинимося більш детально.

Перед тим як виконати дренаж навколо будинку необхідно підготувати підставу. З використанням лазерного нівеліра дуже скрупульозно проміряти всі перепади висоти і в відповідних точках встановлюються віхи. За оцінками підсипається пісок, що забезпечить необхідний ухил трубопроводу. Ці заходи дозволять забезпечити правильний відвід води в самопливом приймальню канаву, як правило, розташовану в віддаленому місці або в спеціально влаштований дренажний колодязь.

Ідеальний вигляд прибудинкової території забезпечується дренажною системою

На підготовлену основу укладається спеціальне геотекстильні полотно, поверх якого насипається промитий гравій. При цьому контролюємо дотримання ухилу. У висипаному шарі гравію виконується канавка, в яку вкладається дренажна перфорована труба.

[Include id = "6" title = "РСЯ - в запису"]

Зверніть увагу! Перфоровану трубу можна виготовити самостійно. Для цього можна взяти ПВХ-трубу, призначену для пристрою каналізації, і в стінках просвердлити отвори. Причому їх розміри повинні бути меншими, ніж розміри фракції гравію.

Дренажні труби з'єднуються, і знову перевіряється загальний ухил, який повинен бути в межах 1 см на п.м. Рівномірність ухилу перевіряється за допомогою натягнутого шнура.

На кожному повороті трубопроводу вбудовуються вертикальні труби. Це дозволить при необхідності проводити промивку дренажної системи. Ці труби закриваються щільними кришками, а в висоту вони повинні досягати висоту вимощення будівлі або ділянки. Труби ретельно обмотуються геотекстилем, неприпустимий пропуск зазорів. Інакше можливе попадання грунту в систему. Матеріал на трубах фіксується за допомогою поліпропіленової або капронової бічевку.

Для збільшення поверхні, що фільтрує дренажу, його поверхню засипають 20 см шаром чистого гравію. Навколо засипки гравію обгортається з великим нахлестом геополотно. Остаточна засипання дренажної системи проводиться крупнофракціонним річковим піском, що представляє собою непучиністих грунт зворотної засипки, і виконує роль дренажного фільтра високої пропускної здатності.

дренажний колодязь

У тому місці, де з'єднуються дренажні гілки, влаштовується збірний колодязь. Зазвичай для цієї мети використовуються залізобетонні кільця. Хоча якщо є бажання і час, то стінки колодязя можна самостійно «вилити» і використанням армуючої сітки і бетонного розчину. Грунт для підстави колодязя вибирають в точці перетину осей дренажних труб. Для його закриття використовується чавунний люк (він може бути виготовлений з іншого міцного матеріалу). В процесі виконання зворотної обсипання обов'язковою умовою є утеплення випуску домашньої каналізації пінопластом товщиною не менше 25 см.

Як бачимо, в принципі нічого складно в виконанні дренажної системи на своїй ділянці немає. Необхідно лише правильно провести попередні розрахунки, для закупівлі оптимальної кількості витратних матеріалів і в процесі роботи стежити за дотриманням необхідного ухилу.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама