Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Журнал "Вокруг света" за 1928 рік про Інтернет 2000 року

енергія майбутнього

Грядущий століття, цілком ймовірно, буде століттям електрики і бурхливого використання нових джерел сили. В даний час ми ще на порозі цього розвитку, але все говорить за те, що вже в найближчі роки значно зменшиться значення вугілля, як джерела енергії, хоча той же вугілля може вільно знайти собі широке застосування в іншій області господарського життя.

Які ж будуть нові джерела енергії, досить потужні для зростаючих потреб людства? Енергію почнуть вилучати з падаючої води, її стануть отримувати з повітря і вітру, будуть знаходити в земній глибині, в морській хвилі і сонячному світлі.

Домашнє господарство

Чим же здивує нас навіть недалеке майбутнє у вузькій області домашнього господарства, яке точно так же буде зачеплено і видозмінено, звичайно, новими джерелами сили? Перш за все зведеться до мінімуму сама домашня робота.
«Священний вогонь» домашнього вогнища остаточно і безповоротно зникне. Чи не доведеться ні тріска лучину для розпалювання, ні розбивати на шматки вугілля. На залізничних вокзалах або в портах вже не будуть височіти вугільні гори, так як «чорний діамант» ще на місці стане перероблятися або в газ, або в масло; він може бути перетворений також в електрику або теплоту, щоб знайти собі різнобічне застосування в такому перетвореному вигляді.

Та й самий будинок завойований буде все тим же електрикою. Від льоху до горища, усюди будуть стояти електричні печі, газові та теплові апарати, які обслуговуються далекими станціями. Ці величезні центральні станції з надлишком забезпечать місто світлом і теплом, користуючись водою, вітром, повітрям і іншими, ще невідомими нам видами енергії. Величезні ж будівлі обзаведуться, можливо, власними силовими установками.

Тепер кожному зрозуміло, що наш будинок, наше домашнє господарство, в порівнянні з фабрикою або заводом, безнадійно застаріли, знаходяться ще на примітивній ступені розвитку. У всіх областях життя видно величезні досягнення і явно відстало одне тільки домашнє господарство, яке продовжує вимагати самого широкого та тривалого застосування людської сили. Ось цього відсталому увазі господарства і кінцевої. Домашньої господині вже не доведеться більше вертіти м'ясорубку або кавову млин, чистити картоплю, вибивати з килимів пил, прати і прасувати білизну, чистити взуття. Маленький двигун і зручна машина замінять собою нашу жіночу прислугу, цю бідолашну хатню робітницю.

Звичайно, домашнє господарство потребує ще в небиткого скла, яке йшло б на вироблення всілякого кухонного і чайного посуду. І таке тверде скло вже в 1926 році з'явилося в Америці, яка задумалася і над виробництвом ще особливого гнучкого скла.

Домашнє господарство безумовно досягне значного спрощення, яке дозволить матері приділити більше часу вихованню своїх дітей їх фізичному розвитку та догляду. Та й саме житло, наше стане більш гігієнічним, ніж тепер, не кажучи вже про те, що людині в більшій мірі надані будуть різноманітні спортивні зали та майданчики, сонячні вишки, басейни для плавання і т. Д.

(Тут і нижче - ілюстрації з повісті Дінзе «2000 рік», «Вокруг света», №36, 1928)

Штучне освітлення зрівняється з денним світлом. Якщо сонячне світло цінний тими своїми ультрафіолетовими променями, які так благотворно впливають на наше тіло, то в даний час і в штучне освітлення включені ті ж ультрафіолетові промені.

Значні зміни відбудуться ще в найближчі десятиліття і з електричними лампочками розжарювання. Наші теперішні лампочки є пожирачами струму: тільки 10% доставляється їм енергії перетворюється в світло, інша йде майже цілком в теплоту. А тому в недалекому майбутньому повинен з'явитися «холодний» світло або, у всякому разі, такий, який буде поглинати значно менше теплоти. Можливість такого світла найкраще доводиться самою природою. Адже мікроскопічні тварини, що викликають світіння моря, а також івановські черв'ячки, світяться в нічну пору абсолютно не випромінюючи з себе ніякої теплоти.

В даний час загальновизнано, що звичайні скла на наших вікнах шкідливі для живуть за ними людей. Адже ці скла є непереборною перешкодою для ультрафіолетових променів, які надають на людське тіло настільки дивовижне оздоровчий вплив. Звичайні ж скла в наших вікнах пропускають через себе одну тільки частина сонячного світла: якщо видимий, біле світло проходить через звичайне скло, то ультрафіолетовий їм відбивається. На противагу склу кварц пропускає через себе і ультрафіолетове світло, а тому, якщо в наші вікна почнуть вставляти гірський кристал, що складається з кварцу, то наші кімнати доступні будуть і ультрафіолетових променів і в той же час отримають достатній захист від холоду та інших кліматичних впливів, бо кварц - поганий провідник тепла

Як буде виглядати промисловість?

Зовнішній вигляд їх точно так же різко зміниться під впливом нових джерел сили. Жодна фабрична труба вже не буде диміти навіть в тих місцях, де раніше зосереджувалася важка промисловість. Настав століття, який обходиться без вогню. Все стало чистим і красивим. Сади і галявини почнуть радувати наш погляд там, де раніше носилися дим і кіптява. І всім цим люди зобов'язані будуть електрики і хімії.

У білих кітелях стоять робочі у своїх верстатів в світлих чистих фабриках; парові котли і вугільні топки відійдуть вже в область минулого. Зникнуть теперішні гігантські машини, в зв'язку з переходом до інших методів роботи, коли почнуть пускатися вхід безшумні електричні машини. З'являться закони, які заборонять в промисловості користування вогнем, бо електрична сила і хімічна обробка будуть вільно гнути залізо, лити сталь і плавити чавун.

Якими стануть наші міста?

Якщо раніше, в середні віки, центром міста були церкви, то тепер таким центром є чиста і вільна від пилу промисловість. Робочі в найкоротший час будуть приїжджати на роботу, користуючись підземними залізницями або ж власними автомобілями. Всі механічні засоби повідомлення підуть під землю, бо для гигантски розрослося руху вулиці опиняться вже занадто вузькими. Міста будуть порізані мережею величезних тунелів. Коні і извозчичьи прольотки назавжди зникнуть з поля нашого зору.

Міське вуличний рух зробиться куди простіше і спокійніше, ніж в наші дні. Деренчання трамвая, рев автомобілів і взагалі весь страхітливий міської гамір, який робить людей нервовими і хворими, - все це зникне. Будь-яка доставка дров і вугілля на вантажівках припиниться, бо утеплювальні центральні станції та електрична енергія будуть в достатку постачати теплом і світлом кожну квартиру. Пневматичні пилососна машини будуть роз'їжджати вулицями і забирати пил.

Точно також прийде кінець і нашим листоношам. Повітряна міська пошта, з особливих трубах, з'єднається з кожним будинком. Всі листи і пакети з центральних станцій миттєво долетять до свого призначення. Можливо, що і шляхом радіо- електричного листи на відстані людині вдасться значно у пробачити свої письмові повідомлення-Люди перестануть жити і в вузьких, тісних вулицях, затемнює високими будинками. В життя буде проводитися абсолютно нова распланировка міст, щоб успішно справлятися з усе більш зростаючим рухом; величезні міста з багатомільйонним населенням розіб'ються на значно менші одиниці з населенням в кілька сот тисяч людей.

Уже тепер велике місто йде до особливої ​​спеціалізації, розділяючись на фабричне містечко, торговий, адміністративний і т.д., а навколо нього-житлові передмістя для міського населення і забезпечують місто продовольством селянські господарства (наприклад, городники). Будинки будуть будуватися відповідно до потреб як людини, так і різноманітних засобів і шляхів сполучення. Ритмічне поділ праці буде ще помітніше і в повсякденному житті, щоб з меншою витратою сил досягати найбільших результатів.

Сучасний же місто влаштований настільки безладно, що змушує людину даремно марнувати багато сил і не дає можливості як слід відновити їх після напруженого робочого дня.

Скільки часу найчастіше йде у робітника і службовця на одні поїздки до місця роботи і назад. В Америці різко впадає в очі ще одна незручність. Там захоплюються хмарочосами, тобто переходять від горизонтального розширення міста до вертикального; однак і хмарочоси не можуть дозволити питання про правильне розміщення людських мас, створюючи одночасно нові труднощі. Здавлені хмарочосами нормальні, по своїй ширині вулиці перетворюються в якісь підземні канали, недоступні для світла і повітря і позбавляють працюючих тут людей основних умов правильного життя. А що робиться на цих вулицях, коли їх заливає людський потік в години початку і закінчення занять ?! Не дивно, що американцям тільки з великими труднощами вдається регулювати дорожній рух в своїх багатомільйонних містах.

Європа може, звичайно, багато запозичувати у Америки в справі міського будівництва, але зведення високих будівель повинно йти рука об руку з ростом міста вшир, щоб вдало справлятися з усе зростаючою рухом. У цьому випадку буде забезпечено в місті достатньо місця для пристрою центральних вокзалів, аеродромів та великих гаражів. Та й саме населення може гігієнічно влаштуватися тільки при достатніх розмірах міста, щоб не бути вічно Приголомшений вуличним шумом і отримувати достатньо світла і повітря.

Та й саме населення може гігієнічно влаштуватися тільки при достатніх розмірах міста, щоб не бути вічно Приголомшений вуличним шумом і отримувати достатньо світла і повітря

Всі шляхи сполучення будуть відрізнятися не тільки своєю швидкістю, але ще доступністю і зручністю. Звичайно, не бракуватиме і в хмарочосах, але все високі будівлі будуть не тільки мати великі вікна і широкі балкони, а й оточені також садами або галявинами; спортивні майданчики влаштовані будуть не тільки поруч з будинками, але і на дахах, які дадуть також місце для повітряних і сонячних ванн. Місткі зали будуть надаватися для різних зборів або сімейних свят, а нижні поверхи відведені будуть під гаражі. Можливо, що і підземні дороги будуть зупинятися у нижніх поверхів величезних будинків, звідки живуть в них люди можуть разом підніматися на ліфтах до своїх приватних квартирах.

Зв'язок і інформація майбутнього

Дальнобачення допомогло людині знайомитися зі світовими подіями не тільки в громадських місцях, а й у своїй квартирі. Особливі електричні станції швидко дають можливість побачити будь-яку частину світу, точніше, кожен його куточок. І директору який-небудь фабрики вже не потрібно буде сідати в поїзд або автомобіль, щоб домовлятися з ким-небудь у важливій справі. Йому досить буде одного телефону, щоб цілком чітко побачити на матовій пластинці потрібного йому людини і віднімати у нього з обличчя то, що не передається одними словами. Любляча пара, розділена, можливо, цілим океаном або материком, буде за допомогою апаратів дальнобачення вітати один одного щоранку. Банки почнуть обмінюватися своїми векселями і чеками шляхом бездротової передачі зображень.

А що стосується газет, то нестача або дорожнеча дерева змусить відмовитися від друкування газетних аркушів. Словом, видавці точно так само користуються електричними установками для дальнобачення, якими вони і забезпечують своїх передплатників. Невеликий столик покритий зверху молочного кольору платівкою, на якій з'являються світлові букви, складові передові статті, фейлетони, хроніку і т.д. Серед тексту можуть бути розкидані і кінорісункі.

Кіно на відстані 2000 року вже ні в кого не викликає будь-якого подиву. Давно перестали дивуватися і голосами кіноакторів, так як перший говорить фільм вдався по-справжньому ще 1924 році; рівним чином з полотна зникли і сірі однотонні картини. Тепер користуються вже кольоровий кінематографією, яка до того ж пластично передає різноманітні зображення.

Тепер користуються вже кольоровий кінематографією, яка до того ж пластично передає різноманітні зображення

Серед всіх технічних досягнень останніх років найбільші успіхи випали на долю радіохвиль. В недалекому майбутньому можна буде з їх допомогою передавати не тільки звукові і світлові зображення, але і струми сильного напруги. В майбутньому виявляться абсолютно марними всі кабельні мережі для розподілу електричної енергії. Здійснення цих технічних передбачень, звичайно, переверне весь лад нашої теперішньої техніки. Люди встановлять в різноманітних приміщеннях і своїх будинках такі апарати, які будуть пускатися в хід за допомогою переданих електричних хвиль. Літаки, автомобілі, локомотиви, підводні човни і кораблі можуть користуватися бездротово переданої їм енергією, слухняно вправляючись встановленими в них електромоторами. Так перетвориться весь технічний вигляд людського життя.

Які ж будуть нові джерела енергії, досить потужні для зростаючих потреб людства?
Якими стануть наші міста?
А що робиться на цих вулицях, коли їх заливає людський потік в години початку і закінчення занять ?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама